Spadehommat

Tuli sitten vihdoin kokeiltua jäsen Fremenin puhumaa Juuripersiljaa uunissa.

Aikaisemminkin laitoin sitä johonkin keittoon ja hyvää se oli siinäki. Nyt sitä paahdetiin uunissa (Öljyä, suolaa ja tellcherriä pintaan). Pienen paahdon jälkee lihaa mukaan. Kun liha oli melkein kypsää ja juurekset pehmoisia ja uunivuoan pohjalla oli pientä karppaa niin laitoin puol kuivaa rieslingiä joukkoon jotta saadaan maut irti.
Hieman mietin että mitenhän tuo valkkari sopii Juurupersiljan kanssa mutta tulos oli todella hyvä.
Niin hyvä että tätä yhdistelmää voi jopa suositella muillekkin.
Toki tilkka kermaa lopussa oli ehkä kruunannut tämänkin uuniruuan.

Jälleen kerran kiitokset jäsen Fremenille hyvästä vinkistä.
 
Tuli sitten vihdoin kokeiltua jäsen Fremenin puhumaa Juuripersiljaa uunissa.

Aikaisemminkin laitoin sitä johonkin keittoon ja hyvää se oli siinäki. Nyt sitä paahdetiin uunissa (Öljyä, suolaa ja tellcherriä pintaan). Pienen paahdon jälkee lihaa mukaan. Kun liha oli melkein kypsää ja juurekset pehmoisia ja uunivuoan pohjalla oli pientä karppaa niin laitoin puol kuivaa rieslingiä joukkoon jotta saadaan maut irti.
Hieman mietin että mitenhän tuo valkkari sopii Juurupersiljan kanssa mutta tulos oli todella hyvä.
Niin hyvä että tätä yhdistelmää voi jopa suositella muillekkin.
Toki tilkka kermaa lopussa oli ehkä kruunannut tämänkin uuniruuan.

Jälleen kerran kiitokset jäsen Fremenille hyvästä vinkistä.
Juu se on todella monipuolinen, tai versatiili jos käyttäis keittiökieltä; noh, ensinnäkin se oli ainakin yllättävän halpa, ja kotimainen, ja suomalaisten juuresten tyyliin makea, mutta samalla siinä on vähän persiljan ja muiden "yrttivihannesten", jos voi sanoa, terävyyttä.
Valkoviinista ehdoton liftaripeukalo, samoin kermasta. PIeni pirskaus sitruunamehua vielä lopuksi, tossa voi käyttää maizenaa (maissijauho, yksi osa maizenaa, 2,5 osaa kylmöö vettä. Sekota rankasti, ja lisää kunnes sakeutuu. Ei vaadi paljoa, todellakaan!) se kastikkeen sakeuttamiseen, on ainakin halpaa.
Eikä läpikuultavaa niinkuin perunajauho, eikä maistu ninkuin venhäjauho, eikä superkallista, niinkuin arrow-juuri jauho. Kastikkeen sakeuttamiseen siis.
Toisaalta meijerivoi toimii aika hyvin tossakin jo ihan yksinään, varsinkin jos kastiketta on vain pari desiä tavoitteena niin reilu miehen peukalo hoitaa homman.
Mun mielestä noihin voi aina lisätä lihaliemikuutioita tai jotain fondia, en ole mikään puristi. Tai paahtaa luita ja vihannesjämiä grillin alla uunissa, rypsiöljyä vaan reilusti ja kuumuutta. Nesteet veke, kuori öljy pois.
Kunhan pitää sen suolatason mielessä lopputuotoksen osalta...
 
Tein tossa muutaman ruisleivän missä on avocadoo höystettynä limellä, paahdetulla valkosipuilla ja ripaus suolaa... Ihan hyvä yhdistelmä ainakin omasta mielestä.

Probleema on vaan löytää sellaisia mitä porukka EI olis käynyt puristelemassa, nytkin ostin 6kpl ja 4 oli aivan vituillaan...
 
Tälläkertaa teen kuivalihasatsin märkämarinadiin. Pohjana soijakastike johon tulee x määrä hunajaa, puolisen pulloa tapascoa ja tuoretta valkosipulia. Tälläkertaa siis mausteet aika minimissä. Antaa hautua nyt abaut vuorokausi ja lyödään paahtopaistit kuivuriin.
20231013_213938.jpg
 
Söin tuos viikolla pinaattilättyjä (valmiita) ja jauhelihasoosia (itetehty). Oli sitte hyvää.😋
 
Tälläkertaa teen kuivalihasatsin märkämarinadiin. Pohjana soijakastike johon tulee x määrä hunajaa, puolisen pulloa tapascoa ja tuoretta valkosipulia. Tälläkertaa siis mausteet aika minimissä. Antaa hautua nyt abaut vuorokausi ja lyödään paahtopaistit kuivuriin.
Moon laittanu chilisoosiakin, kun se sitten mukavasti lämmittää. Rosepippureita myös, niitä en ole kaikkia rapsinut pois ennen kuivausta. Rosepippuri kun kuivahtaa siihen jerkyn pintaan niin on nannaa.
On kyä hyä retkieväs, kun noista vuolee lastuja taskuun.
 
Huhhuh. Perse kiittää. Satsi poppamiehen suola-pippuri-valkosipulikuivamaustettua paahtopaistia kuivattuna. Polttelee mukavasti. Jännä juttu että suoraan kuivurista koostumus ei ole hyvä mutta kun antaa lihan levähtää viikon niin siihen tulee juuri oikea purukumimainen sitkeys. Lieköhän kerää ilmasta sopivan kosteuden?
20231103_195845.jpg
 
Huhhuh. Perse kiittää. Satsi poppamiehen suola-pippuri-valkosipulikuivamaustettua paahtopaistia kuivattuna. Polttelee mukavasti. Jännä juttu että suoraan kuivurista koostumus ei ole hyvä mutta kun antaa lihan levähtää viikon niin siihen tulee juuri oikea purukumimainen sitkeys. Lieköhän kerää ilmasta sopivan kosteuden?
Katso liite: 86359
Oletko ikinä kokeillut tehdä rehtiä seinälihaa? Itse olen pari kertaa hirvestä ja kauriista tehnyt. Varsinkin kauriista tulee mielestäni parempaa kuin porosta.
 
Oletko ikinä kokeillut tehdä rehtiä seinälihaa? Itse olen pari kertaa hirvestä ja kauriista tehnyt. Varsinkin kauriista tulee mielestäni parempaa kuin porosta.
Meinaatko siis talvella pakkasella? Setä tekee hirvestä mutta ite kun täällä pirkanmaalla asun niin olosuhteet ei ehkä otolliset. Kuivailen ihan siis tollasella motonetin kasvikuivurilla johon menee n. kilo lihaa kerralla.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Oletko ikinä kokeillut tehdä rehtiä seinälihaa? Itse olen pari kertaa hirvestä ja kauriista tehnyt. Varsinkin kauriista tulee mielestäni parempaa kuin porosta.
Tuossa seinäkuivauksessa kai raja menee jossain Oulun tienoilla. Sen alapuolella ei vissiin oikein onnistu.

Täällä napapiirin yläpuolella sen sijaan on oikea kansanhuvi.
 
Meinaatko siis talvella pakkasella? Setä tekee hirvestä mutta ite kun täällä pirkanmaalla asun niin olosuhteet ei ehkä otolliset. Kuivailen ihan siis tollasella motonetin kasvikuivurilla johon menee n. kilo lihaa kerralla.
Siis perinteisesti keväällä, viimeisillä yöpakkasilla.
Itse asun E-P.llä ja ei ole kelien puolesta mikään ongelma. Tunnen yhden joka vuosia tehnyt kehä3 kupeessa.

Yks kaveri on monta vuotta tehnyt kanan rintafileistä seinälihaa. Maustaa kanamausteella suolaamisen yhteydessä, tulee todella hyvää.
 
Krapulakeittiössä tänään pikkelöityjä jalapenoja ja tacoja, on aika maukkaita.

Kokeilkaa.

Tuoreita Jalapenoja
1 osa etikkaa
2 osaa sokeria
3 osaa vettä
Ripaus suolaa

Kannat pois jalapenoista ja siivuiks.
Kattilaan kaikki ja nopee kiehautus (30sek)
Vein pihalle 30min jäähtyyn ja valmis
 
Huhhuh. Perse kiittää. Satsi poppamiehen suola-pippuri-valkosipulikuivamaustettua paahtopaistia kuivattuna. Polttelee mukavasti. Jännä juttu että suoraan kuivurista koostumus ei ole hyvä mutta kun antaa lihan levähtää viikon niin siihen tulee juuri oikea purukumimainen sitkeys. Lieköhän kerää ilmasta sopivan kosteuden?
Katso liite: 86359
Päinvastoin, saa hengittää ja poistaa sitä kosteutta lihasta.

Muuten olet täysin oikeassa, pitää antaa lihan levätä. Hetki, jos toinenkin, ja siitä paranee.
 
Katselin tuossa youtubesta jotain australialaista jamppaa joka meni veneellä johonkin saarelle ja kalasteli siellä ja tietenkin kokkaili saaliista syötävää.
Siitä innostuneena visioin seuraavaa:

-ISOJA tortillalättyjä
-pirkka rapeat kalafileet (pakkasesta)
-jääsalaattia
-pikkelöityä punasipulia
-kurkkua
-jalapenoja
-savuvalkosipuliaiolia
-sitruunaa

Kalafileet uuniin...
tortillalätyn päälle salaatinlehti, kurkkua, punasipulit, jalapenot, aiolia tässä järjestyksessä.
Vartin päästä fileet uunista ja pieni suola ja vähän sitruunaa fileitten päälle ja päällimmäiseksi.
Paketoi Burrito? - tyyliin ja ääntä kohden.
Ei montaa murua jäänyt lautaselle 👌
 
Viimeksi muokattu:
Noh, ensinnäkään ne minuuttikellot eivät ole seksuaalisia (I wish!), vaan kyse on siitä millaisena sen lihan haluaa...
- meikäläinen sulkee sen suolatun ja pippuroidun pihvin molemmilta puolilta kuumalla pannulla, ja sivut, ja siis pihvin pitää olla pyöristetty käsin mhdolisimman paksuksi... pystysuunnassa.
Sitten lisään ehkä 30-40g kylmää voita, murskattuja valkosipulin kynsiä ja oksan rosmariiniä siihen, voi jäähdyttää prosessia samantien - kun voi alkaa ruskistua, heitän koko metallipannun sinne uuniin 185C, 6min, ja kun tulee ulos, liha alustalle jolla se saa levätä.
Ehkä 4-5min. Kun leikkat, nosta sitä peri kertaa sivulle, ettei tule verta tarjoilulautaselle. Ymmärrät mitä tarkoitan kun kokeilet.

Lopputolos on loistava medium.

Se 4min 105c LISÄÄ on niille idiooteille jotka vaativat että liha on läpikypsennettynä harmaa ja tuhon oma, mielestäni.

700W ei ole ammattikeittiön tasoa, ja jos nään yhdenkään mikroaaltouunin tai suoraan pakastimesta asiakkaalle rasvakeittimen kautta (ketjuravintolat!) syötetyn leivitetyn saatanan, niin tyydyn johonkin muuhun työpaikkaan.

Mutta!

(joo kyl me Oslos seurataan mitä siel härmäs tapahtuu...) tonne Stadiin pitää meinaan jopa matkustaa! Lapsuuden palkinto/ -lohturuokaa, ammattilaisen tekemänä.

Ihanaa!

Miinus vegaani-vaihtoehdosta.

Wieninleike


Tulipa mestarin ohjeen mukaan tehtyä hirvipihvit.
Lutkutin ennen uuniin menoa ja uunista tullessakin. Siinä pikku päisällään ajastimen (känny) kanssa oli hahmotusvaikeuksia ja melkein seittemän minuuttia ne ehti siellä uunissa olla. Leikkuulaudalla annoin olla sen viitisen minuuttia ilman käärettä, ei luovuttanut nestettä. Lopputulos oli medium+ ja oikeestaan varsin erinomainen.
Perinteiset valkosipuliperunat ja argentiinan punkku kaverina. Kaikki män eikä piisannakkaan.
 

Liitteet

  • Hirveetä_a.jpg
    Hirveetä_a.jpg
    863.2 KB · Luettu: 12
Back
Top