Sikke löysi ruotsalaiskirjasta mainioita voiohjeita.
Olen viime aikoina innostunut käyttämään ruskistettua voita silloin, kun käytän voita ruoan valmistuksessa.
Se tekee kaikesta hiukan parempaa. Siitä olen samaa mieltä ruotsalaisen
Johan Hedbergin kanssa, joka on kirjoittanut siitä kokonaisen keittokirjan nimeltä
Smör, kärna, bryna, baka.
Ilmeisesti kirjaa ei ole käännetty suomeksi, kun ei näy olevan ainakaan Akateemisen valikoimissa. Se on sääli, sillä kirja on mainio opas voin maailmaan.
Tässä yksi esimerkki kirjan runsaasta reseptivalikoimasta. Tässä ruskistettu voi tekee yksinkertaisista aineksista suurta herkkua!
Yksinkertaisista raaka-aineista valmistuu ihana kesäruoka helposti. (KUVA: Sikke Sumari)
Ruskistettua voita ja matjessilliä
3 keitettyä ja kuorittua perunaa
2 keitettyä kananmunaa
½ dl kapriksia
1 pieni punasipuli
½ nippua tilliä
2 matjessillifileetä
100 g voita
mustapippuria myllystä
Leikkaa perunat ja munat suupaloiksi. Huuhtele kaprikset kylmällä vedellä. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli. Leikkaa sillifileet suupaloiksi.
Ruskista voita pyöritellen sitä kattilassa kunnes se sulaa ja kuumenee. Kun voin väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, tunnet nenässäsi pähkinäisen tuoksun ja vaahto pinnalla vähenee, kaada voi nopeasti pois kattilasta. Se palaa hetkessä ruskistumisen jälkeen.
Ruskistettu voi ei saa päästä palamaan. Hitaasti hyvä tulee. (KUVA: Sikke Sumari)
Lisää silli, perunat, sipulit, kananmuna ja kaprikset tarjoiluvadille, valele ruskistettu voi mausteeksi ja viimeistele herkku tillillä ja mustapippurilla.
Tarjoa saaristolaisleivän kera.
Ruskistettu voi tuo tähän perunaruokaan ainutlaatuisen aromin. (KUVA: Sikke Sumari)