Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei nyt varsinaisesti spadetusta ... mutta maustamista ja ... eh .. lisä-aineista, on nimittäin nyt ollut pari viikkoa käytössä, SHTF-varastosta käyttöön otettu, Knorr-lihamielikuutiopaketti. Hyvää on ja toimii vielä mainiosti ... kun aattelee että paketissa lukee "parasta ennen 08.2013" ....

:D
 
Paistetut perunat, pekonia, broileria, kasviksia ja herkkusientä, kesäkurpitsaa, oliivia, kevätsipilua, persiljaa, kanamunaa jne ja rutkasti mausteita ulkona muurikalla sateessa...:p
Katso liite: 10244

Tästä kuvasta pitäisi antaa puskamestarille bannia - syynä forkkalaislle vittuilusta....tuli nälkä.:p
 
Tulipa taas mieleen vihjata yhdestä kätevästä välineestä jota voi käyttää keittiössä.

Itse ole näita ostanut kaksi kappaletta. Käytän niitä ottamaan sillit, kurkut, aurinkokuivatut tomaatit...jne purkista. Sitä kun ei sormilla saa törkkiä säilykepurkin liemeen koska voi alkaa käymisprosessi.

Lyhyesti siis käytän näitä kaikkeen missä ei hygieniasyistä sovi sormilla koskea tai sittten esim nakin nosto keitinvedestä ettei sormi pala.
Kyseessä siis alunperin lääkintäkäyttöön tarkoitetut pihdit.

https://www.supernova.fi/product/3861/ruotsin-armeijan-laakintapihdit-kayttamattomat
Ruotsin%20armeijan%20l%C3%A4%C3%A4kint%C3%A4pihdit%20003.jpg
 
Nyte tuli nälkä....:p

http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001238710.html

Sikke löysi ruotsalaiskirjasta mainioita voiohjeita.
Olen viime aikoina innostunut käyttämään ruskistettua voita silloin, kun käytän voita ruoan valmistuksessa.

Se tekee kaikesta hiukan parempaa. Siitä olen samaa mieltä ruotsalaisen Johan Hedbergin kanssa, joka on kirjoittanut siitä kokonaisen keittokirjan nimeltä Smör, kärna, bryna, baka.

Ilmeisesti kirjaa ei ole käännetty suomeksi, kun ei näy olevan ainakaan Akateemisen valikoimissa. Se on sääli, sillä kirja on mainio opas voin maailmaan.

Tässä yksi esimerkki kirjan runsaasta reseptivalikoimasta. Tässä ruskistettu voi tekee yksinkertaisista aineksista suurta herkkua!

35df6b8da52c47d3b803870c40454441.jpg

Yksinkertaisista raaka-aineista valmistuu ihana kesäruoka helposti. (KUVA: Sikke Sumari)

Ruskistettua voita ja matjessilliä

3 keitettyä ja kuorittua perunaa

2 keitettyä kananmunaa

½ dl kapriksia

1 pieni punasipuli

½ nippua tilliä

2 matjessillifileetä

100 g voita

mustapippuria myllystä

Leikkaa perunat ja munat suupaloiksi. Huuhtele kaprikset kylmällä vedellä. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli. Leikkaa sillifileet suupaloiksi.

Ruskista voita pyöritellen sitä kattilassa kunnes se sulaa ja kuumenee. Kun voin väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, tunnet nenässäsi pähkinäisen tuoksun ja vaahto pinnalla vähenee, kaada voi nopeasti pois kattilasta. Se palaa hetkessä ruskistumisen jälkeen.

1b0ca622de9d4ff5bf37302fda6769d2.jpg

Ruskistettu voi ei saa päästä palamaan. Hitaasti hyvä tulee. (KUVA: Sikke Sumari)

Lisää silli, perunat, sipulit, kananmuna ja kaprikset tarjoiluvadille, valele ruskistettu voi mausteeksi ja viimeistele herkku tillillä ja mustapippurilla.

Tarjoa saaristolaisleivän kera.

8258e4201c334de296a6fcbcfe14d430.jpg

Ruskistettu voi tuo tähän perunaruokaan ainutlaatuisen aromin. (KUVA: Sikke Sumari)
 
Voi tekee monesta ruuasta parempaa!

Ja sain eilen veljen naisystävältä muutaman kotikasvatetun habanero-chilin..on aika ns. "serious firepower".
 
Manifesti kananmunan oikeaoppisesta keittämisestä kovaksi; YouTube-videosta varastettu, hyväksi havaittu menetelmä.

1. Munat veteen! Eli kattilaan kylmää vettä raakojen alokkaiden eiku munien päälle, siten että hukkuvat 2cm pinnan alle.
2. Kattila levylle, levy päälle. Munien tulee lämmetä hitaasti veden mukana.
3. Suolaa mukaan munaryhmän tueksi (edes vähän) viimeistään kun vesi on lämmintä. Suola estää veden vapaan liikkuvuuden munankuoren läpi, tai mahdollisesti estää nestemäisen kanamunan liikkuvuuden veteen päin. 0,5tl suolaa per litra vettä; saattaa tarvita enemmänkin. Ei ole tarkkaa ja sietää isompiakin määriä.
4. Strategisena tavoitteena on saada munat kiehumaan keskirajusti. Veden saavutettua mielestäsi keskirajun kiehunnan, tulee munien velloa siinä tasan 2 minuuttia. Vältä rajua kiehuntaa jotteivät munat hajoile pomppiessaan mielipuolisina kattilanpohjaa vasten. Myös tämän takia raakoja munia ei laiteta kiehuvaan veteen, sillä ne rikkoontuvat kiehuvassa vedessä heti kopsahdellessaan pohjaan. Rikkoontuminen ei ole vaarallista, mutta epämiellyttävää ja amatöörimäistä. Salmonellavihollinen kuolee kiehumislämpötilassa joka tapauksessa.
5. Lämpö seis! Kattila pois levyltä välittömästi.
6. Laitetaan viimeistään tässä kohtaa kansi kattilan päälle ja annetaan munien hautua kuumassa vedessään 10-15 minuuttia.
7. Kaadetaan kuumat vedet kattilasta pois, ja laitetaan jääkylmää vettä tilalle. Tämä toimenpide helpottaa kuorten irrottamista. Annetaan istua kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia. Jos munat onnistuvat vielä lämmittämään veden, niin vaihdetaan jäähdytysvesi tarvittaessa toistuvasti, tai heitetään suosiolla jäämurskaa veteen sekaan heti ensimmäiseksi.
8. Vihdoinkin valmista, perkele. Kuorinta: Raksautetaan molemmat päädyt rikki iskemällä munaa kovaa pintaa vasten (raks ja raks) ja rullataan keitettyä munaa kämmenen alla, painaen sitä esim. leikkuulautaa vasten siten että loputkin kuoresta rutisee rikki käpälän alla muutaman painavan ja edestakaisen rullausliikkeen aikana. Ihanteellisesti munankuoren voi kuoria irti tämän jälkeen lähes yhtenä palana, verrattuna siis niihin aiempiin kertoihin kun sait kynsiä kuorta irti neliömilli kerrallaan.
 
Minä laitan todella reilusti merisuolaa kun keitän munia. Sanotaan puolen desin verran/ litra. Valkuainen ei leviä keitinveteen jos sattuu muna halkeamaan ja sen lisäksi munat suolautuvat valmiiksi.
 
No niin, tulipa taas syötyä pizzaa pitkästä aikaa! Kotipizzan lätty on varmaa, siitä ei ainakaan saa ruokamyrkytystä toisin kuin karvakäsimestoista. Tonnikala ja Parman kinkku täytteinä, kannattaa kokeilla. Onpahan ainakin kunnon raaka-aineet.

Joskus olen miettinyt, että pitäisi ottaa sipulia lisäksi, mutta sitten olen todennut, ettei pari hassua sipulin palaa ole ylimääräisen euron arvoista...
 
Pistänpäs tämän superhelpon ruokaisan keiton, onkin about ainoa soppa mitä omasta repertuaarista löytyy.

https://www.valio.fi/reseptit/tomaattinen-papukeitto/

2 tlk (à 420 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia tai muuta)
½ l kana-, liha- tai kasvislientä
4 valkosipulin kynttä (karkeasti hakattuina)
2 dl ruokakermaa (maustettu ruokakerma kuten koskenlaskija sopii hyvin)

( n. 1/4 tl cayennepippuria )
n. 1/2 rkl meiramia tai oreganoa tai yrttimaustetta

Valmistus:

-Kaada pavut, tomaattimurska ja kana-, liha- tai kasvisliemi kattilaan. Mausta valkosipulilla (ja cayennepippurilla). Kuumenna ja anna kiehua n. 15 min.
-Lisää yrtti ja ruokakerma. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi.

Ja siinäpä se. Pavuista tulee kivasti vatsantäytettä ja kerma tasapainottaa tomaattia tosi hyvin. Tähän voisi kokeilla lisätä vaikka pekonia tai chorizoa yms. Sopii varmaan myös leirioloissa valmistettavaksi. Ainoa huomattava juttu että selvästi parempaa tuoreena, jääkaapissa menettää makua aika nopeasti.
 
Minä kokeilin tässä yhteä päivänä keittää pavut alusta asti eli kuivia ruskeita papuja ja possunlihaa (kylkilihaa).

Liotin pavut yön yli, kaadoin pois liotusveden ja huuhtelin pavut. Uutta vettä päälle ja kiehumaan.
Papujen sekaan laitoin ruskistettua ja pieneksi leikattua possun kylkilihaa.
Reilusti sipulia ja valkosipulia.
Pari tuoretta jalapenoa.
Tomaattimurska-säilyke.

Sitten vain hiljaisela tulella keitin pari-kolme tuntia. Hyvää tuli, hiukan muistutti hernekeittoa.
En kyllä tiedä mikä ihmeen jalapenot minulla oli koska yhtään ei ollut poltetta vaikka niitä oli kaksi kpl padassa.
 
Eilen ostin Lidlistä vajaan parin kilon painoisen kuivatun prosciutto-kinkun. On se herkullista.
En ole vielä keksinyt miten sen käyttäisi, eilen veisteli viipaleita ja oluen kera nautiskelin, tänään ajattelin tehdä jotain voileipiä kun ostin samalla aioli ja chilimajoneesia. Voisi niitä voidella leivälle kinkun alle. Ja huuhdella alas saksalaisella savuoluella.

Tämmöinen lihamötikka on se.
2_4406_Wloska_szynka_surowa_695.jpg
 
^Tuo on muuten hyvä tuote. Tuollaisessa kilon mötikässä on vain se paha puoli, että siitä on niiiin helppo käydä ohimennen veistämässä siivu tai pari, vaikka ei niin nälkä edes olisi.

Ihmeesti noissa kuivatuissa kinkuissakin on eroja, minulle ei enää oikein Schwarzwaldin kinkku maistu, jos vieressä on saatavana prosciuttoa tai jamon serranoa...
 
Israelilainen Shakshuka-burgeri, resepti ja teko-ohjeet... kokeilen tätä heti ensi tilaisuuden tullen!
ps. tahinin kanssa kannattaa olla tosi varovainen annostelussa, t-lusikallinen riittää. Tai voi jättää kokonaan veke, muuten voi koko hökkeys maistua paahdetuilta seesaminsiemeniltä, mikä ei ole ihanteellista. Muuten tämä on erittäin hyvää pakostakin, voin luvata vastaavia jonkun verran väsäilleenä :). ps. muuttakaa numerot epäloogisesta Fahrenheitista Celciukseen!
pps. tältä muuten kuulostaa ruokaohjelma jos molemmat kokit ovat polttaneet vähän liikaa Bekaa Valley Goldia ennen filmaamista. Tuli kuitenkin viesti selväksi, ja varmaan ruoka maistui kokeillekin!

 
Viimeksi muokattu:
Tuli keitettyä hernekeittoa. Tällä kertaa heti alusta (emaloidussa valurautapadassa) ainoastaan ykkösellä hiljaa hauduttaen. Kesti lähemmäs 5 tuntia saada kypsäksi puolella kilolla herneitä, savuluu ja 500g possun savukylkeä mutta kyllä kannatti. Selvästi rikkaampi, täyteläisempi maku kuin jos isolla tulella keittää niin että on valmis parissa tunnissa. Enemmän aikaa lihalle ja savuluulle luovuttaa makuaan keittoon.
Hauduttamalla herneetkin pysyy paremmin koossa eikä tule niin mössiseksi se keitto.
 
Tuli keitettyä hernekeittoa. Tällä kertaa heti alusta (emaloidussa valurautapadassa) ainoastaan ykkösellä hiljaa hauduttaen. Kesti lähemmäs 5 tuntia saada kypsäksi puolella kilolla herneitä, savuluu ja 500g possun savukylkeä mutta kyllä kannatti. Selvästi rikkaampi, täyteläisempi maku kuin jos isolla tulella keittää niin että on valmis parissa tunnissa. Enemmän aikaa lihalle ja savuluulle luovuttaa makuaan keittoon.
Hauduttamalla herneetkin pysyy paremmin koossa eikä tule niin mössiseksi se keitto.
Laitoitko kuivattua salviaa ja jauhettua mustapippuria?
 
Back
Top