Spadehommat

Kuulemani selitykset ovat tuo lämmönvaihtelu, vahvat kemikaalit ja (mielestäni helpoin selitys) kosketukset muihin esineisiin. Ainakin tuo viimeinen syö varmasti terät ja vähintäänkin kemikaalit turmelee monet kahvat. Ei ikinä veistä pesukoneeseen. Tosin takavuosina yksi löytyi rehupaalin kyljestä. Sitä ei tuotu enää keittiöön.
Terämateriaali ratkaisee, ei nuo kirkkaat veitsiteräkset miksikään mene. Kummaa rautaa jos muutaman kymmenen asteen lämmönvaihtelu pilaisi. Tai nykyaikainen konetiskiaine, olen paljain käsin putsannut jotain pinttyneempää uunipeltiä konetiskiaineella terästetyssä pesuvedessä eikä siinä nahka pala, vähän kuivattaa. Kahvat jos on suunniteltu konepesunkestäväksi niin fine. Tärkeintä on asetella se veitti niin ettei pääse hakkaamaan toisia pestäviä vasten, mielellään ei edes muovitettua ritilää tai koria vasten. Välinekorissa veitti yksin omaan lokeroon ja kun panee terä alaspäin ei tarvi huolehtia hakkaako viereisessä lokerossa olevaan teräskauhaan. Isommat ja pidemmät veitset käy hyvin sinne yläkorin alastaitettavalle hyllylle, kahvikupeilleko se lienee tarkoitettu, puhdistuu sielläkin hyvin. Nuita sepän tekemiä puukahvaisia hiiliteräsveittiä joutuu sitten käsin (lue: vaimo) pesemään. Koliseehan sekin siellä tiskialtaassa, joten varovasti.

Oma ihmettely: Mullon kalliilla rahalla ostettu ranskalainen iso hiiliteräspannu. Se pelaa muuton tosi hyvin, mutta pohja nousee aina lämmetessään kuperaksi, olen koittanut induktiolla lämmittää kahdella spotilla vain reunoista, mutta ei auta. Pohja nousee ja lämpimät öljyt valahtaa sinne reunoille. Jostakin luin että sen voisi vasaralla oikaista, mutta kun se oikiaa ihan jäähtyessäänkin. Pitäskö tuo takoa kuumana koveraksi? Induktiolla ei haittaa vaikka se sitten vähän keikkuisikin liesitasolla. Valurautapannut ei kyllä kipristele ja nehän on nykyään varsin edullisiakin. Ei huvittas kuitenkaan tuota hiiliteräspannuakaan heittää kierrätykseen. Onko parviälyllä tietoa?
 
Terämateriaali ratkaisee, ei nuo kirkkaat veitsiteräkset miksikään mene. Kummaa rautaa jos muutaman kymmenen asteen lämmönvaihtelu pilaisi. Tai nykyaikainen konetiskiaine, olen paljain käsin putsannut jotain pinttyneempää uunipeltiä konetiskiaineella terästetyssä pesuvedessä eikä siinä nahka pala, vähän kuivattaa. Kahvat jos on suunniteltu konepesunkestäväksi niin fine. Tärkeintä on asetella se veitti niin ettei pääse hakkaamaan toisia pestäviä vasten, mielellään ei edes muovitettua ritilää tai koria vasten. Välinekorissa veitti yksin omaan lokeroon ja kun panee terä alaspäin ei tarvi huolehtia hakkaako viereisessä lokerossa olevaan teräskauhaan. Isommat ja pidemmät veitset käy hyvin sinne yläkorin alastaitettavalle hyllylle, kahvikupeilleko se lienee tarkoitettu, puhdistuu sielläkin hyvin. Nuita sepän tekemiä puukahvaisia hiiliteräsveittiä joutuu sitten käsin (lue: vaimo) pesemään. Koliseehan sekin siellä tiskialtaassa, joten varovasti.

Oma ihmettely: Mullon kalliilla rahalla ostettu ranskalainen iso hiiliteräspannu. Se pelaa muuton tosi hyvin, mutta pohja nousee aina lämmetessään kuperaksi, olen koittanut induktiolla lämmittää kahdella spotilla vain reunoista, mutta ei auta. Pohja nousee ja lämpimät öljyt valahtaa sinne reunoille. Jostakin luin että sen voisi vasaralla oikaista, mutta kun se oikiaa ihan jäähtyessäänkin. Pitäskö tuo takoa kuumana koveraksi? Induktiolla ei haittaa vaikka se sitten vähän keikkuisikin liesitasolla. Valurautapannut ei kyllä kipristele ja nehän on nykyään varsin edullisiakin. Ei huvittas kuitenkaan tuota hiiliteräspannuakaan heittää kierrätykseen. Onko parviälyllä tietoa?
Älä hiiliterästä lähde takomaan. Tulee vaan sanomista.
 
8001060036307

Löysin uuden herkun, tämä, kroisant, uusi löytö La Vache gui rit sulatejuusto:
3073781149791

Ja Deliszie di Calabria 'Nduja (voimakas chilitomaatti tahna)

8007548001812

Mahtava yhdistelma, mutta vain croisantin kanssa!
 
Tuohan on salami tahnaa ei pelkkää chiliä/tomaattia.
Niin siinä lukee, mutta ei se salami maistu siinä, tai niin vähän etten huoma, ostan sen chilitahnana, ei salamina.
 
Kokeilevassa keittiössä tänään:

Lämmittävä ja mausteinen kanakeitto (Tuure kilpeläisen kanakeitosta apinoitu versio)



-perunaa ja porkkanaa puolen tuuman palasiks leikattuna 50/50 suhteessa 1 litra.

-Kanasuikaleita 400-500gr

-2 valkosipulin kynttä

-1 iso sipuli

-1tl curryjauhetta

-1 kana tai lihaliemikuutio (omasta mielestä lihaliemi toimii paremmin)

-suolaa

-pippuria

-oliiviöljyä

-2 ruokalusikallista santamaria red curry paste tahnaa(https://www.santamariaworld.com/fi/tuotteet/red-curry-paste/)

-1 dl tuoretta persiljaa silputtuna

-puolikas limen mehu

-1 dl kookoskermaa tai kuohukermaa, toimii loistavasti ilmankin.
- noin 3 asteinen sandels pintti

-patonkia lisukkeeks




Avaa sandels ja ota pitkä huikka.

Kuoritut Perunat, porkkanat, curryjauhe, red curry paste ja liemikuutio kattilaan, vettä reilu litra päälle ja kiehuun.



Paista kanat, sipulit ja valkosipuli pannulla kypsäksi tilkassa oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla.



Kaada pannulta kypsät kamat kattilaan ja keitä kunnes perunat ja porkkanat kypsiä.



Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.



Lisää lopuks persiljasilppu ja puolikas limen mehu.



Lappaa lautaselle ja ääntä kohti.
 
Kokeilevassa keittiössä tänään:

Lämmittävä ja mausteinen kanakeitto (Tuure kilpeläisen kanakeitosta apinoitu versio)



-perunaa ja porkkanaa puolen tuuman palasiks leikattuna 50/50 suhteessa 1 litra.

-Kanasuikaleita 400-500gr

-2 valkosipulin kynttä

-1 iso sipuli

-1tl curryjauhetta

-1 kana tai lihaliemikuutio (omasta mielestä lihaliemi toimii paremmin)

-suolaa

-pippuria

-oliiviöljyä

-2 ruokalusikallista santamaria red curry paste tahnaa(https://www.santamariaworld.com/fi/tuotteet/red-curry-paste/)

-1 dl tuoretta persiljaa silputtuna

-puolikas limen mehu

-1 dl kookoskermaa tai kuohukermaa, toimii loistavasti ilmankin.
- noin 3 asteinen sandels pintti

-patonkia lisukkeeks




Avaa sandels ja ota pitkä huikka.

Kuoritut Perunat, porkkanat, curryjauhe, red curry paste ja liemikuutio kattilaan, vettä reilu litra päälle ja kiehuun.



Paista kanat, sipulit ja valkosipuli pannulla kypsäksi tilkassa oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla.



Kaada pannulta kypsät kamat kattilaan ja keitä kunnes perunat ja porkkanat kypsiä.



Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.



Lisää lopuks persiljasilppu ja puolikas limen mehu.



Lappaa lautaselle ja ääntä kohti.
Eiih, ei tätä voi kokkeilla: Sandels ruuanlaittojuomana o_O
Luuniemellä kun ähräävät juomakelpoisia mallasjuomia niin aina välillä pitää ne paljut pestä ihan hygieniasyistäkin.
Vuoromestari aikanaan panimomestarilta kysymään että mitäs nuilla pesuvesillä? Panimomestari siihen että kehnoa pirtua sopivasti sekaan ja pulloon, sittemmin tölkkeihin, päälle etiketti "Sandels".
Viinipuolella puhutaan ABC-ihmisistä, en ole siinä suhteessa ihan ehdoton, mutta 100 % ABS-ihminen.
 
Eiih, ei tätä voi kokkeilla: Sandels ruuanlaittojuomana o_O
Luuniemellä kun ähräävät juomakelpoisia mallasjuomia niin aina välillä pitää ne paljut pestä ihan hygieniasyistäkin.
Vuoromestari aikanaan panimomestarilta kysymään että mitäs nuilla pesuvesillä? Panimomestari siihen että kehnoa pirtua sopivasti sekaan ja pulloon, sittemmin tölkkeihin, päälle etiketti "Sandels".
Viinipuolella puhutaan ABC-ihmisistä, en ole siinä suhteessa ihan ehdoton, mutta 100 % ABS-ihminen.
Onko ehdotuksia korvaavaks? 😃
 
Ite nykyään tykkään tehdä vain ruokia joiden kokkailu onnistuu helposti myös luonnon helmassa. Riittävän yksinkertaisia siis mutta maistuvia. Tänään tuli kylmäsavulohipastaa jonka reseptin olen senkin napannut retkiruokakirjasta.
 
Back
Top