Pommien koolla ei sinänsä ole suurta merkitystä. Raskaampaa asetta voi hyvin käyttää kevyempääkin maalia vastaan käytännössä kaikissa tilanteissa. Tietysti jos konetyyppiin (Super Hornet hyvänä esimerkkinä) on jo integroitu erittäin laaja valikoima pommeja ja tuotantolinja puskee jatkuvasti ko. pommeja ulos, niin tietysti silloin voi olla järkevää ostaa koko katalogin nimikkeet. Mutta jos konetyypin asevalikoima on valmiiksi kapea, niin kourallisellakin eri aseita pärjätään.
Jos valinto osuu SH:n tai eurocanardeihin niin todennäköisesti mennään valmistajan tarjouksen mukaan ja otetaan siitä paketista soveliaimmat.
Juuri F-35 olisi se ehkä missä olisi järkevää punnita hinta/laatu suhdetta JDAM-versioiden sis. ER ja LJDAM sekä SPICE-perheen kanssa. Luulen että täsmäpommit ovat nimenomaan päivitettävien listalla. IAF on integroinut siihen mennessä varmasti SPICE-järjestelmän sekä mahdollisesti AA-ohjuksia koneisiinsa ja Rafael kykenee tarjoamaan aseintegraation.
Miniristeilyohjus/kevytliitopommi (Spear 3, SDB II, Spice 250 tms.) erilaisten kevyesti suojattujen liikkuvien ja kiinteiden kohteiden tuhoamiseen niin maalla kuin merellä. Risteilyohjus (JASSM-XR tms.) linnoitettujen ja/tai kaukana sijaitsevien kohteiden tuhoamiseen. Siihen päälle vielä mahdollisuuksien mukaan edullinen täsmäpommi (JDAM tms.) soveltuvassa koossa, niin tilanne on jo hyvä. Viimeksi mainitun puuttuminen ei sekään olisi mikään katastrofi, vaan lähinnä kasvattaisi kv-operaatioiden kustannuksia.
Luulempa että on järkevää hankkia useamman koon pommikitit, jos meillä on jo siihen pommirungot. Eri kokoisten pommien variaatio antaa enemmän taktista pelivaraa mahdollisessa kärhämässä, kun tulevaa ei voi koskaan tietää.
L&M on tehnyt jo sopimuksen Rafaelin kanssa Spicen markkinoinnista:
Lockheed and Rafael sign agreement to market Spice bomb guidance kits
Lockheed Martin and Rafael Advanced Defense Systems have signed a memorandum of understanding to market Rafael’s Smart, Precise Impact and Cost-Effective (Spice) stand-off weapon guidance kits, Lockheed
announced.
“SPICE is a leading air-to-surface weapon system offering U.S. and international air forces operating Lockheed Martin’s platforms, as well as strategic bomber aircraft, an important complement to their existing operational capabilities,” said Yuval Miller, Rafael Executive Vice President and head of the Air & C4ISR Division.
“SPICE’s unique features greatly enhance the U.S.’ ability to operate in contested environments.”
Rafael and Lockheed will work together to adapt the system to U.S. standards, he added.
The MOU covers the 1,000-pound (435-kg) Spice 1000 and 2,000-pound Spice 2000 variants.
https://thedefensepost.com/2018/07/16/lockheed-rafale-spice-kit-mou/
Todennäköisin Israelista hankittava kalusto koostuu eo-sensoreista (maalinosoitussäiliöt, tiedustelusäiliöt ym.)
Jos kyseessä on muu kuin F-35 niin mahdollisesti, mutta noissa säiliöissä riittää tarjontaa ja ominaisuudet ovat melko samankaltaisia monilla kilpailijoilla.
Rafaelin asejärjestelmissä sensijaan on uniikkeja ominaisuuksia, joita ei monesti tapaa lännessä. Esimerkkinä Delilah "Hanit"/GL / SL, Spice ja Derby/Python.
Usein Israelilaiset yhtiöt ovat kyenneet kilpailemaan aseillaan, sensoreillaan ja palveluillaan läntisten jättien kanssa vahvasti. Osittain siinä pätee "field tested"-leima, mutta tarkan markan budjettien aikana ja hintojen noustessa on merkitystä myös kustannustehokkuudella.