Ottaen huomioon miten paljon ja millaisilla äänenpainoilla F-35:destä ja sen stealthista puhutaan, niin on muutamaan otteeseen käynyt ilmi, että sitä ymmärretään yllättävän heikosti. Tämä tuli taas F-35-ketjussa esille, eivätkä pyrkimykset selittää asiaa ilmeisesti olleet ymmärrettäviä, joten koetetaan täällä selittää vielä vähän perusteellisemmin, mikä stealthin pointti on.
Tartuin siis tähän foorumilla kirjoitettuun ajatukseen. Se on toistunut foorumilla verraten usein, ja tässä vielä niin voimakkaasti, että asiaa on syytä kommentoida
Tarkastellaan asiaa kahdella tasolla. Äidinkieli + logiikka, ja sitten vähän syvällisempi selitys.
Äidinkieli + logiikka:
Stealth tarkoittaa tutkassa heikosti näkyvää / vaikeasti havaittavaa. Jos Venäjän järjestelmät näkevät tulevaisuudessa stealth-koneen helposti ja kaukaa, ei se ole enää heikosti tutkassa näkyvä / vaikeasti havaittava, vaikka muut koneet näkyisivätkin vielä helpommin. Kone, joka näkyy tutkassa ei enää ole ei-tutkassa-näkyvä. Näin ollen se ei ole enää stealth.
Sitten vähän syvällisempi selitys:
Stealthin tavoite on tosiaan tehdä koneesta tutkassa vaikeasti havaittava. Riittävissä määrin "näkymätön". Tämä vaatii sitä, että esim. F-35:den RCS on n. 1/1000 suhteessa Suomen nykyiseen Hornettiin.
Jokainen tietysti ymmärtää, että vähemmän tutkaheijastetta on parempi. Mutta vääriymmärrys syntyy siitä, että ajatellaan, että tutkaheijasteen pienentymisen vaikutus on lineaarinen. Lineaarisuus tarkoittaa sitä, että jos Stealth-koneen havaittavuus tuplaantuu ja ei-stealth-koneen havaittavuus tuplaantuu, niin myös seurausvaikutukset ovat lineaariset, eli kehittyvät samassa suhteessa.
Tässä mennään kuitenkin sitten vikaan. Stealthin pointti on, että saavutetaan riittävä suhteellinen etu, joka johtaa epälineaariseen lopputulokseen. Vastaavasti siis suhteellisen edun lineaarinen muutos johtaa epälineaariseen muutokseen lopputuloksessa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Epälineaarinen
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Kuten mainitsin, asian ymmärtämiseksi on hyvä tutustua esim. Tiikeri-panssariin toisen maailmansodan ajalta.
Tiikerissä oli erittäin tehokas 88-millin kanuuna ja raskas panssarointi.
Se oli suunniteltu siten, että se pystyi tuhoamaan vihollispanssarit riittävän matkan päästä, ilman että ne pystyivät aiheuttamaan vahinkoa Tiikerille.
Vaunun tehokkuudesta antaa kuvan 502. raskaan panssarivaunupataljoonan (schwere Panzer-Abteilung 502) tuhoamislukemat. Kyseinen pataljoona tuhosi vuosina 1942–1945 1 400 vihollispanssaria ja menetti itse 107 Tigeriä, jolloin tuhoamissuhteeksi muodostuu 1:13 saksalaisten hyväksi.
Vaunu oli aluksi lähes voittamaton. Mutta esim brittien Firefly tasoitti sodan loppupuolella edun ja pudotti tuhoamissuhdetta voimakkaasti.
Toinen helposti ymmärrettävä, vielä paremmin soveltuva vertaus on v. -91 Persianlahden sodasta. Jenkkien Abramsit tuhosivat Irakin T-72 tankit ilman omia tappioita. Tämä oli mahdollista Abramsien lämpökameroiden ansiosta. T-72:t tuhottiin, ennen kuin ne edes pystyivät vastaamaan kunnolla tuleen. Pahimmillaan ne eivät edes nähneet jenkkejä.
Tähän tilanteeseen pyritään myös stealthin kanssa. Tavoite on pystyä tuhoamaan vastustaja, ennen kuin vastustaja edes näkee stealth-konetta.
Tätä voi miettiä vaikka seuraavilla luvuilla. Ohjuksen kantama 100km, stealth-kone näkee ei-stealth-koneen 150km päästä, stealth kone näkyy 75km päästä.
Se tarkoittaa, että stealth-kone pystyy tuhoamaan vastustajan ilman että vastustaja edes tietää mitä tapahtui. Tuhoamissuhde lähentelee ääretöntä. Stealth-kone on voittamaton.
Tästä tulevat seuraavat jenkkien käyttämät ilmaisut.
- "First look, first shoot, first kill"
- "Unfair fight"
- "Like clubbing baby seals"
Mitä sitten tapahtuu, jos alkuperäisen lainauksen ajatuksen mukaisesti tutkatekniikka kehittyy ja stealth-koneetkin alkavat näkyä helposti ja kaukaa? Vaikka muut koneet näkyisivät
vielä kauempaa?
Oletetaan, että tutkakantamat tuplaantuvat molemmissa tapauksissa. Luvut ovat siis näin:
- Ohjuksen kantama 100 km
- Stealth-koneen näkyvyys ensin 75km, sitten 150km
- Ei-stealth koneen näkyvyys ensin 150km, sitten 300km
Kuten on helppoa nähdä, tilanne muuttuu radikaalisti. Stealth-kone, joka oli aikaisemmin voittamaton, kuolematon, näkymätön haamu-tappaja, onkin yhtäkkiä menettänyt taikaviittansa ja tulee valoon näkyville tavalliseksi kuolevaiseksi.
Jos havainnollistaa tätä eroa tuhoamissuhteella, niin ensimmäisessä tilanteessa tuhoamissuhde esim. 100-1, jälkimmäisessä esim. 100-90.
Tätä on epälineaarisuus.
Edelleen asiaa vielä korostaa se, että se primäärisuureiden muutoskaan ei ole lineaarinen, toisin kuin foorumilla kuvitellaan. Stealth-koneen näkyvyys lisääntyy jo lähtökohtaisesti enemmän kuin ei-stealth koneen. Tähän on useita syitä
- Helpoiten ymmärrettävä on esimerkiksi maan kaareutuminen. Tietyn rajan jälkeen ei tutkan kantama enää pysty kasvamaan ollenkaan.
- Toiseksi stealth vaatii valtavan paljon pienennystä tutkaheijasteeseen, jotta se aiheuttaa vaikutusta havaintoetäisyyteen, koska sen suhde matemaattis-fysikaalisesti on neljänteen juureen. Siksi 1/1000 pienennys tutkaheijasteessa vaaditaan, jotta sillä saadaan taktisesti merkittävä etulyöntiasema.
- Ns. "anti-stealth" tutkat nimenomaan hyödyntävät "anti-stealth" ominaisuuksia.
Tämä oli luonnollisesti kaikkinensa kokonaisuudessaan yksinkertaistus ja tiivistys. Tosielämä on valtavan paljon monimutkaisempaa. Mutta toivottavasti tämä auttoi ymmärtämään stealthin pointtia.