Onko paikalla poliisin tekniikkakeskuksen miehiä?
Heräsi nimittäin mielenkiintoinen kysymys (ping @HS
@SuomenSotilas):
Mitä tapahtuu viranomaisten hylkäämille suojavarusteille?
Valmistajahan antaa usein suojapaneeleille tyyliin viiden tai seitsemän vuoden suojaavuustakuun. Kuvittelisin, että siviiliviranomaiset noudattaisivat niitä melko kirjaimellisesti, sillä syntyisi iso poru, jos joku kuolisi huonojen työvarusteiden takia. Kun miettii henkilöstöä Raja + Rise + Poliisi + Tulli, päätyy melkoiseen henkilöstö- ja todennäköisesti myös liivimäärään. Etenkin kun mietitään, että suojaliivi lienee ollut jakotavaraa ainakin poliisissa jo pitkään (90-luvulta?).
Toisaalta Bundeswehrin 20 vuotta vanhoja ylijäämä-sirpaleliivejä koeammuttaessa on lukuisia kertoja todettu, että reippaasti päiväysvanhat liivit omaavat yhä edelleen huomattavan suoja-arvon. Käsittääkseni myös tutkimus tukee näitä empiirisiä kokeita; suojateho laskee, mutta ei hirmu rajusti.
Täydennyspoliiseille on toki varattu jokin määrä materiaalia, mutta veikkaisin, että moni risupartainen reserviläinenkin ottaisi mieluusti viisi vuotta käytetyn ja vuosikymmenen varastossa lojuneen entisen poliisin suojaliivin maastopuvun takin alle, jos toinen vaihtoehto on mennä ilman. Kyllä se nyt ainakin vähän suojaa tärkeimpiä sisäelimiä sirpaleilta...
J.K. Voi olla, että joku on näitäkin pohtinut minun puolestani. Ehkä suojavarustetilanne ei sittenkään ole ihan niin heikko kuin ulkopuoliselle näyttää (mm. uutiset siitä, kuinka varusmiehille ei löydy oikean kokoisia). Hyvä sinällään, mikäli on pohtinut - kymmenet tuhannet suojaliivit (olkoonkin sitten suojapinta-alaltaan ja suojaavuudeltaan heikot) ei ole mitenkään vähäpätöinen resurssi köyhälle kansanarmeijalle. Mutta epäilläkseni: onko kukaan vielä törmännyt Poliisin poistamaan Glock-pistooliin, joka olisi löytänyt tiensä PV:n käyttöön? Tuskin keskivertokonstaapeli on omaansa loppuun ampunut, mutta silti uusille rekryyteille jaetaan Walthereita ja Glockit katoavat jonnekin (ulkomaille? romuksi? PV:n luoliin?).