vastarannankiiski
Kenraali
Aloitetaan ylhäältä.
Liivi ei kanna painoa yhtä hyvin kuin hyvä tetsari, eikä näin ole ergonominen tapa kantaa koko taisteluvarustusta. Yksinään rynkyn lippaat painavat jo useita kiloja, lisäksi tulee heitteet, nasset ja muut roinat. Myös ryönätessä vyö on ergonomisempi kuin liivi jossa on taskuja rinnassa. Kaikki loput argumenttisi voi tehdä myös tetsarin osalta, eli voi käyttää suojavarusteiden kanssa, suht halpa, jne.
PCn käyttö ilman levyjä on tyhmää, sitä ei ole suunniteltu kantamaan kamaa, vaan niitä kovia suojalevyjä. Tyhjänä siitä tulee hankala, epäergonominen lerppa, eikä pehmeät ICW-paneelit sitä auta. Se on plate carrier, ei panel carrier. Itse heivaisin myös ICW-paneelit konseptuaaliseen jorpakkoon, moderni ratkaisu on että itse levyssä on kaikki ja se on optimaalisen ohut ja kevyt. Koko ICW-konsepti syntyi kun olemassaoleviin sirpaleliiveihin ruvettiin lisäämään levyjä. Jos aloitat puhtaalta pöydältä, kannattaako sinne taskuun tunkea yksi vai kaksi erillistä kappaletta? Cummerbundissa IIIA ballistinen täyte on ihan validi idea, riippuu liikkumisesta.
Operaattorit pitää hattua ja PCtä sen vuoksi, että suojautuvat kivääritulelta, eivät tykistökeskitykseltä. Mikään järkevän painoinen sotilaskypärä ei suojaa edes rynkyltä satojenkaan metrien päästä, joten pääosumassa aivot olisi oksilla joka tapauksessa. Suurin osa sotilaskäytössä olevista kevlarpotista on NIJ IIA tai II -standardia, poliisikäytössä on yleisesti myös IIIA -tasoista jaossa. On olemassa myös lisälevyjä eteen, rynkkyjä vastaan, mutta nämä ovat niitä 5min rynnäkköskenaarioita varten. Suoja vs paino...sotilaalla paino yleensä ajaa päätöstä.
Minkälaisesta virityksestä puhutaan kun puhutaan "tetsarista"? Puhutaanko valjastyyppisestä vaiko liivityyppisestä? Variaatioita on ja mainitsemasi pointit ovat oikeita, en ole eri mieltä. Eroja on ergonomiassa kantamisen suhteen, mutta väitän että erot hyvien vaihtoehtojen välillä ovat pieniä ja suurin ongelma on kantajan suorituskyky. Mutta ideasi kuulostaa hyvältä ja varmasti mietityltä ja kuulisin siitä mielelläni lisää. RK:n ampumatarvikkeisiin lipastettuna kannattaa varata vähintään se 5kg, veteen vähintään 2kg, heitteisiin vähintään 1g. Eli juuri kuten sanoit, jo näiden osalta kantolaiteen täytyy olla hyvä ja kun painoa lisätään vielä muilla aseilla kuten kertasingoilla tai singon laukauksilla, KK:n vöillä ja muulla varustuksella niin tetsarin vaatimukset senkun vaan kasvavat.
Suojaliivien ballistisista elementeistä en ole niistäkään eri mieltä. PC:n kohdalla kannattaa toki muistaa, että vaikka liivit ovat lerput ja löysät ilman suojalevyjä niin jäykkien filler-palojen kanssa käyttö on mahdollista. Optimaalinen vaihtoehto olisi tietysti mahdollisimman kevyt ja korkealla suojatasolla oleva kova levy, mutta tämä on vielä ja varmaan vielä pitkälle tulevaisuudessa kustannuskysymys.
Mitä toimialueen operaattoreihin tulee, niin sirpaleuhka on globaalisti edelleen se suurin uhka ohi luotiaseiden vaikka monissa konflikteissa luotiuhan osuus on korostuneempi kun monessa toisessa. Vaikka organisoitua ja massamaista epäsuoran tulen käyttöä ei olisikaan läsnä, sinkoaseet ja tienvarsipommit ovat monessa paikassa suosittuja aseita. Samoin erilaiset miinoitteet. UXO:t myös. Veikkaan että hyvin harvassa ovat sellaiset sotilaat, jotka voivat poissulkea kokonaan sirpaleaseiden uhat ja varautua pelkästään luotiaseita vastaan. Tienvarsipommien ja sinkoaseiden uhassa valitsen päähäni mielummin vaikka peltikypärän, kun sotilastrendikkään baseball lippalakin tai lierihatun. Mutta tämä on oma valintani, muut valitsevat mitä parhaaksi näkevät.
Kypärien suojaustasoisita on hivenen vaikeaa löytää speksejä, etenkin eurooppalaisista. IIIA lienee ollut kuitenkin jo 80-luvulta lähtien standarditasona kypärissä. PASGT täyttää tämän, ainakin nykyään ja samoin ACH/MICH. Olettaisin myös esimerkiksi euroopassa yleisen B826:n olevan samalla tasolla eli saksalaisittain SK1/Schutzklasse 1 joka on IIIA verrannainen. Ei tosin edelleenkään riitä kiväärikaliperien suorille osumille, mutta viistolaukauksissa saattaa ohjata luotia sivuun lippalakkia paremmin, kuten myös tarjota parempaa suojaa sirpaleilta niitä vastaanotettaessa. Kypärä tarjoaa myös suojaa erilaisissa tapaturmissa kuten ulosajoissa ja kolareissa jotka eivät ole sotilaille nekään tavattomia etenkään tulitaisteluissa.
Viimeksi muokattu: