Suojaliivi

Aarne1

Majuri
En näe järjelliseksi kenenkään kannalta (tilaaja, valmistaja+alihankinta, kauppa, kuluttaja) tehdä tuosta myytävää mallia. Fiksuinta ja samalla helpointa on PV:n kieltää valmistus ja myynti muualle.

Samalla kuosilla saanee parempaa halvemmalla. Tai RG/OD/CB värisen kantolaitteen koristelee M05-taskuilla.
 
D

Deleted member 2762

Guest
En näe järjelliseksi kenenkään kannalta (tilaaja, valmistaja+alihankinta, kauppa, kuluttaja) tehdä tuosta myytävää mallia. Fiksuinta ja samalla helpointa on PV:n kieltää valmistus ja myynti muualle.

Samalla kuosilla saanee parempaa halvemmalla. Tai RG/OD/CB värisen kantolaitteen koristelee M05-taskuilla.
Yleensä ottaen voisi pähkäillä, että onko siviilimarkkinoilla mitenkään sellaisia volyymejä että kannattaa sinne tehdä? Tai että se tiputtaisi PV:n maksamaa hintaa. Arvelisin, että suurin osa suomessa myytävistä liiveistä on tasoa "airsoft", tosi harrastajia/ressuja jotka ovat valmiita käyttämään rahaa enemmän liiveihin on lopen aika vähän. Asia on tietysti aivan eri jos tuotteelle olisi huimaa kysyntää läpi euroopan. Mutta kun omaa tuttavapiiriä mietin, niin eipä sieltä löydy kuin yksi jolla on ns kunnon liivit.

Tämä nyt on oma, myyntiä ja hinnoittelua työkseen tekevän immeisen jalostunut arvaus, voin toki olla väärässä, mutta ihan yhtä hyvin oikeassakin :D

Edit: tähän nyt pitää myös lisätä se, että jos valmistettava määrä on jo suuri, esim 25000kpl niin se on se ja sama, että tehdäänkö 25000kpl vai 27000kpl. Hintalappu/kpl on ihan sama. Jos määrä on 50000kpl, niin silloin hinta saattaa tippua hieman, mutta silloin puhutaan esimerkinomaisesti siitä, että 100€:n tuote maksaa isommassa erässä 99,3€/kpl
Ja jos tuota 100€:n tuotetta myytäisiin kuluttajille, niin hinta olisi tod näk jotain 160-200€+alv. Ei kuluttajat saa koskaan tuotteita siihen hintaan kuin yritys tai PV.

Edit 2: mutta toki on hienoa, että jos siviilit/kuluttajat voivat edes hieman hyötyä PV:n isosta tilauksesta ja hankkia itselleen tuotteen järkevämpään hintaan.
 
Last edited by a moderator:

Pandahki

Kapteeni
Minkälaisesta virityksestä puhutaan kun puhutaan "tetsarista"? Puhutaanko valjastyyppisestä vaiko liivityyppisestä? Variaatioita on ja mainitsemasi pointit ovat oikeita, en ole eri mieltä. Eroja on ergonomiassa kantamisen suhteen, mutta väitän että erot hyvien vaihtoehtojen välillä ovat pieniä ja suurin ongelma on kantajan suorituskyky. Mutta ideasi kuulostaa hyvältä ja varmasti mietityltä ja kuulisin siitä mielelläni lisää. RK:n ampumatarvikkeisiin lipastettuna kannattaa varata vähintään se 5kg, veteen vähintään 2kg, heitteisiin vähintään 1g. Eli juuri kuten sanoit, jo näiden osalta kantolaiteen täytyy olla hyvä ja kun painoa lisätään vielä muilla aseilla kuten kertasingoilla tai singon laukauksilla, KK:n vöillä ja muulla varustuksella niin tetsarin vaatimukset senkun vaan kasvavat.

Suojaliivien ballistisista elementeistä en ole niistäkään eri mieltä. PC:n kohdalla kannattaa toki muistaa, että vaikka liivit ovat lerput ja löysät ilman suojalevyjä niin jäykkien filler-palojen kanssa käyttö on mahdollista. Optimaalinen vaihtoehto olisi tietysti mahdollisimman kevyt ja korkealla suojatasolla oleva kova levy, mutta tämä on vielä ja varmaan vielä pitkälle tulevaisuudessa kustannuskysymys.

Mitä toimialueen operaattoreihin tulee, niin sirpaleuhka on globaalisti edelleen se suurin uhka ohi luotiaseiden vaikka monissa konflikteissa luotiuhan osuus on korostuneempi kun monessa toisessa. Vaikka organisoitua ja massamaista epäsuoran tulen käyttöä ei olisikaan läsnä, sinkoaseet ja tienvarsipommit ovat monessa paikassa suosittuja aseita. Samoin erilaiset miinoitteet. UXO:t myös. Veikkaan että hyvin harvassa ovat sellaiset sotilaat, jotka voivat poissulkea kokonaan sirpaleaseiden uhat ja varautua pelkästään luotiaseita vastaan. Tienvarsipommien ja sinkoaseiden uhassa valitsen päähäni mielummin vaikka peltikypärän, kun sotilastrendikkään baseball lippalakin tai lierihatun. Mutta tämä on oma valintani, muut valitsevat mitä parhaaksi näkevät.

Kypärien suojaustasoisita on hivenen vaikeaa löytää speksejä, etenkin eurooppalaisista. IIIA lienee ollut kuitenkin jo 80-luvulta lähtien standarditasona kypärissä. PASGT täyttää tämän, ainakin nykyään ja samoin ACH/MICH. Olettaisin myös esimerkiksi euroopassa yleisen B826:n olevan samalla tasolla eli saksalaisittain SK1/Schutzklasse 1 joka on IIIA verrannainen. Ei tosin edelleenkään riitä kiväärikaliperien suorille osumille, mutta viistolaukauksissa saattaa ohjata luotia sivuun lippalakkia paremmin, kuten myös tarjota parempaa suojaa sirpaleilta niitä vastaanotettaessa. Kypärä tarjoaa myös suojaa erilaisissa tapaturmissa kuten ulosajoissa ja kolareissa jotka eivät ole sotilaille nekään tavattomia etenkään tulitaisteluissa.
Ehkä tuli vähän kärjistettyä liikaa tuossa edellisessä, tarkoitus kuitenkin herättää keskustelua. Tässä kuitenkin pyynnöstä omia suojalaite-pohdintoja:
Tetsari-konseptini perustuu vyöhön. Lantio on paras paikka kantaa suht raskastakin taisteluvarustusta, varsinkin jos sen kanssa pitää liikkua muutenkin kuin seisten. Tämä johtuu sen sijainnista lähellä kehon painopistettä. Rinta on ongelmallinen paikka laittaa varusteita samasta painopiste-syystä, mutta myös ryömimisen ja maahan suojautumisen kannalta se ei ole optimi. Lipasta siitä on tosin kätevä vaihtaa, joten kompromissinä yksinkertainen lipasrivistö on yleensä ok.

Kun puhutaan ylävartalon varusteista, tässä jakaudun itsekin kahteen koulukuntaan: skaalautuva ja simppeli. Skaalautuvalla tarkoitan systeemiä, jossa eri osia voidaan pitää yhdessä tai erikseen. Nämä ovat: "slick" PC, sirpa (tai muu kevyt liivi), kantolaite tst-varustukselle (chest rig/liivi). Simppeli taas on pelkkä PC tai raskaampi armor carrier johon kiinnitetty kaikki tarpeellinen. Kummassakin koulukunnassa on omat etunsa, ja kannatan PVn kallistumista simppelin kannalle. Kummatkin systeemit kuitenkin tarvitsevat pohjakseen tuon yllä keskustellun tetsarin, jotta raskas varustus saadaan pois yläkropasta. Lisäksi kumpaankin kokonaisuuteen kuuluu n. 5-15l tst-reppu.

Joku jenkki kiteytti tämän "linja-ajattelun" hyvin. First line (=tst-vyö) on kaikki mitä tarvitsen välittömään puolustustaistelun aloittamiseen, second line (=PC, jne) kaikki mitä tarvitsen taistelun jatkuessa (vastahyökkäys, jne), ja third line (=reppu) on kaikki mitä tarvitsen omaan huoltooni taistelun hetkittäin tauotessa vuorokauden loppuun asti. Tämän päälle tulee tietenkin vielä tehtäväkohtainen erikoisvarustus. Ja toki ne huollon pojat ja tytöt yrittää parhaansa ettei tartte oman repun varassa olla - se on toinen keskustelu...
 
Ehkä tuli vähän kärjistettyä liikaa tuossa edellisessä, tarkoitus kuitenkin herättää keskustelua. Tässä kuitenkin pyynnöstä omia suojalaite-pohdintoja:

Elä veikkonen ole moksiskaan. Hyvä ja mukava on lukea sinun omiin kokemuksiin perustuvia hyvin perusteltuja näkemyksiä. Samalla kannalla olen sinun kanssasi. Ja kuten sanoin aikaisemmin, huomattavasti useammasta asiasta olen samaa mieltä kun eri mieltä kanssasi.

Oma näkemys on se, että tilaa ja matriisia kantolaiteessa on aina liian vähän, oli kyseessä sitten valjastetsari, liivi, pc tai jokin muu. Aina liian vähän tilaa ja varsinkin tärkeissä paikoissa aivan liian vähän.

Käytön kannalta kupeet ovat omasta mielestäni hyviä paikkoja. Sieltä tavaraa on helppo käsitellä saman puolen kädellä, saa esille ja laitettua takaisin melkein asennosta riippumatta. Kamppeet ovat lisäksi hyvin näkökontrollissa joka helpottaa käyttöä ja poislaittoa. Lisäksi kupeilla olevat varusteet eivät ole tiellä kyykistellessä eikä maatessa.

Edessä vatsalla ja rintakehällä olevat ovat hyvin tavoitettavissa molemmin käsin ja näkökontrollissa. Huonona puolena se että makuullaolo vaikeutuu tai kamppeet saattavat olla hieman jemmassa makuuasennossa ollessa.

Selkäpuolelle laitettuna tavara ei ole näkökontrollissa. Sen saattaa saada sieltä pois, mutta takaisinlaitto saattaa olla tekemätön paikka ja mennä helposti aikaavieväksi sähläämiseksi. Lisäksi selkäpuolelle jos pakkaa paljon tavaraa niin se saattaa haitata rinkan tai repun kantoa tai ainakin haitata niiden tavaroiden saamista käyttöön jotka jäävät kantamusten alle. Siksi jätän itse selkäpuolen yleensä vapaaksi.

Sitten mitä tulee noihin lippaisiin, niin valitettavasti lippaiden latominen kahteen riviin on usein käytännössä välttämätön pakko, ainakin jos asiaa katsoo omasta näkökulmasta joka on moottoroidun jalkaväen kiväärimiehen vinkkeli. Kolme- maksimissaan neljä lipasta rinnalla ja yksi aseessa ei välttämättä ole riittävä määrä patruunaa, toki tehtävästä ja lippaiden koosta riippuen. Varsinkin jos siihen etusektoriin ja kupeille pitäisi saada vielä muuta välttämätöntä materiaalia ahdettua kuten heitteitä 2-4kpl ja IFAK, erikoismateriaalista puhumattakaan (valopistoolit, viestivälineet, kiikarit/tähystysvälineet jne).
 

VanhaPate

Kenraali
Itsellä ei ole kokemusta näistä tuoreemmista suojavälineistä mutta mielenkiinnolla olen ketjua lukenut. Varustelekan omaa tuotantoa olevaa PC:tä ei ole vielä mainittu ja se taitaa olla nimenomaan ressuille suunnattu.


5D8EA705-452B-4A04-92C9-F38C8DE55B06.jpeg
 
Itsellä ei ole kokemusta näistä tuoreemmista suojavälineistä mutta mielenkiinnolla olen ketjua lukenut. Varustelekan omaa tuotantoa olevaa PC:tä ei ole vielä mainittu ja se taitaa olla nimenomaan ressuille suunnattu.

Tuo on allekirjoittaneelle kyllä herättänyt mielenkiintoa. Jos joku on ehtinyt hankkimaan niin kuulisin mielelläni kokemuksia ja näkemyksiä liivistä. PC:ssä vaikuttaa oleva paljon hyviä ja funtsattuja juttuja.

Se mitä kuvien perusteella voin sanoa suoraan:

+ Pidän ja pidän oikein paljon sisälle tulevista korokepaloista jotka parantavat ilmastointia.
- Etulevyn ylävohvelin molle-kujasti olisi voinut olla yhden matriisin leveämpi puoleensa eli neljän levyisestä matriisista kasvattaminen kuuteen.
- Sivussa tarjolla valmis ratkaisu SAPI 6x8" suojaelementeille, niille jotka sellaiset haluavat kuten minä.
 

Aarne1

Majuri
Yleensä ottaen voisi pähkäillä, että onko siviilimarkkinoilla mitenkään sellaisia volyymejä että kannattaa sinne tehdä?

Vaatekauppiaani on myynyt omaa tuotettaan 14 kpl kahden viikon aikana. Sioenia IIIA 5 kpl. Maailmanvalloituksessa sitten 0 perään. Bisnes ja volyymit on maailmalla.

Tuotteena suojaliivi, siis kangas/vaateosa on vähän hassu, tai jännittävä. Se ei tee mitään oleellista! Make holes, stop holes, plug holes. Eli ydintuote on aina kimppu joitain muita. Mutta se nitoo ne yhteen jopa elimellisellä tavalla. Liivi on aina vaatebisneksestä tutulla tavalla "accessorised". Niistä fyrkka tulisi.
 

Kapiainen

Respected Leader
Yleensä ottaen voisi pähkäillä, että onko siviilimarkkinoilla mitenkään sellaisia volyymejä että kannattaa sinne tehdä?
Minun näkemykseni, joka perustuu johonkin tässä tarkemmin erittelemättömään, on se ettei Suomi markkina-alueena ole tuolla saralla alkuunkaan riittävä siihen että siviilimarkkinoille kannattaisi erikseen alkaa tekemään sen enempää suojavarusteita kuin alaan liittyvää, laadukasta (hankintahinnaltaan arvokasta) vaatettakaan.

Esimerkkinä vaikkapa Crye G3 M05 housut. Hemmetin hyvät pöksyt kaikin puolin. Suomalainen jälleenmyyjä teetti niitä erän Cryellä - niitä on edelleen lähes kaikkia kokoja saatavilla. Veikkaan ettei kysyntä vastannut sitä mitä oli arvioitu.

Laadukkaalle, ammattikäyttäjätason (sotilas)kamalle on kyllä ostakuntansa. Se koostuu viranomaistahoilla työskentelevistä jotka haluavat jakotavaraa parempaa varustetta, aktiivireserviläisistä jotka ottavat homman tosissaan ja haluavat laittaa siihen rahaa, sekä airsoft-harrastajista jotka niinikään ottavat harrastuksensa tosissaan ja ovat valmiita laittamaan siihen rahaa.
Tämä joukko on kuitenkin lukumääräisesti pieni, vaikkapa PC-valmistajan näkökulmasta olemattoman pieni jos sille kohderyhmälle pitäisi erikseen valmistaa tuote. Eihän se leiville lyö.
Oli kyseessä tuote mikä hyvänsä, niin sen on oltava isolle (viranomais)asiakkaalle valmistettavasta erästä yli jäävää tavaraa, joka voidaan sitten myydä eräänlaisena extrana siviilimarkkinoille.
Tai sitten valmistajan kannalta markkinan on oltava reilusti Suomea laajempi. Esim. M05-kuvioiselle tuotteelle laajan markkinan löytäminen lienee hankalaa.
 

Stokes

Kapteeni
Tuota Cryen pöksyjen markkinaa syö lisäksi aika tehokkaasti se, että Ukrainan poika tekee melkein yhtä hyvät housut puolet halvemmalla. Sellaisia käyttää moni kollega, Cryen ryysyjä on tyypeillä kahden käden sormilla laskettava määrä.

Mitä M17 liiviin tulee niin olen pahoittanut, taas, mieleni. Kukaan ei ole vaivautunut näemmä neuvomaan varusmiehille kuinka sitä tulisi säätää, pakata tai kantaa. Lopputuloksena on PC ilman P:tä (koska luotisuojalevyjä jaetaan vain harvassa paikassa) joka roikkuu miten sattuu.

Oma liivini sulloin kaapin pohjalle jossa se taitaa pysyäkin. Kun potkitaan ovia ja ammutaan suuhun on valintani edelleen M13, juoksuhaudassa taas sirpaleliivi M05 levyillä ja varusteliivi ajavat asiansa edellä mainittuja paremmin. Rinkkahommissa päällä on tiedustelijan liivi.
 
Minun näkemykseni, joka perustuu johonkin tässä tarkemmin erittelemättömään, on se ettei Suomi markkina-alueena ole tuolla saralla alkuunkaan riittävä siihen että siviilimarkkinoille kannattaisi erikseen alkaa tekemään sen enempää suojavarusteita kuin alaan liittyvää, laadukasta (hankintahinnaltaan arvokasta) vaatettakaan.

Esimerkkinä vaikkapa Crye G3 M05 housut. Hemmetin hyvät pöksyt kaikin puolin. Suomalainen jälleenmyyjä teetti niitä erän Cryellä - niitä on edelleen lähes kaikkia kokoja saatavilla. Veikkaan ettei kysyntä vastannut sitä mitä oli arvioitu.

Laadukkaalle, ammattikäyttäjätason (sotilas)kamalle on kyllä ostakuntansa. Se koostuu viranomaistahoilla työskentelevistä jotka haluavat jakotavaraa parempaa varustetta, aktiivireserviläisistä jotka ottavat homman tosissaan ja haluavat laittaa siihen rahaa, sekä airsoft-harrastajista jotka niinikään ottavat harrastuksensa tosissaan ja ovat valmiita laittamaan siihen rahaa.
Tämä joukko on kuitenkin lukumääräisesti pieni, vaikkapa PC-valmistajan näkökulmasta olemattoman pieni jos sille kohderyhmälle pitäisi erikseen valmistaa tuote. Eihän se leiville lyö.
Oli kyseessä tuote mikä hyvänsä, niin sen on oltava isolle (viranomais)asiakkaalle valmistettavasta erästä yli jäävää tavaraa, joka voidaan sitten myydä eräänlaisena extrana siviilimarkkinoille.
Tai sitten valmistajan kannalta markkinan on oltava reilusti Suomea laajempi. Esim. M05-kuvioiselle tuotteelle laajan markkinan löytäminen lienee hankalaa.

To-del-la niche markkinaryhmä kenelle myydä. Ja mahdollisesti vielä ohuen katteen tavaraa.

Aktiivireserviläiset ovat pieru saharassa reservin kokonaismäärän katsottuna. Heistäkin vain osa ostaa omaa kamaa, osalle kelpaa jakokama joka suoraansanottuna on omasta mielestäni ihan asiallista mikäli M05 sukupolvesta puhutaan. Jos itse ostettava on vaikka asteikolla 1-5 sitä viitosen kamaa niin käytännössä kaiken aktiivin jakokaman jos M05:stä puhutaan rankkaan luokkaan 3.5-4.5. Ei paljoa jää taakse, mutta joltain osin siten että kannattaa sijoittaa omahankintaan. Tiedän että on muodikasta ja operaattorimaista ressuskenessä haukkua jakokamaa, mutta jos tuosta M05 sukupolven tavarasta puhutaan niin mielestäni se on oikein asiallista ja hihkuisin ilosta jos sellaista jakolinjastolta saisin LKP:ssa.

Veikkaan että sama juttu on sotilas- ja siviiliviranomaisten kanssa. Suurimmalle osalle kelpaa se "jakokama" mitä se nyt ikinä onkaan. Ja osahan saa sitten ostettua varmaan maksusitoomuksella tms tiettyä kamaa veronmaksajan piikkiin. Osa voi ostaa itse sen mitä tarvitsee. Mutta tämäkin ammattiryhmä on todella pieni.

Ei näiden varaan mitään markkinoita rakenneta. Varsinkaan kun he eivät ole asiakkaina välttämättä edes vuosittain.
 
Viimeksi muokattu:

Oantteri

Alikersantti
Olen aivan samaa mieltä Kapiaisen kanssa tuosta Suomen koosta markkina-aluuena. Varsinkin kun suomalaiset harrastaja osaavat ja vielä tilaavat sitä tavaraa ulkomailta.
Mm. itse kyllästyin odottamaan noita Cryen / Lekan M05 TST-kamoja, ja teetätin omani.

Toki täytyy myös muistaa Suomen erityisolosuhteet™ , ja "majuriturvallisuus". Monelle aktiiviresullekkin on kova pala pistää se touhutonni kiinni TST-vaatteisiin, joiden käyttö voidaan kieltää koska vain.
Ja sama pätee myös liiveihin ja muuhun taktiseen nyloniin. Onneksi tilanne on menossa parempaan suuntaan.

Ja sitten takaisin aiheeseen...

Tuo Lekan PC on omien käsissäpyörittelyjeni perusteella oikein hyvä laitos.
Ominaisuuksia on mietitty ja myös modulaarisuuteen on oikeasti panostettu. Esim vastarannankiisken puutteet voi periaatteessa korvata jollain jonkun muun valmistajan tuotteella, tai odottaa että Leka saa vastaavat palaset ulos.

Imo ottaisin Lekan PC18 mieluummin kuin esim M13, ihan vain työn laadun takia. Muutamissa M13 joita olen nähnyt on ollut aivan järkyttävän huonoja saumoja, ja velcrot ovat tupanneet lähtemään irti.

Käytännössä kannattaa miettiä, että mitä siltä liiviltä haluaa, ja sen jälkeen katsella omaa budjettia ja ostaa jokun "hyväksi havaitun" valmistajan tuote joka mahtuu noiden kahden speksin väliin.

@Herman30 Olen samaa mieltä. Mutta sellaista se on, kun ne pitää teetättää rapakon toisella puolella ja sen jälkeen rahdata Suomeen, ja sitten maksaa vielä verot siihen päälle.
 
Ominaisuuksia on mietitty ja myös modulaarisuuteen on oikeasti panostettu. Esim vastarannankiisken puutteet voi periaatteessa korvata jollain jonkun muun valmistajan tuotteella, tai odottaa että Leka saa vastaavat palaset ulos.

Veikkaan että Lekalta ei edes tule ulos 6"x8" SAPI-taskuja kylkiin koska verraten harva niitä käyttää. Eihän Leka niitä itsekkään myy. Myisi varmaan, jos olisi kysyntää. Mutta kysyntää tuskin on kun niille ei ole varsinaista tarvetta SA-hommissa eikä ampumaratalarppauksessa. Yhdessäkään PC18 promokuvassakaan niitä ei näy.
 

Vääpeli

Respected Leader
Itse en ole tehtävän kuvasta johtuen mikään yhden järjestelmän fani. Tiedän että monet laittaa taskut esim Vain M13/17 tai M05/10 liiveihin. Kiva kun treeneissä homma vaihtuukin lennosta ISIS iskee Poliisien erämökille tehtävästä, joku niistä on lähtenyt kännissä hortoilee metsään ja ollut jo kateissa 8 tuntia kun ne ei osaa liikkua asfaltin ulkopuolella tehtäväksi. :D
Siinähän kantaa sit porukka sitä M05 liiviä päällä, kun viesti yms välineitä ei saa muualle, kun M05 varusteliivi on turhana kaapissa. Tai M13/17 on niin tacticool, että saa osumaa muualle kuin levyn suojaamaan kohtaan, kun se M05 raskas on niin kömpelä ja painava.
Setti 1 = Perustyö on haalarit + varustevyö ja alusliivit. Ja siitä eteenpäin variaatioita löytyy loputtamasti.
Setti 1 + M05 varusteliivi. Mummon etsiminen metsästä, pidempi ei väkivallan uhkaa yms virka-apu M05 varusteliivi on näppärä kun saa NVG, juoma, ruoka, optiikan, viestivälineet yms mukaan. Tai olet koiran perässä ja pitää pystyä liikkumaan kevyesti ja nopeesti.
Setti 1 + M13 tiukempi keissi missä voi tulla kuulaa kohti. Virka-apu poliisille, esim Vaunukuskina yms.
Setti 1 + M05 raskasluotisuojaliivi ja siihen päälle M05 varusteliivi, karmit kaulassa sisään ja paareilla pois. Tällä ei tehdä 2km syöksyen eteenpäin, vaan lyhyt rynnäkkötyylinen tehtävä.
Ainut ongelma tuossa on ihmisen laiskuus, kun toi saatanan 50-60kg varustekassi on roudattava autoon vuoronaluksi ja lopuksi.
Tämän päälle on vielä päiväreppu, missä on vara/vaihtovaate, ruokaa, vettä, tulentekovälineet, vedenpuhdistustabletit, varaparistoja,paskapaperia yms kaikkea mitä voi tarvita 2-3päivän aikana ilman huoltoa.
Tähän vielä päälle EA yms erikoisvälineistö.
Perusperiaate on se, mitä ei ole kannossa, sitä ei ole olemassa.
 

Huhta

Greatest Leader
Veikkaan että Lekalta ei edes tule ulos 6"x8" SAPI-taskuja kylkiin koska verraten harva niitä käyttää. Eihän Leka niitä itsekkään myy. Myisi varmaan, jos olisi kysyntää. Mutta kysyntää tuskin on kun niille ei ole varsinaista tarvetta SA-hommissa eikä ampumaratalarppauksessa. Yhdessäkään PC18 promokuvassakaan niitä ei näy.

Miten hyvin tuollaiset nauhakujastoon kiinnittyvät levytaskut toimivat versus valmiiksi kangasosaan ommellut taskut? Entä mikä lie tuossa sivulevyjen vähäisessä suosiossa?

Joku amerikkalainen oli sitä mieltä, että hän käyttää erittäin mielellään myös sivulevyjä, kun saa näin tärkeimmät elimet niin hyvään suojaan kuin käytännöllisesti mahdollista (olkapään alueen ja levyjen välien jäädessä heikoiksi kohdiksi). Toki kylkien altistumiseen tulelle voi jossakin määrin vaikuttaa itsekin mm. valitsemalla symmetrisen ampuma-asennon, mutta jos kyljissä ei ole edes sirpalesuojaa, sitä olennaisempana voi nähdä sivulevyjen käytön.

BTW, ilmeisesti M/10:n sivilisoitu versio Tacticum Vest ei ole uskollinen esikuvalleen, sillä eikös M/10:ssä ole taskut sivulevyille?
 
Miten hyvin tuollaiset nauhakujastoon kiinnittyvät levytaskut toimivat versus valmiiksi kangasosaan ommellut taskut? Entä mikä lie tuossa sivulevyjen vähäisessä suosiossa?

Joku amerikkalainen oli sitä mieltä, että hän käyttää erittäin mielellään myös sivulevyjä, kun saa näin tärkeimmät elimet niin hyvään suojaan kuin käytännöllisesti mahdollista (olkapään alueen ja levyjen välien jäädessä heikoiksi kohdiksi). Toki kylkien altistumiseen tulelle voi jossakin määrin vaikuttaa itsekin mm. valitsemalla symmetrisen ampuma-asennon, mutta jos kyljissä ei ole edes sirpalesuojaa, sitä olennaisempana voi nähdä sivulevyjen käytön.

BTW, ilmeisesti M/10:n sivilisoitu versio Tacticum Vest ei ole uskollinen esikuvalleen, sillä eikös M/10:ssä ole taskut sivulevyille?

Se että suomessa niitä ei käytetä, ei tarkoita sitä että niitä ei käytettäisi muualla. Oma käsitys on se, että moni nimenomaan ammattilaiskäyttöön suunniteltu liivi on varustettu integroiduilla sivusuojataskuilla. Lisäsuoja on arvossaan varsinkin sirpaleita vastaan ja PC:hen sitä suojaavaa pinta-alaa saa helposti ja ilman ylimääräistä vaivaa sinne kylkiin asetettavilla lisälevyillä.

Mä olen vähän pudonnut kärryiltä siitä, mikä PV:n PC on minkäkin siviiliverrokki, mutta M13:sta ainakin löytyy sivutaskut suojalevyille ja M17 näyttäisi olevan samoin. M10 on jo suojaliivi, ei PC eli siinä on aivan saletisti kyljet suojattu vähintään NIJ IIIA tasoisesti.
 
Viimeksi muokattu:

J0h1F

Kenraali
BTW, ilmeisesti M/10:n sivilisoitu versio Tacticum Vest ei ole uskollinen esikuvalleen, sillä eikös M/10:ssä ole taskut sivulevyille?
M10:ssä on sekä isot levytaskut edessä ja takana, sivutaskut tavallisille sivulevyille, että vielä takaviistossa kummallakin puolen taskut erityisille sinne sopiville suojalevyille.
 

Huhta

Greatest Leader
Nyt mennään superressuilun puolelle, mutta selailin internetin ihmemaailmaa ja tuli tällaista vastaan:


1567688782300.png

Käytännössä siis BALCS-kokoiset, III-tason ylittävän suojauksen tarjoavat pehmeähköt suojapaneelit! Massaa on materiaalista riippuen 18 paunaa (silikonikarbidi) tai 15 paunaa (boorikarbidi). ICW-versiona hinnat ovat 1500 ja 2700 dollaria, eli boorikarbidi maksaa... Jos haluaa standalone-version, saa laittaa likoon vielä 500 dollaria lisää.

Pikainen googlettelu selvitti, että tuon puljun ja kehitystyön takana on Allan Bain, surullisenkuuluisan Dragon Skinin teknologiaa kehittänyt mies, joka myi DS:n oikeudet Pinnaclelle. Tämä on herättänyt ulkomaisilla foorumeilla Hexaria kohtaan epäluuloa, jota Bain on vyöryttänyt Pinnaclen niskaan Dragon Skinin "halpuuttamisesta".
 
Top