Suojaliivi

Metsämaastossa käytän vyötä myös siksi että metsässä tapellessa joutuu usein makaamaan, ryömimään, konttaamaan jne. Silloin pc:n rintapuolelle ei meikäläisen mieltymysten mukaan voi laittaa oikein mitään - eikä minulla siinä mitään olekaan, paitsi kiristysside kuminauhoilla kiinni.
Pc:n sivuillekaan ei oikein voi meikäläisen mieltymysten mukaan laittaa mitään, koska em. asennoista pc:n kyljistä on vaikeahkoa saada taskuista mitään. Pc:n selässäkään minulla ei ole metsässä mitään muuta kuin juomareppu ja radio (jos se on lv141).
Eli metsässä minulla ei käytännössä pc:ssa ole oikeastaan mitään, vaan kaikki olennainen on vyössä, jossa tavara haittaa vähiten sellaista liikkumista, joka on metsässä tarpeen. Pc on siis silloin nimenomaan plate carrier, eli suojalevyjen kantolaite eikä mitään muuta.
Toisenlaisessa ympäristössä pc:ssa on sitten lippaita, heitetaskua jne.
Niin, ja kaksi vyötähän meikäläisellä siis on. Toinen vähän jämäkämpi molle-vyö metsään isommalle määrälle kantamuksia ja sitten muualle gunfighter-tyyppinen, kevytrakenteisempi vyö.

Joo. Kuulostaa tutulta. Mulla on kaikki PC:ssä, mutta isoimmat kamat on käytännössä kyljissä kiinni. Vesipullot ja CLS-setti. Eteen on kyllä pakko laittaa tuplalipastaskut ja heitetaskut. Mutta mielummin menisin ohuemmalla etusetillä, minkäs teet kun kannettava määrä on aina vakiotuna organisaation puolesta 7 lipasta niin paha tästä on mitenkään tinkiä. Vyölle en noita saisi realistisesti mahtumaan. Kaiken mitä laitan kylkiin, pyrin laittamaan niin matalalle kun mahdollista kuitenkin että kiinnitys on riittävän tukeva, käytännössä omassa PC:ssä kylkitaskut ovat vain hieman battle-beltiä korkeammalla tasolla. Kylkitaskujen kanssa hankaluudet alkavat juuri siitä kun taskut ovat liian korkealla. Talvivaatteiden kanssa tämä vain korostuu, kun liivi istuu päällä hieman eri tavalla, usein hieman korkeammalla ja etäämmällä vartalosta kun kesävarustuksessa.

Ja kun vielä tehtävä omassa joukossa on aina sama, on varustuskin aina sama. Ei ole tehtäväkohtaiselle modaamiselle muuta variaatiota kun se että onko selässä reppu vaiko ei? :)
 
Itselläni menee PC:ssä jo itsessään paljon tavaraa kyydissä....

On aika paljon juu. Itsellä bb-pc-dp :LOL: eli linjat hallussa battle belt, plate carrier ja daypack. Pc:stä olen siirtänyt tavaraa vyölle, siinä mulla on henkselit varmuuden vuoksi. Nyt testailen vyön keventämistä Kapiaisen tavoin gunfighter-tyyppiseksi. Toinen testihomma on tiettyjen yleistaskujen käyttö niin, että ne menee tarkoituksenmukaisesti vyöhön, plate carrieriin, päiväreppuun tai hyllystä löytyvään chestrigiin.
 
On aika paljon juu. Itsellä bb-pc-dp :LOL: eli linjat hallussa battle belt, plate carrier ja daypack. Pc:stä olen siirtänyt tavaraa vyölle, siinä mulla on henkselit varmuuden vuoksi. Nyt testailen vyön keventämistä Kapiaisen tavoin gunfighter-tyyppiseksi. Toinen testihomma on tiettyjen yleistaskujen käyttö niin, että ne menee tarkoituksenmukaisesti vyöhön, plate carrieriin, päiväreppuun tai hyllystä löytyvään chestrigiin.

Itselläni joko 1. pelkkä PC, 2. PC + päiväreppu, 3. PC + rinkka jossa päiväreppu kiinni.

Kolmonen kulkee tosi harvoin selässä pitkiä matkoja. Moottoroitu jalkaväki ja mothership-konsepti, eli kuorkin lavalla suurimman osan ajasta rinkka.
 
@Kapiainen Unohdat yhden tärkeän seikan, se on foorumin ikärakenne. Nämä veisi taisteluun mukanaan hyppyheikitkin, ihan siitäsyystä kun niillä on sodittu ennenkin. Ei nääs ole särkyvää elkkktroniiikkaa..
 
Mulla on kaikki PC:ssä, mutta isoimmat kamat on käytännössä kyljissä kiinni. Vesipullot ja CLS-setti. Eteen on kyllä pakko laittaa tuplalipastaskut ja heitetaskut. Mutta mielummin menisin ohuemmalla etusetillä, minkäs teet kun kannettava määrä on aina vakiotuna organisaation puolesta 7 lipasta niin paha tästä on mitenkään tinkiä. Vyölle en noita saisi realistisesti mahtumaan.

Osta Sourcen pienempi rakko (2-3l), pistä se selän levytaskuun. Tai toinen vesipullo tai molemmat vyölle, klo 5 ja 7. Cls-setti vyölle alaselkään klo 6. 1 lipas klo 9, siihen dumppi tai sen taakse klo 8. Pc:iin jää 3x1 lipasta eteen, ifak tuplalipastaskussa ja 1 tuplalipastasku etukyljissä sekä heitteet kylkiin.
 
Osta Sourcen pienempi rakko (2-3l), pistä se selän levytaskuun. Tai toinen vesipullo tai molemmat vyölle, klo 5 ja 7. Cls-setti vyölle alaselkään klo 6. 1 lipas klo 9, siihen dumppi tai sen taakse klo 8. Pc:iin jää 3x1 lipasta eteen, ifak tuplalipastaskussa ja 1 tuplalipastasku etukyljissä sekä heitteet kylkiin.

Kiitos, hyviä vinkkejä.

Luovuin varmaan kymmenen vuotta sitten juomarakon käytöstä. Kenttäpullot ovat pitkässä käytössä parempia omasta mielestäni. Helpompia pitää puhtaana, helpompia käyttää, vähemmän rikkoontuvia osia. Joka harjoituksessa melkein näkee kun jollain rakko vuotaa vettä. Ja helpompia käyttää tarvittaessa vedenpuhdistustablettien kanssa. Niitäkin on aina mukana varustuksessa. Ja kun jenkkikenttäpullon pohjassa menee teräskuppi mukana niin se tulee siinä samalla. Kätevä ruokailuissa ja kahvivettä kuumennettaessa kamiinalla.

CLS setti on pakko laittaa telakalla kupeelle klo 02. Silloin sitä voi käyttää telakassa kiinni, ja jos ottaa telakasta pois niin sen saa nopeasti ja näppärästi näkökontrollissa takaisin paikalleen. Ei toimi yhtä kätevästi alaselässä, ei telakan kanssa tai kiinteästi vyössä kiinni, kokemusta on... ;)

Klo 10 "ykköskenttäpullo" helposti saatavilla ja sen takana klo 08-09 dumppi. Toinen kenttäpullo klo 04 Heitteet ja lippaat kaikki edessä, hyvin saatavilla. Lippaat siten että tukikädellä saa kaikki kätevästi ja oikeassa reunassa edessä heitteet siten että ne saa suoraan otettua taskusta heittokäteen.

Laskin just että noin 21kg painaa setti jos olisi täydet lippaat, kovat heitteet, kenttäpullot täynnä vettä. Mukaanlukien IIIA paneelit liivissä eteen-taakse-sivuille, kypärä ja ase sekä tietysti puukko.
 
Viimeksi muokattu:
Laskin just että noin 21kg painaa setti jos olisi täydet lippaat, kovat heitteet, kenttäpullot täynnä vettä. Mukaanlukien IIIA paneelit liivissä eteen-taakse-sivuille, kypärä ja ase sekä tietysti puukko.

Kokeileppa joku reissu kunnon tappeluvyön kanssa. Miten jaksaminen muuttuu kun painoa siirtyy torsosta lantiolle.
 
Se mikä uusissa liivimalleissa vituttaa eniten, on pakon edessä hankala ja hidas pukeminen. Jos haluat liivin päälle priikulleen oikein puettuna, menee tähän aikaa minuutti kun vehtaat cummerbundien, sisempien sisävelcrojen, etuläppien ja sivuläppien kiinnittämisen kanssa... M85 ja M05 liivi menee pikkuisen erilaista vauhtia miehen tai naisen päälle.
Täh?? Nyt en ihan löydä syytä miksi noin?
Eihän pc:n kanssa tarvitse tehdä muuta kuin laittaa se päälle ja vetää cummerbundin velcrot eteen kiinni.
Joku noista monista sirpaleliiveistä (en nyt muista mikä malli se oli, mutta 62-kuvioinen kuitenkin) oli jopa sellainen että kun sen ensi kertaa sain käsiini, oli fiilis suunnilleen "miten hitossa tämä puetaan päälle...?"

En kyllä ainakaan omalla kohdalla ole huomannut että pc olisi jotenkin hidas saati hankala pukea päälle. Pc päälle, etuläppä auki, cummerbundin velcrot kiinni ja etuläppä kiinni.
 
No, minä olen elänyt aikaa jolloin käytössä oli taisteluvyö M60. Se oli huono mutta toisaalta ehkä parempi kuin sitä edeltävät viritelmät.

Tuli M85. Se oli minusta hyvä ja lienee perusteltua sanoa että 80-luvun lopulla ei parempaa ollut missään päin maailmaa. Vaunuun ei oikein mahtunut tetsarin kanssa ja olihan siinä muitakin ongelmia mutta traktorin kyydissä istuville Pr80 tyypeille se oli kelvollinen. Joku oli nähnyt sirpaleliivin, todennäköisesti sotilaspoliiseilla kuten komposiittikypärätkin vaikka en vieläkään tajua miksi.

Tuli M05. Se oli ihan OK, olin vähän mukana kehitystyössäkin ja petyin kun näin mitä se oli. Kaikkien mielestä varusteliivi MOLLE:lla oli tuohon maailman aikaan parasta mitä voi saada, puheet siitä että ehkä kaikille joukoille se sovi kuitattiin menneen maailman kaikuina. Sirpaleliivit yleistyivät vaikka kaikille ei jaettu niitä vieläkään. Kovat naamaan ampujat rehvastelivat kuinka heidän varustuksensa painaa 25 kg.

Tuli 2010-luku. Joku oli sitä mieltä että pitääkin olla chest rig. Erikoisjoukoilla oli PC ja moni oli sitä mieltä että sellainen on paras. Battle belt on kuumaa hottia vaikka hetki sitten sellaiselle naurettiin. Oikein kovilla jätkillä saattaa olla jo valjastetsareita muistuttavat vehkeet.

Tulee 2020-luku. Ei kelpaa mikään edellä mainituista vaan uutta tarvitaan. Yhtään sotaa ei ole käyty joten vaatimukset perustuvat muiden kokemuksiin mahdollisesti aivan erilaisesta toimintaympäristöstä ja ennenkaikkea haluun olla muodikas.

Oli niin tai näin, M17 ei suojaa sirpaleilta yhtä hyvin kuin M05 tai M05 sirpaleliivi eikä ole sen kevyempi. Koska sirpaleet ovat de facto suurin uhka joukoillemme ja luoteja vastaan kannattaa suojautua vain hyvin pienissä osassa tilanteista on asia juuri kuten yllä kirjoitin:

Suoja huononee, mikään ei parane paitsi muodikkuus ja se, että taskuja saa paremmin liiviin kiinni. Ukrainan sodassa PC oli kuuminta hottia kahinan alkaessa, sirpaleliivi taas saavutti yhä suorempaa suosiota kun nahina jatkui. Joku syy siihenkin lienee.
No jaa, on minullakin ollut M60 tetsari, M85 oli myös, sekä varmaan kaikki sirpaleliivit ovat päällä olleet. Plate carrier on ylivoimaisesti paras liikkuvuuden ja toiminnallisuuden kannalta.
Sirpalesuoja on pc:ssa vähän pienempi, mutta loppupeleissä suojaavan pinta-alan ero ei ole kovin suuri ja toisaalta jopa iso osa oletetun vihollisen epäsuorantulen ammusten sirpaleista on sitä kokoluokkaa etteivät ne pysähdy sirpaleliiviin tai mihinkään muuhunkaan liiviin.
Pc M17 on muuten kevyempi kuin aiemmat sirpaleliivit. Sille oli asetettu kehitysvaiheessa tiukka painoraja, joka oli ehdoton. Tämä juuri sen vuoksi että aikaisempaa kevyempi suojavaruste koettiin tärkeäksi tietyin syin ja perustein.
M17 on pitkästä aikaa, hyvä jos ei ensimmäistä kertaa koskaan meillä, varuste jonka kehitystyö tehtiin huolella. Sitä tekivät ihmiset joilla kerrankin oli myös itsellään monipuolista kokemusta suojavarusteiden käyttäjinä, käyttäjien palautetta kuunneltiin ja vaikutti asioihin jne jne jne.

Mitä sitten tulee ukrainan sodan kokemuksiin niin en tiedä mihin näkemyksesi perustuu, mutta paikanpäältä useammasta lähteestä kuultuna pc on edelleen se mitä porukka sotatoimialueella haluaa. Tämä on kuultu sekä käyttäjiltä paikanpäältä että suojavarusteita heille valmistavalta.

Hyvää on tietysti se, ettei PV:ssa juurikaan enää nillitetä varusteista. Näin jokainen valjastetsarin ystävä voi sellaisen hankkia ja käyttää jos kokee sen hyväksi. Samoin jos sirpaleliivi tuntuu parhaalta ja haluaa sellaista käyttää, niin eikun käyttää. Minusta on jopa ihan kohtuullista että yksilöllä on oikeus päättää omasta kehostaan myös suoja-asiassa. Ei sitä kukaan toinen oikein voi sanoa että käytä enemmän suojaa tai käytä vähemmän suojaa..
 
Viimeksi muokattu:
Täh?? Nyt en ihan löydä syytä miksi noin?
Eihän pc:n kanssa tarvitse tehdä muuta kuin laittaa se päälle ja vetää cummerbundin velcrot eteen kiinni.
Joku noista monista sirpaleliiveistä (en nyt muista mikä malli se oli, mutta 62-kuvioinen kuitenkin) oli jopa sellainen että kun sen ensi kertaa sain käsiini, oli fiilis suunnilleen "miten hitossa tämä puetaan päälle...?"

En kyllä ainakaan omalla kohdalla ole huomannut että pc olisi jotenkin hidas saati hankala pukea päälle. Pc päälle, etuläppä auki, cummerbundin velcrot kiinni ja etuläppä kiinni.

Joo ei perinteinen PC monimutkainen olekaan ja siksi niistä pidän. Kokemusta on muutamista ulkomaisista liiveistä joissa yhdistyy suojaliivi sekä taisteluliivi, mitä on tullut kokeiltua. Mitä raskaampi tai mitä raskaamman taakan kantamiseen suunniteltu niin sen enemmän kikkailua saattaa vaatia pukeminen. Varsinkin jos on "liivimäiset elementit" esim. SPEAR/BALCS leikkauksella olevat joissa paneelin sivulätkyrät ovat samaa pakettia etupaneelin kanssa niin sivulätkyröiden oikea asettelu kylkiin pukemisen kanssa ilman taitosten jäämistä saattaa olla tarkkuutta vaativaa.

Esimerkiksi tuo Warriorin Raptor joka saapui. Tosi hidas pukea mun mielestä, mutta tosi hyvä päällä. Siinähän on huomioitu että liiviä voi käyttää SPEAR leikkauksen paneeleilla ja/tai SAPI paneeleilla.

1. Liivi pään yli
2. Cummerbund kireälle
3. Avaa etuläpän sulkuvelcrot valmiiksi molemmin puolin (etuläppä on kaksiosainen, oikea ja vasen)
4. Kiinnitä sisempi sivulätkyrä (joka pitäisi sisällään SPEAR/BALCS leikkauksen sivupaneelin) cummerbundin velcroon
5. Kiinnitä varsinainen ulkopuolinen sivulätkyrä jossa taskut ovat kiinni eteen velcroon ja sulje läppä
6. Toista kohdat 4. ja 5. toiselle puolelle.

Hidasta on, ja pitää tehdä käytännössä pystyasennossa. Mutta on hyvä päällä mikä on tärkeintä. Täytyy kokeilla jos toisen puolen pitää kiinni ja pujahtaa pelkästään toiselta puolelta liiviin sisälle.
 
Viimeksi muokattu:
No jaa, on minullakin ollut M60 tetsari, M85 oli myös, sekä varmaan kaikki sirpaleliivit ovat päällä olleet. Plate carrier on ylivoimaisesti paras liikkuvuuden ja toiminnallisuuden kannalta.
Sirpalesuoja on pc:ssa vähän pienempi, mutta loppupeleissä suojaavan pinta-alan ero ei ole kovin suuri ja toisaalta jopa iso osa oletetun vihollisen epäsuorantulen ammusten sirpaleista on sitä kokoluokkaa etteivät ne pysähdy sirpaleliiviin tai mihinkään muuhunkaan liiviin.

On epäreilu verranto muutenkin verrata PC:tä suojapaneeleilla mihinkään tetsariin tai pelkkään liiviin. Ero on oleellinen koska suojaelementit. PC:tä pitäisi aina siis verrata muihin liiveihin joissa on a) suojapaneelit ja molle-kujastot taskujen kiinnittämiseen b) suojaliivin ja perinteisen tetsarin yhdistelmään.

Ja se mikä PC:n kohdalla unohtuu (tässäkin) keskustelussa helposti verrattuna muihin suojavarusteisiin tai niiden yhdistelmiin, on lämpökuorma ja sen haihduttaminen. PC sallii ilmakierron ja jäähtymisen rasituksen aikana melko lailla paremmin kun esimerkiksi perinteinen bristol-mallinen liivi. Eikä tämä ole ihan mikään pikkujuttu, lämpökuorma on sellainen joka hidastaa ja lamauttaa pahimmillaan taistelijan.
 
Ja se mikä PC:n kohdalla unohtuu (tässäkin) keskustelussa helposti verrattuna muihin suojavarusteisiin tai niiden yhdistelmiin, on lämpökuorma ja sen haihduttaminen. PC sallii ilmakierron ja jäähtymisen rasituksen aikana melko lailla paremmin kun esimerkiksi perinteinen bristol-mallinen liivi. Eikä tämä ole ihan mikään pikkujuttu, lämpökuorma on sellainen joka hidastaa ja lamauttaa pahimmillaan taistelijan.

Totta! Tämä on nimenomaan olennainen juttu koko tässä problematiikassa: Kyse ei ole vain maksimaalisessa suojassa, maksimaalisessa liikkuvuudessa tai maksimaalisessa mistään yhdessä osa-alueessa.
Kyse on kokonaisuudesta, johon vaikuttaa mm. ballistinen suoja (suoja on myös muuta kuin vain ballistinen suoja), liikkuvuus (johon sisältyy mm. keveys, lämpökuorma, toiminnallisuus jne jne), taktiikka + taistelutekniikka jne jne - tietysti omalta osaltaan myös kustannukset.
Aivan liian usein asiaa käsitellään vain yhtä osa-aluetta tarkastellen ja sen perusteella todetaan ykskantaan "HUONO"!

Kun asiaa tarkastelee kokonaisuutena, niin pc on mielestäni varsin onnistunut varuste.
 
Nimenomaan. Toisilla valmistajilla saattaa toki olla kaksi kokoa valmistuksessa, mutta pääsääntöisesti se yksi "aikuisten koko" riittää varmasti sille ehdottomasti suurimmalle osalle käyttäjistä, pienelle osalle se on hieman liian suuri. Tästä on keskusteltu aikaisemminkin ja tästä PC:iden erinomaisesta ominaisuudesta. Lisäksi noita SAPI 10"x12" ja 6"x8" suojapaneelien valmistajia on maailmalla oletettavasti useampi kun eksoottisempien muotojen ja kokojen...
M05 suojaliiveissä (sekä luoti että sirpale) on neljää eri kokoa, S, M, L ja XL. Niistä M on kaikkein yleiskäyttöisin, ainakin sen kokoisille kuin meillä oli, eli normaalipainoisille. Jo L oli isohko sellaisille n. 185 cm miehille, kun ei ollut ylimääräistä vatsaa.

Mä sanoin kymmenen - viisitoistavuotta sitten omassa piirissä että PV:n olisi kannattanut harkita massamaista sirpaleliivien ostoa BW:n ylijäämävarastoista silloin kun niitä dumpattiin markkinoille läjäpäin. 90-luvulla tuotettua kamaa ja hieman uudempaa, käyttämätöntä, 15-kerroksisilla kevlarsuojapaneeleilla kaula ja hartiat suojattuina. Niitä myytiin muistaakseni 50€ hintaan yksittäiskappaleina nettikaupoissa, joten olettaisin hinnan olleen liki ilmainen jos Suomen valtio olisi mennyt kaupoille ja ostanut jättierän kerralla pois. Ja vaikka tätä hankintaa ei oltaisikaan jotu-kamaksi suunniteltu, niin jos itse olisin omannut diktaattorin valtuudet, olisin työntänyt liivit varastoon seuraavaksi 30 vuodeksi ja jakanut tarvittaessa käyttöön LKP:n jälkeisessä ajassa perustettaville joukoille. Aivan sama, vaikka flecktarn kuviolla ovat varustettuja. Aivan yksi "vitun maku" mikä on suojavarusteen maastokuvio kunhan se ei ole vihollisen ja kunhan vain on miehille jakaa suojavarusteita.

Miksi? No siksi että vanha mutta käyttämätön, hyvin varastoitu sirpaleliivi on parempi ballistinen suoja kun verkkopaita, vaikka sirpaleliivi olisi 30-40 vuotta vanha, vanhempi kun pukijansa.

Ja jos joukoille jaetaan vaikka vaatimattominkin sirpalesuojavarustus, vaikka vanhat mutta ehjät sirpaleliivit sekä teräskypärät, niin suojaustaso yksittäisellä taistelijalla nousee merkittävästi ja hyppy on merkittävä kun vertaa siihen verkkopaitaan ja sorsalippalakkiin. Väitän että sirpalesuojaustason hyppy on merkittävämpi, kun mitä on modernin IIIA tasoisen ja vanhimman sirpa + teräskypärä kombinaation välillä. Siksi vanhoja ja ehjiä sirpalesuojavarusteita kannattaa ainakin omasta mielestäni varastoida pitkiäkin aikoja.
Bundeswehrissähän tästä vanhanmallisesta sirpalesuojaliivistä on ollut valitusta sen suojaustason osalta. En löytänyt enää linkkiä juttuun kuitenkaan.

M05 sirpaleliivissä nauhaston määrä oli sangen pieni eikä tarvittavaa määrää taskuja saanut kiinni. Protomallissa nauhastoa oli enemmän mutta sitä vähennettiin koska, ja nyt seuraa sanatarkka lainaus, "tyypit laittoi sinne taskuja täynnä sikanautaa ja vesureita". Niinpä eri tahot päättivät että oikea tapa on vähentää nauhaston määrää. Tämän ja parin muun homman takia kyrsiinnyin aika lailla touhuun koko projektin parissa.
Viimeisimmän sarjan M05 suojaliiveissä nauhakujat on lisätty myös selkäpuolelle.

Mutta se on kyllä totta, että siltikin kiinnituspinta-alaa on taskuille vähänlaisesti.
 
Bundeswehrissähän tästä vanhanmallisesta sirpalesuojaliivistä on ollut valitusta sen suojaustason osalta. En löytänyt enää linkkiä juttuun kuitenkaan.

Pitää muistaa, että nyt puhutaan 80-luvun suunnittelutyöstä ja liivistä joka skaalautuu M91 sirpaleliiviin. Suojaustaso voi olla huonompi kun vertaa nykypäivän liiveihin. Nykypäivän hankintana ei ehkä enään mielekäs, mutta jos kauppa oltaisiin tehty oikeaan rakoon, oikeaan hintaan vaikka se 15 vuotta sitten niin tilanne olisi toinen.

Kuitenkin tuo BW:n liivi pitää sisällään 13-kerrosta kevlar 129:iä, ei 15-kerrosta kuten aikaisemmin sanoin. Toisaalta 129 kevlar on sen 20% kevlar 29:iä vahvempaa jota useissa aikalaisissa käytettiin. Pelle pelottomien epätieteellisissä testeissä nuo BW:n vanhat liivit kuitenkin pysäyttävät säännöllisesti 9mm FMJ:n eli karkea suojaustasoskaalaus voisi olla NIJ IIA vaikka niille ei olla NIJ luokitusta tehty. Pidän tätä itse melko hyvänä jos tosiaan ikään ja suunnittelun ajankohtaan vertaa ja tämä antaa verraten hyvän laatuvaikutelman. Ja varsinkin hintaan, joka oli yksittäiselle, erittäin hyväkuntoiselle tai käyttämättömälle liiville ylijäämäkaupoissa 40-50€ parhaaseen aikaan.

Sitten voidaan aina keskustella retorisesti sirpaleliivien huonosta suojaustasosta. Kuinka huonon sen pitää olla, että kokonaan ilman olo olisi suojaavampi vaihtoehto? Henkilökohtaisesti olisin mielummin epäsuoran tulen maalina mielummin vaikka 60-luvun kevyessä nailonliivissä kun ilman. ;)
 
Tyypilliseen Suomalaiseen Sotilasperinteeseen™ kuuluvaan tapaan, tuo suojaliivien "nauhattomuus" on minusta hienosti ratkaistu lisäämällä soppaan Sirpan/Lusun päällä käyttävä M05 liivi.

Se mikä uusissa liivimalleissa vituttaa eniten, on pakon edessä hankala ja hidas pukeminen. Jos haluat liivin päälle priikulleen oikein puettuna, menee tähän aikaa minuutti kun vehtaat cummerbundien, sisempien sisävelcrojen, etuläppien ja sivuläppien kiinnittämisen kanssa... M85 ja M05 liivi menee pikkuisen erilaista vauhtia miehen tai naisen päälle.

Tämä pitää paikkansa vain jos noihin edellä mainittuihin ei liity mitään "suoja" komponenttia. Heti kun mukaan tulee sirpa tai lusu (mallilla ei ole niin väliä) niin ihan samaa nypläämistä se on niidenkin kanssa.
M05 LuSun kanssa tarvitaan yleensä taistelupari auttamaan pukemisen kanssa. Ja se ei siitä huolimatta ole ihan optimaallisesti päällä, koska olet luultavasti väärän kokoinen taistelija sinulle jaettuun materiaaliin. Tässä toki auttaa itse taisteluliivi M05, jonka kireyttä säätämällä saadaan se vääränkokoinen suojaliivi pysymään päällä _vähän_ paremmin. Päälle pukemista liian kireä M05 ei tietenkään helpota, mutta ei se taida tässä konkurssissa enää painaa.

Samoin TCCC:n antaminen jollekulle, jolla on päällä M05 liivi ja M05 LuSu/sirpa combo tai vaikka vain M85 taisteluvyö ja M91(?) sirpa on varsin työlästä verrattuna mihin tahansa moderniin plate carrieriin.

Itse myös vihaan velcroja ja niiden kanssa nypläämistä, ja siksi olen investoinut Tubes™ teknologiaan. Kun sen liivin on kerran säätänyt kohdalleen, niin se on sitten aina oikein päällä. Tässäkin systeemissä on toki omat ongelmansa, josta johtuen en voi sitä vaurauksetta kaikille suositella. Onneksi tuota konseptia voi (riippuen vähän omasta "platformista") kokeilla pienemilläkin investoinneilla, kuin vain ostamalla koko liivin. Esim. erilaisia retrofit ratkaisuja löytyy useammalta toimijalta, ja erilaisia "Tubes" kittejäkin on liikenteessä.
 
Pc M17 on muuten kevyempi kuin aiemmat sirpaleliivit. Sille oli asetettu kehitysvaiheessa tiukka painoraja, joka oli ehdoton. Tämä juuri sen vuoksi että aikaisempaa kevyempi suojavaruste koettiin tärkeäksi tietyin syin ja perustein.

Punnitsin kamppeita tänään.

M kokoinen M05 sirpaleliivi nelosen levyjen kanssa 9,04 kiloa.
M17 samojen levyjen kanssa ilman reppumodulia 9,02 kg.

Jos M05 liivissä olisi muutama nauhakuja enemmän ei eroa olisi silti kiloakaan. Miten tämä nyt pitää ymmärtää?
 
Tyypilliseen Suomalaiseen Sotilasperinteeseen™ kuuluvaan tapaan, tuo suojaliivien "nauhattomuus" on minusta hienosti ratkaistu lisäämällä soppaan Sirpan/Lusun päällä käyttävä M05 liivi.

Höpö höpö ja huomenna lisää.

Kyseessä ei ole minkään sorttinen Erityisolosuhteen™ mukanaan tuoma juttu. Kylläpä tuo sirpaleliivi ja varusteliivi kombo oli aikoinaan ihan normi kaikissa länsimaissa. Toisaalta muistan erään nykyisissä Taistelija 2XXX- projekteissa mukana olevan herran todenneen että näin on hyvä kun kritisoimme kahden liivin menetelmää. Syynä oli kuulemma se, että joskus (Kaartin) sotilas (poliisi) tarvitsee ballistista suojaa mutta ei halua provoisa ihmisiä varusteliivillä...

Kummasti se mieli on reilussa kymmenessä vuodessa muuttunut vaikka esimerkiksi juuri tuo mainittu herra ei ole ruutia haistellut muualla kuin ampumaradalla.
 
On epäreilu verranto muutenkin verrata PC:tä suojapaneeleilla mihinkään tetsariin tai pelkkään liiviin. Ero on oleellinen koska suojaelementit. PC:tä pitäisi aina siis verrata muihin liiveihin joissa on a) suojapaneelit ja molle-kujastot taskujen kiinnittämiseen b) suojaliivin ja perinteisen tetsarin yhdistelmään.

En verrannut välineitä toisiinsa vaan yritin esimerkin valossa tuoda esille sen, että välineitä tulee ja menee. Kaikki eivät ole koskaan tyytyväisiä eikä kaikilla ole riittävää ymmärrystä arvioida välineitä. PC on hetken muodissa kuten kaikki aiemmatkin kantolaitteet ja suojavälineet, kohta tulee jonkun muun vehkeen aika ja silloin todetaan että PC oli paska ja tämä uusi suojavekotin M25 on ihan vitun jepa.
 
Back
Top