Suojaliivi

No ei mikään estä.... Parashan olisi alusliivi, sirpaleliivi, raskasliivi ja sit vielä PC, niin johan pysähtyy... :)
Tuohon kun lisätään taistelijan pääaseeksi rihlaamaton kanuuna, saadaan ekopanssarivaunu ja vihreätkin tykkää :D
 
Mihinköhän tietoon tämä perustuu? Kuulostaa täysin järjenvastaiselta idealta ottaen huomioon se skenaario mihin PV pääasiassa varautuu. Siinä skenaariossa on epäsuoran sirpaleita, kiviä ym. roinaa ilmassa liioittelematta varmaan tuhansia kertoja enemmän kuin luoteja.


En tiedä onko se ainoa tekijä, minusta se on vain kaikkien asioiden summa niissä testeissä.
Itse kun suoritin tuon kokeen niin suht rankat ne ovat eikä netissä ilmoitetut "raja-arvot" kerro koko totuutta.


Alussahan on pientä fyysistä "jumppaa" mikä on lämmittely ja sen jälkeen aletaan tekemään leukoja ym. Ei riitä että olet "juuri ja juuri" saannut tehtyä täydet salilla aikoinaan. Nuo kaikki tehdään aika nopealla temmolla missä ei jäädä lepäilemään väliin, muutama hyväkuntoinenkin laattasi siellä.

Leukojen ym jälkeen käydään suorittamassa "Coopper" Meillä oli alussa lämmittely missä juostiin muistaakseni 2km noin 2600m aikaan, joukkoa vetää jänis ja jos putoat lämmittely vauhdista ulos niin putoat ulos. Heti lämmittelyn jälkeen alkaa varsinainen koe missä on juostava 3000m 12min aikaan jos haluat täydet pisteet ja pisteet tippuvat sekuntti scaalalla. Lämmittelyn ja itse Cooperin aikana ei ole kuin 1-5min tauko. Käytännössä 3000m/12min + 10kg juoksukunto ei riitä.

Tämän jälkeen on sukellukset ja uinti mikä karsii vähän väkeä, ne ovat heti coopperin jälkeen. Siinä ei ole mitään pitkää taukoa välissä. Sekä lopussa on sitten hiihto, hiihto itselleni oli varmasti se rankin. Siitä en saannut täysiä ja olin aivan rikki suorituksen jälkeen. Siinä on myös lämmittelyillä jänis eikä vauhdista saa pudota paljoa. Lämmittely on myös "rankka" ja sitten alkaa vasta suoritus. On myös hyvä muistaa että ne sukset ovat levät sukset missä pitoa on helvetisti.
Muistelen että radalla oli myös kuntohiihtäjiä saamaan aikaan ja kerran alamäessa tälläinen hiihtäjä vain valui vauhdikkaasti minusta ohi tekemättä mitään kun itse lykin alamäessäkin vauhtia että en pysähtynyt :D (voin kertoa että vitutti")

Hiihdossa aika lasketaan parhaan hiihtäjän mukaan, yleensä se paras hiihtäjä on oikeasti hyvä.
Meillä oli muistaakseni SM hiihtäjä tai vastaava kuka pienestä pitäen hiihtänyt kilpaa.

Jos et pääse kuntokokeista läpi putoat kokonaan ulos.


Seuraava yö vietettiin kesämakuupusseissa suht kylmässä hallissa ja yöksi oli vähän yllätystä ja seuraavana päivänä jatkui testit.


Monet LJK:t ovat melkoisia hukkapätkiä. Se on väärä oletus että parhaiten selviät jos olet 2m pitkä ja lihaskimppu.
Mitä isommat lihakset sitä enemmän ne painaa ja kuluttavat happea.

Kerrankin olimme metsässä kävelleet pitkään ja ryhmään kuului ljk:ta ja toisen yksikön sotilaita.
Esimmäiset ketkä hyytyivät kävelystä olivat joukon isoimmat miehet. Toinen oli melkoinen lihaskimppu ja 180-190cm pitkä.



PS: olen välillä miettinyt että onko myös mentaliteettisia eroja miesten ja naisten välillä.
Varsinkin silloin kun sinut ajetaan aivan puhki ja luovuttaa tekisi mieli. Silloin pitää vain päästä sen väsymyksen rajan yli ja päättää "että hiihdän niin kauan että A) pääsen maaliin niin hyvään aikaan kuin vain pystyin B) pyörryn. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto.
 
Viimeksi muokattu:
Testataanko LJK:n pääsykokeessa korkean paikan kammoa mitenkään? Ainakin aikaisemmin siellä oli tapauksia, että joutui vaihtamaan joukko-osastoa hyppykammon takia.

Vanha video belgialaisesta Para Junior -touhusta, jossa hypätään 300 metriin nostetusta ilmapallosta (hypyt alkaa kohdasta 1:45).

 
Testataanko LJK:n pääsykokeessa korkean paikan kammoa mitenkään? Ainakin aikaisemmin siellä oli tapauksia, että joutui vaihtamaan joukko-osastoa hyppykammon takia.

Aikanaan 80-luvulla asiasta jossain käänteessä kysyttiin muttei ainakaan niissä vaiheissa kun minä olin mukana mitenkään testattu.

Porukkaa putoaa aina jonkin verran. Ehkä tuo ei ole ollut erityinen ongelma. Ja taitaa olla myös niin että jokainen pelkää viimeistään toista hyppyä :D
 
Testataanko LJK:n pääsykokeessa korkean paikan kammoa mitenkään? Ainakin aikaisemmin siellä oli tapauksia, että joutui vaihtamaan joukko-osastoa hyppykammon takia.

Vanha video belgialaisesta Para Junior -touhusta, jossa hypätään 300 metriin nostetusta ilmapallosta (hypyt alkaa kohdasta 1:45).

Kyllä pitää hypätä "korkealta" ja testataan myös uskaltaako sukeltaa 4-5m syvyyteen.
2-3 miestä tippui edellämainittujen syiden takia meidän testiryhmästä aikoinaan
 
Kuntotestit ovat haastavia joo. Niissä ideana on koettaa jotenkin mallintaa sopivia ominaisuuksia, siten että testin voi tehdä isolle porukalle helposti ja melko standardoidusti. Mutta paras tapa tietenkin olisi pistää tekemään mahdollisimman lajinmukaisia suorituksia, siinä mielessä esim. joku reppujuoksu olisi hyvä idea. Intissähän nyt Cooperin voisi tehdäkin tst-varustuksessa tai esim. hiekkapussitetsarin kanssa.
 
Palokunnissa käytetty Oulun-mallin testi on hyvä esimerkki kuntotestistä, tai toimintakykytestistä. Rata joka suoritetaan tehtävän mukaisessa varustuksessa.
Kohtuullisen helppo järjestää missä vain, ei vaadi kalliita laitteita, eikä valvojalta suurta ammattitaitoa.

Tosiasia on kuitenkin, ettei mikään testi ole täydellinen ja hyväkuntoinen selviää niistä paremmin kuin huonokuntoinen.
 
The advanced research program was officially launched in January 2016. It is an in-depth pilot research designed to devise a concept of the third-generation soldier system. One of the key lines of research is the development and production of sophisticated materials, a Defense Ministry official close to the program says. In particular, a decision was made to introduce new-generation aramid fibers for making uniforms and accoutrement elements and to make body armor and helmets out of ceramic armor based on boron carbide.

The results of the research will be used in both the future third-generation soldier system and the elements of the recently developed Ratnik-2.

The advanced materials are believed to be able to slash the weight of other gear as well without affecting its strength, the Defense Ministry official says. While the current body armor, including the groin, forearm and neck protectors, weighs around 15 kg, the development work in progress is expected to gradually reduce the weight by 20-30%.

Aramid fibers are synthetic polyamides, which chemical and physical microstructure affords them unique thermal stability, i.e. the ability to retain their chemical and physical properties despite an increase in temperature. The best-known aramid fibers are Kevlar, Nomex and Twaron that have been used for making clothes resistant to 250-700°C for over 30 years now. Russian manufacturers use the domestically developed Ruslan aramid fiber.

The advanced research has proven that the Russian is unable to meet some of the requirements. The Rusar-S fiber has been recognized as promising. It is made by means of dry and wet spinning, which enables the products to retain their properties for 15-20 years, a Defense Ministry official participating in the program says. Although the aramid fiber has been called promising, its current output is sufficient for experimental purposes only. Therefore, the feasibility of its mass production in Russia is being studied now.

Another promising material, which the Defense Ministry plans to use as part of body armor inserts and helmets, is boron carbide - black crystals resulting from fusing boron and carbon.

Currently, foreign protective kit manufacturers use aluminum oxide, silicon carbide and boron carbide to make inserts. Aluminum oxide inserts, which price averages $250, are considered to be the lightest and cheapest ones. At the same time, a similar boron carbide product is 20-30% lighter but costs at least $500 due to the complicated manufacturing methods involving chemical reduction.

Until recently, boron carbide has not been produced in Russia. However, the B-Force and NEVS-Soyuz companies have started its experimental production, the Defense Ministry official told the Izvestia daily.
http://www.armyrecognition.com/weap...ssian_ratnik-3_combat_gear_tass_11811162.html
 
Ui juma pojat! Uskoin vielä joitakin aikoja sitten, että tämä asia ei ollut edes tulossa kuntoon... olin pahasti väärässä. Nyt kyllä rätei ja lumpui piisaa kaikille! Tai ainakin HAJP:eille. :camo:


http://maanpuolustus.net/pages/hilma/?id=1074

M/13-suojaliivejä ollaan hankkimassa 4 000 kpl ja saman verran alasuojia. Lisäksi optiot ovat erinomaista kokoa:

Hankintaan sisällytetään hankintaoptiot vuosille 2018-2020 kattaen molemmat nimikkeet

• vuonna 2018 5 724 kpl

• vuonna 2019 6 885 kpl

• vuonna 2020 6 776 kpl

Jos optiot toteutuvat, niin hankintamäärä nousee yli 13 500 liiviin. Tuo kuulostaa sen verran paljolta, että sillä voinee varustaa alueellisten joukkojen kiväärimiehet ylipäätäänkin pelkkien HAJP:ien lisäksi.

Yleisesti ottaen tosin ihmetyttää, miksi M/13? Miksi plate carrier? Uusi taistelutapa korostaa liikkuvuutta, kyllä, mutta eiköhän sirpaleet ole jatkossakin kiväärimiehen suuri uhka. Lisäksi HAJP:eja lukuunottamatta toiminta nojannee paljolti ajoneuvoihin, jolloin liivin painon ei luulisi olevan niin kriittistä versus suojaavuus.


http://maanpuolustus.net/pages/hilma/?id=1013

M/10-suojaliivejä hankittiin viime vuonna 936 kpl, ja lisäksi tälle vuodelle on n. 1 000 kpl optio. Nämä lienevät menossa etupäässä erikoisjääkäreille ja rauhanturvaajille, mutta isohkot hankintamäärät ja aiemmat hankinnat huomioiden tavaraa voisi olettaa valuvan vanhemmasta päästä muuallekin. Olisiko menossa valikoiduille kaupunkijääkäri- ja/tai sotilaspoliisiyksiköille?
 
HAJP kuulostaa kyllä äkkiseltään maallikon korvaan kaikkein epätodennäköisimmälle kohteelle jos puhutaan ns. plate carrierista. Mut hyvä et hankitaan kuka käyttäjä sitten onkin.

Itse olen sukupolvea joka ei ole missään vaiheessa törmännyt minkäänlaiseen liiviin mutta maailma onneksi muuttuu Suomessakin. Tämä osasto on varmaankin ollut suhteellisesti kaikkein huonoimmassa jamassa jos mieskohtaista varustusta katsotaan.
 
Eka villi veikkaus mulla oli platecarrieille että menis paikP:lke koska kevyttä ja sopisi uhkakuvaan. Ja ainahan sitä saa unelmoida Mutta asiaan veikkaan että todennököisemmin menevät nöille uusille valmius joukoille. Määrät sopii niihinkin. Ulkomaan tehtäviin ne ei mene, hilmassa oli maininta että rauhantutva tehtäviin ostetasn tarvitaessa, vai miten se oli muotoiltu..
 
Olisi mielenkiintoista tietää ihan tavallisista sirpaleliiveistäkin ja mahdollisista lisähankinnoista? Monille joukoille ne sopisivat paremmin kun PC ja tulisivat kipeään tarpeeseen.
 
Tuo muuten ostetaan tason IIIA suojilla eli pehmeillä eli 9mm luotia ja sirpaletta vastaan (+pisto), jos ymmärsin oikein tekstiä, siksi alasuojakin. Levyille tulee oma tilauksensa? Toivottavasti. Vai nykyinen M05 sirpa + IV levyt combo jää pois joiltakin, ja heidän M05 sirpa vapautuu joillekin, ja näille sankareille ainakin M13...

Mutta olisi aika Cajander, jos M13+alasuoja pehmeillä on tuleva suojaliivi, käytännössä pikkunätti sirpa tarvittavalla Mollella.
 
HAJP kuulostaa kyllä äkkiseltään maallikon korvaan kaikkein epätodennäköisimmälle kohteelle jos puhutaan ns. plate carrierista. Mut hyvä et hankitaan kuka käyttäjä sitten onkin.

Itse olen sukupolvea joka ei ole missään vaiheessa törmännyt minkäänlaiseen liiviin mutta maailma onneksi muuttuu Suomessakin. Tämä osasto on varmaankin ollut suhteellisesti kaikkein huonoimmassa jamassa jos mieskohtaista varustusta katsotaan.

Mikä tekee HAJP:sta epätodennäköisen kohteen? Reserviläisten huono kunto? o_O

Minusta asia on juuri päinvastoin: HAJP on sellaista HSLD-porukkaa, joka irtautuu ennen kuin sirpaletta tulee niskaan ja joka liikkuu erinäköisessä maastossa tarvittaessa vähän pidempiäkin matkoja ilman ajoneuvoja. Siinä tilanteessa nimenomaan plate carrier vaikuttaa ideaalilta (jos vaihtoehtoina on plate carrier, sirpaleliivi tai luotiliivi), mikäli suojaliiviä ylipäätään katsotaan tarvittavan enemmän kuin se hidastaa toimintaa.

Perinteisemmin taistelevat joukot taas kohdannevat todennäköisemmin sirpalesadetta, ja silloin maksimaalinen suojapinta-ala on tärkeää. Optimaalinen valinta on joko luotiliivi tai sirpaleliivi riippuen joukon kuntotasosta ja hankintamäärärahoista.

IMHO. :)
 
Minusta asia on juuri päinvastoin: HAJP on sellaista HSLD-porukkaa, joka irtautuu ennen kuin sirpaletta tulee niskaan ja joka liikkuu erinäköisessä maastossa tarvittaessa vähän pidempiäkin matkoja ilman ajoneuvoja. Siinä tilanteessa nimenomaan plate carrier vaikuttaa ideaalilta (jos vaihtoehtoina on plate carrier, sirpaleliivi tai luotiliivi), mikäli suojaliiviä ylipäätään katsotaan tarvittavan enemmän kuin se hidastaa toimintaa.

Ihan asiallisia pointteja omasta mielestäni, mutta en usko että sellaista joukkoa löytyy, joka olisi suojassa sirpaleilta. Pelkäänpä että kaikki joukot joutuvat niille alttiiksi, jotka kosketukseen vihollisen kanssa joutuvat.
 
Mikä tekee HAJP:sta epätodennäköisen kohteen? Reserviläisten huono kunto? o_O

Minusta asia on juuri päinvastoin: HAJP on sellaista HSLD-porukkaa, joka irtautuu ennen kuin sirpaletta tulee niskaan ja joka liikkuu erinäköisessä maastossa tarvittaessa vähän pidempiäkin matkoja ilman ajoneuvoja. Siinä tilanteessa nimenomaan plate carrier vaikuttaa ideaalilta (jos vaihtoehtoina on plate carrier, sirpaleliivi tai luotiliivi), mikäli suojaliiviä ylipäätään katsotaan tarvittavan enemmän kuin se hidastaa toimintaa.

Perinteisemmin taistelevat joukot taas kohdannevat todennäköisemmin sirpalesadetta, ja silloin maksimaalinen suojapinta-ala on tärkeää. Optimaalinen valinta on joko luotiliivi tai sirpaleliivi riippuen joukon kuntotasosta ja hankintamäärärahoista.

IMHO. :)

Se että tavaran kantamista tulee hajoamisjoukolla ihan riittävästi ilman tuollaista liivinrohjakettakin. Luotiliivi on tietysti vielä älyttömämpi ratkaisu. Sirpaleliivin hyötykin vähintään kyseenalainen suhteessa häiriöön.

Tämä siis kokemuksen syvällä rintaäänellä kun omaa kokemusta on vain pelastusliivistä :)
 
Mikä tekee HAJP:sta epätodennäköisen kohteen? Reserviläisten huono kunto? o_O

Minusta asia on juuri päinvastoin: HAJP on sellaista HSLD-porukkaa, joka irtautuu ennen kuin sirpaletta tulee niskaan ja joka liikkuu erinäköisessä maastossa tarvittaessa vähän pidempiäkin matkoja ilman ajoneuvoja. Siinä tilanteessa nimenomaan plate carrier vaikuttaa ideaalilta (jos vaihtoehtoina on plate carrier, sirpaleliivi tai luotiliivi), mikäli suojaliiviä ylipäätään katsotaan tarvittavan enemmän kuin se hidastaa toimintaa.

Perinteisemmin taistelevat joukot taas kohdannevat todennäköisemmin sirpalesadetta, ja silloin maksimaalinen suojapinta-ala on tärkeää. Optimaalinen valinta on joko luotiliivi tai sirpaleliivi riippuen joukon kuntotasosta ja hankintamäärärahoista.

IMHO. :)

HAJP:lle sirpaleet on kyllä suurin uhka, nopeassa irtautumisessa ehditään välttämään suora-ammuntatuli (jota vastaan plate carrier on ensisijaisesti tarkoitettu), mutta irtautuessa läheisissä puissa/kivissä alkaa paukkua 30mm konetykin sirpaloituvat tai vaihtoehtoisesti tstvaunun 120mm HE/sirpaloituvat ja jos henkiin jää tulenjohtokykyistä ukkoa niin arvioidulla ennakolla saatetaan saada epäsuoraa hyvinkin lähelle irtautuvaa sakkia.
 
HAJP:lle sirpaleet on kyllä suurin uhka, nopeassa irtautumisessa ehditään välttämään suora-ammuntatuli (jota vastaan plate carrier on ensisijaisesti tarkoitettu), mutta irtautuessa läheisissä puissa/kivissä alkaa paukkua 30mm konetykin sirpaloituvat tai vaihtoehtoisesti tstvaunun 120mm HE/sirpaloituvat ja jos henkiin jää tulenjohtokykyistä ukkoa niin arvioidulla ennakolla saatetaan saada epäsuoraa hyvinkin lähelle irtautuvaa sakkia.

Puhumattakaan mitä uhkia lennokit yms. tuovat mukanaan.
 
Back
Top