Kulutuksen ja sitä myöten koko talouden pattitilanteessa on minusta pari tekijää yli muiden.
Tänään
uutiset kertoivat, että 20% työssäkäyvistä hermoilee työpaikkansa puolesta. Hälyttävämpi kohta artikkelin sisällä kertoo, että "työpaikkansa puolesta pelkäävät eniten työuransa alkupuolella olevat 25-34-vuotiaat aikuiset. Heistä jopa 32 prosenttia oli huolissaan oman työpaikan säilymisestä."
Samalla asumisen hinnoissa on nähty hämmentävä ilmiö. 90-luvun lamassa
asuntojen hinnat romahtivat, mm. pakkomyyntien, työttömyyden ja korkotason takia. Sen sijaan tässä kriisisarjassa nähtiin pieni dippi, jonka jälkeen hinnat ovat
nousseet entisestään, etenkin niillä seuduilla, joilta töitä voisi vielä saada. Maalla on ehkä mukavaa, mutta vanha teollisuus on ne seudut jättänyt ja huipputeknologia ei edes harkitse. Töitä on siellä korkeintaan viimeisen koulun opettajille, terveyskeskuslääkärille ja parille vanhustenhoitajalle. Muut suuntaavat kaupunkeihin, etenkin pääkaupunkiseudulle pakon sanelemana.
Asumismenot ovat kotitalouksien
suurin ja nopeimmin kasvava menoerä. Pauli Vahtera on avannut asuntobisneksen nykytilaa mm. kolumnissaan
Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin ja aiemmassa sarjassaan (
1 2 3). Hesari kertoi, kuinka
"yleishyödyllinen", avustuksia saava Avain-konserni puhaltaa rahaa ostamalla palvelut ylihintaan omilta tytäryhtiöiltään.
Lokakuussa kerrottiin, että käry on käynyt ja "yhtiön on syytä jatkaa erilaisten vaihtoehtojen etsimistä, joilla kustannusten laskua voidaan jatkaa" - rauhalliseen tahtiin jos jaksetaan ja joku vielä muistaa. Enpä odottaisi kovin dramaattisia muutoksia lähiaikoina tai koskaan.
Samalla päivän uutinen kertoo, että
paisuvaan asumistukeen kaadetaan jo miljardeja. "Yleistä asumistukea saavia ruokakuntia oli vuonna 2014 yhteensä yli 206 000. Vuonna 2008 niitä oli 139 400, joten tuettujen ruokakuntien määrä on lyhyessä ajassa noussut lähes 50 prosenttia." Tuore maahanmuuttaja-aalto tulee käytännössä varmasti asumaan tukien varassa ja kalleimmilla paikkakunnilla, joten lukujen voi odottaa vain kasvavan.
Mitä tästä voidaan päätellä? Asumistuen nostaminen on jo suorastaan uusi normi. Kyseisessä tilanteessa olevalla ei tietenkään ole helppoa, mutta tuen nostaja toimii vain välikappaleena, jonka kautta verorahoja kahmitaan hyvää voittoa tekeville sijoitusyhtiöille. Nämä nauttivat usein verohelpotuksia tai jopa täyttä verovapautta joistain toiminnoistaan. Rahat imuroidaan työtä tekevien taskusta. Nämä maksavat omasta asumisestaan kuplahintaa ja vielä naapurin asumisen siihen päälle.
Kukaan poliitikko ei uskalla edes esittää asumistukien leikkauksia. Se olisi poliittinen itsemurha. Seuraavan päivän lehti kertoisi, miten köyhä yksinhuoltaja ajetaan hankeen hallituksen sydämettömyyden takia. Siispä tukia voidaan vain korottaa ja hyöty menee suoraan työtä tekevien taskusta sijoittajien taskuun, tuensaajia välikappaleena ja keppihevosena käyttäen. Yksi ikivihreä iskulause kertoo, että köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Oikeasti
tuloerot pienenivät jälleen koska kurjuus lisääntyy keskiluokkaa myöten, mutta samalla käynnissä on suuri puhallus kapealle asuntosijoittajien ryhmälle. Rahat kuittavat ne, joilla oli jo ennestään. Tämä on sitä todellista rikkaiden rikastumista niin ettei asiaan sisälly mitään tuottavaa työtä.
Asuntojen suuromistaminen on tämän hetken paras bisnes. Mitä siinä oikeastaan
tehdään? Ei yhtään mitään. Omistetaan ja rahastetaan. Tuensaaja katsoo, miten raha viheltää tilin kautta tai tyystin sen ohi. Duunari on liemessä hintatason kanssa. Pankki toki mainostaa, että nyt kannattaa ostaa kun laina on halpaa. Onko se enää halpaa sen jälkeen, kun kupla puhkeaa ja korot pomppaavat täysin uusiin lukemiin? Jos erehtyy muuttamaan töiden perässä, saa maksaa ensin myyntitappiota kun lähtee kuolevalta paikkakunnalta korkeamman hintatason alueille, sitten muuttokulut, ja kaiken hyvän päälle varainsiirtoveron - oikeammin sanottuna velkojensiirtoveron rangaistuksena töiden hakemisesta. Ja palatakseni aivan alkuun, nuorten aikuisten epävarmuus työtilanteestaan on kaikkein suurin. Onko mikään ihme, että satojen tonnien lainan ottaminen hirvittää? Kaikki menee asuntosäästöihin ja omaan hätärahastoon työttömyyttä varten. Penniäkään ei kuluteta joutavuuksiin. Perheen perustamista lykätään. Asumismenojen osuus tuloista on korkeimmalla ikinä. Luulisi hölmömmänkin tajuavan, että se on heti kaikesta muusta pois.
Mitä jos aivan ensimmäiseksi vaikka poistettaisiin varainsiirtovero kaikissa tapauksissa, kun ihminen oikeasti muuttaa asumaan kyseisten seinien sisään töiden perässä? Ihmisen ainoassa asunnossa se on vain rangaistus elämisestä, koska Suomen olosuhteissa ilman kattoa tulee äkkiä kylmä. Viidennessä sijoitusasunnossa se voisi jo ehkä olla perusteltu. Niin ja myöskin tehtäisiin sellaisia asuntoja kuin ihmiset haluavat, sinne missä niitä tarvitaan. Nyt noudatetaan edelleen älytöntä suunnitelmataloutta, jossa tehdään isoja asuntoja lapsiperheiden
toivossa, esteetöntä ideologian huumassa ja parkkipaikkoja muuten vain. Tuloksena on asuntoja, joita kukaan ei halua tai ei ainakaan voi niitä maksaa omilla rahoillaan. Ottajia löytyy vain tuensaajista, joiden kautta raha siirtyy veroparatiiseihin ja
ay-liikkeelle.
Olipas näitä linkkejä kertynyt muistin onkaloihin ja satunnaisiin raapustuksiin. Pahoittelen vuodatuksen pituutta. Nyt on lista puhdas ja vuoden työt tehty. Lupaan keskittyä loppuillan ja viikonlopun lähinnä puhtaaseen virkistykseen. Saatanpa jopa kuluttaa muutamia hyödykkeitä talouden elvyttämiseksi. Nähin kuviin, näihin tunnelmiin, ja toivottavasti nousujohteista vuotta 2016 kaikille.