Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
- Britanniassa ei saa omistaa yksityisaseita käsittääkseni - eipä sillä, että siellä missään niitä voisi käyttää. Itseäni ei häirinnyt, koska en harrasta ammuntaa.

OT: Pieni korjaus - UK:ssa on huomattavan rajattua, tai lähes mahdotonta, lyhytpiippuisen aseen luvitus. Sitä vastoin metsästyskiväärejä ja -haulikoita on maassa pilvin pimein ja metsästyskulttuuri hyvin aktiivinen. Kuriositeettina voisi mainita, että Suomesta tehdään jahtimatkoja Britanniaan!

Ja yksityismailla siellä saa metsästää mm. metsästyskausien suhteen paljon vapaammin kuin Suomessa, mm. muntjakkia ja kiinanvesikaurista jotka ovat harmillisia tulokaslajeja mutta maukkaita. Ja metsästyksen kuninkuuslajihan Britanniassa tietysti on saksanhirvi, mutta se on tyyristä lystiä.

End of OT.
 
UK:ssa ei saa ollenkaan pistooliin lupia, eikä itselataaviin kivääreihin. Brittien olympiajoukkue joutuu harjoittelemaan ulkomailla (!) ja tiettyjä olympialalejakin muutettiin Lontoon olympialaisten vuoksi mm. laser-aseilla käytäväksi. Metsästyskivääreitä ja -haulikkoja maassa toki on mutta käytännössä metsästys on erittäin rajattua koska se vaatii maata, joka on taas yläluokan aatelisten omistuksessa. Käytännössä siis metsästys on maata omistavan luokan hallussa kuten aseetkin. Metsästyskulttuuri on sitä että punatakkiset aateliset ratsastavat hevosella koirien jahdatessa kettua ja maaorjat sitten kaivavat ketun luolasta ylös ja lopettavat esim. hakkaamalla koska pistooleihin ja revolvereihin ei saa lupaa. No ketunmetsästys on kiellettyä mutta voihan sitä jänistäkin metsästää, eihän sille mitään voi että koirat lähtevät ketun perään... Jahtimatkoja toki tehdään koska yläluokka haluaa tehdä bisnestä jahtimatkoilla. Osassa maata on sitten niin paljon sorkkaeläimiä että valtio poistatuttaa niitä ammattimetsästäjillä, jotka parhaimpiana päivänä ampuvat kymmeniä nippuun. Tämä on sitä "metsästysgylttyyriä".
 
Suomessa on niin raskaat rakenteet, että jos halutaan, että laiva kääntyy niin päätökset pitäisi tehdä 50 vuoden periodilla.

Niin. Pitkä perspektiivi auttaa hahmottamaan taloushistoriaa ja valottamaan tulevaisuuttakin.

Miten köyhistä maista tuli rikkaita (USA, Japani, Suomi)? Mahdollisesti 4i-mallilla: ihmiset, investoinnit, innovaatiot ja "invaasiot".

1. Ihmiset
Väestönkasvu kasvattaa talouttakin. Kansalaiset eivät ehkä rikastu, mutta kansantalous kasvaa. Suomessa (eli Ruotsissa ja Venäjän keisarin suurruhtinaskunnassa) tuota vaihetta elettiin tilastojen ja kirkonkirjojen mukaan vuosina 1750...1850. Väkiluku kaksinkertaistui 70 vuoden välein.

2. Investoinnit
Talouden toiseksi moottoriksi nousivat investoinnit vuosina 1850...1950. Fazerit, Finlaysonit, Gutzeitit yms. toivat Suomeen pääomia, joilla käynnistyi maan teollistuminen. Itsenäisessä Suomessa valtio ja pörssi keskittivät pääomia edelleen tuotannolliseen toimintaan. Väkiluku jatkoi kaksinkertaistumistaan aikaisempaan tahtiin. Talouden veturit alkoivat vaurastuttaa kansalaisiakin.

3. Innovaatiot
Vuoden 1950 jälkeen väkiluvun kasvuvauhti hiipui. Tuotannolliset investoinnit jatkoivat kuitenkin kasvuaan. Uudeksi talouden ajuriksi nousivat innovaatiot. AIV-rehu, liekkisulatus sekä muut metalli- ja konepajateollisuuden keksinnöt ja innovaatiot alkoivat kantaa hedelmää. Innovaatiovetoinen kasvukausi huipentui Nokian nousuun (vuoteen 2000 asti).

4. Invaasiot
Nokia valloitti Euroopan, Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan. Mutta Pohjois-Amerikka jäi valloittamatta. Huippukunnossa ja voimiensa tunnossa Nokia olisi voinut esimerkiksi ostaa Applen pois kuleksimasta. Voittokulku olisi saattanut jatkua vuosikymmenen eteenpäin. Spekulointia toki. Mutta muutenkaan suomalaisyritysten maailmanvalloitus ei ole ottanut tuulta purjeisiin. Kone näyttää esimerkkiä - ja mahdollisesti Rovio - mutta jokaista onnistujaa kohti on monta maitojunalla maailmalta palaavaa yritystä. Tai sitten pienet firmat myydään ulkomaille jo maailmanvalloituksen ensi askelilla. Kitukasvu jatkuu.

Teoria tämäkin. Aika näyttää, millä mallilla talous saadaan mallilleen.
 
Viimeksi muokattu:
Ja eikun zumba zoimaan!

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+kahmaisi+taas+lisaa+velkaa+34+miljardia/a2255641
Suomi kahmaisi taas lisää velkaa: +3,4 miljardia
Talouselämä
09:48päivitetty 59 min. sitten

Suomen julkisyhteisöjen sulautettu velka kasvoi 3,4 miljardilla eurolla 113,8 miljardiin euroon vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus.

Vuoden takaiseen verrattuna julkisyhteisöjen velka on kasvanut yhteensä 8,4 miljardia euroa.


Valtion velka kasvoi 2,8 miljardia euroa ja oli neljänneksen lopussa 101,7 miljardia euroa.

Kuntien ja kuntayhtymien velka pysyi sen sijaan lähes edellisen neljänneksen tasolla. Paikallishallinnon velka ylsi yhteensä 16 miljardiin euroon.

Grafiikka kuvaa julkisyhteisöjen velkaa neljännesvuosittain


jyev_2014_01_2014-06-30_tie_001_fi_001.png



Valtion liikkeelle laskemien joukkovelkakirjalainojen kanta kasvoi 4,1 miljardia euroa sekä lyhytaikaisten lainojen kanta 0,8 miljardia euroa.

Samaan aikaan lyhytaikaisten velkapaperien kanta pieneni 2,2 miljardia euroa.
 
Herravihaa sekä kaunaa ja katkeruutta kymppejä kohtaan voisi ainakin yrittää suodattaa pois nästä kommenteista. Moni yritys on nykyään kusessa ihan pelkästään sen takia että keskijohto on muodikkaasti eliminoitu ja tämän seurauksena johto ei tiedä mitä operatiivinen kerros puuhaa eikä operatiivinen kerros ymmärrä mitä johto siltä odottaa.

Tietysti lattiatason perspektiivistä on vaikea hahmottaa miten yritysten johtomekanismi toimii mutta voin kertoa että keskijohdolla kaikissa yli kahdenkymmenen hengen organisaatioissa on tässä oma korvaamaton roolinsa jota ei pystytä täyttämään millään "itseohjautuvuudella" tai muulla muotitermillä. Käytännössähän keskijohdon puutetta on yritetty korvata siirtämällä sen vastuita suorittavalle portaalle joka yleensä viittaa kintaalla koko touhulle ja toimii "niin kuin on aina tehty".

Tämä on jokaisen ulkopuolisen saneeraajan mielestä koko Suomen ongelma yhtiöitetyissä valtiojohtoisissa. Liikaa päälliköitä.

Lattiatasolla en ole. Mutta meillä ei ole tätä 20 pomoa yhtä työntekijää kohti ajattelua lainkaan, kuten loppuvaheessa Nokialla kärjistetysti alkoi olla. Omalla alallamme olemme johtava Suomessa kaikilla mittareilla.

Uudelleenorganisoidut "valtionyhtiöt" hyvänä esimerkkinä. Mietipä vaikka Trafia hiukan...


Trafissa työskentelee 526 työntekijää kymmenellä eri toimipaikalla. Uusimman yritystilaston 2012 mukaan Suomessa on 275 yritystä, jotka työllistävät yli 500 henkeä.

Trafin palkkamenot 2013 olivat 32,7 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa keskimäärin 5188 euron kk-palkkaa. Tuohon palkkaan sisältyy jokaiselle tulosperusteisia palkkoja keskimäärin 3039 euroa vuositasolla. Tulosta mistä? Verojen kannosta?


http://blogit.iltalehti.fi/pauli-va...iikaa-palkkaa-liikaa-valtaa-liikaa-tuhlausta/


EK on myös siihen liittyneiden pikkupomojen edunvalvontajärjestö eli se on yksi AY-liike sekin eikä sen avulla Suomi nouse enempää lamasta kuin SAK:n avulla.

Virkamiespiperrys, hidastaminen, erilaisten sääädösten tekemä yritystoiminan halvauttaminen ja vaikeuttaminen - siinä ovat Suomen nousun ja selviytymisen jarru.

Mitä nämä kalliit virkamiesmassat saavat aikaan? On turha moittia EU-säädöksiä - viranomaiset lisäävät niitä itse ihan kotikutoisesti juuri siksi, että tuottaisivat jotain. Mutta kun eivät tuota mitään tekaistuilla säädöksillä vaan jarruttavat.

"Pyynikin Käsityöläispanimon olut valittiin parhaaksi käsityöläisportteriksi Global Craft Beer Award 2014 -kilpailussa. Olutta ei tosin voi ostaa Suomesta muutoin kuin ravintoloista, koska Alko ei sitä ota valikoimaansa (tilausvalikoimasta löytyy), eikä maitokaupassa saa sitä myydä."

"Suomessa eletään säätelyn suhteen kuin Neuvostoliitossa 70-luvulla konsanaan."

Olikohan se vuosi sitten, kun valtiovarainministeriö esitteli jonkun budjettiehdotuksensa. Sieltä jäi mieleen kohta, jossa verohallinnolle ehdotettiin lisämäärärahoja ”veronmaksumyönteisyyden kasvattamiseen.”

Provosoiva artikkeli mutta ihan asiaa:

http://blogbook.fi/helenaeronen/tuottamattomalla-suojatyopaikkatyolla-suomi-nousuun/
 
Viimeksi muokattu:
Jos yhteiskunnan porsastelu nostaa v-käyrää, niin tuosta kejusta saa hyviä vinkkejä vastatoimiin. :)

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=230639&start=0&tstart=0
pojanmölkkerö 28.8.2013 20:09


Liittynyt:
13.7.2010

Viestit:
5 303

Aikanaan meillä oli kaksi vaihtoehtoa; joko laitamme taloutemme kuntoon tai itkemme ja laitamme.
Valitsimme jälkimmäisen.

Olen jo pitkään palstalla kehottanut kaikkia Isänmaan ystäviä verojen maksun minimointiin että pääsisimme uuden alkuun nopeammin.
Olen huomannut että ajatukseni on saanut vastakaikua monessa ketjussa.

EVVK-kerhon nimi on kahdellakin tapaa kuvaava.
Edustuksellisten Verojen Välttelijöiden Kerho.
Tai vanhana nuorisoslangina; Ei Voisi Vähempää Kiinnostaa verojen maksu nykyisiin kohteisiin.

Tarkoitus on että ketjussa kerrotaan millä summalla on auttanut Suomi-neitoa uuden alkuun (säästetyn veron summa).
Muista korttipeleistä poiketen nokitusrajaa ei ole.
Suomi-neito on pöydänhoitaja, kiitollinen pienistäkin summista. Eli saa panostaa alle edellisen kirjoittajan summan.

Avaan itse pelin, vaikka en päässyt kortteja jakamaan tähän peliin.
- jätin auton vaihtamatta vaikka olisi ollut vaihtovuosi, peliin noin 25 tuhatta euroa (siis veroja)
- koneita Hautaloittain, jotain 700 €
- muuta Hautalana, rallaa 15 tuhatta

Eli jotain 40 tuhatta olen tietoisella päätöksellä minimoinut veroja kahden vuoden aikana

Seuraavan pelaajan vuoro : )
Pakko ei tosiaan ole mennä päälle, kaikista on Suomi-neito kiitollinen.
 
Tämä on jokaisen ulkopuolisen saneeraajan mielestä koko Suomen ongelma yhtiöitetyissä valtiojohtoisissa. Liikaa päälliköitä.

Lattiatasolla en ole. Mutta meillä ei ole tätä 20 pomoa yhtä työntekijää kohti ajattelua lainkaan, kuten loppuvaheessa Nokialla kärjistetysti alkoi olla. Omalla alallamme olemme johtava Suomessa kaikilla mittareilla.

Uudelleenorganisoidut "valtionyhtiöt" hyvänä esimerkkinä. Mietipä vaikka Trafia hiukan...


Trafissa työskentelee 526 työntekijää kymmenellä eri toimipaikalla. Uusimman yritystilaston 2012 mukaan Suomessa on 275 yritystä, jotka työllistävät yli 500 henkeä.

Trafin palkkamenot 2013 olivat 32,7 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa keskimäärin 5188 euron kk-palkkaa. Tuohon palkkaan sisältyy jokaiselle tulosperusteisia palkkoja keskimäärin 3039 euroa vuositasolla. Tulosta mistä? Verojen kannosta?


http://blogit.iltalehti.fi/pauli-va...iikaa-palkkaa-liikaa-valtaa-liikaa-tuhlausta/


EK on myös siihen liittyneiden pikkupomojen edunvalvontajärjestö eli se on yksi AY-liike sekin eikä sen avulla Suomi nouse enempää lamasta kuin SAK:n avulla.

Virkamiespiperrys, hidastaminen, erilaisten sääädösten tekemä yritystoiminan halvauttaminen ja vaikeuttaminen - siinä ovat Suomen nousun ja selviytymisen jarru.

Mitä nämä kalliit virkamiesmassat saavat aikaan? On turha moittia EU-säädöksiä - viranpomaiset lisäävät niitä itse ihan kotikutoisesti juuri siksi, että tuottaisivat jotain. Mutta kun eivät tuota mitään tekaistuilla säädöksillä vaan jarruttavat.

"Pyynikin Käsityöläispanimon olut valittiin parhaaksi käsityöläisportteriksi Global Craft Beer Award 2014 -kilpailussa. Olutta ei tosin voi ostaa Suomesta muutoin kuin ravintoloista, koska Alko ei sitä ota valikoimaansa (tilausvalikoimasta löytyy), eikä maitokaupassa saa sitä myydä."

"Suomessa eletään säätelyn suhteen kuin Neuvostoliitossa 70-luvulla konsanaan."

Olikohan se vuosi sitten, kun valtiovarainministeriö esitteli jonkun budjettiehdotuksensa. Sieltä jäi mieleen kohta, jossa verohallinnolle ehdotettiin lisämäärärahoja ”veronmaksumyönteisyyden kasvattamiseen.”

Provosoiva artikkeli mutta ihan asiaa:

http://blogbook.fi/helenaeronen/tuottamattomalla-suojatyopaikkatyolla-suomi-nousuun/


Vahteran blogista:

"– Voi meitä veronmaksajia
Trafi on yksi esimerkki verorahoilla hyvin voivasta organisaatiosta. Tällaisia selvityksiä voisi tehdä kaikkialta. Vantaan kaupungin 10.400 työntekijää eivät kaikki ole työn sankareita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL työllistää 1300 ihmistä. PRH patentti- ja rekisterihallitus 440. Tukes Turvallisuus- ja kemikaalivirasto 200. Kehitysyhteistyöjärjestön Planin verkkosivuilta voi bongata tittelejä, joita näkee – jos näkee – suurissa yrityksissä. Aalto-yliopistossa on 4985 työntekijää. Tulevaisuuden tutkijoita Suomessa on 70!!! Missä näkyy?Maahanmuuttoklusteri työllistää Suomessa tuhansia henkilöitä verorahoilla. Vähemmistövaltuutetun toimistossa on 12 hyväpalkkaista virkamiestä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 270. Kalastuksen hoitomaksuista puolet taitaa mennä byrokratiaan. On kaikenlaisia Yrityssaloja. Salossa tällaisia yrittämisen neuvonantajia on parikymmentä. Kaikkein parhaat palkat valtio maksanee omistajayhtiö Solidiumin työntekijöille. Yhtiön 11 työntekijän keskipalkka oli toissa vuonna 13.505 euroa kk:ssa.
EU:n toimielimissä on työntekijöitä n. 40 000. Näistä Euroopan komissiossa on n. 24 000, Euroopan parlamentissa n. 6000, neuvostossa n. 3 600 ja muissa virastoissa vajaa 6000. Suomalaisten määrää ei tiedetä, ehkä lähemmäs 1000, tai sitten yli. EU-tehtävissä EU ja Suomi mukaan lukien täytyy olla tuhansia suomalaisia.
Aluehallintovirasto työllistää 1200 byrokraattia. Osa heistä on työsuojelutarkastajia, joista kirjoitan erillisen blogin."



Siinä niitä on nykyisen menon ydinkannattajia. Aivan epäilemättä he katsovat Unionin ja integroitumisen länteen olleen Suomelle hyväksi, vaikka todellisuudessa kyse on Suomen sisäisen tulonjaon muuttamisesta heidän hyväkseen.
 
Vahteran blogista:

"– Voi meitä veronmaksajia
Trafi on yksi esimerkki verorahoilla hyvin voivasta organisaatiosta. Tällaisia selvityksiä voisi tehdä kaikkialta. Vantaan kaupungin 10.400 työntekijää eivät kaikki ole työn sankareita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL työllistää 1300 ihmistä. PRH patentti- ja rekisterihallitus 440. Tukes Turvallisuus- ja kemikaalivirasto 200. Kehitysyhteistyöjärjestön Planin verkkosivuilta voi bongata tittelejä, joita näkee – jos näkee – suurissa yrityksissä. Aalto-yliopistossa on 4985 työntekijää. Tulevaisuuden tutkijoita Suomessa on 70!!! Missä näkyy?Maahanmuuttoklusteri työllistää Suomessa tuhansia henkilöitä verorahoilla. Vähemmistövaltuutetun toimistossa on 12 hyväpalkkaista virkamiestä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 270. Kalastuksen hoitomaksuista puolet taitaa mennä byrokratiaan. On kaikenlaisia Yrityssaloja. Salossa tällaisia yrittämisen neuvonantajia on parikymmentä. Kaikkein parhaat palkat valtio maksanee omistajayhtiö Solidiumin työntekijöille. Yhtiön 11 työntekijän keskipalkka oli toissa vuonna 13.505 euroa kk:ssa.
EU:n toimielimissä on työntekijöitä n. 40 000. Näistä Euroopan komissiossa on n. 24 000, Euroopan parlamentissa n. 6000, neuvostossa n. 3 600 ja muissa virastoissa vajaa 6000. Suomalaisten määrää ei tiedetä, ehkä lähemmäs 1000, tai sitten yli. EU-tehtävissä EU ja Suomi mukaan lukien täytyy olla tuhansia suomalaisia.
Aluehallintovirasto työllistää 1200 byrokraattia. Osa heistä on työsuojelutarkastajia, joista kirjoitan erillisen blogin."



Siinä niitä on nykyisen menon ydinkannattajia. Aivan epäilemättä he katsovat Unionin ja integroitumisen länteen olleen Suomelle hyväksi, vaikka todellisuudessa kyse on Suomen sisäisen tulonjaon muuttamisesta heidän hyväkseen.

Suomen virkamieskunta oli pöhöttynyt jo ennen EU:ta mutta nykyaika on kieltämättä tuonut kisätuloa niille, jotka ovat Ylikätyrin Kyttäämisosaston Osastopäälliköitä tms.
 
En osaa sanoa, ovatko palkat liian suuria vai tekijöitä liikaa vai molempia, mutta se on selvää, että Suomen kantokykyyn nähden julkispalkanmaksuun uppoaa liikaa rahaa piste. Mikä siinä olisi palkkoja maksellessa, kun olisi sitä rahaa. Lainasetelillähän tässä vedellään koko ajan. Työtä on varmasti joka sektorilla. Mutta varmaan on monta mestaa, jossa työnteon loppuminen ei näy kadulle lainkaan.
 
Luin joku aika sitten ylpeän valtionhallinnon tiedotteen, jossa kerrottiin hallintoelimestä X vähennettävän 300 henkilöä valtion leikkausohjelman mukaan.

Missään ei kerrottu, että samalla vuokrattiin tilat toisaalta, työntekijät siirtyivät uuden vastaperustetun xxxx-keskus-nimen alaisuuteen. Kaikille siis tuli uusi konttori ja lakka tuoksuu.
 
Ja luotettiinko sinuun niin paljon että tässä brittien yhteiskunnassa olisit voinut omistaa esim. reserviläiskiväärin tai pistoolin? Ei todellakaan. Eivät raukat ole päässeet eroon edes kuninkaallisista parasiiteistaan. Sitä voi miettiä haluaako asua maassa, jossa maa-alueen omistavat harvat ja valitut, jossa ei ole jokamiehenoikeutta edes ja sosiaalinen nousu yhteiskunnassa on pientä omien kykyjensä ansiosta ja jossa puhetapa paljastaa jo luokkasi.

UK on iljettävä länsi-euroopan mätäpaise, jonka diktatuurisen ilmapiirin haistaa yhtä selvästi kuin takapihojen jätekasat ja homeiset kokolattiamatot.

Koska mätäpaiseilla on taipumus levitä, niin pidän ikävänä kehityksenä sitä, että erityisesti aseiden yksityisomistusta ja kansalaisten vakoilua koskeva lainsäädäntö kerää outoa ihailua myös Suomessa, ikään kuin UK:n näyttämä esimerkki olisi jotenkin tavoiteltava, ihanan edistyksellinen ja ennen kaikkea toteuskelpoinen.

Näin suomalaisesta näkökulmasta erityisen harmillista tämä on perus-Tommyn kannalta, mutta siellä on tavallisella kansalla ollut useita satoja vuosia aikaa totutella yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. Heistä tuskin kovin moni osaa olla vallitseviin olosuhteisiin tyytymätön.

Henkilökohtaisella tasolla boikotoin kyseisen valtion tuotteita ja kulttuuria.
 
Ööö. Mitäs Laamanatorin tekstistä voi asiallisesti ottaen poimia virheellisenä ulos? Vahvasti pitää sanoa, kun asia on sen arvoinen. Paino sanalla pitää.
 
Vähän lisää Trafista.

https://www.facebook.com/PaivanByrokraatti?fref=nf

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka määrää ajokieltoa niille, jotka ovat maksaneet liikaa ajoneuvoveroa.

Jos asiakas on valinnut maksavansa ajoneuvoveronsa erissä, maksettu summa pitää olla täsmälleen oikein. Pienikin ylitys johtaa siihen, että Trafin järjestelmä käsittelee tällaisessa tapauksessa maksun väärin, eikä hyväksy maksua maksetuksi - vaikka maksettu summa olisikin laskuerää suurempi.

Trafin yksikönpäällikkö Heli Tanniselta ei heru armoa: "Jos summa on väärä, se on asiakkaan vastuulla."

Osaako kukaan lukijoista muuten arvata, kuka on Trafin tietojärjestelmätoimittaja?

Trafi sai jo aiemmin Päivän Byrokraatti -palkinnon käytössään olevista peräti 170 eri tietojärjestelmästä, mutta se olisi voinut saada palkinnon jo vuosia sitten järjestelmäuudistushankkeestaan. Alunperin hankkeen kustannukseksi budjetoitiin 15-27 miljoonaa euroa. Jo vuonna 2009 uudistuksen hintalappu oli kasvanut muhkeaan 49 miljoonaan euroon ja lopulta kustannusarvio ylitti 100 miljoonaa euroa.

Trafi on kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että veroja voi aina korottaa, eikä siltä siksi raha lopu. Trafi tunnetaankin myös hyvänä palkanmaksajana, mistä KHT Pauli Vahtera kirjoittikin hiljattain ansiokkaassa blogissaan. Trafin kaikkien työntekijöiden keskipalkka on 5.188 euroa kuukaudessa, mitä voi virastotyössä pitää melkoisena saavutuksena. Palkintokomitean saamien tietojen mukaan Trafin henkilökuntaa on kielletty kommentoimasta Vahteran blogikirjoitusta, joten heiltä emme tähän mielipidettä saane.

Trafin korkean palkkatason takuumiehenä lienee Trafin syntyhistoria, jossa nykyiseen supervirastoon on yhdistetty peräti 12 aiemmin itsenäistä virastoa tai laitosta. Julkiselle sektorille ominaiseen tapaan kunkin liitoksen yhteydessä on tullut palkkatasa-arvon nimissä vertailla samassa tehtävässä tai samalla nimikkeellä toimivien henkilöiden palkkoja ja tasata erot. Kun kenenkään palkkaa ei Suomessa voi laskea, on ilmeisesti käynyt niin, että kaikkien palkat on korotettu korkeinta palkkaa nauttineen tasolle. Voi kuulostaa kalliilta, mutta vain sellaisen korvissa, joka toimii yksityisellä sektorilla.

[Bongasi Toni T.]

---

Linkki KHT Pauli Vahteran blogikirjoitukseen:

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2014/08/10/liikaa-virkamiehia-liikaa-palkkaa-liikaa-valtaa-liikaa-tuhlausta/

---

Tietojärjestelmäuudistusta koskevat uutislähteet:

http://www.uusisuomi.fi/raha/61354-jattimohlays-ake-uudistus-myohastyy-lahes-10-vuodella)

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/225892/Parjattu+ajokorttijarjestelma+myohastyy+edelleen+vuosilla

---

Trafin syntyhistoria:

http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/historia

---

Trafin edellinen Päivän Byrokraatti -palkinto:

https://www.facebook.com/PaivanByrokraatti/posts/258982707620865

---

P.S. Vastaus tietokilpailukysymykseen. Trafin tietojärjestelmäuudistuksesta vastaa tietenkin Tieto:

http://www.digitoday.fi/data/2007/06/11/aken-it-uudistus-ylitti-kaikki-budjetit/200714361/66
 
Eurozonella 2. neljänneksellä nollakasvua. Saksa ja Italia pakkasella, Ranskassa nollakasvua. Brittien taloudella on mennyt hiukan paremmin viime aikoina, toisaalta he ottivatkin lamasta aika pahasti osumaa joten kirittävää onkin. Neljännesvuosittaisia kasvuprosentteja voi syynätä tuolta (pdf). Suomi kyntää taantumassa. Noita lukuja kun katsoo niin alkaa hiukan selvitä EUn haluttomuus kovin jyrkkiin Venäjä-pakotteisiin.

Inflaatiopuolella Etelä-Eurooppa alkaa olla deflaatiossa. Suomessa ei olla tietysti edes niinkään onnekkaita vaan täällä aletaan lähestyä stagflaatiota, joka on ehkä hyperinflaation jälkeen huonoin mahdollinen tilanne.
Ei hyvältä näytä ei.
 

Virkamiespiperrys, hidastaminen, erilaisten sääädösten tekemä yritystoiminan halvauttaminen ja vaikeuttaminen - siinä ovat Suomen nousun ja selviytymisen jarru.

Mitä nämä kalliit virkamiesmassat saavat aikaan? On turha moittia EU-säädöksiä - viranomaiset lisäävät niitä itse ihan kotikutoisesti juuri siksi, että tuottaisivat jotain. Mutta kun eivät tuota mitään tekaistuilla säädöksillä vaan jarruttavat.

"Pyynikin Käsityöläispanimon olut valittiin parhaaksi käsityöläisportteriksi Global Craft Beer Award 2014 -kilpailussa. Olutta ei tosin voi ostaa Suomesta muutoin kuin ravintoloista, koska Alko ei sitä ota valikoimaansa (tilausvalikoimasta löytyy), eikä maitokaupassa saa sitä myydä."

"Suomessa eletään säätelyn suhteen kuin Neuvostoliitossa 70-luvulla konsanaan."

Olikohan se vuosi sitten, kun valtiovarainministeriö esitteli jonkun budjettiehdotuksensa. Sieltä jäi mieleen kohta, jossa verohallinnolle ehdotettiin lisämäärärahoja ”veronmaksumyönteisyyden kasvattamiseen.”
Olen täysin samaa mieltä viranomaissäätelyn ja määräilyn vaikutuksesta talouteen, mutta "veronmaksumyönteisyyden kehittäminen" on orwellilaiselta kalskahtavalta nimestään huolimatta yleensä ihan kannatettavaa toimintaa.

Tätä "veronmaksumyönteisyyttä" kun kasvatetaan esim tekemällä verotuksesta selkeää, yksinkertaista ja verovelvolliselle helppoa. Kyseessä ei siis ole mikään veronmaksun ihanuutta rummuttava mainoskampanja, vaan konkreettista toimintaa. Verokortin saa tilattua netistä eikä jonottamalla verotoimistossa, veroilmoitusten täyttö on pääosin automatisoitu jne.

Tullilla, Kelalla ja terveysviranomaisilla olisi tästä paljon opittavaa, mutta miksi vaivautua kun ei tarvitse.
 
Painotan, että en ole veronkiertäjä vaan yhteisöllinen, mutta vastustan kreikkalaismeininkiä eli sitä, että verotuottoa tungetaan johonkin mustaan aukkoon.
 
Inspiraattorin koulutuksella keksisin varmaan jotain sanottavaaa tähän.

TYÖELÄMÄ
Täältä löytyvät työt tulevaisuudessa: 11 täysin uudenlaista ammattia
Moniosaajuus, sosiaaliset taidot, elämänhallinta ja kansainvälisyys – siinä omaisuuksia, joita tarvitaan yhä vahvemmin tulevaisuuden työelämässä.
Talouselämä – 27.8.2014 07:41 Päivitetty 27.8.2014 08:10

Sosiaalinen moniosaaja pärjää tulevaisuuden työelämässä.

Moniosaajuus, sosiaaliset taidot, elämänhallinta ja kansainvälisyys – siinä omaisuuksia, joita tarvitaan yhä vahvemmin tulevaisuuden työelämässä. Kysytyimmät ammatit löytyvät hyvinvointi- ja teknologia-aloilta.

Palveluilla on jatkossa kysyntää; tulevaisuuden ammatteihin liittyneen kyselytutkimuksen vastauksissa mainittiin terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä sähköiset palvelut. Ne synnyttävät täysin uudenlaisia ammatteja, kuten kärsivällistäjä, inspiraattori, ekopoliisi, taideguru, junailija, datasieppari, muutosajuri, inhimillistäjä, syrjäytymisenehkäisijä, jokapaikanhöylä ja sosiaalisen kimmoisuuden opettaja.

Vastaukset annettiin kyselyssä, jonka teetti Ennakointikamari ja PKS-ennakointi. Yhteistyö kattaa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritykset sekä niin Helsingin seudulla kuin pääkaupunkiseudullakin toimivat oppilaitokset. Aivoriiheen osallistui yli tuhat yritysten ja oppilaitosten edustajaa sekä opiskelijaa.

”Tavoitteena oli kartoittaa heidän näkemyksiään, millaisia palveluja ja osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Tarkoituksena on kehittää koulutusta vastaamaan työelämän ja yritysten tarpeita”, kertoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Mari Korpiola Helsingin seudun kauppakamarista.

Tulevaisuus synnyttää eksoottisia ammatteja

Omaisuuksia, joita työntekijöiltä edellytetään, ovat erityisesti moniosaaminen, sosiaaliset taidot sekä kansainvälisyys. Näistä kaikki vastaajat olivat yksimielisiä, mutta eri toimialoilta löytyy myös omia näkemyksiä.

Sosiaali- ja terveysalan edustajat korostavat terveyteen, hyvinvointiin ja vanhuksiin liittyviä palveluja ja osaamista sekä pitävät merkityksellisinä myös kodinhoidon, viestinnän ja markkinoinnin osaamista sekä sosiaalisia taitoja.

Teollisuuden toimialaa edustavat vastaajat korostavat teknologiaa, mutta heidän mielestään hyvin tärkeitä ovat myös sosiaaliset taidot, räätälöinti ja ekologisuus.

ICT-alan vastaajat korostavat omissa vastauksissaan sähköisyyttä ja tiedonhallintaa. Tarvitaan esimerkiksi kyberturvallisuuden ammattilaisia ja laajojen tietomassojen analysoijia, pelkällä koodaustaidoilla en enää jatkossa pärjää.

”Toimialojen vastauksissa korostuu myös yrittäjyyden merkitys. Eroa tuli erikoisosaamisen ja elämänhallinnan taitojen merkityksestä”, Korpiola kertoo.
 
Olen täysin samaa mieltä viranomaissäätelyn ja määräilyn vaikutuksesta talouteen, mutta "veronmaksumyönteisyyden kehittäminen" on orwellilaiselta kalskahtavalta nimestään huolimatta yleensä ihan kannatettavaa toimintaa.

Tätä "veronmaksumyönteisyyttä" kun kasvatetaan esim tekemällä verotuksesta selkeää, yksinkertaista ja verovelvolliselle helppoa. Kyseessä ei siis ole mikään veronmaksun ihanuutta rummuttava mainoskampanja, vaan konkreettista toimintaa. Verokortin saa tilattua netistä eikä jonottamalla verotoimistossa, veroilmoitusten täyttö on pääosin automatisoitu jne.

Tullilla, Kelalla ja terveysviranomaisilla olisi tästä paljon opittavaa, mutta miksi vaivautua kun ei tarvitse.

No ei tarvitse, ja kullekin palkansaajalle pitää ainakin yrittää keksiä jotain tekelehtämistä. Koska hyvinvointivaltio.
 
Olen täysin samaa mieltä viranomaissäätelyn ja määräilyn vaikutuksesta talouteen, mutta "veronmaksumyönteisyyden kehittäminen" on orwellilaiselta kalskahtavalta nimestään huolimatta yleensä ihan kannatettavaa toimintaa.

Tätä "veronmaksumyönteisyyttä" kun kasvatetaan esim tekemällä verotuksesta selkeää, yksinkertaista ja verovelvolliselle helppoa. Kyseessä ei siis ole mikään veronmaksun ihanuutta rummuttava mainoskampanja, vaan konkreettista toimintaa. Verokortin saa tilattua netistä eikä jonottamalla verotoimistossa, veroilmoitusten täyttö on pääosin automatisoitu jne.

Tullilla, Kelalla ja terveysviranomaisilla olisi tästä paljon opittavaa, mutta miksi vaivautua kun ei tarvitse.

Alla on konkreettista tietoa "veronmaksumyönteisyydestä", ei se ainakaan porkkanalta kuulosta. Verohallinto tarvitsee kohta oman Karhunsa samoin kuin Yhdysvalloissa verovirkailijat ovat jo aseistettuja.

Reaaliaikainen verotarkastusmalli työn alla

Verotarkastuksen vaikuttavuuden ja reaaliaikaisuuden sekä
veronmaksumyönteisyyden kasvattamiseksi kehitteillä on uusi,
reaaliaikainen ja ohjaava verotarkastusmalli. Tavoitteena on
ohjata asiakkaita toimimaan oikein ja lisätä sitä kautta veromyönteisyyttä.
Toisaalta tavoitteena on kasvattaa väärin toimivien
veronmaksaja-asiakkaiden kiinnijäämisriskiä ja kaventaa
mahdollisuuksia harmaan talouden toimintaan kohdistamalla
verotarkastukset aikaisempaa kattavammin suurta verovajetta
aiheuttaviin riskiasiakkaisiin.

Lähteenä Verohallinto vuosikertomus 2013
 
Back
Top