Salon puhelintehtailijan taustalla epäonnistumisia – aiemman superpuhelimen kotisivuilla myytiin vielä hiljattain väärennettyjä kenkiä
Steve Yi Long Chaon suunnitteleman ensimmäisen älypuhelimen piti olla tehokkain koskaan valmistettu. Myöhemmin yrityksen sivustoa käytettiin hentai-aikuisviihdesivustona ja siellä myytiin väärennettyjä kenkiä.
TURING ROBOTIC INDUSTRIES
Kuvakaappaus matkapuhelimesta yhdysvaltalaisen matkapuhelinvalmistaja Turing Robotic Industriesin sivuilta.
Fakta
Töitä luvassa lähes 300:lle
TRI:n muuttoaikeet paljastuivat viikko sitten, kun Salon Seudun Sanomat kertoi yrityksen perustaneen Suomeen sisaryrityksen.
Yritys on palkannut operatiivisen johtajan, joka on Nokian entinen työntekijä. Muiden työntekijöiden rekrytointi alkaa toukokuussa.
Yritys aikoo valmistaa Suomessa tämän vuoden aikana 300 000 puhelinta.
Aluksi TRI lupaili töitä lähes 3 000 ihmiselle, mutta luku tarkentui myöhemmin 270 henkilöön.
Jopa tuhat dollaria maksava Turing Phone on turvapuhelin, jonka hakkerointi on yrityksen mukaan mahdotonta. Puhelin on valmistettu erikoisvahvasta metalliseoksesta.
Salossa
puhelintuotantoa käynnistävän yhdysvaltalaisen Turing Robotics Industries (TRI) -yhtiön taustalla on amerikkalaisyrittäjä, jonka puhelinideat ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen.
TRI aikoo valmistaa Salossa turvapuhelin Turing Phonea. Ennen sen kehitystyötä TRI:n toimitusjohtaja
Steve Yi Long Chao oli mukana perustamassa QSAlpha-nimistä yritystä, joka keräsi joukkorahoitusta Quasar IV -turvapuhelimelle.
QSAlpha kuvaili markkinoinnissaan Quasar IV:tä maailman turvallisimmaksi puhelimeksi, sellaiseksi, jota ninja käyttäisi. Tunnetun verkkojulkaisun Ars Technican artikkeliin haastatellut asiantuntijat suhtautuivat puhelimeen hyvin skeptisesti.
Puhelimelle kerättiin joukkorahoitusta Indiegogo-joukkorahoitussivustolla vuonna 2013. Puhelin kiinnosti harvoja, ja yhtiö sai kasaan 50 000 dollaria kaivatusta 3,2 miljoonasta dollarista.
Epäonnistumisesta huolimatta yritys lupasi laittaa puhelimen tuotantoon ulkoisen rahoituksen turvin. Seuraavana vuonna QSAlpha liitettiin Turing Robotics Industriesiin.
Samalla yritys lupasi, että julkaisemattoman turvapuhelimen maksaneet asiakkaat saavat uuden turvapuhelimen Turing Phonen, jonka julkaisu on lykkääntynyt. Osa asiakkaista on nyt odottanut maksamaansa turvapuhelinta yli kolme vuotta.
Chao myöntää HS:lle, että Quasar IV -projekti oli epäonnistunut, mutta puhelimen parhaat ominaisuudet on nyt siirretty Turing Phoneen. Hän lupaa, että Quasar IV tulee myöhemmin markkinoille uudistettuna ja paremmalla akulla varustettuna.
Kiinassa syntynyt Chao siirtyi turvapuhelimiin tällä vuosikymmenellä. Sitä ennen hän oli mukana suunnitelmassa Ouidoo -älypuhelinta QderoPateo-nimisessä yrityksessä. Vuonna 2010 esitellyn puhelimen piti olla tehokkain valmistettu älypuhelin, ja siinä oli lisätty todellisuus -toiminto, jolla kameran kautta kuvattuihin näkymiin lisättiin tietoa ja kuvia.
Puhelimen avulla pystyi esimerkiksi istuttamaan virtuaalisia puita, ja QderoPateo lupasi istuttaa oikean puun jokaisen virtuaali-istutuksen jälkeen.
Ouidoo-puhelin ei koskaan tullut myyntiin, vaikka yritys keräsi yli kolme miljoonaa dollaria rahoitusta. Internet Archiven mukaan yrityksen verkkosivua on käytetty viime vuosina hentai-aikuisviihdesivustona ja sen jälkeen väärennettyjen UGG-kenkien verkkokauppana.
Chao kertoo, ettei hän ole tietoinen sivun nykytilanteesta eikä omistuksesta. Verkkosivujen Whois-rekisteröintitietojen mukaan sivusto oli kuitenkin vielä maanantaina rekisteröity QderoPateon nimiin.
Tiistaina jälkeen se siirtyi UGG-kenkien valmistajaa edustavan chicagolaisen lakifirman nimiin. Sivuston rekisteröijä on vastaajana kenkäväärennöksiä koskevassa oikeusjutussa. HS yritti tavoittaa chicagolaisen lakiyrityksen asianajajaa siinä onnistumatta.
TRI:n nykyisestä työntekijämäärästä on liikkunut useita arvioita parista kymmenestä jopa sataan. HS:lle Chao ei halua kertoa työntekijöiden lukumäärää. Työntekijöiden määrästä kertonee se, että TRI:n pääkonttori San Franciscossa sijaitsee toimistorakennuksessa, joka myy virtuaalitoimistotilaa.
Chao lupaa, että yritys toimittaa ensimmäiset 200 kappaletta turvapuhelimia ensi kuussa. Puhelimia on ennakkotilattu useita tuhansia 126 maasta.
”Minun suosikkini on Fiji, jonne aion toimittaa puhelimen itse”, Chao kertoo.
Hän on rahoittanut yhtiön toimintaa toisen perustajan
Kevin Waynen kanssa. Digitoday-lehden mukaan yhtiö on hakemassa myös lisärahoitusta rahoituskierroksella.
Ensimmäisen erän puhelimet on tehty Kiinassa, mutta Chaon mukaan Kiina ei sovi kalliin turvapuhelimen valmistusmaaksi. Sen takia yritys on päättänyt koota ne Salossa.
”En näe syytä, miksi huippupuhelimen valmistaja haluaisi käyttää halpaa työvoimaa. Kiinassa tehdään käyttötavaroita, ei taidetta. Meidän pitää erottautua kilpailijoista tuotantotehokkuudella ja käsityötaidolla samaan tapaa kun Vertu-puhelimet, jotka tehdään Englannissa”, Chao perustelee.
”Kysy itseltäsi, ostaisitko puhelimen, jossa lukee ’made in China’ vai vastaavan puhelimen, jossa lukee ’made in Finland’.”
Salon valintaa valmistuspaikaksi hän perustelee myös turvallisuudella. Turing Phonen idea on salaustekniikassa, jossa salausavaimet ovat puhelimen turvapiirissä. Suomi on taas lainsäädännön kannalta turvallinen paikka säilyttää pääsalausavaimia.
TRI ilmoitti vuoden alussa, että turvapuhelin käyttääkin Googlen Android-käyttöjärjestelmän sijaan suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää.
Käyttöjärjestelmän vaihtaminen voi olla käyttäjälle vaikeaa. Android-puhelimen tilannut saa nyt käyttöjärjestelmän, joka ei toimi virallisessa Googlen sovelluskaupassa.
Osa kansainvälisestä mediasta piti käyttöjärjestelmän muutosta lopullisena kuoliniskuna puhelimelle. Chaon mukaan kuitenkin vain kuusi prosenttia ennakkotilaajista on peruuttanut tilauksensa.
Uuden käyttöjärjestelmän toimittava Jolla hakeutui viime vuoden lopulla yrityssaneeraukseen, koska Saifishillä ei ole ollut riittävästi kysyntää. Tämä ei huoleta toimitusjohtajaa.
”Huippuyhtiöiden taloushuolet ovat pieni ongelma, yritys nousee aina jaloilleen”, Chao uskoo.
TRI-yhtiölle on Salossa tarjolla ammattilaisten lisäksi tukirahaa
Salon kaupunginjohtaja
Antti Rantakokko kertoo, että Turing Robotic Industries TRI on käynyt neuvotteluita muutosta aina viime elokuusta asti. Salosta yritys vuokraa Microsoftilta vapaaksi jääneitä tiloja.
”Täällä on valmiit puitteet, ja osaava henkilöstö, eli koko paketti”, Rantakokko sanoo.
Suomeen muuttoon ovat vaikuttaneet myös yritykselle tulevat mahdolliset tuet. TRI on perustanut Suomeen sisaryhtiön, joten se voi hakea tukea niin työ- ja elinkeinoministeriöltä kuin Tekesiltä.
”Tekes-tuen on hyvä olla vaihtoehtona. Jos tuen hakeminen on meille mahdollista, totta kai haemme sitä”, TRI:n toimitusjohtaja
Steve Il Long Chao sanoo.
Saloon perustettava yritys voi hakea myös palkkatukea käynnistymisvaiheeseen.
Rantakokko luottaa TRI:n projektin käynnistymiseen. Hän kutsuu suunnitelmaa merkittäväksi osaksi kaupungin tervehdyttämistä.
”Onhan täällä muitakin toimia kuten osaamiskeskuksen rakentaminen. Lisäksi entiset microsoftilaiset ovat perustaneet jo noin sata startup-yritystä”, Rantakokko kertoo.