Avoin kirje Rikulle, Matille ja Annille
Julkaistu: 6.3. 17:52
Kommentti
Onnitteluni Riku Aallolle, Matti Harjuniemelle ja Ann Selinille hyvästä tuloksesta. Suomessa ei koskaan voi olla liikaa hyvin menestyviä yrityksiä, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutistuottaja Mika Koskinen.
Arvoisat
Riku Aalto (Metalliliitto, sd)
Matti Harjuniemi (Rakennusliitto, vas) ja
Ann Selin (PAM, sd). Lähestyn teitä poikkeuksellisesti avoimella kirjeellä. Toivottavasti teillä ei ole mitään sitä vastaan. Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia.
Edustatte merkittäviä SAK:laisia ammattiliittoja. Olette liittojenne puheenjohtajia. Hylkäsitte työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvotteleman sovintoesityksen yhteiskuntasopimuksesta tai asetitte sille kovia lisäehtoja. Tavallaan ymmärrän teitä. Teitä ei ole valittu heikentämään työntekijöiden etuja. Solidaarisuus työttömiä kohtaan ei kuulu teille. Sen ay-liike on todistanut miljoonaan kertaan, meillä ja muualla.
Tämä yhteiskuntasopimuksesta. Ei mennä siihen nyt tämän enempää. Teillähän on maanantaina kello 9.00 se SAK:n hallituksen kokous ja tilanteet voivat muuttua.
Sen sijaan minulla on teille ehdotus. Toivon, että uhraisitte idealleni hetken kalliista ajastanne. Te kaikki kolme liittojohtajaa ja SAK:n hallituksen jäsentä, istutte Suomen suurimman yksityisen vuokranantajan VVO-yhtymän hallituksessa. Te istutte siellä, koska liittonne ovat VVO:n suuriomistaja 9,7 prosentin (metalli), 8,3 prosentin (rakennusliitto) ja 7,5 prosentin (PAM) osuuksilla. Ja sinä Riku – sallinet tuttavallisen sinuttelutyylin – johdat puhetta VVO:n hallituksessa. Toisin sanoen olet yhtiön suurin yksittäinen vallankäyttäjä.
Yhtiönne julkisti keskiviikkona viime vuoden tilinpäätöksensä. Sanalla sanoen tulos oli huikea. Teitte 370,9 (356,5) miljoonan euron liikevaihdolla 224,7 (146,5) miljoonan euron tuloksen ennen veroja!
(Laitoin sulkeisiin edellisen tilikauden vastaavat luvut, jotta ei jää epäselväksi, että suunta on vahvasti nouseva.) Onnittelen hyvästä tuloksesta. Suomessa ei koskaan voi olla liikaa hyvin menestyviä yrityksiä.
VVO:n hyvä tulos johtuu osaltaan siitä, että te nostitte viime vuonna vuokria. Asuntokantanne keskivuokra nousi 4,1 prosenttia 13,45 euroon neliömetriltä. Teitte maaliskuussa 2015 vuokrankorotuksen (yhtiönne tosin puhuu tilinpäätöstiedotteessaan häveliäästi ”vuokrantarkistuksesta”), joka oli keskimäärin 3,5 prosenttia. Olisin mieluusti lukenut lisää vuokrankorotuksen perusteista, semminkin kun yhtiönne kertoo toisaalla, että kiinteistöjen hoitokustannukset laskivat.
No niin, se ehdotus. Kun yhteiskuntasopimuksesta ei näytä tulevan mitään, tehän voisitte tehdä omassa yhtiössänne tehdä eräänlaisen miniyhteiskuntasopimuksen! Ehdotan, että peruutatte viime vuonna tekemänne vuokrankorotukset ja panette siihen vielä päälle prosenttiyksikön tai pari. Se olisi hieno ja reilu ele Suomen suurimmalta yksityiseltä vuokranantajalta. Vaikutukset säteilisivät laajalle. Luin VVO:n nettisivuilta, että teillä oli viime vuoden lopussa 41 153 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea.
Sanomalehtien yleisönosastoissa näkee tämän tästä vuokralaistenne kirjoituksia, joissa teitä syytetään kovista vuokrista. Erityisesti viime kevään korotus tuli monille negatiivisena yllätyksenä. Täällä Helsingissä puhuttiin jopa 5,5 prosentin korotuksista.
Tiedän vasta-argumenttinne. Te sanotte mielellään, että VVO:n vuokrat noudattavat melko tarkkaan alan keskiarvoja, mutta voisiko se johtua siitä, että te olette markkinajohtaja ja määritätte siten vahvasti tason, jota muut seuraavat?
Omistamissanne asunnoissa asuu paljon ihmisiä, jotka saavat asumistukea. Eli me veronmaksajat tuemme teidän bisnestä. En tiedä paljollako, mutta uskallan veikata, että puhutaan useista miljoonista euroista vuosittain, sillä kokonaisuudessaan Kela maksoi viime vuonna asumistukea 1,7 miljardia euroa.
Osa vuokralaistenne saamasta asumistuesta siirtyy yhtiönne tulosriville ja sieltä osinkoina liittojenne kassoihin. Viime vuodelta yhtiönne VVO jakaa 37 miljoonan euron osingot, jotka ay-liitot kuittaavat kaiken lisäksi verottomana. Tämänkin takia ja näin veronmaksajana ajattelin, että jonkinlainen solidaarisuuden ele olisi teiltä paikallaan, kun ei siitä yhteiskuntasopimuksesta näytä mitään tulevan. Riku, Matti ja Ann, miltäs kuulostaa?
Palataan nyt kuitenkin vielä yhteiskuntasopimukseen. Kun ryhdyin kirjoittamaan teille, tuli uutinen, jonka mukaan Suomen Lentoemäntä- Stuerttiyhdistys SLSY:n hallitus päätti yksimielisesti, ettei se lähde neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta.
Muistannette, että Finnair oli todella heikossa hapessa pari vuotta sitten. Vähän kuin Oy Suomi Ab nyt. Finnairin oli pakko laskea myös palkkakustannuksia turvatakseen tulevaisuutensa. Vaakalaudalla oli tuolloin yhtiön ilmoituksen mukaan noin 750 työpaikkaa, eli yli puolet yhtiön silloisesta suomalaisesta matkustamohenkilökunnasta. Aasialaiset lentoemot uhkasivat viedä työpaikat.
SLSY muistutti sunnuntaina, että Finnairin säästösopimuksella saavutettiin noin 18 miljoonan euron säästö. Se vastasi liiton mukaan lähes 20 prosenttia matkustamohenkilökunnan 60 miljoonan suuruisista henkilöstökuluista. SLSY:n mukaan sopimus alensi matkustamohenkilökunnan kokonaisansioita 7-12 prosenttia ja vuotuinen työaika piteni ilman erilliskorvausta 180 tuntia.
Nyt Finnairilla menee hyvin. Bisnes kasvaa ja se palkkaa satamäärin uusia työntekijöitä. Joukossa on varmaan niitä työttömiäkin, joista teidän ei tarvitse kantaa huolta. Finnairilla menee nyt hyvin, koska siellä pystyttiin sopimaan. Toki yhtiön käänteen taustalla on muitakin tekijöitä.
Finnairissa tehty sopimus oli iso ja rohkea päätös. Ymmärrän oikein hyvin, kun SLSY sanoo, että he ovat osansa tehneet, mutta oletteko te?
Kommenttiin lisätty lause kello 19.35: Ay-liitot saavat osingot verottomana.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001133006.html