http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/muurainen_saantelyvimma-51073
Yrittäjän purkaus Suomesta: Sääntelyvimma yhdistää ay-liikettä, virkamiehiä ja työnantajia
KASPERI SUMMANEN
45 minuuttia sitten (päivitetty 40 minuuttia sitten)
Ahkerat ja osaavat suomalaiset eivät saa kilpailla työstä eivätkä taistella työpaikoistaan, Olli Muurainen sanoo.
-
Olli Muurainen.
(Lehtikuva/Vesa Moilanen)
”Tällaisia me suomalaiset olemme. Emme pidä kilpailusta. Tykkäämme, että asiat ovat niin kuin ennenkin. Selkeät säännöt ja tutut kuviot. Jokainen hoitakoon omat tonttinsa. Ja kun tuttu juttu kääntyy uhkaksi, käännymme virkamiehen puoleen ja kysymme: voisiko asiaa hoitaa sääntelemällä”, yrittäjäOlli Muurainen
kirjoittaa Liberan kotisivuilla.
Muurainen on pitkän linjan tapahtuma-alan yrittäjä ja 12 maassa Euroopassa ja Aasiassa toimivan Management Eventsin perustaja. Hän on tullut tunnetuksi myös 375-vuotiaan Billnäsin Ruukin omistajana. Ruukki on ollut jo vuosia suljettuna viranomaislupamenettelyiden ja valitusprosessin venymisen johdosta.
Muurainen nostaa
Synkät ajat Suomessa -blogisarjaan kuuluvassa kirjoituksessaan esiin viimeaikaisia esimerkkejä suomalaisesta sääntelyinnosta. Osansa saavat niin
Kiinteistötyönantajien tyrmäys Postin ruohonleikkuusuunnitelmille kuin
kaavailtu moottorisahan ajokorttikin.
”Se yhdistäisi virkamiehen ja alan yrittäjien edut. Virkamies saisi lisää työtä ja kortin suorittanut metsuri-yrittäjä nostaisi hintoja osa-aikaisten metsurien jättäessä kortin hankkimatta. Tällaista järjestelmää puuhataan, vaikka kukaan ei ole osoittanut, että ihmisten tai rakennusten päälle kaatuvat puut olisivat mikään ongelma Suomessa”, Muurainen päivittelee.
Hän ihmettelee, kuinka Suomessa puhutaan myös edelleen vapautettujen taksimarkkinoiden Ruotsissa aiheuttamista ongelmista, vaikka Ruotsi päästi taksit kilpailemaan jo vuonna 1990.
”Ongelmat ratkaistiin, eikä kukaan kaipaa siellä Suomen mallia. Mutta Suomessapa ei noin vain kilpailla kyydeistä. Uber-kuskit saavat peräänsä poliisipartion, eikä edes taksien määrää ratkaista markkinoilla.”
Olli Muuraisen mukaan tilanteelle voisi naureskella hyväntahtoisesti, ellei kyse olisi ”laajalle ulottuvasta sääntelyn kiimasta”.
”Sääntelyvimma heikentää kilpailua, hillitsee innovaatioita ja hidastaa kasvua. Se yhdistää niin virkamiehiä, ay-liikettä kuin työnantajiakin. Siis kaikkia laiskoja kilpailijoita.”
Muuraisen mielestä valtiovalta suojelee vanhoja ja vakiintuneita pelaajia, vaikka sen pitäisi suosia tuoreita ja innovatiivisia tekijöitä.
Kaikkein viheliäisin ongelma on hänen mukaansa kuitenkin suomalaisen työvoiman kilpailu muiden maiden työvoimien kanssa.
”Ne työmarkkinoiden uudistukset, jotka Ruotsin ja Saksan demarit tekivät 15 vuotta sitten, leimataan Suomessa uusliberalistiseksi julmuudeksi. Ahkerat ja osaavat suomalaiset eivät saa oikeasti kilpailla työstä eivätkä taistella työpaikoistaan. Hakaniemi päättää heidän puolestaan ja työ valuu ulkomaille”, Olli Muurainen kirjoittaa.
Sääntelyvimman ja palkanmuodostuksen jäykkyyksien seuraukset ovat Muuraisen mukaan alkaneet nyt näkyä.
”Tuotanto ja työpaikat siirtyvät muihin maihin. Dynaamisimmat muutokset tapahtuvat muualla. Innovaatioiden määrä vähenee, talouskasvussa kilpailemme Kreikan sarjassa ja henkisesti taannumme itäeurooppalaiseen viiteryhmään”, hän listaa.
Toivoakin on
Olli Muurainen on kaikesta huolimatta toiveikas. Hänestä Suomessa on nimittäin vain kolme asiaa, jotka eivät toimi. Ne ovat ay-liike, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja eduskunta.
Kaksi ensimmäistä edustavat hänestä mennyttä maailmaa. Eduskunnan ongelmana Muurainen pitää sitä, että "kansanedustajat ovat siellä vain töissä” ja kuluttavat ison osan energiastaan jatkopaikan varmistamiseen.
Muurainen muistuttaa, että Suomessa kasvaa koko ajan maailmanluokan laatuyrityksiä.
”Tämä osoittaa, että monet kilpailuedut ovat edelleen olemassa: hyvä koulutuspohja, tasavertaiset edellytykset ja rohkeat ja idearikkaat ihmiset. Viime vuosien onneton politiikkakaan ei ole pystynyt rikkomaan kilpailukyvyn kovaa ydintä.”
Olli Muuraisen mielestä suomalaisten tulisi hylätä tasapäistämisen kulttuuri.
”Politiikan ja talouden suomalainen ihanne on yhä ’kaikki pelaa’. Pyrkimys muutosten hillitsemiseen on monissa bisneksissä voimakkaampi kuin niiden kääntäminen riemukkaiksi voitoiksi. Hyvinvointivaltion järeä suojaverkko varmistaa edelleen, että työttömät voivat saavuttaa lähes yhtä hyvän aineellisen elämän kuin työtä tekevät. Suuri osa rohkeimpien ja lahjakkaimpien ihmisten saavutuksista pyritään leikkaamaan pois ja ohjaamaan yhteiseen kassaan. Tämä johtaa kuitenkin siihen, että menestyjien motivaatio laskee. Siihen ei voi vaikuttaa virkamiehen hallinnollisella päätöksellä.”