Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
http://professorinajatuksia.blogspo...d:+blogspot/Ipsas+(Professorin+ajatuksia)&m=1

Ranskan talous on meidänkin asiamme

Suomen hallituksen toivomat ja maamme taloudellisen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät työelämän muutokset näyttäisivät menevän läpi työmarkkinajärjestöjen sopimusten kautta. Jos ja kun näin käy, osoittaa se jälleen kerran, että suomalaiset kykenevät puhaltamaan yhteen hiileen silloin kun siihen on riittävän suuri tarve.

Samaan aikaan Suomea paljon syvemmässä taloudellisessa suossa tarpovassa Ranskassa on sosialistihallitus (sic) joutunut tosiasioiden eteen ja viemässä läpi maan kilpailukykyä parantavaa lainsädääntöä. Sen seurauksena koko maa on joutumassa mielenosoitusten ja lakkoilun takia kaaokseen.

Yksi selitys Ranskan kärjistyneelle tilanteelle lienevät maassa järjestettävät jalkapallon EM-kisat, jotka antavat ay-liikkeen vaatimuksille erityistä painoa. Jalkapallohan on gallialaisille niin suuri asia, ettei hallitus voi ottaa riskiä niiden peruuntumisesta mikä toimii ay-liikkeen vipuvartena asiansa ajamisessa.

Mitä tästä kaikesta sitten seuraa?

Suomen osalta on syytä uskoa ja toivoa, että oman sopimuksemme syntyminen vireyttää lopultakin taloutemme ja pääsemme aloittamaan uuden nousukauden. Ranskassa sen sijaan saattaa edessä olla pahimmillaan jopa samantyyppinen kohtalo kuin Kreikalla. Ja ainakin lounaisen naapurinsa eli Espanjan kaltainen kujanjuoksu.

Siksi ranskalaisten mellakat eivät ole meidän kannaltamme lainkaan yhdentekeviä. Mikäli maan talous romahtaa, pääsemme maan lainoittajiksi Euroopan vakausmekanismin eli EVM:n kautta. Lainoitus ei ole läpinäkyvää eikä näy välittömästi valtion budjetissa. Sen sijaan se uhkaa EVM:ään aiemmin laitettua yli kymmenen miljardin euron takausta, joka tulee maksuun mikäli Ranska ajautuu Kreikan tavoin maksukyvyttömäksi.

Onneksi Ranskan tilanne ei kuitenkaan ole juuri nyt toivottomassa tilanteessa. Viime vuonna maan talous kasvoi hitaasti ja kehityksen oletetaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Siksi on mahdollista, että maa saa asiansa kuntoon, vaikka sen sosialistihallitus joutuisikin perumaan uudistuksensa. Ainakin voimme toivoa niin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS:n pääkirjoittaja epäonnistui
Mitä pitää tehdä pysyäkseen vallassa?
Suomen vastuista Kreikassa
 
:solthum:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/muurainen_saantelyvimma-51073

Yrittäjän purkaus Suomesta: Sääntelyvimma yhdistää ay-liikettä, virkamiehiä ja työnantajia
KASPERI SUMMANEN
45 minuuttia sitten (päivitetty 40 minuuttia sitten)
Ahkerat ja osaavat suomalaiset eivät saa kilpailla työstä eivätkä taistella työpaikoistaan, Olli Muurainen sanoo.

  • c4acb8600ef1adf16feea55b93a371b6c4ab0f1de8e3c382ff5f8ee4cb6f60d0

    Olli Muurainen.

    (Lehtikuva/Vesa Moilanen)
”Tällaisia me suomalaiset olemme. Emme pidä kilpailusta. Tykkäämme, että asiat ovat niin kuin ennenkin. Selkeät säännöt ja tutut kuviot. Jokainen hoitakoon omat tonttinsa. Ja kun tuttu juttu kääntyy uhkaksi, käännymme virkamiehen puoleen ja kysymme: voisiko asiaa hoitaa sääntelemällä”, yrittäjäOlli Muurainen kirjoittaa Liberan kotisivuilla.

Muurainen on pitkän linjan tapahtuma-alan yrittäjä ja 12 maassa Euroopassa ja Aasiassa toimivan Management Eventsin perustaja. Hän on tullut tunnetuksi myös 375-vuotiaan Billnäsin Ruukin omistajana. Ruukki on ollut jo vuosia suljettuna viranomaislupamenettelyiden ja valitusprosessin venymisen johdosta.

Muurainen nostaa Synkät ajat Suomessa -blogisarjaan kuuluvassa kirjoituksessaan esiin viimeaikaisia esimerkkejä suomalaisesta sääntelyinnosta. Osansa saavat niin Kiinteistötyönantajien tyrmäys Postin ruohonleikkuusuunnitelmille kuin kaavailtu moottorisahan ajokorttikin.

”Se yhdistäisi virkamiehen ja alan yrittäjien edut. Virkamies saisi lisää työtä ja kortin suorittanut metsuri-yrittäjä nostaisi hintoja osa-aikaisten metsurien jättäessä kortin hankkimatta. Tällaista järjestelmää puuhataan, vaikka kukaan ei ole osoittanut, että ihmisten tai rakennusten päälle kaatuvat puut olisivat mikään ongelma Suomessa”, Muurainen päivittelee.

Hän ihmettelee, kuinka Suomessa puhutaan myös edelleen vapautettujen taksimarkkinoiden Ruotsissa aiheuttamista ongelmista, vaikka Ruotsi päästi taksit kilpailemaan jo vuonna 1990.

”Ongelmat ratkaistiin, eikä kukaan kaipaa siellä Suomen mallia. Mutta Suomessapa ei noin vain kilpailla kyydeistä. Uber-kuskit saavat peräänsä poliisipartion, eikä edes taksien määrää ratkaista markkinoilla.”

Olli Muuraisen mukaan tilanteelle voisi naureskella hyväntahtoisesti, ellei kyse olisi ”laajalle ulottuvasta sääntelyn kiimasta”.

”Sääntelyvimma heikentää kilpailua, hillitsee innovaatioita ja hidastaa kasvua. Se yhdistää niin virkamiehiä, ay-liikettä kuin työnantajiakin. Siis kaikkia laiskoja kilpailijoita.”

Muuraisen mielestä valtiovalta suojelee vanhoja ja vakiintuneita pelaajia, vaikka sen pitäisi suosia tuoreita ja innovatiivisia tekijöitä.

Kaikkein viheliäisin ongelma on hänen mukaansa kuitenkin suomalaisen työvoiman kilpailu muiden maiden työvoimien kanssa.

”Ne työmarkkinoiden uudistukset, jotka Ruotsin ja Saksan demarit tekivät 15 vuotta sitten, leimataan Suomessa uusliberalistiseksi julmuudeksi. Ahkerat ja osaavat suomalaiset eivät saa oikeasti kilpailla työstä eivätkä taistella työpaikoistaan. Hakaniemi päättää heidän puolestaan ja työ valuu ulkomaille”, Olli Muurainen kirjoittaa.

Sääntelyvimman ja palkanmuodostuksen jäykkyyksien seuraukset ovat Muuraisen mukaan alkaneet nyt näkyä.

”Tuotanto ja työpaikat siirtyvät muihin maihin. Dynaamisimmat muutokset tapahtuvat muualla. Innovaatioiden määrä vähenee, talouskasvussa kilpailemme Kreikan sarjassa ja henkisesti taannumme itäeurooppalaiseen viiteryhmään”, hän listaa.

Toivoakin on
Olli Muurainen on kaikesta huolimatta toiveikas. Hänestä Suomessa on nimittäin vain kolme asiaa, jotka eivät toimi. Ne ovat ay-liike, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja eduskunta.

Kaksi ensimmäistä edustavat hänestä mennyttä maailmaa. Eduskunnan ongelmana Muurainen pitää sitä, että "kansanedustajat ovat siellä vain töissä” ja kuluttavat ison osan energiastaan jatkopaikan varmistamiseen.

Muurainen muistuttaa, että Suomessa kasvaa koko ajan maailmanluokan laatuyrityksiä.

”Tämä osoittaa, että monet kilpailuedut ovat edelleen olemassa: hyvä koulutuspohja, tasavertaiset edellytykset ja rohkeat ja idearikkaat ihmiset. Viime vuosien onneton politiikkakaan ei ole pystynyt rikkomaan kilpailukyvyn kovaa ydintä.”

Olli Muuraisen mielestä suomalaisten tulisi hylätä tasapäistämisen kulttuuri.

”Politiikan ja talouden suomalainen ihanne on yhä ’kaikki pelaa’. Pyrkimys muutosten hillitsemiseen on monissa bisneksissä voimakkaampi kuin niiden kääntäminen riemukkaiksi voitoiksi. Hyvinvointivaltion järeä suojaverkko varmistaa edelleen, että työttömät voivat saavuttaa lähes yhtä hyvän aineellisen elämän kuin työtä tekevät. Suuri osa rohkeimpien ja lahjakkaimpien ihmisten saavutuksista pyritään leikkaamaan pois ja ohjaamaan yhteiseen kassaan. Tämä johtaa kuitenkin siihen, että menestyjien motivaatio laskee. Siihen ei voi vaikuttaa virkamiehen hallinnollisella päätöksellä.”

 

Tiedotusvälineet, miksi pimitätte tärkeää tietoa suomalaisilta

29.5.2016 14:49 Mikko Paunio
Kohta kuukausi on kulunut siitä, kun EU:n komissio pudotti suomalaisen biojalostamofirman Kaidin järjestämässä aamiaistilaisuudessa monen ennakoiman ja erityisesti Suomea koskettavan uutispommin:

EU ei aseta liikenteen biopolttoaineille 2020 jälkeen enää lainkaan tavoitteita johtuen ympäristöjärjestöjen kuten Greenpeacen ja WWF:n raivokkaasta vastustuksesta johtuen. Erityisesti puusta valmistettavat liikenteen polttoaineet ovat järjestöjen tulilinjalla.

SSS-hallituksella on 40 % sekoitusosuustavoite. Suomi näyttää olevan aivan ypöyksin biotalous- ja aivan erityisesti liikenteen biopolttoainetavoitteidensa kanssa.

Miksi tästä asiasta ei informoida suomalaisia?

http://www.euractiv.com/section/tra...arget-will-be-scrapped-post-2020-eu-confirms/

usari linkin kommentti:

Hannu Tanskanen29.5.2016 16:57

Ojasta allikkoon, kuten aina viherprojekteissa, tuntuu että Suomi tahtoo olla ykköshölmöilijä joka asiassa.

Brasilian suuri, sokeriruokoon perustuva bioalkoholikokeilu tulee kalliiksi, se toimii vain valtion tuhdilla tuella.

USA:ssa lähtökohta ei ollut ilmastonsuojelu, vaan muutaman keskilännen mahtavan maissinviljelijän, joilla oli hyviä suhteita edustajainhuoneessa, ylituotanto-ongelma. Nyt EPA ajaa 15% tavoitetta.

"Eko"-moottorit kehitettiin vähentämään hiilidioksidipäästöjä, sitten TUV huomasi, että ne tuottavatkin mm. syöpää aiheuttavia < 2 nanometrin hiukkasia jopa tuhat kertaa enemmän kuin perinteiset ottomoottorit, nyt Ranskassa puuhataan niiden kieltämistä.

CFC-kylmäaineiden kieltämisellä tuhottiin yksi teollisuuden ala spekulatiivisen otsonikerroksen tuhon takia. Totta, että laboratoriokokeissa jotka tuottivat nobelpalkinnonkin, tuo todettiin, mutta nyttemmin, satelliittikauden jatkuttua pidempään on alettu epäillä, että Antarktisen otsoniaukko onkin luonnollinen syklinen ilmiö, jossa CFC-yhdisteillä ei ole mitään tekemistä. Tilalle tuotiin palavat yhdisteet, joiden kanssa nyt mm. Mercedes Bentz Saksassa on ilmiriidassa EU:n kanssa kieltäyttyään käyttämästä niitä niiden kolarissa aiheuttaman palovaaran johdosta. Lisäksi huomattiin, että ne ovat kymmeniä kertoja voimakkkaampia kasvihuonekaasuja kuin CFC-kaasut.

Jo "viherliikkeen äidiksi" nimetty biologi Rachel Carson sai kirjallaan "Silent Spring" DDT:n kiellettyä ja sen seurauksena kuten korkea Yhdysvaltain terveysviranomainen arvioi, yli 20 miljoonaa kehitysmaiden lasta kuoli turhaan malariaan. Nyttemmin WHO taas suosittaa sen käyttöä (sisätiloissa).

Vihreät olivat innolla kannattamassa maailman suurimman aurinkovoimalan valmistamista Nevadaan, kun se oli valmis, he alkoivat vastustaa sitä, koska se "haittasi kilpikonnien kosiskelua". No, huolimatta Obaman hallinnon puolen miljardin taalan tukiaisista tuo meni nurin vuodessa.

Jne.

 
Olisiko pikemminkin niin että winter hazard laski nikkelin korkean hinnan varaan?

Kattos vaan, niinhän tuo näyttää tehneen. Eli tältä pohjalta vaikuttaa epätodennäköiseltä, että bioliuotus olisi mitenkään taloudellisesti kestävä tapa tuottaa nikkeliä...tällä hetkellä ainakaan. En ole yhtään hajulla millaiset nikkelivarannot maailmassa noin ylipäänsä on. Oliko Talvivaara pelkkä korkean hintapiikin aikainen kyhäelmä?
 
Voi siis olla, että seuraavaa piikkiä odotellessa ehtii parta kasvaa kummasti. Jännä miten poliitikot kuitenkin (ainakin Pekkarinen) muistaa mainita tuon viimeisimmän piikin korkeimman hintatason, ikäänkuin se olisi se uusi normaali joka tulee yhtä varmasti kuin Suomen vähempiluminen kesä. Selittänee osaltaan mihin unelmahöttöön sitä rahaa on kaadettu. Jos siellä olisi todettu, että tämä yleisempi hintataso on juuri tämä missä nyt ollaan, niin johtopäätös olisi varmaan ollut eri jo hieman aiemmin.

No ainakin itse kuvittelin, asiaa tarkemmin kaivamatta (pun intended) että hintataso on nyt nimenomaan matala. Mutta näyttäisi olevan juuri tasan noin kuten sinä ja @Tetra sanoitte - hyvin ovat onnistuneet asiaa vääristämään (ihan talouslehtiä ym unohtamatta).
 
No ainakin itse kuvittelin, asiaa tarkemmin kaivamatta (pun intended) että hintataso on nyt nimenomaan matala. Mutta näyttäisi olevan juuri tasan noin kuten sinä ja @Tetra sanoitte - hyvin ovat onnistuneet asiaa vääristämään (ihan talouslehtiä ym unohtamatta).

Biotekniikkaa ja mikrobiologiaakin opiskellut ystäväni käväisi kylässä. Muiden juttujen lomassa puhe kääntyi Talvivaaraan. Hänen käsityksensä kyseisen bioprosessin tulevaisuudesta oli juuri niin negatiivinen kuin arvata saattaa ja vastasi aika hyvin julkisuudessakin esitettyjä arvioita. Se mikä toimii laborotariomittakaavassa ei läheskään aina toimi täydessä mittakaavassa tai ainakin tulee julmetun kalliiksi ja edellyttää kalliita lisäkemikaaleja. Arviot nikkelein tulevasta hintatasista vaikuttavat lisäksi todella ylioptimistisilta.

TV:n ruotsinkielisellä kanavalla YLE fem on meneillään hyvä tanskalainen TV-sarja nimeltään Petos. Siinä kuvataan miten energiayhtiön pörssiinlistautumista ja osakkeiden huimaa arvonnousua pohjustetaan ja avitetaan markkinoimalla huipputeknisen labaratoriossa toimivan (kylmätekniikkaan perustuvan) prosessin toimivan myös täydessä mittakaavassa. Juoneen liittyy myös tuulivoimahuijausta, viattomien kieltoutumista sotkuun, rikoksia ja murha. TV-kamaa siis, mutta valitettavasti myös yhtymäkohtia Talvivaara-hypeen.

Itse toivon vilpittömästi, että Talvivaaran prosessit lähtisivät jonkin ihmeen kautta toimimaan, mutta ei hyvältä näytä. Ei näytä hyvältä myöskään Fennovoiman osalta, eikä edes Olkiluodossa.

Yes We Can :confused: !
 
Biotekniikkaa ja mikrobiologiaakin opiskellut ystäväni käväisi kylässä. Muiden juttujen lomassa puhe kääntyi Talvivaaraan. Hänen käsityksensä kyseisen bioprosessin tulevaisuudesta oli juuri niin negatiivinen kuin arvata saattaa ja vastasi aika hyvin julkisuudessakin esitettyjä arvioita. Se mikä toimii laborotariomittakaavassa ei läheskään aina toimi täydessä mittakaavassa tai ainakin tulee julmetun kalliiksi ja edellyttää kalliita lisäkemikaaleja. Arviot nikkelein tulevasta hintatasista vaikuttavat lisäksi todella ylioptimistisilta.

TV:n ruotsinkielisellä kanavalla YLE fem on meneillään hyvä tanskalainen TV-sarja nimeltään Petos. Siinä kuvataan miten energiayhtiön pörssiinlistautumista ja osakkeiden huimaa arvonnousua pohjustetaan ja avitetaan markkinoimalla huipputeknisen labaratoriossa toimivan (kylmätekniikkaan perustuvan) prosessin toimivan myös täydessä mittakaavassa. Juoneen liittyy myös tuulivoimahuijausta, viattomien kieltoutumista sotkuun, rikoksia ja murha. TV-kamaa siis, mutta valitettavasti myös yhtymäkohtia Talvivaara-hypeen.

Itse toivon vilpittömästi, että Talvivaaran prosessit lähtisivät jonkin ihmeen kautta toimimaan, mutta ei hyvältä näytä. Ei näytä hyvältä myöskään Fennovoiman osalta, eikä edes Olkiluodossa.

Yes We Can :confused: !

Älä nyt, luotamme siihen että Olkiluoto starttaa 2018 :D Kymmenen vuotta sinne tai tänne...

Kaiken tämän perusteella voitaneen todeta, että Outokummun hirvittävässä yrityskauppahistoriassa tämä Talvivaaran alueen myynti kahdella eurolla ja osake-osuudella (HUOM! Ei yhdellä eurolla toisin kuin julkisuudessa on väitetty) Pekka Perälle on ollut ehkä kaikkein paras liiketoimi - menetykset ovat jääneet hyvin rajoitetuiksi :D

Edit: Mutta ihmetyttää, ettei Pekka Perä kokeneena kaivosmiehenä ole myös itse nähnyt tätä, että homma toimii kyllä in vitro, muttei in vivo. Ei voi olla ylläri kenellekään, että Suomessa välillä sataa. Paljon.
 
Älä nyt, luotamme siihen että Olkiluoto starttaa 2018 :D Kymmenen vuotta sinne tai tänne...

Kaiken tämän perusteella voitaneen todeta, että Outokummun hirvittävässä yrityskauppahistoriassa tämä Talvivaaran alueen myynti kahdella eurolla ja osake-osuudella (HUOM! Ei yhdellä eurolla toisin kuin julkisuudessa on väitetty) Pekka Perälle on ollut ehkä kaikkein paras liiketoimi - menetykset ovat jääneet hyvin rajoitetuiksi :D

Edit: Mutta ihmetyttää, ettei Pekka Perä kokeneena kaivosmiehenä ole myös itse nähnyt tätä, että homma toimii kyllä in vitro, muttei in vivo. Ei voi olla ylläri kenellekään, että Suomessa välillä sataa. Paljon.
Ei kai Suomessa voi sataa? :) Siitähän olisi selvitty vain kattamalla alueet altaita myöten, eli maksoi vain rahaa.
Jotenkin, tutustuttuani jokunen aika sitten tähän opinnäytteeseen tulin siihen tulokseen, että Talvivaaran prosessisuunnittelussa olisi ollut merkittävästi parannettavaa (s.16).
"upload_2016-5-30_13-36-10.webp"
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/8590/Heikkinen.Hannu.pdf?sequence=2
Siinä oli yhtäaikaisesti prosessiin otettavaa vettä reippaasti josta myös piti päästä eroon. Julkisuudessa jokunen vuosi sitten olleiden selitysten perusteella kaiken tämän tuli haihtua ilmaan. Siksi kasoja ei kai alkuun edes peitetty.
Toisaalta haluttiin kasan lämpötila sopivaksi, jotta liuotusprosessi toimisi halutulla tavalla. Useimmat kuitenkin tietävät että haihtuminen jäähdyttää. Voi kokeilla vaikka kuumana kesäpäivänä kastelemalla sukan ja pujottamalla sen soveliaan virvoitusjuomapullon ympärille. Aluksi kai kävi niin, että vettä ei haihtunut tarpeeksi, mutta eipä liuotuskaan toiminut halutulla tavalla. Ihmekös tuo jos oltiin jätetty tuollainen pieni kattamisasia huomiotta verrattuna pilottiin.
Oli uudessa tekniikassa muutakin (mm. vääriä laitteita joita piti tilata ja uusia), jonka vuoksi rahaa noihin "ympäristöjuttuihin" (mm. vesienpuhdistus) ei ollut. Mm. näistä syistä (ja huomioiden tärkein, eli nikkelin hintakehitys) en investoinut omiani yhtään yhtiöön, valtion kautta valitettavasti sitten osallistuminen tuli kuin manulle illallinen.
 
Viimeksi muokattu:
Ala-asteella opettivat, jotta suomessa on humidinen ilmasto.
 
Ei kai Suomessa voi sataa? :) Siitähän olisi selvitty vain kattamalla alueet altaita myöten, eli maksoi vain rahaa.
Jotenkin, tutustuttuani jokunen aika sitten tähän opinnäytteeseen tulin siihen tulokseen, että Talvivaaran prosessisuunnittelussa olisi ollut merkittävästi parannettavaa (s.16).
"Katso liite: 9635"
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/8590/Heikkinen.Hannu.pdf?sequence=2
Siinä oli yhtäaikaisesti prosessiin otettavaa vettä reippaasti josta myös piti päästä eroon. Julkisuudessa jokunen vuosi sitten olleiden selitysten perusteella kaiken tämän tuli haihtua ilmaan. Siksi kasoja ei kai alkuun edes peitetty.
Toisaalta haluttiin kasan lämpötila sopivaksi, jotta liuotusprosessi toimisi halutulla tavalla. Useimmat kuitenkin tietävät että haihtuminen jäähdyttää. Voi kokeilla vaikka kuumana kesäpäivänä kastelemalla sukan ja pujottamalla sen soveliaan virvoitusjuomapullon ympärille. Aluksi kai kävi niin, että vettä ei haihtunut tarpeeksi, mutta eipä liuotuskaan toiminut halutulla tavalla. Ihmekös tuo jos oltiin jätetty tuollainen pieni kattamisasia huomiotta verrattuna pilottiin.
Oli uudessa tekniikassa muutakin (mm. vääriä laitteita joita piti tilata uusia), jonka vuoksi rahaa noihin "ympäristöjuttuihin" (mm. vesienpuhdistus) ei ollut. Mm. näistä syistä (ja huomioiden tärkein, eli nikkelin hintakehitys) en investoinut omiani yhtään yhtiöön, valtion kautta valitettavasti sitten osallistuminen tuli kuin manulle illallinen.

Joo, jotenkin tuntuu että ongelmana prosessin toimivuuteen liittyen oli se että liikkeelle lähdettiin alun perinkin niin pienin resurssein, ettei hommia pystytty hoitamaan kunnolla.

Toisaalta - koska mikään iso kaivosyhtiö ei tullut rahatukun kanssa ostamaan Talvivaaraa pois ensimmäisten ongelmien ilmetessä, voinee todeta että homman hoitaminen kunnolla olisi ilmeisesti ollut taloudellisesti kannattamatonta.

Surullista ja harmillista, kun kaivos tuo paljon työpaikkoja, mutta tiedostan sen mitä Kepu ei aina tunnut tiedostavan - väkisin ei työtä synnytetä. Se syntyy itsestään jos on syntyäkseen, mutta olosuhteet täytyy pitää sille asiallisena.

Vähän tällainen fiilis Talvivaarasta tulee, joskin 70/30 tekijät käännettyinä toisinpäin:
56112ba06d5101301d7a001dd8b71c47
 
Talouspropaganda erilaisista edunvalvontajärjestelmistä ja intresseistä käsin ja tutkimustieto lyövät toisiaan usein korville. Joskus tulee mieleen, olisiko Suomessa siirryttävä jonkinlaisen ylimenokauden ajaksi puhtaasti virkamieshallitukseen, johon valittaisiin yksinkertaisesti omatunto ja aivot. Mutta tämä nyt on lähinnä tieteisfiktiota. Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista, mutta viime vuosina yhä vähemmälle jää kysymys oikeasta ja väärästä tai datoista. Sen sijaan tehdään vain - politiikkaa. Homma kuplii kuin kiljuastia mutta valmista ei tule mistään.

Tämä juttu kannattaa lukea ihan kokonaan mutta laitan pitkän lainauksen:

Talouspuheessa ideologiasta tulee faktaa

Poliitikot ja nykyään usein myös virkamiehet esittävät mielipiteitään faktoina. Hyvä esimerkki on väite, että tuloerojen kasvattaminen edistäisi talouskasvua.

– Uusin tutkimus osoittaa aika vahvasti, että asia on päinvastoin, Lindholm sanoo.

Lindholmin mukaan poliitikoilla pitää olla mielipiteitä. Olennainen asia on pitää faktat faktoina ja mielipiteet mielipiteinä.

Lindholmin näkemyksissä on raikasta, että hän ei haikaile vanhojen hyvien aikojen perään. Hän muistuttaa suorasanaisesti, että ylikireä verotus oli olennainen syy vapaiden markkinoiden läpimurtoon. Yhdysvalloissa korkein rajaveroprosentti vuonna 1964 oli 91 prosenttia ja Ruotsissa päästiin pahimmillaan yli 100 prosentin veroasteeseen.

Samalla pragmaattisella ajatuksella Lindholm upottaa mielikuvat Englannin urheista hiilikaivoslakkolaisista. Ay-liikkeen ylivalta oli olennainen polttoaine Iso-Britannian talousahdingossa ja thatcherismin synnyssä.

Yhteistä uusliberaalille markkinafundamentalismille ja keynesläisen säätelytaloudelle näyttää olevan, että pitkän valtakauden myötä ne ajautuvat lopulta umpikujaan. Lindholm povaakin, että talouspolitiikan heiluri on kääntymässä vapaista markkinoista kohti säätelyä.

Poliittiset järjestelmät natiset Atlantin molemmilla rannoilla. Donald Trumpin, Bernie Sandersin, Marine Le Penin ja Timo Soinin nousun takaa paljastuu sama kansalaisten tuntema syvä epäluulo poliittista järjestelmää vastaan. Yhä useampi kansalainen tuntee, että politiikasta ja hallitsevista politiikoista on tullut rälssi, joka palvelee nykyistä aatelia eli varakkaita yksityishenkilöitä ja suuria yrityksiä. Samalla yhteiskuntaan on syntynyt ammottava demokratiavaje.

Rauhanliikkeenä alkanut Euroopan yhdentyminen on muuttunut Lindholmin mukaan markkinafundamentalistien hegemonian käsikassaraksi. Hänestä on sääli, että EU:n vastustamisen on ominut itselleen umpimieliseen kansallistunteeseen vetoavat tahot, mikä on jättänyt varjoonsa muun yhdentymiskehityksen kritiikin.

http://www.ts.fi/uutiset/talous/2673471/Talouspuheessa+ideologiasta+tulee+faktaa
 
Talouspropaganda erilaisista edunvalvontajärjestelmistä ja intresseistä käsin ja tutkimustieto lyövät toisiaan usein korville. Joskus tulee mieleen, olisiko Suomessa siirryttävä jonkinlaisen ylimenokauden ajaksi puhtaasti virkamieshallitukseen, johon valittaisiin yksinkertaisesti omatunto ja aivot. Mutta tämä nyt on lähinnä tieteisfiktiota. Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista, mutta viime vuosina yhä vähemmälle jää kysymys oikeasta ja väärästä tai datoista. Sen sijaan tehdään vain - politiikkaa. Homma kuplii kuin kiljuastia mutta valmista ei tule mistään.

Tämä juttu kannattaa lukea ihan kokonaan mutta laitan pitkän lainauksen:

Talouspuheessa ideologiasta tulee faktaa

Poliitikot ja nykyään usein myös virkamiehet esittävät mielipiteitään faktoina. Hyvä esimerkki on väite, että tuloerojen kasvattaminen edistäisi talouskasvua.

– Uusin tutkimus osoittaa aika vahvasti, että asia on päinvastoin, Lindholm sanoo.

Lindholmin mukaan poliitikoilla pitää olla mielipiteitä. Olennainen asia on pitää faktat faktoina ja mielipiteet mielipiteinä.

Lindholmin näkemyksissä on raikasta, että hän ei haikaile vanhojen hyvien aikojen perään. Hän muistuttaa suorasanaisesti, että ylikireä verotus oli olennainen syy vapaiden markkinoiden läpimurtoon. Yhdysvalloissa korkein rajaveroprosentti vuonna 1964 oli 91 prosenttia ja Ruotsissa päästiin pahimmillaan yli 100 prosentin veroasteeseen.

Samalla pragmaattisella ajatuksella Lindholm upottaa mielikuvat Englannin urheista hiilikaivoslakkolaisista. Ay-liikkeen ylivalta oli olennainen polttoaine Iso-Britannian talousahdingossa ja thatcherismin synnyssä.

Yhteistä uusliberaalille markkinafundamentalismille ja keynesläisen säätelytaloudelle näyttää olevan, että pitkän valtakauden myötä ne ajautuvat lopulta umpikujaan. Lindholm povaakin, että talouspolitiikan heiluri on kääntymässä vapaista markkinoista kohti säätelyä.

Poliittiset järjestelmät natiset Atlantin molemmilla rannoilla. Donald Trumpin, Bernie Sandersin, Marine Le Penin ja Timo Soinin nousun takaa paljastuu sama kansalaisten tuntema syvä epäluulo poliittista järjestelmää vastaan. Yhä useampi kansalainen tuntee, että politiikasta ja hallitsevista politiikoista on tullut rälssi, joka palvelee nykyistä aatelia eli varakkaita yksityishenkilöitä ja suuria yrityksiä. Samalla yhteiskuntaan on syntynyt ammottava demokratiavaje.

Rauhanliikkeenä alkanut Euroopan yhdentyminen on muuttunut Lindholmin mukaan markkinafundamentalistien hegemonian käsikassaraksi. Hänestä on sääli, että EU:n vastustamisen on ominut itselleen umpimieliseen kansallistunteeseen vetoavat tahot, mikä on jättänyt varjoonsa muun yhdentymiskehityksen kritiikin.

http://www.ts.fi/uutiset/talous/2673471/Talouspuheessa+ideologiasta+tulee+faktaa
Niinpä, viime aikoina on alkanut tuntua yhä enemmän sille, että virkamieshallituskin tekisi vain politiikkaa. Sen verran värittyneitä valmistelutuloksia on nähty viime vuosina jopa akateemiselta suunnalta (vrt. Katais-Himas-raportti). Olen sitä mieltä, että virkamieshallitus ei tänä päivänä ongelmaa ratkaise. Olin kyllä neljännesvuosisata sitten toista mieltä. Reipasta demokratiavajeen poistoa kaivattaisiin kyllä. Miten olisi vaikka dynaamisempi eduskunta? Maksimi siellä istumiselle kaksi kautta. Silloin valittaessa tietäisi, että paljon aikaa näiden omien asioiden ajamiselle ei ole. Tai sitten vielä dynaamisempi versio: kaikki kansalaiset ovat koko ajan ehdolla ja kukin saa muuttaa ääntään silloin kun haluaa ja siellä on vaikuttamassa vain 200 eniten (suhteellista ääntä) ääniä saanutta? Saattaisi äänestäjien mielipiteellä olla ehkä enemmän merkitystä. Haittansa noissakin järjestelmissä olisi. Mikään ei tosin nykyään estäisi vaikka jokaviikkoista kansanäänestystäkään eri asioista, jonka tuloksia edustajat voisivat mieluusti kuunnella nykyisen arvuuttelun sijaan.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä päivä Vihreille poliitikoille
31.5.2016 12:26 Janne Suuronen

  • Suomen vienti
Eivät meinaa pysyä housuissaan. Kotimaisen palvelusektorin osuus bruttokansantuotteestamme taas nousi nousemistaan.

Maamme elinkeinoelämän tilastot näyttävät selvästi, kuinka palvelusektorin osuus taloudestamme kasvaa kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta. Vihreille poliitikoille selkeä todistus siitä, että Suomen hyvinvointi ja talous pelastetaan palvelusektorilla.

Uusin Lapin Kansan Tullin tilastoihin pohjautuva uutinen tukee tätä Vihreiden toivomaa palvelusektorin suhteellisen vahvistumisen kehitystä. Vienti sukelsi yhä jyrkemmin maaliskuussa, kirjoitti Lapin Kansa.

Valitettavasti tämä sarkastinen aloitukseni on jo vuosia ollut monen monelle Vihreälle totisinta totta. Niin täällä Uudessa Suomessa, kuin muuallakin näkee Vihreiden poliitikkojen usein viittaaavan oikeassa olemisen todistusaineistona palvelusektorin koon kasvamista.

Suomen talouden syöksykierteen loppumiselle ei näillä näkymin ole päätepistettä nähtävissä. Julkinen sektori velkaantuu (ylläpitäen palvelusektoria) eikä velkaantumiselle loppu näy. Vienti, erityisesti teollinen vienti, supistuu kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta.
 
Kattos vaan, niinhän tuo näyttää tehneen. Eli tältä pohjalta vaikuttaa epätodennäköiseltä, että bioliuotus olisi mitenkään taloudellisesti kestävä tapa tuottaa nikkeliä...tällä hetkellä ainakaan. En ole yhtään hajulla millaiset nikkelivarannot maailmassa noin ylipäänsä on. Oliko Talvivaara pelkkä korkean hintapiikin aikainen kyhäelmä?
Siltä se vaikuttaa: http://www.tekniikkatalous.fi/tarinoita_syvalta/2014-04-14/Puhjennut-kupla-3319006.html
 
Hyvä päivä Vihreille poliitikoille
31.5.2016 12:26 Janne Suuronen

  • Suomen vienti
Eivät meinaa pysyä housuissaan. Kotimaisen palvelusektorin osuus bruttokansantuotteestamme taas nousi nousemistaan.

Maamme elinkeinoelämän tilastot näyttävät selvästi, kuinka palvelusektorin osuus taloudestamme kasvaa kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta. Vihreille poliitikoille selkeä todistus siitä, että Suomen hyvinvointi ja talous pelastetaan palvelusektorilla.

Uusin Lapin Kansan Tullin tilastoihin pohjautuva uutinen tukee tätä Vihreiden toivomaa palvelusektorin suhteellisen vahvistumisen kehitystä. Vienti sukelsi yhä jyrkemmin maaliskuussa, kirjoitti Lapin Kansa.

Valitettavasti tämä sarkastinen aloitukseni on jo vuosia ollut monen monelle Vihreälle totisinta totta. Niin täällä Uudessa Suomessa, kuin muuallakin näkee Vihreiden poliitikkojen usein viittaaavan oikeassa olemisen todistusaineistona palvelusektorin koon kasvamista.

Suomen talouden syöksykierteen loppumiselle ei näillä näkymin ole päätepistettä nähtävissä. Julkinen sektori velkaantuu (ylläpitäen palvelusektoria) eikä velkaantumiselle loppu näy. Vienti, erityisesti teollinen vienti, supistuu kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta.

Toisaalta...Bkt:n supistuessa puolustusbudjetti nousee bkt-prosenttina koko ajan vaikka euroakaan ei siihen laitettaisi :D
 
Stop the press! Lääkärit työllistyy paremmin kuin teoreettisen filosofian maisterit :D Venäläisen kirjallisuuden tutkinnolla on sentään auennut hyviä poliitikonvakansseja vihreissä ja vasemmistoliitossa :D
Teoreettinen filosofia mahdollistaa kyllä laaja-alaisen sijoittumisen, ainakin 2003 tehdyn tutkimuksen perusteella:
http://www.helsinki.fi/teoreettinenfilosofia/opiskelu/Tyollistymisraportti.pdf
Nimikkeitä mm. Sairaanhoitaja ja Insinööri.
Noin laaja pätevöittämiskenttä on varmaan monelta jäänyt huomaamatta kun on haettu teoreettiselle puolelle. (ei todellakaan ole opiskeltu muuta...)
:)
 
Teoreettinen filosofia mahdollistaa kyllä laaja-alaisen sijoittumisen, ainakin 2003 tehdyn tutkimuksen perusteella:
http://www.helsinki.fi/teoreettinenfilosofia/opiskelu/Tyollistymisraportti.pdf
Nimikkeitä mm. Sairaanhoitaja ja Insinööri.
Noin laaja pätevöittämiskenttä on varmaan monelta jäänyt huomaamatta kun on haettu teoreettiselle puolelle. (ei todellakaan ole opiskeltu muuta...)
:)

Onkohan niin, että about jokainen tuon opiskellut opiskelee jotain muuta kylkeen tai päälle, kun on vähän aikaa töitä hakenut :D
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Back
Top