Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/n...llaan/MWhdJEFX?ref=ampparit:0949&ext=ampparitVuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kertoo, miksi Helsingissä on noin 30 000 tyhjää asuntoa.
Koro-Kanerva viittaa Tilastokeskuksen laskemaan asuntokantaan, johon sisältyvät myös vailla vakinaisia asukkaita olevat asunnot.
”Tuo luku tarkoittaa asuntoja, joissa kukaan ei ole kirjoilla. Tämä ei silti tarkoita, etteikö ainakin osassa niistä asuttaisi tai etteivätkö ne olisi jossakin käytössä”, Koro-Kanerva selvittää.
Vailla vakinaista asukasta olevat asunnot ovat esimerkiksi kakkosasuntoja, rakennustyömiesten tukikohtia sekä lyhytaikaisessa majoituskäytössä olevia tiloja.
”Kyse voi olla myös mummoilta ja papoilta perikunnille jääneistä riidanaiheista tai muuten vain arvonnousua odottamassa olevista Etelä-Helsingin kruununjalokivistä”, Koro-Kanerva tarkentaa.
Vuokranantajat on arvioinut, että kolmannes vajaakäytöllä olevista asunnoista voisi olla saatavissa vuokralle "jotakin narua vetämällä”.
Tilapäisyys selittäjänä
Helsingin tietokeskus on päätellyt, että virallisesti tyhjien asuntojen suurin selittäjä ovat Helsingin 13 000 tilapäistä asukasta. He asuvat Helsingissä, mutta eivät ole kaupungissa kirjoilla.
Asunnot voivat olla myös hetkellisesti tyhjillään: vanha asukas on muuttanut, mutta uusi ei ole vielä tullut tilalle.
Remontitkin selittävät tyhjillään olevia asuntoja. Helsingistä sijoitusmielessä ostetut kakkosasunnot ja vanhainkoteihin muuttaneiden vanhusten kodit näkyvät nekin tilastoissa toisinaan ”tyhjinä”.
Monilla yrityksilläkin on sisäisessä hotellikäytössä olevia asuntoja Helsingissä.
Vuokralaiset VKL:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että kysymys Helsingin tyhjistä asunnoista on ikuinen. Tyhjiksi luokitellaan nimittäin ne asunnot, joiden käyttötarkoitusta ei tunneta.
”Tällaisten asuntojen lukumäärä tuntuu eri pyörivän eri vuosina 25 000-30 000 kappaleen välillä.”
Viita arvelee, että osa tästä joukosta lienee ”totaalityhjiä”, osa taas kakkosasuntoja. Hänen mukaansa olisi mielenkiintoista selvittää, saataisiinko näistä merkittävä osa vuokramarkkinoille.
”Myyntihaaveet tyssäävät”
Elite Varainhoidon hallituksen puheenjohtaja Kari Juurakko tuntee tyhjän tarjonnan problematiikan, mutta hän muistuttaa myyntivoittoveron vaikutuksesta asuntokauppaan.
”Työssäni kohtaan jatkuvasti varakkaita henkilöitä, jotka haluaisivat myydä kauan omistamansa sijoitusasunnot oman jaksamisensa vuoksi. Myyntihaaveet tyssäävät useimmiten siihen, että arvonnousun vuoksi myyntivoittovero olisi 34 prosenttia.”
Juurakko korostaa, että huomattava osa asunnon arvonnoususta on inflaation tuomaa, eikä suinkaan reaalista tuottoa. Tilastokeskuksen mukaan asuntojen reaaliset nykyarvot ovat nyt jokseenkin sillä tasolla, millä ne olivat juuri ennen 1990-luvun lamaa ja hintojen romahdusta.
”Myyntivoittoveron maksamisen jälkeen varoihin kohdistuisi myöhemmin perintövero, jota ei tuoton osalta olisi tullut maksettavaksi, jos asunnot olisi pidetty. Tämäkin näkyy asuntokaupan hitautena”, Juurakko sanoo.
Juurakko kertoo kokemuksensa perusteella muistakin vääristymistä.
”Hoivapalveluihin turvautuvan kansalaisen sijoitusasunnon tuotot menevät 85-prosenttisesti yhteiskunnalle, joten sijoittamisesta ei hoivakodissa asuvalle jää kuin omistamisen riemu.”
Vai ei Helsingissä ole tyhjiä asuntoja?
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/n...llaan/MWhdJEFX?ref=ampparit:0949&ext=ampparit
Eiköhän tästäkin "arvonnousuongelmasta" päästä kun inflaatiolukemat on pari vuosikymmentä nollassa.Joten kysymys kuuluu, että paljonko se nyt sitten yhteiskunnalle maksaisi, jos tuosta verosta luovuttaisiin, tai sitten sitä leikattaisiin? Oletan, että noiden asuntojen tyhjänä pitäminen maksaa tavalla tai toisella yhteiskunnalle jotakin.
Räjähdysherkät asiakirjat paljastavat: Nordealta uupuu miljardeja
FinanssialaPankitKansantalousRuotsi
KUVA: PEKKA KARHUNEN/KL
Svenska Dagbladetin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan finanssikonserni Nordea on järjestelmällisesti aliarvioinut riskejä yrityslainoissa.
Svenska Dagbladet -lehti on saanut käsiinsä salaisia asiakirjoja Ruotsin finanssivalvojalta Finansinspektionenilta.
Julkisuuteen vuotaneiden dokumenttien mukaan Pohjoismaiden suurin pankki Nordea olisi järjestelmällisesti aliarvioinut riskejä yrityslainoissa, minkä seurauksena pankilta puuttuu suuria summia.
Lehti kuvailee asiakirjojen sisältöä "dynamiitiksi". Tietojen perusteella Nordea olisi tarkoituksellisesti vääristellyt lukuja, mikä täyttäisi vakavan yrityspetoksen tunnusmerkit, SvD kirjoittaa.
SvD:n mukaan Nordea on lisäksi arvioinut pääoman tarpeensa rajusti alakanttiin.
Pankki voi joutua keräämään maksullisella osakeannilla, uusmerkinnällä, omaa pääomaa toimintansa rahoittamiseen arviolta 50-80 miljardia kruunua eli jopa 8,6 miljardia euroa.
Nordealla on lähes 600 000 yritysasiakasta, joille se on on lainannut kaikkiaan 171 miljardia euroa.
http://www.svd.se/hemligt-pm-fran-fi-80-miljarder-saknas-i-nordea/om/naringsliv
Hemligt PM från FI: 80 miljarder saknas i Nordea
Nordea NDA SEK +3.67%, Nordens största bank, har systematiskt underskattat riskerna i sin utlåning till företag. Konsekvensen är att banken saknar enorma summor pengar och kan tvingas till en nyemission på mellan 50 och 80 miljarder kronor. De sensationella uppgifterna finns i en hemlig promemoria på Finansinspektionen, kan SvD Näringsliv avslöja.
Maakuntahallinnosta tuleekin himmelien himmeli
30.6.2016 12:49 Kimmo Saarikko
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219399-maakuntahallinnosta-tuleekin-himmelien-himmeli
Suomi on ainoa suuri maa Euroopassa, jossa ei ole maakuntahallintoa. Nyt sellainen piti tulla, mutta ei tullut. Suunnittelu tehtiin valtiovetoisesti ja tsaarinaikaa henkivä valtion keskushallinto pelasi vallan itselleen.
Kuntaliiton teksti on karua luettavaa:
"Maakuntien itsehallinto on muotoutumassa huomattavasti kunnallista itsehallintoa heikommaksi. Maakunnilla ei ainakaan aluksi olisi verotusoikeutta ja ne tulisivat siten olemaan täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta."
"Valtio ohjaisi voimakkaasti maakuntien palvelujen järjestämistä, palvelujen tuotantoa, hankintoja, tukipalveluja, investointeja ja maakuntien oikeutta tehdä taloudellisia sitoumuksia, kuten ottaa lainaa."
Tällä tavalla miljardien eurojen synegiaedut valuvat lisääntyvään byrokratiaan ja valtion holhoukseen. Maakuntien sääntelyyn ja ohjaamiseen tehdyssä lakipaketissa on peräti 600 sivua!
Maakuntavaltuustoista tulee edunvalvontaelimiä, jotka kehittämisen sijaan pyrkivät maksimoimaan osuutensa jaettavasta kakusta. Kannattaako tällaista näennäisdemokratiaa varten järjestää edes maakuntavaaleja?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071121890728_uu.shtml
Keskustelu lääkkeistä kuumeni Porissa: "Kakkaa on lentänyt Anteron suusta"
Maanantai 11.7.2016 klo 14.43 (päivitetty klo 16.16)
Sirpa Peura ja Antero Vartia olivat täysin napit vastakkain Suomi-areenan paneelikeskustelussa apteekkien asemasta ja lääkkeiden myynnistä.
- Kuluttajaliitto vaatii lääkkeiden hintoja alaspäin ja niiden saatavuuden parantamista.
- Kansanedustaja Antero Vartia (vihr) esittää apteekkien määrän sääntelystä luopumista.
- Apteekkariliiton varapuheenjohtaja vastustaa apteekkien perustamisen täyttä vapauttamista.
- Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja ottaisi mielellään vastaan lääkkeet kauppojen hyllyille.
Peura toi paneelikeskusteluun mukaansa sateenvarjon ja vessapaperirullan. Hän kyseenalaisti Vartian tarkoitusperät. Peuran mukaan kaikki lääkkeet aiheuttavat riskejä terveydelle.
- On käsittämätöntä, millaista sontaa täällä puhutaan. Sitä vastaan suojauksen täytyy olla vahva. Ehkä ajatellaan, että kun tarpeeksi pitkään hoetaan jotakin, siitä tulee totta, Peura perusteli.
- Kakkaa on lentänyt Anteron suusta. Hän on tyypillinen nuori mies, joka on hakenut ehkä Buranaa ja muutaman Viagra-paketin apteekista, en tiedä, Peura laukoi keskustelun jälkeen Iltalehdelle.
"Hinnat alaspäin"
Vartia kysyi Peuralta useita kertoja, miten kuluttajien maksama yli sadan miljoonan tulonsiirto apteekkareille vuosittain on kansalaisten etu. Vartia esitti, että lääkkeillä voisi olla kattohinnat, mutta jos apteekkari haluaisi myydä tiettyjä lääkkeitä halvemmalla, hän voisi niin tehdä.
- Emme edes pääse käsiksi siihen tietoon, kuinka paljon apteekkarit todella tienaavat. Jos apteekkien määräsääntelystä luovuttaisiin, tulisi lisää apteekkeja. On vaikea nähdä, miten se ei olisi kuluttajan etu. Ei tule myöskään estää sitä, jos joku myy lääkkeitä muita halvemmalla.
Vartia uskoo, että jos apteekkien määrän sääntelystä luovuttaisiin, yksikään apteekki ei kuitenkaan joutuisi sulkemaan oviaan.
Vartia vertaa Norjaan ja Ruotsiin, missä apteekkien määrän sääntelystä on luovuttu. Siellä lääkkeiden hinnat ovat hänen mukaansa laskeneet.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling vaati paneelissa, että lääkkeiden hinnat on saatava alaspäin ja että lääkkeiden saatavuus on oltava entistä parempi.
Beurling muistuttaa, että lääketurvallisuudesta ei kuitenkaan haluta tinkiä.
(JENNI GÄSTGIVAR)
Keskolle apteekkiketju?
Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto lupaa, että jos lääkkeitä tuli päivittäistavarakauppoihin, ainakin puhelinneuvonta olisi aina järjestettävä mahdolliseksi. Myöskään kaikkia lääkkeitä ei sallittaisi päivittäistavarakauppaan.
Luoto ihmettelee, miksi turvalliseksi määriteltyjä itsehoitolääkkeitä ei myönnetä kauppojen hyllyille.
- Apteekki on tehoton jakelukanava, Luoto totesi.
Pystyisivätkö päivittäistavarakaupat takaamaan lääketurvallisuuden?
Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
- Esimerkiksi Kesko on puhunut omasta apteekkiketjusta, jos niin saisi vapaasti tehdä. Varmasti pystyttäisiin kattamaan lääkitysturvallisuus. Mutta emme halua myydä tuotteita, joista ammattilaiset ovat sitä mieltä, että niitä ei ole turvallista myydä päivittäistavarakaupoissa, Luoto vastaa.
Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia ja Apteekkariliiton varapuheenjohtaja, kokoomuksen jäsen Sirpa Peura ajautuivat napit vastakkais Suomi-areenassa. (JENNI GÄSTGIVAR)
"Ei kevyin kengin"
Peura on perustanut Malmin apteekin ja sanoo kilpailevansa "henkensä edestä".
- Ottaa päähän, että sanotaan, että apteekeilla ei ole kilpailua. Kilpailen henkeni edestä, koska lähialueella on viisi apteekkia, joista Yliopiston apteekki on yksi, Peura sanoo.
- Apteekki ei ole kauppa siinä missä päivittäistavarakauppa. Osalla ihmisistä on erittäin monimutkaisia sairauksia, jolloin itsehoidon toteuttaminen on haastavaa. Ihmisillä oikeus saada neuvontaa matalalla kynnyksellä.
Peura totesi paneelissa, että ei kuitenkaan halua olla kehityksen jarruna.
- En vastusta sitä, että kaikille proviisoreille olisi mahdollisuus perustaa apteekkeja, mutta vaarana on, että perustetaan pop up -apteekkeja suurella innolla.
Peura toteaa perustaneensa itse Malmin apteekin vasta yli 50-vuotiaana.
- Olin vanha täti, jolloin minulla oli takanani varallisuutta, kesämökki ja aviomies. Jos perustaa nuorena apteekin, pitää joko ottaa helvetillinen velka tai olla rikkaasta suvusta.
Peura pelkää apteekkien laadun heikkenemistä. Hän korostaa, että lääkkeiden käytön neuvonta on tärkeä turvallisuustekijä.
- Apteekki ei ole kuin vaatekauppa, jonne voi laittaa pari riepua roikkumaan. Apteekki on täyden palvelun organisaatio.
- Itsehoitolääkkeilläkin saa itseltään hengen pois. Apteekissa on tarkoitus varmistaa, että ihminen ei vahingossa vahingoita itseään.
Juttua korjattu klo 16.16: Toisin kuin jutun alussa alun perin mainittiin, Antero Vartia ei aja lääkkeitä kauppojen hyllyille. Vartia esittää apteekkien määrän sääntelystä luopumista. Selkiytetty myös Sirpa Peuran sitaattia Malmin apteekin kilpailutilanteesta.
TIINA SAARI
[email protected]
Miksi kukaan ei ole esittämässä miten suuria tuloja on Osuuskaupan ja KESKO:n herroilla tai vakuutysyhtöiden jne pomoilla..?
Miksi Nyt ollaan apteekkien kimpussa ?
http://www.taloussanomat.fi/raha/20...a-suomen-parhaiten-ansaitseville/20167351/139
Professori: Apteekkari tienaa liikaa – lääkekauppa valtion rahojen siirtoa Suomen parhaiten ansaitseville
Jos olisin kettumainen niin voisin vaikka narauttaa ko. työnantajan työsuojelusäännösten rikkomisesta yms. toiminnasta, joka ei kestäisi lähempää tarkastelua. En tiedä vielä että olenko.
Eikä myöskään ihme että pankit haluaa käteisen rahan pois liikenteestä. koska bittirajaa on helpompi manipuloida. Mutta onneksi käteisen tilalle on viidakon paviaaneille tullut lähimaksaminen, jolla nämä peräkammareiden aikamiespojat voivat kompensoida ymmärtämättömyytensä käteisen käytöstä.Mahtaako nyt nallen mursuviikset väpättää...?
edit.
miten paljon vastaavaa "veivaamista" ja toimintaa on muilla suomen sekä euroopan pankeilla...?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071221893907_uu.shtmlNuoret korkeakoulutetut haluavat palkkatyöhön, eivät yrittäjiksi
Tiistai 12.7.2016 klo 09.11
Korkeakoulutetut nuoret haluavat mieluiten työskennellä palkansaajina, mutta vain harva haaveilee yrittäjyydestä, kertoo Akavan teettämä kyselytutkimus.
Kyselyyn vastanneista 20-35-vuotiaista korkeakoulutetuista 69 prosenttia haluaisi työllistyä palkansaajana. 13 prosenttia yhdistelisi mieluiten työllistymisen eri muotoja. Vain 8 prosenttia vastaajista toimisi mieluiten yrittäjänä.
Nuoret korkeakoulutetut kokivat tärkeäksi myös vakaan toimeentulon ja työsuhteen. Myös osaamisen kehittämistä ja työn joustavuutta arvostettiin.
Nuorille ulkomaille muutto oli todennäköisempi vaihtoehto kuin vanhemmille korkeakoulutetuille, vaikka nuoret eivät pitäneetkään työn kansainvälisyyttä erityisen tärkeänä. Puolet yliopistotutkinnon ja kolmannes ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista nuorista piti ulkomailla työskentelyä vaihtoehtona. Yli 35-vuotiaista reilu neljännes oli sitä mieltä, että ulkomaille muutto olisi vaihtoehto.
TNS Gallupin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä noin yhdeksänsataa 20-64-vuotiasta korkeasti koulutettua.
Miksi nuoret joilla on koulutuksensa vuoksi parhaat lähtökohdat menestyä ja toimia itsenäisesti eivät ole yrittämisestä kiinnostuneita?
Koska he osaavat laskea ja tietävät minkälainen byrokratia helvetti heitä odottaa?