fulcrum
Greatest Leader
Aivan kuvitteellisilla numeroilla tehty kuvitteellinen esimerkki.
Pointti on siinä että 'Saksan mallissa' on käytännössä tehty tulonsiirto pienituloisten kesken. Onhan se ehkä tietyllä tapaa tasa-arvoista, mutta vaikea pitää sitä pitkässä juoksussa positiivisena kehityksenä. Kts. aiemmat kommentit 'sisäisestä devalvaatiosta'.
Valuutta on ilmeinen ero, se on selvä. Monen tekijän summa.
Ruotsissa tehtiin uudistuksia: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/miksi-ruotsi-paihittaa-suomen-nain-pahasti/L3SSzmUg
"Painavin syy ovat työmarkkinauudistukset. Ruotsissa edellinen porvarihallitus teki uudistuksia, joten työllisyys lähti kasvuun. Ja kun työllisten määrä on kasvanut, on kulutuksen määrä kasvanut ja sitä kautta myös talous kasvanut.”
Tulosta on tullut, sillä työllisyysaste Ruotsissa on noussut.
Ruotsin työmarkkinauudistuksissa tuloveroja alennettiin, työnteon kannustimia parannettiin ja kannustinloukkuja purettiin. Työmarkkinoita ja työnlainsäädäntöä uudistettiin, ja se näkyy nyt vauhdittuvana kasvuna: Ruotsi kasvattaa etumatkaa Suomeen.
”Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastettiin, sairauspoissaoloihin sisällytettiin yhden päivän omavastuu, nuorille hyväksyttiin alemmat alkupalkat ja työvoimapoliittista koulutusta tehostettiin”, Paavonen luettelee.
Lisäksi laittomilla lakoilla on Ruotsissa kovemmat sanktiot, joten työmarkkinoilla on paljon parempi työrauha."
Kuitenkin tilastojen mukaan Ruotsin työmarkkinat eivät ole olennaisesti joustavammat kuin Suomessa. Esimerkiksi irtisanomissuoja on Suomessa heikompi kuin Ruotsissa, ja paljon heikompi kuin Saksassa. linkki
Tuloveroa olisi varmaan Suomessakin laskettu, jos olisi voitu.
Lakkoja Suomessa on nykyään niin vähän ettei maiden välisillä eroilla ole ihmeempää merkitystä.
Kyllä siellä ainakin jotakin eroa jäykkyydessäkin on: https://fi.wikipedia.org/wiki/Työehtosopimus#Yleissitovuus
"Ruotsissa ja Tanskassa ei ole yleissitovuutta, ja ylijohtaja Juhana Vartiaisen tietojen mukaan Norjassa yhtään sopimusta ei ole julistettu yleissitovaksi."
Kun kerran ahneus on suht' samaa luokkaa niin miten se yleissitovuus sitten on niin iso kynnys...
Uff, suuri päällikkö Vartiainen puhuu kaksihaaraisella kielellä. Ruotsissa ei ole yleissitovuutta, mutta työehtosopimukset ovat erittäin kattavia joten voidaan kysyä, onko tästä sitten käytännön eroa? Norjassa ei varsinaisesti ole 'yleissitovuutta' mutta TESsejä voidaan alakohtaisesti laajentaa mikäli alalla on ulkomaista työvoimaa huonommilla sopimuksilla, ja näin on joissain tapauksissa tehtykin.