ultimateidiot
Kapteeni
Sähkön myyjien feissareita on (ainakin täällä päin) käytännössä jokaisessa isommassa kauppakeskuksessa joten sopimuksen kilpailutus pitäisi olla aika matalan kynnyksen takana. Varmastikin myyjät laskevat, että hintojen hivuttaminen näkyy kassassa, mutta sähkösopimuksen muuttaminen on nykyään sen verran helppoa että kuluttajien laiskuudesta tuskin voi myyjää syyttää.Suurin osa kuluttajista on kuitenkin laiskoja, eivätkä vaihda energianmyyjätahoa, vaikka hintoja nostetaan. Hinnankorotukset tehdään usein vähän kerrallaan niin, ettei kenenkään kannata nähdä liittymän vaihtamisen vaivaa kympin tai kahden korotuksesta. Sama "suuren massan inertia" pätee myös lehtitilauksissa ja puhelinliittymissä. Markkinat eivät toimi täydellisesti. Minä uskon siihen että sähkönmyyjälle jokainen korotus tuottaa enemmän katetta, kuin että asiakkaita karkaisi ja tulos alenisi karkaamisten myötä.
Ainoana poikkeuksena KSS energia, joka nosti kiinteän pakettihintansa moninkertaiseksi kertarysäyksellä 1,5 v takaperin ilmoittamatta asiakkailleen muutoin kuin omassa asiakaslehdessänsä (jota en ollut lukenut). Silloin minäkin vaihdoin sähkön toimittajaa samana päivänä kun rosvous paljastui.
KSS:n hintojen noston uhriksi tulin itsekin, siitä olen ihan samaa mieltä että tuo oli melko törkeä temppu. Yhtiötä en kylläkään vaihtanut mutta vaihdoin sopimustyyppiä heti kun hinnat tippuivat. Oma kulutus on tosin sen verran pientä, että sopimustyyppi ei juurikaan vaikuta, vaan eniten vaikuttaa markkinatilanne.
Totta kai vähittäismyyjä koittaa maksimoida tuottonsa, sehän on selvä. Ja ihan samalla tavallahan valveutunut kuluttajakin koittaa maksimoida tuottonsa eli minimoida maksamansa hinnan. Siitähän pohjimmiltaan tässäkin keskustelussa on kyse, eli kuluttaja-asiamiehelle valituksen tehneitä ottaa pannuun kun tuli sitouduttua kalliiseen sähkösopimukseen, ja nyt sähkön hinta onkin matalampi. Keskustelussa vaan sivuutetaan se, että sähköyhtiö voi olla suojannut sähkön ostonsa futuureilla tuon kiinteän sopimuksen ajaksi - suojauksien määrät ja kestot kun ei kuluttajalle näy eikä sitä pörssiin kerrota, koska se liittyy yhtiön riskinhallintaan mikä on ymmärrettävästi liikesalaisuus. Jos kuluttaja irtautuu sopimuksestaan, niin sähkön myyjähän joutuu silti jostain keksimään rahat futuurien preemioihin.Sähkönmyyjä voi myös:
- Ostaa myymäänsä sähköä suoraan tuottajilta.
- Osallistua osuudella sähkön tuottamiseen esim ydinvoimalassa ja myydä osuutensa kuluttajille.
Vähittäismyyjä myy tuotteen kuluttajille luonnollisesti sillä tavalla, että tuotto maksimoituu riippumatta ostotavasta. Pörssisähkön hinnoittelutapa (kallein tuotantotapa määrittää koko hinnan) johtaa siihen, että ei kannata myydä edullisesti kuluttajille, kun pörssistä saa paremman hinnan.