Suomen energiapoliittiset ratkaisut

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Sigma957
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Aivan omaksi ilokseni laskin, paljonko sähkö + siirto maksoi meillä lokakuussa -19.
12 senttiä kWh. Kaikkine veroineen.

Kun se nyt maksaa 24 senttiä kWh. Meillähän täällä periferiassa siirto maksaa enemmän kuin energia.

Varsin lyhyessä ajassa tuplat.

Kun nyt ketjun aihe on Suomen energiapoliittiset ratkaisut, voidaan perustellusti kysyä, miten meni noin niin kuin omasta mielestä.

Ryssään, jos luottaa, niin tämä siitä lopulta seuraa. Vuonna 2019 hinnan piti alhaalla ryssän verisähkö. Virheet on tehty 20-30 vuotta sitten. Olisipa Olkiluoto kolmonen rakennnettu piempänä, mutta sen lisäksi myös nelonen ja Loviisa kolmonen. Onneksi on sentään OL3 ja paljon uutta tuulivoimaa.
Muuten olisimme aivan kusessa.

Toisaalta asiat täytyy osata laittaa mittasuhteisiinsa. Kun muistaa, että enää en maksa senttiäkään ryssän lompakkoon, niin alkaa sähkölaskua maksaessakin vain hymyilyttämään.
 
Suomessa on noin 150 alle kymmenen megawatin vesivoimalaa, vaikka kaikki niistä eivät kykene säätämään tuotantoaan sähkömarkkinan tarpeiden mukaan on niissä kuitenkin sitä tarpeellista säätövoimaa ehkä 190 - 230 megawattia.
Nämä voimalat ovat myös liipaisimella kun vaelluskalojen luonnonvaraisia kantoja yritetään pelastaa, vaikka maassa saattaa olla tuhansia muita patoja jotka joutaisivat ennemmin purkuun.

 
Briteissä SMR etenee, antaa potkua meillekin edistää

Tuli tähän liittyen vastaan tällainen tiedote.

Suomi ja UK ovat sopineet yhteistyöstä ydinenergiassa ja erityisesti mainitaan SMR ja AMR reaktoreiden kehitys.

Onneksi ei tässäkään lähdetä yksin purjehtimaan vaan katsotaan vahvoja kumppaneita.

Yhteistyön alueita ovat uudet ydinvoimahankkeet, polttoaineiden hankinnan monipuolistaminen, sääntely-yhteistyö, rahoitus, uudet kehittyvät teknologiat, ydinjätehuolto ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus, ydinturvallisuus sekä osaamisen ja taitojen kehittäminen.

 
Viimeksi muokattu:
Wir schaffen das?
Eikö ne voisi tuolla tuulivoiman suurtuotantoalueilla ostaa Suomesta ja Skandinavian pohjoisosista edullista sähköä ja pyörittää niitä tuulivoimaloita sillä? Siirtäisi sen sähkön vaikka merikonteilla: Kyllä 12 metrin konttiin sähköä mahtuu ja konttilogistiikka on tehokasta.
On ne kyllä pösilöjä, mutta kaippa se ropeleja ja kennoja lisää asentamalla korjautuu?
Mie kyllä niitä atomimiiluja heille suosittelisin. Siellähän olisi vanhojakin laitoksia käynnistettävissä ihan hopustikin.
 
Luke tutkii tällä hetkellä tuulivoiman vaikutusta luontoon ja eläimiin.
Näin listan tutkimuksen rahoittajista, ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Vitun härskiä touhua.
 
Eikö Ruotsissa ja Norjassa ole kunnon siirtolinjoja pohjoisesta etelään? Tuon kun korjaavat niin voi olla että Suomeen riittää vähemmän?
Ei ole ei. Jos siirtolinjat olisivat kunnossa ja siirtoverkko toimisi ideaalisesti, niin sähköllä olisi vain yksi hinta ja erillisiä hinta-alueita ei tarvittaisi. Kuvasta on helppo nähdä, mitä siirtolinjojen vahvistaminen tarkoittaa suomalaisille sähkönkäyttäjille. Toisaalta suuremmassa verkossa tarvitaan suhteessa vähemmän varavoimaa ja hintavaihteluiden pitäisi pienentyä, kun esimerkiksi yksittäisen voimalan putoaminen verkosta ei tuntuisi missään.
 
Ruotsissa on hanke missä on tarkoitus parantaa sähkön hinta-alueiden 2 ja 3 välisiä siirtoyhteyksiä, mutta tolkuttoman byrokratian ja yleisen hitauden vuoksi se on valmistumassa kokonaan vasta joskus vuoden 2040 kieppeillä.
 
Back
Top