Oikea kysymys, tuskin mistään ainakaan kokonaisuudessaan. Ravistan hihasta että tarvittava puumäärä voisi pyöristyä 20 miljoonaan vuosikuutioon.
Muotoilin pointtini typerästi, yritän uudelleen.
Sana mittakaava mainittu. Millainen ajallinen mittakaava (esim. pv/vuosi) olisi tarve uuden ydinvoimalan teholle? Voisiko tuon aukon paikata kustannustehokkaammin jollain muulla tavalla samassa ajassa?
Energia-amatöörinä olisin enemmän hajautetun mallin kannalla, esim
- merkittävää lisäeforttia ja lupakäsittelyn sujuvoittamista vesivarastoille pumppuvoimaloiden käyttöön
- kaasuvoimaloita, joita voidaan konvertoida uusiutuvillle kaasuille niiden saatavuuden parantuessa
- hajautettua vedyn ja kaukolämmön yhteistuotantoa (vrt. Helenin suunnitelma Vuosaareen). Vapauttaisi biomassaa kunnallisten polttolaitosten ympärivuotisesta käytöstä.
Kun Fortum lobbaa täysikokoista reaktoria, niin kuvittelisin heillä olevan mielessä omalta kannaltaan kustannustehokkain ratkaisu lokaatioksi eli Loviisa. Aika paljon munia yhdessä korissa.
Puun energiasisältö on noin 4 kWh / kg. Jos se mädätetään biokaasuksi, hyötysuhde on abt 60 - 70 % > biokaasuna noin 2,6 kWh.
Biokaasun polton hyötysuhde 40 - 60 % > voimalasta ulos noin 1,3 kWh lämpöteho. Jos siinä on höyryturbiini ja genu jatkeena niin hyötysuhde 35 - 45 %> sähköä ulos noin 0,52 kWh.
Jos pitää tuottaa (abt OL3) 1500 MW tehoa se söisi puuta 1 500 000 kWh / 0,52 kWh/kg eli noin 3 000 000 kiloa tunnissa. Menisikö tuota täysikäskuorma (60 tonnia) 72 sekunnin välein?
Meillä menee noin 5 miljoonaa kuutiota energiapuuta suoraan polttoon (teollisuuden puuraaka-aineesta päätyy osa myös energiaksi). Tuo 5 milj kuutiota on (tiheys 650 kg/m3) noin 3 250 000 000 kg. Eli se piisaisi tuolla 1 500 MW:n teholla 1 080 h.
Turvetta nostetaan vuosittain noin 6 miljoonaa kuutiota, sen energiasisältö on abt 2 000 kWh / m3. Jos oletetaan samat hyötysuhteet, saataisiin ulos 1 500 MW:n tehoa kutakuinkin samat elikkäs 1 040 h. Jos turvetta käytettäisiin koko Suomen turvevarojen vuosikasvu (45 - 100 miljoonaa mottia) saataisiin abt 72 500 000 m3 ja 1500 MW:n voimala pyörisi noin 13 000 h eli jatkuvaa tehoa noin 2 200 MW ympäri vuoden.
Sinänsä biokaasuttaminen on tuossa turha homma, kun puun ja / tai turpeen voi polttaa suoraan siellä genuturbiini-yhdistelmän takana olevassa kattilassa. Kaasussa on se etu, että kaasuvoimalan saa tulille todella nopeasti jolloin se toimii ihan oikeasti nopeana varavoimana. Tätä ajattelin, kun tuossa pari sivua sitten ehdotin tuuli- ja aurinkovoimaloille 10 % varakapasiteettivelvoitetta. Eli jos sulla on 5 MW:n tuuliturbiini tulossa joudut asentaan 500 kW:n nopean varavoimalan, joka pyörii jollain uusiutuvalla. Nykyisellä tuulivoimaloiden määrällä pitäisi olla luokkaa 700 MW:n varateho. Tämäkin varmaan edellyttäisi turpeen määrittelyä uusiutuvaksi, jottei vientiteollisuuden puuraaka-aineita poltettaisi, kuten nyt kaukolämpöyhtiöt tekevät.
Kaikissa näissä näppäilyharjoituksissa huomaa sen että ongelma on energian hintaan kohdistuva paine, kun teet mitä tahansa niin joka kierroksella hinta nousee ja meidän energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukyky laskee. Kiinalaiset fiksuina polttavat todella halpaa kivihiiltä ja käyttävät sen energian meille myytävien tuotteiden valmistukseen; ovat energian hinnankin osalta kilpailukykyisiä.