Suomen energiapoliittiset ratkaisut

Kyllä ja tämä taas johtuu näistä vuosikymmenien aikana tehdyistä päätöksistä.

Tilanne olisi hyvin toinen, jos kaavaillut ydinvoimahankkeet olisivat toteutuneet. Eikä ideologisesti vääränlaisia voimaloita olisi ajettu kokonaan alas. Tässä on vähän niin, että paljon kapasiteetin kanssa pärjätään (kunhan se ei ole tuulivoimaa, joka pukkaa tehoa väkisin verkkoon), mutta vähän kanssa ei.

Siinä mielessä tämä pörssimlli on huono, että tuotantokustannukset pysyy kuitenkin vakiona. Jolloin yhtiöillä on intressiä pitää kapasiteettia alhaalla, jotta hinta pysyy niiden mielestä kohtuullisena. Ja kun tulee tämmöinen tilanne, ei sitten riitäkään potkua. Siksi tämän pitää viimekädessä olla yhteiskunnan käsissä.

EDIT: Itse laitoin lattialämmityksen pois päältä. Muuta en voi tässä itse säästää. .
Kyllä viime vuosikymmentenkin päätöksistä mutta edellinen hallitus tuhosi useita täysin toimivia hiilivoimaloita joita voitaisiin ajaa nyt eikä tarvitsisi maksaa euroluokan kWh hintoja.. Putlerin pikku apurit nauttivat silti laajojen kansankerrosten suursuosiota vaikka hieroivat paskan kannattajiensa naamoihin taas kerran :facepalm:

Odotan nykyhallitukselta RATKAISUJA asiaan.
 
Kyllä viime vuosikymmentenkin päätöksistä mutta edellinen hallitus tuhosi useita täysin toimivia hiilivoimaloita joita voitaisiin ajaa nyt eikä tarvitsisi maksaa euroluokan kWh hintoja.. Putlerin pikku apurit nauttivat silti laajojen kansankerrosten suursuosiota vaikka hieroivat paskan kannattajiensa naamoihin taas kerran :facepalm:

Odotan nykyhallitukselta RATKAISUJA asiaan.
Melkein kaikki hiilivoiman alasajopäätökset tehtiin jo ennen vuotta 2015. Ja ainakin ennen vuotta 2019.

Suomen kivihiilivoimalaitokset ovat kokeneet sulkemisia: Mussalon voimalaitos suljettiin vuonna 2011 ja purettiin 2015. Inkoon voimalaitos ajettiin alas vuonna 2013 ja purettiin 2020[14]. Kristiinan voimalaitos ja Tahkoluodon voimalaitos suljettiin vuonna 2015.. Kymijärven voimalaitos Lahdessa suljettiin keväällä 2019.Hanasaaren voimalaitos Helsingissä suljettiin 1. huhtikuuta 2023.
 
Suorasähkötaloja tehtiin aikoinaan paljon kun ne oli halpoja ratkaisuja. Myös kaukolämpöalueille. Ei mikään voittajaratkaisu näin jälkiviisastellen.

Tähän voi todeta 40 vuoden kokemuksella suorasta sähkölämmityksestä: Paras valinta niin selkeästi, ettei edes naurata.

Takavuosina joku osaamaton aina välillä kehui öljyä. Ei kehu enää. Kaukolämpöä ei oikein kukaan ole kehunut paremmaksi maksettuaan pari vuotta monopolin maksuja.
 
Kaukolämpö on omien kuulopuheiden perusteella kyllä kaikkein paskin ja kallein ratkaisu. Kaikki maksaa rutosti rahaa ja irtikään et helposti pääse. Jokavuotinen kirje hintojen noususta on normaalia ja siinähän sitten kiemurtelet. Omat vanhemmat hankkiuituivat öljystä eroon ja pyysivät tarjouksia vaihtoehdoista. Kaukolämpö ylitti kaikki muut vaihtoehdot hinnallaan ja muilla kuluillaan selkeällä marginaalilla. Lopuksi laitattivat lämpöpumpun ja näillä pakkasilla sitten värjöttelevät takan ääressä ja odottavat leutoja kelejä. No itselläkin tietysti vähän samanlainen kuvio. Naapuri otti ilmavesilämpöpumpun joka maksoi toistakymmentätuhatta ja samalla tavalla hekin nyt värjöttelevät.

Se, että varavoimalat seisovat nytkin tyhjillään kertoo kyllä kapitalismin toiminnasta. Mitä sitä nyt vittu turhaan laittaisi päälle kun excel näyttää että voittoja ei tulisi yhtä paljon. Sen sijaan pelotellaan kansaa sähköpulasta. Sähköä olisi saatavilla, mutta ei haluta "koska voitot".
 
Moni ei nyt tunnu ymmärtävän sitä, että ongelma on säätövoiman puute. Suomessa oli ennen paljon hiili/turve/jne voimaloita jotka laitettiin tulille kun tuli tarvetta. Sitten jossain luontokiimassa noita alettiin räjäyttämään pois kun "tuulivoima". Kotkassakin seisoi yksi lämpövoimala joka käynnistettiin kun oli tarvetta. Sitten se räjäytettiin kun jonkun mielestä ei enää tarvittu.

Nyt ollaan tilanteessa jossa sähkö on tietyissä asioissa saatanasta, mutta sitten taas esim. Autoissa jumalaista. Onko kukaan sähköautoista onanoiva ottanut huomioon kuinkan paljon sähkönkulutus lisääntyy? Nyt mummot ei uskalla keittää kahvia, mutta Tesla jonka toimintasäde puoliintuu pakkasella kyllä ladataan joka päivä. Kahvinkeitin kulutti 100w ja Tesla nappasi 70kw. Mut hei syyllistetään tässäkin asiassa kansaa eikä niitä joille syyllisyys kuuluu.

Itselläni on 7.8 sentin sopimus ja kyllä se pitkässä juoksussa on halvempaa kuin pörssi. Kesällä joo pörssi ajaa ohi, mut harvoin pakkasella kun sitä sähköä oikeasti kuluu on alle 10 senttiä pörssihinta.
Itselläni on 7.9 c/kWh kiinteä sopimus. Jos tämän päivän toteutunut kulutuksella painotettu pörssisähkön keskihinta olisi 1.5 €/kWh, kustannus vastaisi 19 päivän kulutusta tuolla kiinteällä hinnalla. Kulutus on kuitenkin kylmyyden takia keskimääräistä suurempaa juuri tänään. Pörssisähkön pitäisi olla ilmaista ehkä kuukauden talviaikaan, että menisi tasoihin.

Voi olla hiukan haastavaa saada pössisähköstä millään ajanjaksolla niin paljon säästöä, että muuttuu kannattavammaksi näin rajuilla hintapiikeillä. Vaihdoin pörssisähkön kiinteään sopimukseen syksyllä. Edellisen kuukauden toteutunut kulutuksella painotettu keskihinta oli korkeampi kuin tuo 7.9 c/kWh.
 
Ydinenergia (-sähkö) on so last season. Kirkuivat virheät tässä takavuosina ja moni muukin kun OL3-hanke oli viivästymässä.
Nys sitten tämän päivän keskihinta 109,97 c/kWh eli ALV:ton noin 88 c
OL3 ajanut ympäri vuorokauden abt 1550 MW:n teholla. Tämä vuorokausi siis 37 200 Mwh, edellyttäen ettei ennen huomista laitos poksahda.
Tekkeepi liikevaihtua yli kolomekkymmentä milijoonaa euroa vuorokaudessa :oops:. Se on pakko sanua että tossa hommassa tulee rahaa ku suokuokalla, isolla sellaisella.
Lisäksi samalla tontilla OL1 + OL2 kumpikin karvan alle 900 MW, 1794 MW yhteensä, nuistakin vanhoista paskoista lipo kolomekkymmentäviis milijuunaa euroa till.
Poikkeuspäivä, mutta siitä huolimatta omistajat nauraa matkalla pankkiin.
Tuulivoimaakin tullut tällä viikolla yllättävän hyvin 1500 MW:n kieppeillä, mutta tuokin on vain luokkaa neljännes asennetusta tehosta. Sitten kun lauhtuu ja alkaa toivottavasti tuuleen niin sähkön hinta laskee, ellei romahda.
Kyllä mää olisin mieluummin atomivoimalan omistaja.
Aurinkosähköäkin asennettu ihan mittavasti ja onhan ne keskipäivän kieppeissä sen 30 MW saanut likistettyä.
Niin ja tuonti ollut koko ajan yli 2000 MW, nyt juuri Finngridin mukaan lähti laskuun kun pörssisähköasiakkaat napsuttelee virtoja pois. Tulee "enää" 1745 MW.
Sähkön varastointi: Saatanallisen kallista, ei edes valmiiseen kaivokseen (Pyhäsalmi) kannata alkaa rakentaan, akkutekniikka: Heh. E to fuel: Antakaa tukiaisia joku 150 % alkuun niin me tullaan tekeen prototyyppilaitos.
Idealistit ratkoo edelleenkin Suomen tulevaisuutta tuulen ja auringon avulla:unsure:

Edit. Olkiluotojen järjestysnumerot korjattu.
 
Tähän voi todeta 40 vuoden kokemuksella suorasta sähkölämmityksestä: Paras valinta niin selkeästi, ettei edes naurata.

Takavuosina joku osaamaton aina välillä kehui öljyä. Ei kehu enää. Kaukolämpöä ei oikein kukaan ole kehunut paremmaksi maksettuaan pari vuotta monopolin maksuja.
Ihan relevantti näkökulma - yksittäisen käyttäjän näkökulmasta. Jos kaikki öljyllä ja kaukolämmöllä lämpiävät (omakoti)talot olisi suorassa sähkössä niin sitten vasta ongelmissa oltaisiinkin.
 
Noinhan se on. Pörssisähkö tulee halvemmaksi pitkällä aikavälillä, muutaman päivän hintapiikki ei vaikuta.

Ja tarkennettakoon vielä omaa tilannetta. Jos sitä on jo yrittänyt laittaa sähkönkäytön minimiin kalliin kiinteähintaisen sähkön takia(sitähän se 13,5 senttiä on) niin en katso mitään velvollisuutta tai edes mahdollisuutta olevan minulla ryhtyä vielä säästötalkoisiin.
Suomessa oli vielä muutama vuosi sitten toimiva sähköjärjestelmä. Yksittäisen sähkönkäyttäjän syyllistäminen on totuuden vastaista toimintaa. Oikeat syylliset ovat niitä jotka tuhosivat toimivan järjestelmän ideologian ohittaessa reaalimaailman ja/tai tarkoituksella erinäisistä syistä.
 
Jälkiviisaasti voisi todeta että pienydinvoimaloiden kehitystyö olisi pitänyt aloittaa kauan sitten ja siirtymän hiilestä pois olisi pitänyt olla hallitumpi.
Pienydinvoimaloiden yleistyminen pahentaisi sähköpulaa, jos ne korvaavat vastapainevoimalaitoksia kuten tällä hetkellä on suuniteltu. Nämä tällä hetkellä Suomeen suunnitellut pienydinvoimalat on tarkoitettu vain kaukolämmön tuotantoon eli sähköntuotanto olisi negatiivista.
 
Ihan relevantti näkökulma - yksittäisen käyttäjän näkökulmasta. Jos kaikki öljyllä ja kaukolämmöllä lämpiävät (omakoti)talot olisi suorassa sähkössä niin sitten vasta ongelmissa oltaisiinkin.
Jos olisi unohtunut toimiva öljypoltin taloon niin kyllä tänään olisi kannattanut Veijon Essolta hakea polttoöljyä n. 14 c/kwh ja uhrata siihen polttimen käynnistämiseen hiukkasen sähköä sen sijaan että yrittäisi ILP:llä (COP noin yksi) hieroa lämpöä ilmakehästä. Kannattaisi jopa maalampöpumppu sammuttaa tällä sähkön hinnalla, jos olisi se öljypoltin tallella.
Anekdoottejahan nämä.
 
Kylläpä täällä taas huudellaan poliitikkojen perään. No kannattaa ensin tutkia ja sitten hutkia. Pohjoisnorjassa sähkö maksaa 59eur/MW. Fingrid rakentaa parhaaillaan kahta siirtolinjaa tuonne, Aurora Line ja Aurora Line 2. Suomen nykyinen sähkömarkkina on pullonkaulojen takia oma saarekkeensa huippukulutsten aikaan. Aurorar ratkoo juuri tämän ongelman. Jos syyllisiä haluaa etsiä niin ne löytyy Ely-keskusten valitushimoisista virkakyösteistä ja jarruviskaaleista, eli ympäristöluvitus vie noille vuosikausia. Luvitus aloitettiin 2017 ja rakentamaan päästiin 2022 kun Elykeskusten ristikkäiset luvat ja valitukset oli lopulta käsitelty hallinto-oikeuksissa viimeiseen asteesen asti. No sama rumba oli Ruåttissakin.

Tuulivoimakin toimii kunhan sitä on riittävän laajasti, pohjoismaat alkaa olla riittävä alue jotta jossain tuulee aina. Nytkin olisi sitä sähköä runsaasti tarjolla mutta ei ole siirtokapasiteettia. Auroran ensimmäinen 800MW osuus valmistuu 2025.
 
Pienydinvoimaloiden yleistyminen pahentaisi sähköpulaa, jos ne korvaavat vastapainevoimalaitoksia kuten tällä hetkellä on suuniteltu. Nämä tällä hetkellä Suomeen suunnitellut pienydinvoimalat on tarkoitettu vain kaukolämmön tuotantoon eli sähköntuotanto olisi negatiivista.
Parempi vaihtoehto kuin lämpöpumppujen teollisen mittakaavan käyttö kaukolämmön tuotannossa, sellaistakin on suunniteltu. Itse näkisin pienydinvoimalat keinona päästä eroon fossiilisten käryttämisestä. Se on tärkeä tavoite jo senkin takia että suurin osa fossiilisista tuotetaan persläpimaissa.
 
Melkein kaikki hiilivoiman alasajopäätökset tehtiin jo ennen vuotta 2015. Ja ainakin ennen vuotta 2019.

Suomen kivihiilivoimalaitokset ovat kokeneet sulkemisia: Mussalon voimalaitos suljettiin vuonna 2011 ja purettiin 2015. Inkoon voimalaitos ajettiin alas vuonna 2013 ja purettiin 2020[14]. Kristiinan voimalaitos ja Tahkoluodon voimalaitos suljettiin vuonna 2015.. Kymijärven voimalaitos Lahdessa suljettiin keväällä 2019.Hanasaaren voimalaitos Helsingissä suljettiin 1. huhtikuuta 2023.
Jää vaan mainitsematta, että esim. Lahteen on kiviihiiltä polttaneen Kymijärvi I:n rinnalla nousseet jätevoimala Kymijärvi II ja biomassaa polttava Kymijärvi III. Uusissa laitoksissa on enemmän tehoa kuin vanhassa kivihiilivoimalassa, joka ajettiin käyttöikänsä loppuun.

Se on totta, että esim. Inkoossa ei ole mitään muuta kuin tyhjäksi lanattu tontti.
 
Jos olisi unohtunut toimiva öljypoltin taloon niin kyllä tänään olisi kannattanut Veijon Essolta hakea polttoöljyä n. 14 c/kwh ja uhrata siihen polttimen käynnistämiseen hiukkasen sähköä sen sijaan että yrittäisi ILP:llä (COP noin yksi) hieroa lämpöä ilmakehästä. Kannattaisi jopa maalampöpumppu sammuttaa tällä sähkön hinnalla, jos olisi se öljypoltin tallella.
Anekdoottejahan nämä.
Jos se öljyn polttaminen lämmöksi ei olisi Isästä Perkeleestä kotoisin, niin nykyaikainen öljypoltin ok-talossa voisi olla ihan ok ja kustannustehokas lämpöjärjestelmä. Ainakin tiedät mitä tuleva lämmitys maksaa kun olet tilannut tiinut täyteen öljyä päivän hintaan. Mutta osin ideologisista syistä toimivia järjestelmiä on vaihdettu toisiin ennen käyttöiän loppumista. Ja tässä vaiheessa on syytä muistaa että nykypäivänä öljykattilat- ja polttimet on toista maata tehokkuudessa esim johonkin sankavitun aikaisiin kaksoiskattiloihin ja tiputteleviin öljypolttimiin verrattuna ..
Edit Ja ne pienydinvoimalat ja tuulisähkön varastointiratkaisut on hyviä ja kannatettavia ideoita, mutta nyt ad 2024 paukkupakkasissa ne ei lämmitä yhtään.
 
Tuulivoimakin toimii kunhan sitä on riittävän laajasti, pohjoismaat alkaa olla riittävä alue jotta jossain tuulee aina.

En ole vakuuttunut tästä. Ruotsissa nyt 2 / 16GW käytössä, Norjassa vastaavaa 1/5GW Eikä Tanskakaan mitään huippuja tuota 3/7GW.


Edit. Tuulet nyt vain ei mene kivasti meidän sähköverkon tarpeiden mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän voi todeta 40 vuoden kokemuksella suorasta sähkölämmityksestä: Paras valinta niin selkeästi, ettei edes naurata.

Takavuosina joku osaamaton aina välillä kehui öljyä. Ei kehu enää. Kaukolämpöä ei oikein kukaan ole kehunut paremmaksi maksettuaan pari vuotta monopolin maksuja.
No jaa. Itsellä 120m2 kaukolämpötalo. Viime vuoden lämmön kulutus n. 13 000kWh ja lämpölaskut koko vuodelta 1200€. Vastaa noin 9,2 snt sähköhintaa siirto + energia läpi vuoden. Pelkkä siirto Kuopiossa n. 6,5snt/kWh. Ei taida vielä kannattaa hankkia varaajaa ja alkaa lämmittää vettä siinä??
 
Olisi varmaan toivottavaa, että nämä ongelmat ratkeaisivat ajan myötä markkinaehtoisesti. Jos lähdetään rakentamaan jotain uutta säätövoimaa valtion tuella, niin tällaisia hintapiikkejä saadaan kyllä varmasti tasattua, mutta ne käytetyt verorahat on sitten taas jostain muusta pois.

Mitään aiemman tyylisiä 5 snt/kwh kiinteitä sopimuksia tullaan tuskin enää näkemään, ellei sitten taas aleta ostamaan sähköä Venäjältä. Pelkästään yleinen inflaatio tekee sen, että muutaman vuoden takainen 5 senttiä on nyt 6. Mielestäni tämä oma 8.3 snt sopimus on ihan kohtuuhintainen, mutta jos tämän päivän kaltaiset hintapiikit yleistyy niin näiden kiinteiden sopimustenkin hinnat tulee varmaan nousemaan tästä nykytasosta.
 
No jaa. Itsellä 120m2 kaukolämpötalo. Viime vuoden lämmön kulutus n. 13 000kWh ja lämpölaskut koko vuodelta 1200€. Vastaa noin 9,2 snt sähköhintaa siirto + energia läpi vuoden. Pelkkä siirto Kuopiossa n. 6,5snt/kWh. Ei taida vielä kannattaa hankkia varaajaa ja alkaa lämmittää vettä siinä??

Täällä siirtohinta 1,4 c/KWh yösähkö ja 3,2 c/KWh päiväsähkö.

Kuulostaa siltä, että siellä Kuopion suunnalla ristiinsubventoidaan kaukolämmön hintaa. Voi olla, että kilpailuviranomaisten pitäisi penkoa hinnoittelua. Hyvä jos pelittää sinulle. 👍
 
Täällä siirtohinta 1,4 c/KWh yösähkö ja 3,2 c/KWh päiväsähkö.

Kuulostaa siltä, että siellä Kuopion suunnalla ristiinsubventoidaan kaukolämmön hintaa. Voi olla, että kilpailuviranomaisten pitäisi penkoa hinnoittelua. Hyvä jos pelittää sinulle. 👍
Kuopiossa kaukolämmön tuottaa Kuopion Energia ja sähkön siirron hoitaa -tadaa- Kuopion Energia.
 
Koko homman järjettömyys tiivistyy kyllä tässä.


Tässä päivässä ei ole mitään muuta erityistä kuin hinta. Viikon kulutuspiikki näyttää osuvan keskiviikolle 3.1. jolloin mentiin yli 15 000 mwh:n. Sähkön hinta oli noin 100€ / mwh eli kymmenysosa tämänpäiväisestä.

1.1.​
5.1.​
muutos​
tuotanto
11745​
12239​
4 %​
kulutus
13959​
14170​
2 %​
tuonti
2214​
1931​
-13 %​
sähkö €/mwh
65​
1000​
1438 %​
tuuli
1487​
1636​
10 %​


Tämän päivän sähkön hinta ei ole mitään muuta kuin puhdasta hintamanipulaatiota. Nordpoolin kaupat pitäisi jonkun tarkistaa.
 
Back
Top