"
Uutinen Venäjää pelästyneestä Suomesta leviää maailmalla
Naapurimaiden keskeinen selvitys puolustusyhteistyöstä tulkitaan Venäjää kohtaan tunnetuksi peloksi.
Suomen ja Ruotsin viime viikolla julkistama selvitys maiden välisen puolustusyhteistyön mahdollisesta tiivistämisestä on saanut huomiota maailman mediassa.
Laajalevikkinen englanninkielinen julkaisu
International Business Times esimerkiksi vetää kahden pohjoisen, Natoon kuulumattoman maan suhteiden lämmittelystä suoran yhtäläisyysmerkin Venäjän pelon kanssa. IBT kirjoittaa aiheesta näin:
”--Uudet suhteet solmittiin aikana, jona Venäjä on toistuvasti käyttäytynyt aggressiivisesti alueella. Kumpikaan maa ei ole jäsen sotilasliitto Natossa, jonka peruskirja vaatii, että jos yksi sen jäsenmaista joutuu hyökkäyksen kohteeksi, muilla liittouman mailla on velvollisuus reagoida asiaan.”
IBT jopa otsikoi juttunsa
Scared By Russia, Sweden And Finland Make War Pact eli vapaasti suomennettuna Venäjä pelottaa, Ruotsi ja Suomi solmivat sota-ajan sopimuksen.
Suomen ja Ruotsin puolustusministerit eivät viikolla ilmaisseet suoranaista Venäjä-pelkoa sopimuksen taustalla.
Ilta-Sanomat kysyi Tukholmassa Ruotsin puolustusministeriltä
Peter Hultqvistilta, pitääkö hän Venäjää uhkana Suomelle ja Baltian maille.
– Voin vain sanoa olevan fakta, että se on ottanut Krimin haltuunsa, mikä on hyväksymätöntä. Ukraina on itsenäinen valtio, eikä millään muulla maalla ole asiaa sinne. Havaitsen myös, että Baltian maihin kohdistuu painetta, mitä emme hyväksy, Hultqvist sanoi IS:lle.
Suomen puolustusministerin
Carl Haglundin (r) mukaan kriisinajan yhteistyössä ei ole lupauksia tai velvoitteita.
– On poliittinen valintakysymys, haluaako Suomi auttaa tai haluaako Ruotsi auttaa, Haglund sanoi.
Sukellusvenejahtia Ruotsissa, ilmatilaloukkauksia Suomenlahdella
IBT:n mukaan Venäjän jatkuvat ilma- ja merialueloukkaukset Itämeren alueella ovat tehneet sopimuksesta ajankohtaisen Niistä Ruotsin kannalta huolestuttavin oli lokakuinen sukellusvenejahti Tukholman saaristossa.
Sen lisäksi venäläiskoneet ovat lennelleet Suomenlahdella ja lähellä Baltian rannikkoa pitkin syksyä ja talvea ”pimeänä” eli niitä ei ole voinut havaita siviilitutkalla. Ilmailu-asiantuntijat ovat pitäneet tätä erittäin riskialttiina siviililennoille.
Naapureiden sotilaallisen lähentymisen motiiviksi mainitaan jutussa myös Itä-Ukrainan tilanne, jossa Venäjä on nähty yhtenä osapuolena. Venäjä on itse toistuvasti kiistänyt sekaantuneensa Itä-Ukrainan sotaan.
Tällä viikolla julkistetusas raportissa Suomelle ja Ruotsille ei esitetä suoraan puolustusliittoa. Raportissa kuitenkin todetaan, että sotilaallisen yhteistyön laajentaminen kriisin- ja konfliktinaikaan lisäisi yhteistyön arvoa huomattavasti. Lisäksi siinä on pohdiskeltu muun muassa yhteisiä ja yhteneväisiä kalustohankintoja sekä maiden välisen viestiliikenteen suojaustasoa."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1424531655373.html