Armeijan uusi maastokuvio karkasi Venäjälle
M05-hellehattu, jonka luvaton valmistaminen veisi minkä tahansa suomalaisyhtiön oikeuteen. (KUVA: )
Julkaistu: 11.11.2008 6:27 , Päivitetty: 21.11.2008 13:43
Puolustusvoimat tutkii, ovatko venäläiset kopioineet luvatta uuden M05-digimaastopuvun kuosin. Maastokuviota, jota Suomessa ei saa myydä siviileille edes kankaana, näkyy nyt Venäjän sisäministeriön joukkojen asuissa.
Puolustusvoimien viime vuonna julkaiseman uuden digikuvioisen M05-maastoasun piti olla varattu ja juridisesti mallisuojattu vain täkäläisten sotilaiden käyttöön. M05-kuviota ei Suomessa saa myydä siviileille edes kankaana.
Nyt samankaltainen digikuvio on ilmestynyt Venäjän sisäministeriön joukkojen asuihin, mallinimellä
Jeger. Kesällä asuja nähtiin myös sotilaiden yllä kansainvälisissä uutiskuvissa Georgian sodasta.
Mallikuva venäläisestä Jeger-kuvioasusta. (KUVA: )
– Venäläisasujen kuvio vaikuttaa ainakin valokuvien perusteella hyvin samanlaiselta. Tutkimme nyt perinpohjin, onko kyseessä täysi kopio, kertoo puolustusvoimien Talousvarikon teknisen sektorin johtaja
Raija Ketola.
Venäläinen maastopuku ei ole suomalaisen piraattiversio, koska puvun leikkaus on erilainen. Kuvion vohkiminen on kuitenkin isompi huolenaihe, sillä kuvio on M05-asun kallein ominaisuus.
Suomalainen M05-kuvio. (KUVA: )
– Meille se on olennainen asia. M05-kuviossa on täkäläisessä maastossa ainutlaatuiset häiveominaisuudet, Ketola korostaa.
Valtio hankki kuviolle Suomessa vuoteen 2011 kestävän mallisuojan, sillä sen suunnittelu oli kallista. Toimivan nelivärikuvion luominen kesti vuosia.
Valtion teknillinen tutkimuskeskus muun muassa skannasi sitä varten kymmeniä tuhansia valokuvia, jotka Metsäntutkimuslaitos oli suomalaisesta maastosta ottanut.
Kopioijat voivat liikkua
alan messuilla
Kuvio on voinut päätyä venäläisille esimerkiksi sotilas- ja työvaatemessujen kautta.
– M05-asu on ollut esillä kansainvälisissä tilaisuuksissa, ja siitä on saanut ottaa valokuvia. Emme ole pitäneet sitä mitenkään piilossa, Ketola sanoo.
– Sinänsä kopiointihalu ei ole meille mikään yllätys, sillä kuvio on herättänyt paljon kiinnostusta. Sitä on luonnehdittu jopa kauniiksi, mikä ei ole kovin tavallista näissä asuissa, Ketola kertoo.
Hän arvelee, että tutkimusten jälkeen puolustusvoimat voi tarvittaessa ottaa asian esille Venäjän viranomaisten kanssa.
Taloussanomien haastattelemien patentti- ja tuotesuoja-asiantuntijoiden mukaan suomalainen tuotesuojaus ei suoraan sido venäläisiä, mutta kyseessä olisi ainakin hyvän kauppatavan vastainen toiminta.
Jos kopioija olisi yksityinen kaupallinen venäläisyritys, tuotannon tai myynnin suitsimiseen voisi olla pienenpieniä teoreettisia mahdollisuuksia.
Jos kopioita tekee tai teettää valtion sotilasviranomainen, siihen puuttuminen onkin hankalampi juttu.
– Meillä ei ole vielä mitään virallisia tietoja asujen valmistajasta tai käytön laajuudesta, Raija Ketola kertoo.
Suomalaisyrittäjille tuotesuoja on ehdoton. Jos joku suomalainen vaatevalmistaja yrittäisi kopioida M05-kuviota ulkoilu- tai eräasuihinsa, yrittäjä löytäisi itsensä oikeudesta isot korvausvaatimukset edessään.
M05-kangasta helppo
löytää ex-itäblokin maista
Puolustusvoimat on törmännyt aiemminkin M05-mallisuojan ja kotimaisen myyntikiellon vuotamiseen, mutta kyseessä ovat olleet lähinnä yksittäistapaukset.
Armeijan M05-asut valmistetaan pääosin ulkomailla, ja tehtailta niitä valuu silloin tällöin tuotantolinjojen ohi myyntiin.
Suomalainen talvimaastokuvio M05. (KUVA: )
– Riesahan se meille on, että tehtaat suhtautuvat suojaussopimuksiin leväperäisesti, Ketola sanoo.
Erilaisia versioita M05-kuvioisista asuista on saanut muun muassa Baltiasta ja Puolasta airsoft- ja metsästystarvikeliikkeistä.
– Suomen valtio ei pysty säätelemään kansalaisten pukeutumista. Jos joku yksityinen ostaa laillisesti vaatteen ulkomailta vain omaan käyttöönsä, hän saa sen tehdä, Raija Ketola muistuttaa.
Mallisuojan lopettaminen
yksi vaihtoehto
Parhaiten mallisuoja on pitänyt suomalaisella M05-talvikuviolla, jota käytetään sotilaiden anorakeissa. Siitä ei ole juuri liikkunut ulkomaillakaan piraatteja.
– Mikäli M05-kuosia alkaa levitä enemmänkin tänne ulkomailta tuotuna, joudumme harkitsemaan kannattaako mallisuojausta jatkaa vuoden 2011 jälkeen, Ketola sanoo.
Suojauksen haku maksaa, ja sen hyöty on kyseenalainen jos pukua kopioidaan jo laajasti maan rajojen ulkopuolella.
Puolustusvoimat ei ole mallisuojannut edellisiä, M62- tai M91-maastokuvioitaan. Kotimaiset vaatetehtaat ovatkin painattaneet niin sanottua pellepuku-kuosia vapaasti erä- ja ulkoiluvaatteisiinsa, jopa alusasuihin.
Petri Korhonen