Minulla on käsitys, että tätä valvontaa tehdään myös muuten kuin kanteluiden perusteella. Ainakin Helsingin laitoksen sisäisen tiedotuksen perusteella saa sellaisen käsityksen, että ulkoista valvontaa tehdään säännöllisesti ja nimenomaan "valvontaiskumaisesti", s.o. ei mihinkään yksittäiseen tapaukseen liittyen. Siihen en osaa sanoa, kuinka yksityiskohtaista ja tarkkaa tämä valvonta on; käsittääkseni se keskittyy aika paljon prosesseihin (esim kiinnioton perusteiden parempaan auki kirjaamiseen).
Kantelut itsessään eivät ole toki valvontaa. Se, mitä ulkoista valvontaa on tehty, on PolHan määrittelemä asia.
Mutta asian voi nähdä näin. Ymmärtääkseni olet ollut työssä ainakin 20v (korjaa, jos olen väärässä). Niin tai näin, olet varmasti kohtuullisen pitkään palvellut virkamies. Varmasti tunnet alan kommervenkit ja byrokratian paremmin kuin kukaan ulkopuolinen ja varmaan paremmin kuin moni alan toimijakin.
Silti, kuten sanomastasi tulkitsen, on valvonta aihe, mikä ei ole sinulle työssä tullut mitenkään vastaan. Viittaan sanomaasi "sisäisen tiedotuksen perusteella". Mikä tarkoittaa sitä, että se ei liity teidän arkipäivänne työhön. Jos sinulle ei 20v aikana ole sattunut "valvontaiskua", voinemme olla yhtä mieltä että niitä ei tapahdu ainakaan liian usein.
Ja jos 20 vuoden uran aikana aihe ei ole noussut millään lailla työssä esille, niin voidaan esittää kysymys onko sitä tosiasiallisesti olemassakaan?
Syy, miksi aiheen mielestäni pitäisi nousta esille on se, että poliisi on enemmän tekemisissä perusoikeuksien kanssa kuin yksikään toinen ammattikunta jokapäiväisessä työssään. Ja siksi poliisilta voi ja pitää edellyttää myös poikkeuksellisen korkeaa perusoikeuksien ja lain kunnioitusta. Mielestäni jopa korkeampaa kuin tavan kansalaiselta.
Jatkakaamme keskustelua myöhemmin. Hyvää vuoroa jos olet linjassa tänä yönä!