Mielestäni liivit tulisi aina kohdattaessa takavarikoida. Vaihtuisi nopeasti ainakin nahkaliivit keinonahkaan
Kun puhutaan tunnuksellisen rikollisryhmän jäsenyyden kriminalisoimisesta kysymys ei ole pelkästään liivien poisottamisesta..
- käytännössä tulisi määritellä rikoslaissa rangaistavaksi rikollisen organisaation jäsenyys.
- tähän on jo hieman reagoitu säädöksissä sillä ko. laissa on mahdollista koventaa tekijän rangaistusta jos rikos on tehty rikollisjärjestön toimesta.
Rikoslaki 5 § (8.5.2015/564) Koventamisperusteet
Rangaistuksen koventamisperusteita ovat:
...
2) rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa;
...
Jengiliivejä ei suinkaan tarvitse ottaa pois..ne saa jäädä rikollisen (=epäillyn) päälle. Ne ovat (yhtenä)todisteena ja näyttönä rikollisen jäsenyydestä rikollisessa organisaatiossa.
- tottakai liivit joutuu jättämään pois siinä vaiheessa kun epäilty viedään tutkintavankilan selliin.
- sinällään liivit voivat olla (ja todennäköisesti ovat) varsin vahva todiste jäsenyydestä..harvemmin UB:n, Cannonball'sin, Bandidos'in, HA:n tai muidenkaan liivejä on muiden kuin jäsenten päällä. Ymmärrettävistä syistä..
- eli tavallisten kansalaisten (pappien-, poliisien- tai muiden tavallisten moottoripyöräkerholaisten, partiolaisten, 4H kerholaisten tai muidenkaan) ei tarvitse olla huolissaan oman vaatetuksensa vuoksi. Vaikka niissä olisikin oman kerhon tunnukset..
- viimeistään oikeudessa selvitetään onko henkilön vaatteissa olevilla tunnuksilla yhteyttä järjestäytyneeseen rikollisuuteen (= tunnuksellisiin rikollisryhmiin).
Siis rikoslaissa tulisi määrätä rangaistavaksi kuuluminen rikollisjengiin tai mihin tahansa organisaatioon joka toimii ja on perustettu rikollista toimintaa varten.
- jäsenyys rikollisorganisaatiossa olisi rangaistavaa siitä huolimatta toimiiko ko. organisaatio julkisesti yhteistä tunnusmerkkiä käyttäen tai ilman tunnusmerkkejä.
- tottakai jää tapauskohtaisesti oikeuden harkittavaksi mitkä järjestöt ovat ns. rikollisorganisaatioita ja toisaalta ketkä ovat kyseisen rikollisorganisaation jäseniä.
- rikollisjärjestön jäsenyydestä tulisi tuomita omana rikoksenaan riittävän kova tuomio(esem. minimi 1 vuosi vankeutta ehdottomana ja johtajille jopa 5 vuotta)
- jäsenyyden myötä tehdystä rikoksesta vielä erikseen kovennettu rangaistus, kuten rikoslaissa jo onkin. kts. yllä.
Tämä ei ole mitenkään mahdoton asia toteutettavaksi lainsäädännöllä.
- käytännössä juuri tällainen jäsenyyden/rikoksen tekemiseen perustetun ryhmän toiminnan kriminalisointi voi tulla kysymykseen tavanomaisen rikollisuuden lisäksi myös osallisuudesta terrorismia suunnittelevaan ryhmään. ISIS'in jäsenyydestä jne.
- kouluttautumisesta terrorismiin, rikosten suunnitteluun, joukkotuhoamiseen jne. jne.
Siis kysymys on paljon laajemmasta kokonaisuudesta kuin pelkkien liivien riisumisesta, tai vaatekappaleen tai pukeutumisen kriminalisoimisesta. Tämän varmasti suurin osa kansalaisista myös ymmärtää.