Poliisi on siis jutellut kuuden angstisen teinipojan (-tytön?) kanssa ja ohjannut hoitoon. Estämisestä en puhuisi, kun vaara veriteon tapahtumisesta ei ole ollut konkreettinen. Eri asia olisi, jos kuusi ihmistä olisi tuomittu törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta (RL 21. luku 6 a §)
.
Periaatteessa kustannukset eivät nousisi kohtuuttomasti. Mutta valitettavasti alalla tuppaa olemaan se tilanne, että asiakas (=kauppa, kauppakeskus tms.) ei halua maksaa turvallisuudesta ylimääräistä.
Vartijan ampuma-asekurssin pituudeksi on määritelty 24 h. Se on verrattain lyhyt koulutus, kun kauppakeskus-JV:llä on koulutusta takana jo pitkälti toista sataa tuntia. (Päälle tulee toki kertauskoulutukset, mutta ne ovat lyhyempiä ja edullisempia.) Hinnat tuolle ampuma-asekoulutukselle pyörii tällä hetkellä tonnin kieppeillä vapailla markkinoilla, mutta jos firmat itse kouluttaisivat henkilöstöään liukuhihnalta, niin koulutuksen hinta laskisi selvästi. Nykyäänhän vain ani harva vartija suorittaa kyseisen koulutuksen, koska 98%:lla työtehtävät ovat sellaisia, ettei niissä kanneta asetta. Päälle tulee toki kertauskoulutukset, mutta ne ovat lyhyempiä ja edullisempia.
Jos hyvin karkeasti lasketaan, niin yhden kauppakeskuksen vartioinnin aseistaminen voisi mennä näin:
Koulutetaan (lue: työnantaja kouluttaa) 10 vartijalle ampuma-aseen kantoon tarvittava pätevyys. (Näistä vartijoista on kerrallaan työvuorossa ehkä 3, vähän kauppakeskuksen aukioloajoista riippuen, eli riittävästi.) Koulutettavat olisivat alalla pysyvämmin työskentelevää väkeä, eli useimpien kohdalla riittäisi tuon pitkän koulutuksen suorittaminen kerran ja sen jälkeen kertauskoulutus sekä parit ylimääräiset treenit ampumaradalla vuosittain. Näin ollen kustannukset lain vaatiman pätevyyden ylläpidosta voisi olla vuositasolla luokkaa 500 euroa per vartija, kymmeneltä vartijalta 5 000 euroa.
Sitten tarvitaan tietysti varusteet. Perushyvän palveluspistoolin, pari varalipasta ja kotelot lippaille sekä aseelle saa tonnilla, 500 euroakin voi riittää, jos pihistellään. Koska vartioimisliikkeet käyttävät yleisesti kolhoosikalustoa, niin tässäkin riittää, että aseita on työvuorossa oleville, kenellekään ei tarvitse ostaa nimikoitua asetta (vrt. poliisin henkilökohtainen virka-ase). Aseita varusteineen hankitaan kolme settiä, eli rahaa palaa 3 000 €. Tämä kalusto voidaan uusia vaikkapa kerran viidessä vuodessa. (Ase varmaan kestäisi pidempäänkin, ja asekotelon ja lipastaskut varmaan jokainen vartija ostaisi käytännössä omasta pussista, kuten alalla tapana on, eli arvioni on ehkä hieman alakanttiin.) Varustepuolelta kuluiksi muodostuu vuositasolla 3 000€ / 5 = 600 euroa. Lisäksi tulee asekaappi, mutta sen hankinta ja asennus on muutaman sadan euron homma ja sama kaappi toimii vaikka 30 vuotta, jos kauppakeskus on niin pitkään pystyssä, eli se on käytännössä ilmainen.
Mitä siis maksaisi, että kauppakeskuksessa olisi aukioloaikoina kolmella vartijalla pistooli mukana? Vuodessa kauppakeskuksen vartioimiskulut kasvaisivat n. 5 600 euroa, kuukausitasolla siis alle 500 euroa. Ei tuo olisi iso hinnanmuutos, kun otetaan huomioon, että keskisuuren-suuren kauppakeskuksen vartiointi maksaa kuukaudessa kymmeniä tuhansia euroja.
Voi herraisä, kun satunnaiset reserviläiset alkavat heilumaan pyssyjen kanssa turuilla ja toreilla... Ennemmin annan aseen vartijan kantoon, olkoon sitten vain toista sataa tuntia ammattiinsa koulutettu ja hieman yksinkertainen ihminen, poliisi on sentään skriinannut henkilön taustan ennen hyväksymistä vartijaksi.
Reserviläisistä taas löytyy paljon pahoinpitelystä, rattijuopumuksesta ym. tuomittuja. Ja mikä pahinta, edes nuhteettomalla reservillä ei juuri ole turvallisuusalan koulutusta saati sitten kokemusta, eli osaaminen on hyvin alhainen lukuunottamatta ehkä sitä rynnäkkökiväärillä ampumista.
Täytyy sanoa, että itselläni kävi kyllä aiemmin melkoinen emämoka.
En ollenkaan ajatellut aseen kantamista piilossa, ajattelin vain turvakoteloa varustevyössä. Tuo on ihan totta, ettei asetta ole pakko kantaa näkyvillä. Piilossahan se ensisijaisesti pitäisi kantaa jo lainkin mukaan.