Poliisissa iso puhdistusaalto: ”Väärään” some-ryhmään kuuluminen johtaa potkuihin
Äärioikeistolaiseksi tulkittuun WhatsApp-ryhmään kuuluvien poliisien syyteharkinta on valmistumassa.
Poliisien osallistuminen sosiaalisen median ryhmiin ja keskusteluihin voi helposti johtaa irtisanomiseen. JENNI GÄSTGIVAR
Risto Kunnas
[email protected]
Kalevi Puonti
[email protected]
Tänään klo 21:20
- Poliisijohto on ottanut tiukan linjan kaikkeen some-käyttäytymiseen ja yksityisviestittelyyn.
- Potkuja jaellaan jo sen perusteella, että kuuluu johonkin keskusteluryhmään.
- Uusin WhatsApp-ryhmään liittyvä rikosrypäs on parhaillaan syyteharkinnassa.
Ainakin puolenkymmentä pääkaupunkiseudun poliisia on irtisanottu äärioikeistolaisina vihapuheina pidettyjen some-keskustelujen tai yksityisviestien perusteella.
Pelkkä ryhmään kuuluminenkin on voinut johtaa potkuihin, vaikka mitään vihapuheeseen viittaavaa ei olisi sinne kirjoittanut saati syyllistynyt asiassa mihinkään rikokseen.
Syyttäjät viimeistelevät parhaillaan uusinta äärioikeistolaiseksi tulkitun poliisien WhatsApp-ryhmää koskevaa syyteharkintaa.
Perusteet mustattu
Iltalehden tietojen mukaan syyttäjien pöydällä on lähinnä pääkaupunkiseudun poliiseista ja muutamista siviilihenkilöistä koostuva, WhatsApp-alustalla toiminut ”Remonttiryhmä” -niminen suljettu keskusteluryhmä.
Ryhmässä on jaettu paitsi maahanmuuttajavastaisia näkemyksiä myös salassa pidettävää poliisimateriaalia, kuten rekisteritietoja, rikoksesta epäiltyjen nimiä ja poliisin operatiivista tietoa.
Remonttiryhmän vastaavaksi epäillään helsinkiläistä ylikonstaapelia, joka irtisanottiin vuoden 2021 toukokuussa. Hälytys- ja valvontayksikössä toimineen poliisin katsottiin vakavasti vaarantaneen luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.
Kaikki perustelut kyseisessä irtisanomispäätöksessä on kuitenkin peitetty mustalla.
”Verkosto” paljastui
Iltalehden tietojen mukaan syyttäjillä oleva Remonttiryhmä ja siihen liittyvä rikosrypäs lähti purkautumaan poliisin takavarikoitua kyseisen ylikonstaapelin puhelimen. Se johti koko ”verkoston” paljastumiseen.
Syyteharkinnasta vastaavat erikoissyyttäjä
Yrjö Reenilä ja aluesyyttäjä
Juha-Mikko Hämäläinen. Hämäläinen vahvistaa, että harkinta koskee ”kahden käden sormilla” laskettavaa ryhmää.
Yhden poliisin osalta syyttäjä ovat jo tehneet syyttämättäjättämispäätöksen. Kyse on Itä-Uudellamaalla toimineesta vanhemmasta konstaapelista, joka oli tehnyt yhden luvattoman tiedustelun poliisin tietojärjestelmään.
Kyseinen tiedustelu ei mitenkään liittynyt Remonttiryhmään, mutta siitä huolimatta poliisilaitos antoi konstaapelille potkut. Laitoksen johdolle riitti, että konstaapeli oli mukana ryhmässä, vaikka ei ollut sinne ulkomaalaisvastaisia asioita kirjoittanut.
”Selvittämättä on jäänyt, mikä on teidän laite-etsintänne kautta saatujen viestien yhteys kyseiseen verkostoon. Teihin kohdistuvan luottamuksen osalta poliisilaitos ei siten voi sulkea pois sitä, että viestittelyillänne olisi yhteys kyseiseen verkostoon”, irtisanomisperusteissa todettiin.
Irtisanottu konstaapeli on IL:n tietojen mukaan valittanut potkuistaan Helsingin hallinto-oikeuteen.
– Rikosepäilyt koskevat muun muassa virkarikoksia, ei keskinäistä kirjoittelua, sanoo Juha-Mikko Hämäläinen. JOHN PALMEN
”Epäkorrektia kirjoittelua”
Aluesyyttäjä Hämäläinen kertoo Iltalehdelle, että nyt esillä olevaan ryhmään kuuluneiden rikosepäilyt eivät kenenkään osalta täytä niin sanotun vihapuheen kriteereitä siitäkään huolimatta, että monet kirjoituksista ovat olleet epäkorrekteja ja ulkomaalaisvastaisia.
Rikosepäilyissä on kyse lähinnä erilaisista virkarikoksista.
– Yhteisenä nimittäjänä ryhmällä on ulkomaisen vallankumouksen pelko, Hämäläinen sanoo.
– Syyteharkinta on tarkoitus saada valmiiksi lähiviikkojen aikana.
”Huonoa huumoria”
Poliisin puhdistusaallon tuorein ”uhri” on helsinkiläinen ylikonstaapeli, joka irtisanottiin vaikka ei edes kuulunut Remonttiryhmään. Miehen kohtaloksi koitui se, että hän ainoastaan tunsi kyseisen ryhmän vetäjän työnsä kautta.
Miesten välinen kahdenkeskeinen viestienvaihto sisälsi kolmen vuoden ajalta parikymmentä viestiä, jotka olivat suurimmalta osaltaan jatkolähetettyjä meemiviestejä ja vitsejä. Poliisilaitoksen johto tulkitsi ne rasistisiksi sekä piittaamattomaksi suhtautumiseksi perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin.
Irtisanottu ylikonstaapeli myöntää Iltalehdelle, että viestit olivat ”huonoa huumoria”, mutta hän korostaa viestinvaihdon olleen kahdenkeskeistä, eikä sitä ollut tarkoitettu muiden luettaviksi.
Ylikonstaapeli oli ihmetellyt Helsingin poliisilaitoksen johdolle, miten kahdenkeskeiset viestit ovat joutuneet poliisilaitoksen haltuun. Ylikonstaapelia ei missään vaiheessa kuultu mihinkään rikokseen epäiltynä, eikä hän ole millään tavoin liittynyt toisen osapuolen epäiltyihin rikoksiin.
Ylikonstaapeli epäilee, että hänen esittämänsä rikosepäilyt poliisilaitosta kohtaan saattoivat olla suurin syy siihen, että laitos irtisanoi hänet. Ylikonstaapeli pitää irtisanomistaan laittomana ja aikoo tehdä tutkintapyynnön Helsingin poliisilaitoksen toimista.
Helsingin poliisijohto suhtautuu nollatoleranssilla äärioikeistolaiseksi luokiteltavaan viestittelyyn. AOP/JAAKKO STENROOS
”KRP vuosi tietoa”
– Minut on irtisanomispäätöksessä liitetty rikosilmoitukseen, johon minä en mitenkään kytkeydy, ylikonstaapeli sanoo.
– On käsittämätöntä, että [juttua tutkinut] keskusrikospoliisi lähettää juttuun täysin liittymätöntä ja salassa pidettävää materiaalia paikallispoliisille, ja näin poliisilaitos tekee muutaman kahdenkeskeisen viestin perusteella irtisanomispäätöksen.
Ylikonstaapeli epäilee, että asiassa on rikottu virkasalaisuutta ja peitelty KRP:n tai Helsingin poliisilaitoksen omaa rikosta.
– Helsingin poliisilaitosta on jo pitkään johdettu pelolla. Suunta on tällä hetkellä orwellmaisen pelottava, ylikonstaapeli toteaa.