Huhta
Greatest Leader
Suomessa ei ole tietääkseni ennakkotapausta tällaisesta tilanteesta, jossa siviili olisi toisen ampumalla, pelastanut kolmannen hengen. Jos noin tekisi, niin seuraukset ampujalle olisivat raskaat, juurikin kuten Rannari kertoo.
Mitä nyt lasketaan pelastamiseksi. Ei varmaan ole ollut sellaista tilannetta, että joku olisi panttivankitilanteessa ampunut ydinjatkeeseen, mutta onhan niitä tapauksia ollut, missä on kollektiivisesti uhattu kaikkia läsnäolijoita.
Tapauksessa KKO 1997:182 A oli tunkeutunut M:n asuntoon, jossa oleilivat myös B ja T. A oli uhkaillut joukkoa haulikolla, johon M oli vastannut ampumalla A:ta pienoiskiväärillä. Tilanteen nopean kehittymisen vuoksi M ei ollut ehtinyt tähtäämään laukaustaan, joka oli lävistänyt A:n kehon rinnan kohdalta. A oli kuollut saamiinsa vammoihin. KKO katsoi, ettei M olisi vähemmällä toiminnalla voinut estää hyökkäystä. Syytteet taposta hylättiin.
ja
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012012515120260_uu.shtml
Uhkailija puukon kanssa kotiovelle:
Mies puolustautui miekanpistolla
--
Miekkamiehen oikeus vapautti syytteestä.
- Hän oli suojellut itseään ja muita vastuullaan olleita henkilöitä, kuului perustelu.
Varminta oman perseen kannalta on tietysti olla ampumatta. Mutta toisaalta näkisin asian osin toisinkin päin, eli että yksityisen aseenkannon julkisuuskuvan kannalta voisi olla hyväkin ampua sivullisen pelastamiseksi, koska se osoittaisi, että muutkin kuin poliisi osaavat ampua ja että poliisi ei aina ole paikalla tekemässä työtään.