http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005085575.html
Uutuuskirja: Jari Aarnio juoksi poliisia karkuun hetkeä ennen ratkaisevaa kiinniottoa – Ilmatieteen laitos tyrmäsi selityksen
Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio istuu rikoksistaan 13 vuoden vankeusrangaistusta. (KUVA: Juhani Niiranen)
Julkaistu: 13.2. 2:00
SKANDAALI POLIISISSA
Moni poliisi myöntää uutuuskirjassa, että
Aarnio-tutkinnan käynnistyminen kokonaan ulkopuolisten ansiosta oli noloa koko poliisikunnalle.
Tiistaiaamu, 12. marraskuuta 2013. Helsingin Pasilassa on kylmää ja harmaata. Sade odottaa itseään. Kerrostalon neljänteen kerrokseen syttyy valo. Hissi lähtee alas.
Talon pohjakerroksessa olevat poliisit odottavat hetkeä, jolloin hissi pysähtyy heidän eteensä ja ovi aukeaa. Poliisien yllätykseksi hissi jääkin kerrosta ylemmäs, ykköskerrokseen, josta on kulku sisäpihalle. Kuuluu, kun ovi käy.
Kaksi poliisia säntää rappusia ylös. Rappukäytävässä juoksuaskelia ottanut mies kiihdyttää pihalla täyteen vauhtiin, ja hän juoksee sisäpihan poikki niin lujaa kuin nahkakengistä lähtee.
Miehellä on musta salkku, jota hän kantaa kuin amerikkalaista jalkapalloa, jotta se pysyy varmasti mukana. Pihalla väijynyt poliisi neuvoo kollegoilleen oikean suunnan. Pienen juoksulenkin tehneet poliisit huomaavat, että salkun kanssa paennut mies kurkistelee läheisestä porttikongista.
Mies ei pakene, hänet otetaan kiinni ja hänelle kerrotaan kiinnioton syy. Miehen hallusta löytyy muun muassa passi, 400 euroa käteistä rahaa, kääntöveitsi ja kolme puhelinta. Kello on 8.28.
Kiinniotettu mies on Helsingin huumepoliisin päällikkö, rikosylikomisario
Jari Aarnio. Nyt viimeistään alkoi kujanjuoksu, jota Aarnio ja suomalainen rikoshistoria ei unohda koskaan. Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti samana päivänä, että häntä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Pahempaa oli myöhemmin luvassa.
Jari Aarnion uskomatonta kaksoiselämää raotetaan hyvin yksityiskohtaisesti
Helsingin Sanomien toimittajien
Susanna Reinbothin ja
Minna Passin uutuuskirjassa
Keisari Aarnio , joka oli poliisien keskuudessa myös Aarnion lempinimi.
Mutta miksi monien ihannoiman sankaripoliisin tekemisiä ryhdyttiin tutkimaan? Olihan Aarnio palkittu esimerkiksi vuonna 1987 vuoden poliisiksi. Perusteena oli Aarnion upea työ huumeparoni
Miika Kortekallion rikosten paljastamisessa. Vuodesta 1999 lähtien Aarnion johtama huumerikosyksikkö teki myös kovaa jälkeä. Juttuja ratkottiin mahtavalla tahdilla ja isoja huumetakavarikkoja tehtiin.
Aarnion temppuilut lähtivät purkautumaan helsinkiläisprostituoitu ”Saaran” ansiosta vajaa vuosi ennen Aarnion kiinniottoa 28.1.2013. Tuolloin Saara oli matkalla Helsingin Kirkkokadulle sijaitsevaan sisäministeriöön. Saara ajatteli, että se oli hänen elämänsä tärkein teko.
Hän oli jo aiemmin yrittänyt päästä poliisin ylijohdon pakeille, mutta se ei tuottanut tulosta. Nyt Saara kertoi noin 15 vuotta kestäneestä suhteestaan Aarnioon.
Saaran mukaan hän tutustui Aarnioon vuoden 1998 huhtikuussa, kun häntä epäiltiin osallisuudesta Aarnion pihalle tehtyyn kranaatti-iskuun, joka tapahtui vuoden 1996 joulukuussa. Saaran ympäriltä epäilyt hälvenivät, mutta yhteydenpito Aarnioon jatkui lämpimänä.
Tapaamisiin kuului oikeudenkin mukaan seksin harrastamista. Saaran asunnon mustasta nahkatuolista löytyi nimittäin spermatahra, jossa oli Aarnion dna:ta sekä siittiöitä.
Tekstiviestien perusteella Aarniokin oli innokas järjestämään tapaamisia.
– Nopeet vissyt.
– Oox himas? nopee kahvi, Aarnio saattoi ehdottaa.
Saaran kertomukset seksin harrastamisesta eivät vielä räjäyttäneet pankkia valtakunnansyyttäjänvirastossa, jonne asia siirtyi sisäministeriöstä. Kiinnostus asiaan oli kuitenkin kova.
– Useinhan tällaisessa tutkinnassa löytyy lisää pengottavaa. Jutun ydin ei suinkaan ollut se, oliko Aarnio asioinut prostituoidun kanssa, vaan Saaran kertomukset rahaan liittyvistä epäselvyyksistä herättivät kysymyksiä, apulaisvaltakunnansyyttäjä
Jorma Kalske kertoi kirjan tekijöille viime vuoden keväällä.
Asia pidettiin mahdollisimman pienen piirin tiedossa, ettei Aarnio tulisi tietoiseksi. Myös Saara pelkäsi henkensä puolesta. Kun esitutkintaa aloiteltiin toukokuussa 2013, krp päätti siirtää hänet kotoaan.
Kirjassa kirjoitetaan, että Aarnio sai kuitenkin alaiseltaan vihiä Saara-tutkinnasta. Alaisen mukaan Aarnio kirosi raskaasti ja sanoi, että Saaran kanssa oli vuosien varrella ollut paljon sählinkiä. Samaan aikaan Helsingin Sanomien toimittajat Passi ja Reinboth tonkivat Aarnion tekemisiä. Aarnio tuli myös tästä tietoiseksi.
– Jotain tekeillä. Toimittaja reinpotti käynyt tsiigaas jotain mun laskuja vuodelta 2003? Ja pomot tietty päästäneet sen”, Aarnio tekstasi kesäkuussa 2013 kaverilleen, apulaisvankilanjohtaja
Jarmo Salmiselle.
Kesän mittaan Aarnion pelko lisääntyi. Syyskuun alussa Aarnio juoni alaisensa
Mikael Runebergin kanssa,että krp:n poliiseista voisi pumpata tietoa eri poliisiyksiköiden huumerikostutkijoiden yhteisessä laivaseminaarissa.
– Moi! Tsiigasin huumeseminaarin osallistujat krpstä ja siellä sellaisia heeboja ketä ois hyvä jututtaa ku ne on jurris, Runeberg viestitteli.
– Hyvä. Kova jurri vaan ja tunnarit kehiin, Aarnio vastasi.
Viestittelyn jälkeisenä päivänä, 5. syyskuuta 2013, Aarnio sai virallisen tiedon Saaraan liittyvän tutkinnan alkamisesta. Oli Aarnion syntymäpäivä.
Tutkinta eteni Aarnion marraskuiseen kiinniottoon. Rikokset kiistäneeltä Aarniolta kysyttiin myöhemmin oikeudessa, miksi tämä lähti juoksuun.
Aarnion puolustus selitti pinkaisua kehnolla säällä. Aarnion asianajajan
Riitta Leppiniemen mukaan Aarnio ei suinkaan yrittänyt pakoon, vaan kipaisi porttikonkiin sateelta suojaan odottelemaan, kun vaimo haki autoa.
Aarnion kiinni ottaneiden poliisien mukaan tuolloin ei kuitenkaan satanut. Kirjan kirjoittajat tarkistivat asian vielä myöhemmin Ilmatieteen laitokselta. Se vahvisti poliisien kertomukset.
Tutkinnan edetessä silmukka Aarnion kaulan ympärillä kiristyi entisestään. Mukaan tulivat muun muassa törkeät huumausainerikokset ja lavastusrikokset, ja Aarnio joutui olemaan peräti yli kaksi vuotta tutkintavankeudessa ennen kuin hän pääsi vapaaksi 25.11.2015.
– On ollut pitkä aika olla yksinään, Aarnio sanoi toimittajille seuraavana päivänä.
Uskomattomien käänteiden ja oikeudenkäyntien jälkeen Aarnio todettiin kuitenkin rikolliseksi, ja vankila odotti jälleen.
Vantaan vankilan portit avautuivat 29.12.2016 kello 16 maissa. Kenttävalvonnan siviiliauto sujahti sisään vauhdilla välttääkseen median kamerat.
Aarnio ryhtyi suorittamaan 13 vuoden vankeusrangaistustaan, joka oli ankarin mahdollinen hänen tekemistään rikoksista. Oikeuden mukaan Aarnio esimerkiksi junaili Suomeen 791 kiloa hasista vuosien 2011–2012 välillä.
Nyt moni poliisi myöntää, että Aarnio-tutkinnan käynnistyminen kokonaan ulkopuolisten ansiosta oli noloa koko poliisikunnalle.
– Tämä on häpeä, jonka kanssa poliisi joutuu elämään monta vuotta, yksi Suomen korkeimmista poliiseista kertoi kirjan tekijöille vuoden 2015 kesällä.
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori
Matti Tolvanen uskoo, että Suomen poliisi on oppinut virheistä.
– Poliisiorganisaatiossa aletaan varmasti kiinnittää entistä enemmän huomiota myös siihen, että kenellekään ei tulisi kontrolloimatonta valtaa. Aarnion rikokset ovat nimittäin mahdollistuneet sitä kautta, että hänellä ja hänen yksiköllään on ollut niin itsenäinen asema, että yksikön tekemisten perään ei ole juuri kyselty, Tolvanen kertoi Ilta-Sanomille Aarnion tuomion tultua.
Kirjan mukaan vinkkejä Aarnion epäselvistä puuhista virtasi Helsingin entiselle poliisikomentajalle
Jukka Riikoselle. Hän ei kuitenkaan kiinnittänyt asiaan huomiota. Viime marraskuussa hän myönsi kirjan tekijöille, että luotti Aarnioon liian sinisilmäisesti.
– Kyllä minä luotin niin paljon, että nyt yöunetkin ovat välillä menneet. Tämä on ollut jumalattoman kova pettymys, Riikonen sanoi.
Jos se oli hänelle pettymys, niin raskasta on ollut myös Aarnio-vyyhdin käyntiin laukaisseella Saaralla. Elämä oli rakennettava uudelleen.
Hänellä on vielä oma taistelunsa edessä. Saaralla todettiin viime vuoden lopussa syöpä. Leikkauksen jälkeen ennuste oli kuitenkin hyvä.
– Mä voitan tämänkin taistelun, Saara viestitti.
Videolla Aarnio-kirjan tekijät kertovat taustoista.
Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
Vuoden poliisiksi valittu huumetutkija Jari Aarnio kukitustilaisuudessa Smolnassa Helsingissä 4. joulukuuta 1987. (KUVA: Markku Ulander / Lehtikuva)