Kristinuskoon kääntyneet turvapaikanhakijat ja valitusruuhka romuttamassa pääministerin toiveet – käsittelyajat oikeuksissa venymässä keskimäärin kuukaudella
Pääministeri haluaa turvapaikkavalitusten ratkomiseen vauhtia, mutta urakoinnista huolimatta käsittelyaikoja ei saada hallinto-oikeuksissa tänä vuonna lyhennettyä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Turun puukotusiskun jälkeen, että Maahanmuuttoviraston kielteisestä turvapaikkapäätöksestä valittavien odotusaikaa pitäisi saada lyhemmäksi.
Sipilän mukaan elokuun lopun budjettiriihi on hallitukselle luonteva paikka pohtia, onko turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja valitusten oikeuskäsittelyyn tehty riittäviä panostuksia.
Valituksia käsitteleviin neljään hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen on lisärahalla palkattu yli 180 uutta työntekijää.
Oikeusministeriössä ei ole laskettu, kuinka paljon käsipareja tarvittaisiin vielä lisää, jos vauhtia pitää pääministerin toiveen mukaisesti parantaa.
– En lähde arvailemaan tuota. Sen jälkeen kun määritellään, että kuinka paljon lyhyemmäksi käsittelyaikaa halutaan, niin sen mukaan voidaan tehdä laskelmia, paljonko niihin tarvitaan tekijöitä, sanoo ylijohtaja, osastopäällikkö Kari Kiesiläinen oikeusministeriöstä.
– Jos todella halutaan merkittävästi lyhentää käsittelyaikoja, se merkitsee sitä, että päätöksentekijöitä täytyy olla enemmän.
Turvapaikkavalituksen ratkaisemiseen on mennyt hallinto-oikeudessa keskimäärin 7-8 kuukautta. Mikäli päätöksestä valitetaan vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, on KHO puntaroinut asiaa keskimäärin vajaat kolme kuukautta.
– Meidän ensisijainen tavoite on pitää käsittelyajat edes näissä lukemissa, sanoo Kiesiläinen.
Suunnittelupäällikkö Raimo Ahola oikeusministeriön oikeushallinto-osastolta sanoo, että keskimääräinen käsittelyaika hallinto-oikeuksissa on pikemminkin pitenemässä tänä vuonna.
Aholan mukaan tämä johtuu siitä, että hallinto-oikeuksissa ei tänä vuonna juurikaan päästä käsittelemään tuoreita juttuja, vaan käsitellään aikaisemmin vireille tulleita. Vanhimmat valitukset on ratkottava ensin.
– Meillä on sellainen ennuste, että se saattaa noustaa jopa 9,3 kuukauteen.
Käsittelyajat kuitenkin lyhenevät pidemmällä tähtäimellä lisähenkilöstön ansiosta.
Kiesiläisen mukaan oikeudet toimivat ensi vuonna nykyistä tehokkaammin, kun uusi koulutettu väki pääsee toden teolla töihin. Hän korostaa, että kaikki voitava tehdään.
– Koko ajan myös katsotaan kokoonpanoja, työskentelytapoja, kehitetään informaatiojärjestelmiä, kaikkia näitä ollaan tekemässä.
Uskonnon selvittäminen maksaa
Vaikka hallinto-oikeuksissa toimittaisiin tehokkaasti, jarruttaa monien
(
https://yle.fi/uutiset/3-9778162)
niiden vauhtia. Uskonnon vaihtamisesta ilmoitetaan, kun kielteisestä turvapaikkapäätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen.
– Uskonnollinen vakaumus on tullut yllätyksenä. Näiden määrä on aika suuri tällä hetkellä. Se johtaa siihen, että käsittelyaika pitenee, asioiden vaikeusaste kasvaa, ja joudutaan esimerkiksi pitämään suullisia käsittelyjä hallinto-oikeudessa, luettelee Kiesiläinen.
Mikäli uskonnon vaihtaneita valittajia on paljon, ei oikeuksille sovittu rahoitus Kiesiläisen mukaan riitä.
Valitusten käsittelyyn on varauduttu vuosina 2016-2018 yhteensä noin 30 miljoonalla eurolla.
....