Valviran salainen lausunto: Päihteillä todennäköisesti vaikutusta Asema-aukion uhrin kuolemaan
Hovioikeuden loppupuheissa viitattiin Valviran salaiseen lausuntoon, josta syyttäjät ja puolustus saivat tietää vasta kuukausia sen valmistuttua.
Asema-aukio pahoinpitelyjutun käsittely Helsingin hovioikeudessa päättyi perjantaina osapuolten loppulausuntoihin, joiden
jälkeen oikeus jäi harkitsemaan tuomiota.
Tärkein kiistakysymys oikeudessa koskee sitä, syyllistyikö Jesse Torniainen pahoinpitelyrikoksen ohella törkeään kuolemantuottamukseen vai oliko kuolema seurausta uhrin omasta toiminnasta eli päihteiden käytöstä ja hoidon laiminlyönnistä.
Uutena todisteena hovioikeudessa tuli esille Valviran viime toukokuussa antama lausunto. Valvira tutki tapausta sen arvioimiseksi, oliko hoitohenkilökunnan toiminnassa jotain moitittavaa.
Koska hoitovirheitä ei löytynyt, Valviran raportti jäi poliisin pöytälaatikkoon. Pahoinpitelyjutun syyttäjä ja Torniaisen puolustus saivat sen käyttöönsä vasta viime viikolla, kun jälkimmäinen oli kuullut siitä ja alkanut kysellä lausunnon perään.
– Valviran lausunnon mukaan uhrin verestä löytyneillä päihdeaineilla on todennäköisesti ollut vaikutusta kuolemaan, Torniaisen asianajaja Hannu Tuomainen totesi loppulausunnossaan.
Uhri oli saanut aivovamman potkusta ja kaatumisesta. Hän oli käyttänyt todistajan kuullun ystävän mukaan useita eri huumeita hoitoaikanaan ja lähtenyt sairaalasta vastoin lääkärin suositusta.
– Hänellä oli kuusi vuorokautta ennen kuolemaa aivoverenvuotoa ja vakava aivoruhje. Valviran mukaan pienikin määrä rauhoittavia aineita on voinut aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa, Tuomainen sanoi.
Hänen mukaansa ne pahensivat aivojen turvotusta palautumattomaksi kohtalokkain seurauksin.
Syyttäjät vetoavat muun muassa kuolinsyyn tutkineen oikeuslääkärin lausuntoon. Sen mukaan kuolema johtui pelkästään potkusta saaduista vammoista, päihdeaineilla ei ollut osuutta kuolemaan.
Tuomainen huomautti vastaan, että oikeuslääkäri otti kantaa vain fyysisiin vammoihin. Valvira sen sijaan tarkasteli myös hoidon osuutta tapahtumiin eli sitä, miten kuolemaan johtaneet vammat olivat kehittyneet.
Valviran ja oikeuslääkärin lausunnot ovat asiakirjoina salaisia, koska ne käsittelevät uhrin terveystietoja. Hovioikeus kuitenkin salli niiden sisältöön viittaamisen loppulausunnoissa.
Hovioikeus lupasi, että tuomio annetaan viimeistään 26. tammikuuta ensi vuonna.