Ihan vain pohdintana rangaistusjärjestelmästä yleisesti:
Mikä on vankeusrangaistuksen tarkoitus? Ehkäistä rikoksia pelotevaikutuksella? Vangin uusintarikollisuuden ehkäisy? Yhteiskunnan pitäminen turvassa vangilta?
Paremmin ehkäpä ballistisista testeistään tunnettu yhdysvaltalainen National Institute of Justice käsittelee Five Things -julkaisusarjassaan
joitakin näkökohtia rikostorjuntaan liittyen. Nykytiedon valossa vaikuttaa siltä, että rangaistuksen varmuus on tehokkaampi pidäke rikoksen tekemiselle kuin rangaistuksen vakavuus, ainakin rangaistuksen ollessa jo lähtökohtaisestikin tuntuva. Onko 20 vuoden rangaistus olennaisesti pahempi kuin 10 vuoden rangaistus? Elämä menee joka tapauksessa uusiksi: ihmissuhteet, työelämä, ihan kaikki. Vaikea nähdä palkintoa oikeuttamaan moista uhrausta, mutta jos kiinnijääminen on varsin epätodennäköistä, niin riski alkaa houkutella... Ottamatta nyt lainkaan huomioon suomalaista erityispiirrettä, eli että väkivalta- ja henkirikokset tehdään usein ilman mainittavaa harkintaa.
Uusintarikollisuuden ehkäisyssäkään vankilakokemuksen kovuus ei tutkimuksen mukaan näytä olevan avuksi, vaan suhde voi olla jopa käänteinen. Toisaalta vanhemmat ihmiset tekevät vähemmän rikoksia, ja tästä päästäänkin viimeiseen asiaan.
Yhteiskunta on turvallisempi niin kauan kuin vanki on kiven sisässä. Mutta asiaan liittyy vaikeita eettisiä ja käytännön kysymyksiä. Tehokkaan seulan kehittäminen on osoittautunut vaikeaksi. Kenet lukitaan ja kuinka pitkäksi aikaa? Moraalisin perustein vai taloudellisten tappioiden minimoimiseksi?
Laitan alle joitakin pohdittavia tapauksia. Analyysiä helpottamaan huomautettakoon, että
vankipäivän hinta on jo kivunnut yli 200 euron. Jos 20-vuotias laitetaan lukkojen taakse ja tämä elää siellä vaikkapa 80-vuotiaaksi asti, elinkautisen elinkautisen verran, niin "elinkaarikustannus"
ylittää neljä miljoonaa euroa. Vangin pitäminen käy kalliiksi, ja siitä syystä kyse onkin
melko uudesta keksinnöstä.
1. Miljoonien arvoisen vahingontekojen sarjan tehtaillut ekoterroristien johtohahmo, joka ei vahingoita ketään fyysisesti.
2. Ihmisiä nyrkein, ja joskus tuopeinkin, baarissa toistuvasti hakkaava keski-ikäinen kuumakalle, joka ei kuitenkaan ole vielä aiheuttanut irronneita hampaita pahempaa jälkeä. Selvänä tunnollinen perheenisä ja ahkera duunari, kännissä kaikki pelkäävät.
3. Varakkaan liikemies-enonsa perinnön toivossa murhannut sisarenpoika, joka tarvitsi rahaa yrityksensä verovelkojen maksuun.
4. Massiivista huumausaineiden kauppaa netissä organisoinut tekniikan kandidaatti (ns. Douppikauppa).
5. Ryyppykaverinsa kännitappoon syyllistynyt rappioalkoholisti.
6. Väkivaltaisia, nuorempien lasten katuryöstöjä tehtaillut 16-vuotias.
7. Turun puukottaja.
8. Turun puukottajan oikeussaliin murhaava rikostoimittaja, joka paljastuu Suomen Sisun jäseneksi.
Tapaus yhdessä aiheutettu vahinko on suuri, ja rikollisuus voi jatkua tulevaisuudessakin. Toisaalta, "se oli vain omaisuutta". Taloudelliselta kantilta pitkä kakku voisi olla järkevä ratkaisu, jotta moiset ideologiat ehtivät haihtua päästä, mutta ainakin oma etiikkani joutuisi koetukselle lätkäistä 10 tai 15 vuoden kakkua.
Turun puukottajalle taas kuuluu ankarin mahdollinen rangaistus, moraaliset syyt vaativat sitä, vaikka taloudellisesti se ei olekaan ehkä järkevää. Jos kiitoksena maahan päästämisestä on massamurha, niin alhaisempaa tekoa on vaikea kuvitella.
Muissakin henkirikoksissa (3, 5, 8) on pohdittavaa. Kuka on vaarallinen? Olemattomasta syystä kiivastunut ja kuoliaaksi puukottanut vai suunnitelmallisesti jonkun murhannut? Onko uhrilla väliä, ts. onko kohteena peruskansalainen vai "No Humans Involved" -tyyppinen uhri, kuten alkoholisti tai murhamies? Faktahan on, että taloudelliset ja sosiaaliset menetykset vaihtelevat paljon uhrista riippuen.
Entäpä tapaus kuusi, kuuluuko 16-vuotias vankilaan? Vankila tuskin ainakaan parantaa sen ikäistä, toisaalta rikokset ovat kuitenkin vakavia ja niitä on paljon. Pitäisikö antaa pitkä kakku vai puolitoista vuotta ehdollista ja vielä mahdollisuus? Haluanko tuomittua naapurikseni 21-vuotiaana ja 20 kg lihaksikkaampana, kun kaveri on istunut nuoruutensa vankilassa? Tuomarina olo olisi jälleen: "Damned if you do, damned if you don't."
Miten sitten tapaus kaksi? Siinä on peruskansalaisen tulevaisuus vaakalaudalla, ja mitään vakavaa ei välttämättä tapahdu, jos onni on myötäinen. Kunhan mies vain lopettaisi juomisen pysyvästi... Toivotaan parasta?
Mitä tehdään huumekauppiaalle (4)? Ei aiheuta suoranaista vahinkoa, taloudellista tai inhimillistä. Epäsuorasti on varmaankin ruokkinut monenlaista rikollisuutta: omaisuusrikoksia, väkivaltarikoksia. Paljonko ansaitsee - kännitappajan verran, enemmän vai vähemmän?