Suomen sisäinen turvallisuus

Mutta onneksi liikkuvat on lakkautettu. tilalle saatu peltipoliiseja ja pian ehkä myös muutama oikea lihaa ja verta oleva konstu niiden telkänpönttöjen lisäksi.

Hartola kyllästyi odottamaan poliisia ja otti ohjat omiin käsiinsä – "Me ei olla enää missään lintukodossa täällä"
Sisäministeriö suosittelee kaikille kunnille turvallisuussuunnitelman tekemistä. Kunnollisen suunnitelman avulla poliisin tarve vähenee.
turvallisuussuunnittelu
13.9.2019 klo 05.30
Hartola

Hartolassa on tapahtunut viime vuosina vakavia rikoksia, jotka ovat kuohuttaneet asukkaiden mieliä.Juha-Petri Koponen / Yle


Päijät-Hämeessä Hartolan kylänraitti näyttää samalta kuin minkä tahansa pienen kunnan pääkatu. Ihmisiä kulkee verkkaisesti ja monet liiketilat ammottavat tyhjyyttään. Päällepäin ei uskoisi, että Hartola on päätynyt viime vuosina hätkähdyttävien uutisten otsikohin.
Maaliskuussa neljä miestä tunkeutui vanhuksen asuntoon, ja vanhus puolustautui ampumalla ryöstäjiä. Kaksi vuotta sitten asemies uhkaili ja osoitteli ihmisiä lähietäisyydeltä paikallisessa marketissa. Kolme vuotta sitten keskustassa räjähti autossa.
Paikallisissa herättää huolta etenkin se, että paikkakunnalla ei ole omaa poliisia. Vieressä kulkevaa vilkasta nelostietäkin valvovat peltipoliisit.
Keskustan raitti on hiljainen, mutta päiväkodin liepeillä on vipinää. Vanhemmat ja lapset ovat tulleet varhaiskasvatusiltaan, jossa hyvinvointikoordinaattori Johanna Huttunen ja kuntaan palkattu sosiaalipsykologian opiskelija Anni Sepponen haluavat tietää vanhempien käsityksiä kunnan turvallisuustilanteesta. He laativat kuntaan omaa turvallisuussuunnitelmaa.
– Jos joku tilanne tulee, poliisin tulossa menee tosi pitkään. Omakin autoni laitettiin eräänä yönä palasiksi. Sitten kun soittaa, on poliisi Lahdessa tai Heinolassa. Oli viikonloppu, eikä ne tulleet paikalle, kertoo poikansa Tarmon kanssa vanhempainiltaan tullut Anna Korhonen.
– Me ei olla enää missään lintukodossa täällä. Jos on työttömyyttä ja syrjäytymistä, niin nuoret ajautuvat alkoholi- ja huumepiireihin, pohtii Korhonen.
Naapurikunnassa Sysmässä asuva Tomi Ikävalko tuo lapsensa Hartolaan päivähoitoon. Hän on myös huolissaan päihteiden aiheuttamista seurauksista.
– Täällähän oli viimeisimpänä se teräsvaari-tapaus, mistä lehdetkin kirjoittivat. Ei se meidän turvallisuudentunnetta horjuttanut, mutta pani ajattelemaan. Poliisin näkyvyys voisi rauhoittaa tilannetta. Täällä poliisi on kuitenkin harvinainen näky.

Isot kaupungit syövät poliisin resursseja
Poliisin tilastojen valossa Hartolan tilanne ei ole hälyttävä. Tänä vuonna rikosten määrä on laskenut. Hämeen poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Outi Pennasen mukaan yhteydenotot maakunnan reuna-alueiden kunnista ovat kuitenkin lisääntyneet.
– Meillä on ihan realistinen käsitys, mitä reuna-alueilla tapahtuu. Kunnista on tullut viestiä, että yleinen järjestys ja turvallisuus on heikentynyt ja meille on esitetty valvontapyyntöjä, sanoo Pennanen.
Hämeen poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja Outi Pennanen

Ylikomisario Outi Pennasen mukaan huumetilanne vaikuttaa koko Hämeen poliisin toimintaan. Poliisia työllistävät huumeratit, omaisuusrikokset ja muut häiriötekijät. Juha-Petri Koponen / Yle
Poliisi tekee reuna-alueille kohdennettua valvontaa, sillä isommissa kaupungeissa, kuten Lahdessa ja Heinolassa on suurempi hälytysvalmius. Pennanen kuitenkin muistuttaa, että kiireellisissä hälytystehtävissä myös liikennettä valvovat partiot voivat tulla apuun. Hätäkeskus voi tarvittaessa kutsua paikalle apua naapuripoliisipiiristä. Poliisi yrittää estää rikoksia myös ennalta.
– Turvallisuus ei ole pelkästään poliisin asia, vaan monen eri tahon kokonaisuus.

Turvallisuussuunnitelmat jokaiseen kuntaan
Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius on huomannut, että uutisotsikoihin päätyneet tapaukset koskettavat hartolalaisia läheisesti, sillä tekijät ovat omalta paikkakunnalta.
– Maaseutukuntien ongelmat tulevat huumeiden ja päihteidenkäytön kautta. Ne tulevat lähemmäs kuntalaisia, koska ne koskettavat meidän perheitä. Lähipiirissä voi olla nuoria, joilla on näitä ongelmia.
Oleniuksen mielestä yhteisön on vaikea käsitellä rikollisuutta, jossa tekijät ovat tuttuja.
– Puuttumisen kynnys on paljon korkeampi, kun ongelmat kietoutuvat paikkakunnan ihmisiin. Tuttujen tekemisiin on vaikea puuttua. Me emme pääse nyt pakoon näitä ongelmia kertomalla, että ne tapahtuvat jossain muualla.
Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius

Kunnanjohtaja Merja Oleniuksen mielestä Hartolan turvallisuustilanne on hyvä, mutta yksittäiset tapaukset ovat kuohuttaneet kuntalaisten mieliä.Juha-Petri Koponen / Yle
Kunnanjohtaja tietää, että poliisin läsnäololla on suuri psykologinen merkitys. Silti kunta ei aio jäädä odottelemaan poliisin resurssipulan helpottamista.
– Me joudumme hyväksymään sen, että poliisi tulee Heinolan suunnasta ja se kestää vähän aikaa. Eihän meillä voi olla täällä vartiointia koko ajan. Voimme tietysti lisätä kameravalvontaa.
Kunta on päättänyt vähentää poliisin tarvetta ennaltaehkäisemällä turvallisuusongelmien syntymistä. Sisäministeriö laati alkuvuonna ohjeet kunnille omien turvallisuussuunnitelmien tekoon. Tähän asti suunnitelmia on tehty alueellisesti tai isommissa kaupungeissa. Sisäministeriön strategiapäällikkö Ari Evwaraye on mielissään kuullessaan Hartolan aktiivisuudesta.
– Loistavaa! Usein pienet kunnat jättävät suunnitelmat tekemättä, kun siihen ei ole ole resursseja. Pidemmän päällle kunnollisella suunnitelmalla voi kuitenkin säästää resursseja ja välttää muiden viranomaispalveluiden tarvetta, sanoo Evwaraye.
Ministeriö aikoo lähettää piakkoin kuntiin kyselyn, kuinka moni ministeriön ohjeistukseen on tarttunut.

Kuntalaisia kuullaan herkällä korvalla
Vanhemmat vastaavat hanakasti varhaiskasvatusillan turvallisuuskyselyyn.
– Huumetilanne ja liikenneturvallisuus ovat selvästi huolenaihe kuten etukäteen arvelimmekin. Meiltä puuttui vaihtoehdoista sisäilma-asiat, minkä vanhemmat nostivat itse esille kertoo hyvinvointikoordinaattori Johanna Huttunen.
Huttusen mukaan turvallisuussuunnitelman tekeminen on ehdottoman tärkeää, sillä kunnasta puuttuvat konkreettiset toimintatavat vaaratilanteissa.
– Meillä ei ole etukäteen mietittyjä käytäntöjä, jos julkisissa tiloissa joku käyttäytyy uhkaavasti, myös kriisiryhmän toiminta on kunnassa hieman tuntematonta.
Hartolan kunnan hyvinvointikoordinaattori Johanna Huttunen

Hyvinvointikoordinaattori Johanna Huttunen arvelee, että Hartolassa päihteidenkäyttö, syrjäytyminen ja liikenneturvallisuus nousevat tärkeimmiksi huolenaiheiksi.Marjo Pirilä / Yle
Opiskelija Anni Sepponen kertoo, että valtakunnalliset ohjeet ovat suuntaa antavia. Tärkeää on, että ne laaditaan juuri sellaisiksi, mitkä koskettavat Hartolaa.
– Me järjestämme nyt paljon kuntalaiskuulemisia, otamme yhteyttä kyläyhdistyksiin ja järjestöihin, että saamme mahdollisimman laajan näkemyksen siitä, mikä heikentää kuntalaisten turvallisuutta, sanoo Sepponen.
– Me emme lähde sanomaan mitä pitäisi tehdä, vaan kuuntelemme kuntalaisia hyvin herkällä korvalla, lupaa Huttunen.
Vaikka Anna Korhosen auton yöllisestä romuttamisesta on jo muutama vuosi aikaa, ei kokemus hevillä unohdu. Hän toivoo, että kunta puuttuisi työttömyyteen ja syrjäytymiseen, etteivät nuoret ajautuisi väärään seuraan. Auton romuttaja ei jäänyt kiinni.
– Tein ilmoituksen poliisille netin kautta, mutta poliisi ei tullut koskaan paikalle.

https://yle.fi/uutiset/3-10966174
 
Suomessa on perinteisesti ja kulttuurisesti hengen ja terveyden suoja väkivallalta ollut huonommalla tolalla kuin omaisuuden suoja. Tämä on ollut perinteenä jo aikojen alusta.

Joskus takavuosina oli melko harvinaista mennä tekemään pahoinpitelystä rikosilmoitusta jos kiistakumppanit olivat mitenkään "tasaväkisiä" tai vaikka eivät olisikaan. Poisluettuna vakavammat tapaukset.

Vanhoja on viime päivinä muisteltu.

"Loiri ja näyttelijä Ville Virtanen tapasivat töölöläisessä ravintola Manalassa Helsingissä sunnuntaina 3. syyskuuta 1994. Loirille ja Ville Virtaselle tuli läheisellä nakkikioskilla riitaa, jota lähdettiin maanantaiaamun ensi tunteina Kansallismuseon puistoon selvittämään nyrkein. Virtanen sai turpaansa.

Mua potkaisi polle päähän...

Loiri myöskin pahoinpiteli iskelmälaulaja Frederikin, eli Ilkka Sysimetsän, 70-luvulla. Ilta Hotelli Hesperiassa eteni rattoisasti, kunnes Frederikin kitaristi Kimmo Salo muistutti Loiria kymmenen markan velasta. Loiri reagoi ottamalla rinnuksista kiinni. Tilanen talttui, vippi maksettiin. Tilanne ei kuitenkaan jäänyt siihen.

"Poliisikuulusteluissa Sysimetsä kertoi Loirin kysyneen kahakan jälkeen häneltä, oliko Sysimetsän mielestä taiteilija vastuussa esityksistään. Sysimetsä vastasi, että tietenkin. Loiri työnsi Sysimetsän nurkkaan ja yritti polvellaan potkaista tätä nivusiin. Loiri löi Sysimetsän mielestä häntä kasvoihin ainakin kaksi kertaa. Kitaristi Salo näki vain yhden lyönnin. Sysimetsä putosi lattialle ja hänen nenästään alkoi vuotaa verta."


https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/1430f5a2-2b4e-4edf-8820-424a3a57ff9a

Harva meistä on rautaa, moni taipua saa...
 
Some on kaksiteräinen miekka. Siellä asetelmat paljastuvat laajalti, jos on joku näkemässä, mutta toisaalta siellä voi saada myös joutoihmisiä liikkeelle turhan takia, jos on jotain kiinnostavaa.

Vielä 1970-luvun lopussa porukka vain notkui ulkona Myllypurossa ja lähti pitkästyttyään valumaan kohti Kontulaa tappelemaan pahojen naapurilähiön muukalaislasten kanssa. Ja päinvastoin.
 
Hyvä noihin on puuttua lujasti. Silloin aikanaan vitkuteltiin niin kauan, että yhden nuoren piti kuolla ennen kuin aikuiset oikeasti huolestuivat ja alkoivat toimia.
 
Onpa hienoa keskustelukulttuuria. Heitetään tuulesta temmattuja väitteitä ja sitten kun jäädään kiinni niin esitetään yhtä lailla tuulesta temmattu heitto että kyllä sitten aikanaan. Ja ikään kuin lisävakuutena heitetään linkki johonkin tv-ohjelmaan joka ei liity millään tavalla keskusteltuun aiheeseen tai Suomeen.

Muuten miten esitetään oma näkökanta asiaan, ettei se ole väite?
Varsinkin jos se kohdistuu tulevaisuuteen ( tulevaisuuttahan ei kukaan tiedä joten oikeaa tai väärää tietoa ei ole).

Mutta älä huoli apu kaikkiin mainitsemiisi ongelmiin viesteissäni, löytyy tuosta napista.
Raportoi



Ps. Areenassa sattui vain olemaan ohjelma.
Jossa nähdään kuinka poliisikin voi toimia kun saa vapaat kädet.
 
Mutta onneksi liikkuvat on lakkautettu. tilalle saatu peltipoliiseja ja pian ehkä myös muutama oikea lihaa ja verta oleva konstu niiden telkänpönttöjen lisäksi.

Hartola kyllästyi odottamaan poliisia ja otti ohjat omiin käsiinsä – "Me ei olla enää missään lintukodossa täällä"
Sisäministeriö suosittelee kaikille kunnille turvallisuussuunnitelman tekemistä. Kunnollisen suunnitelman avulla poliisin tarve vähenee.
turvallisuussuunnittelu
Aika perustaa turvallisuuskaarti?
Valkoiset vai punaiset käsivarsinauhat?
 
Laajemman perspektiivin saamiseksi kannattaa alla olevasta kuvasta vilkaista mitä muualla Euroopassa tapahtuu. Muulla Euroopassa burkakiellot eivät ole vain "vihapuhetta", vaan todellisuutta. Ilmeisesti vihapuhe ohjaa näiden eurooppalaisten maiden politiikaa? Aika hurjaa.

(Henkilökohtaisesti en kannata burkakieltoja, mutta se ei ole relevanttia. Sen sijaan mitään burkineita en halua uimahalleihin)


ec0n0m1st.png
 
Back
Top