Ja kun suhteutat tehoon, eikö kopterin ammukset ole muka vähintään saman hintaisia?
Toki sitä 30 millistä lukuunottamatta, koska sitä vastaavaa suorituskykyä tuskin voidaan ajoneuvokalustolla riittävän etäältä edes toteuttaa.
Eli mitään etua ammusten hinnassa ei kopterin käytöllä saavuteta, joten ammusten hintoja ei voi jättää siltä huomioimatta jos ne samalla huomioidaan ajoneuvokaluston kuluissa, kuten täällä aiemmin vertailussa tehtiin.
Eivät ole.
Taisteluhelikopterin PST-ohjus maksaa n. 100-200 k€. (Viittaan kahteen DSCA-vientilupaan:
1,
2.) Sillä on helppo osua liikkuvaankin maaliin, ja raskaan taistelukärjen osuma tekee maalista kuin maalista enemmän tai vähemmän selvää jälkeä. Tuhoamistodennäköisyys on toki pienempi kuin 1, mutta tuskin dramaattisesti pienempi.
Vertailukohdaksi tykistössä voidaan ottaa vaikkapa Bonus-tytärammuskranaatti
. Suomen hankinnan perusteella kranaatin kappalehinta on yli 50 k€, jolla saadaan kaksi tytärammusta erillisille hakualueille. Valmistaja lupaa tytärammuksen etsintäalueeksi 32 000 neliömetriä, sadan metrin säteen,
mikäli uskomme valmistajaa. Käytännön ongelmilta on kuitenkin paha välttyä. Äärikantamalla, joka on realistinen vertailukohta verrattaessa taisteluhelikoptereita ja koko valtakunnassa vaikuttavia patteristoja, kranaateista puolet osuu parin-kolmen sadan metrin säteelle maalipisteestä. Jos siis kohteena on etenevä panssarikolonna, traditionaalinen taisteluhelikopterin maali, niin suurin osa kranaateista lentää kauas maaleista.
Eikä julkisista tiedoista voi päätellä, miten hyvin tytärammus selviytyy alhaisen herätteen maaleista. Vastassahan voi olla lämpönaamioverkkoja, muotoja rikkovia puunrukoja ja vastaavia viritelmiä. Jos Ruotsin 3000 kpl tilaus on totta, niin se kertonee siitä, ettei kyse ole läheskään "one shot, one kill" tyyppisestä aseesta. Tuskin Ruotsi odottaa vihollisen saavan tuhansia vaunuja maaperälleen?
Mitä tulee vaikutukseen maalissa, niin 10-14 cm panssariterästä läpäisevä pieni EFP ei välttämättä tee mitään katastrofaalista vahinkoa. Jos katossa ei ole erityisempää lisäpanssarointia, niin läpihän siitä mennään, mutta mitä sen jälkeen? T-72:n ampuja kuolee? Pari panssarijääkäriä haavoittuu bemarin takatilassa? Tuhoamistodennäköisyys ei siis ole kovin korkea, vaan aiheutunut vahinko saattaa olla korvattavissa hyvinkin nopeasti.
Eli kyllä, väitän taisteluhelikopterin ampumatarvikkeiden olevan kustannustehokkaampia. Eikä taisteluhelikopterin konetykkiäkään voi jättää huomiotta tässä yhtälössä, sillä se on kuitenkin tehokas monia maalityyppejä vastaan.