Ei hyvältä näytä. Ruoantuotanto tapetaan Suomesta, ja ihan suomalaisin voimin.
Ruuantuottajat käärmeissään: "Kauppojen alekampanjat maksatettu meillä"
Ylen ruuantuottajille tekemän laajan kyselyn mukaan K- ja S-ryhmän alekampanjat ovat näkyneet nopeasti tuottajien saamassa hinnassa. Lisävaltaa hintaneuvotteluihin kauppajätit ovat saaneet Venäjän pakotteista johtuvasta ylitarjonnasta. Osa tuottajista pitää nykytilaa suorastaan epätoivoisena.
Yle kysyi viljan-, lihan- ja maidontuottajilta ovatko Keskon ja S-ryhmän ruuan alennuskampanjat vaikuttaneet kaupalle myytyjen raaka-aineiden hintoihin?
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Lähes 70 prosenttia vastasi kyllä, mutta alennuskampanjat ovat vastausten perusteella olleet laskuun vain osasyy.
Tulojen pudotessa on kaadettu metsää, siirretty investointeja, menty lähihoitajaksi, sinnitelty, lämmitetty kauralla, luovuttu maidon tuotannosta ja harkittu pienikokoisena syntyneiden vasikoiden teurastamista saman tien.
–Tuottajahinta on laskenut siitä lähtien kun halpuuttaminen alkoi, joten tästä voi tehdä vain yhden johtopäätöksen. Kaupan edustajien puheet omien katteiden tinkimisestä ovat täyttä roskaa.
– Puolet nettotulosta eli toisen osakkaan työtulo, noin 25 000 euroa vuodessa, on pudonnut maitokiintiöiden loppumisen, Venäjän kaupan tyrehtymisen ja sen jälkeen vielä ruuan halpuuttamisen seurauksena. Kilpailuviraston uhka Valiolle voi romahduttaa alan polvilleen pitkällä tähtäimellä.
– Maitotulot kolmen työntekijän navetassa ovat pudonneet vuodessa yli 120000 euroa eli kaikkien palkka sivukuluineen on leikattu pois. Syynä halpuuttaminen, Putin kanssa leikkivät herrat, kiintiöjärjestelmän poistuminen, Keski-Euroopan lisääntynyt tuotanto ja laskenut maailmanmarkkinahinta.
"Rosvoja ja varkaita"
– 50 hehtaarin viljatilasta saatava palkka vastasi 70-luvulla lääkärin palkkaa. 2015 vuonna se vastaa terveyskeskuksen siivoojan palkkaa.
– Saan enemmän lähihoitajana.
– Vaikuttaa niin paljon, että luovun maidontuotannosta. Oma palkka on romahtanut, työntekijää ei ole varaa enää palkata, yksin en pysty enkä jaksa.
– Lypsykarjalle ostettavissa puolitiivisteissä on jouduttu tinkimään ja etsimään halvempia vaihtoehtoja.
– Onneksi tämän vuoden lainojen lyhennykset sain jättää väliin. Ensi vuodesta en tiedä miten selviän.
– Kaikki lihatalot on rosvojen ja varkaitten käsissä
Kustannukset nousseet
Tuottajien mukaan litra- ja kilohinnat ovat pudonneet jopa kymmeniä prosentteja kolmen vuoden takaisesta. Sen sijaan esimerkiksi rehujen hinnassa, koneiden vuokrissa, varaosissa, eläinten lääkintäkuluissa tai lannotteissa ei ole tuottajien mielestä alennuksia näkynyt, vaan nousu on jatkunut.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
– Maidon hinta on pudonnut 20-25 prosenttia. Lihan hinta noin 30 prosenttia.
– Maidon hinta on tippunut 10,5 senttiä litralta ja esimerkiksi välitysvasikan hinta laskenut 20 euroa. Jos sattuu tulemaan alipainoinen vasikka, eli syntymäpaino alle 40 kiloa, on huomattavasti halvempaa lopettaa se heti.
– Viljan hinta on laskenut vuoden 2013 tasosta 30 prosenttia. Sen sijaan tuotantokustannukset kuten lannoitteet, polttoaineet, sähkö ja koneet ovat kallistuneet, joten tilan tulokseen vaikutus on suurempi.
Palkka on puolittunut
– Viljanostajien on todella helppo säännöstellä viljan saantia ja hintaa. Kun ensin tiputtaa viljanhintaa 20 euroa ja sitten nostaa 5 euroa, silloin alkaa kauppa käymään, kun viljelijät pelkää hinnan tippuvan lisää.
– Mikään muun ammattiryhmä ei hyväksyisi tällaisia palkanalennuksia, meillä ei vain ole vaihtoehtoja, eläimet on hoidettava joka päivä ja aina löytyy jostain se toivo, josko huomenna olisikin paremmin.
– Palkka on puolittunut. Monella muulla menee vielä paljon huonommin.
– En myy enää teollisuudella, vaan suoraan kuluttajalle.
– Venäjän pakotteet ovat vieneet liikevaihdostamme noin 100 000 euroa vuositasolla. Tämä näkyy suoraan investointien siirtymisenä kauas tulevaisuuteen.
Kesko muistaa tuottajia
Tuottajien mielestä heidän näkemyksiään ja olosuhteitaan ottaa parhaiten huomioon kauppiasvetoisena toimiva pörssiyhtiö Kesko.
Osuuskunnallinen S-ryhmä sen sijaan saa tuottajilta rapaa niskaansa "halpuuttamisensa" lisäksi röyhkeydestä tuottajia kohtaan.
Markkinaosuutta kovasti kasvattanutta ja haastajaksi nousutta saksalaista Lidliä moitittiin etenkin liian vähäisestä suomalaisten tuotteiden osuudesta valikoimassaan. Rikinkatkuisia mainintoja toiminnastaan saivat kuitenkin kaikki toimijat.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
– Lidl on kova kilpailuttaja, mutta jättää tuottajan "rauhaan" kilpailutuksen jälkeen. S- ja K-ryhmä nostaa tuottajien oman merkin hinnan ylös ja saamallaan katteella laskee kaupan oman merkin tappiolliseksi.
– S-ryhmä kertoo röyhkeästi, että halpuutus on heidän katteesta ja toimintansa tehostamisesta johtuvaa. Tosi asiassa raaka-aineiden hinnat ovat alentuneet, jolloin on luonnollista, että lopputuotekin on edullisempi. Kesko pystyy kauppiasvetoisena suosimaan lähituottajia paremmin. Lidl käyttää "suomi" symboleita hyväkseen heppoisin perustein, luodakseen mielikuvaa suomalaisesta tuotteesta, monesti kuitenkin raaka-aineet tulevat muualta.
– S-ryhmän toiminta on lähes tuomittavaa
– Ehkä Lidl ei ota niin paljon välistä
– S-ryhmä on saalistava peto, sille on aivan sama loppuuko Suomesta ruoantuotanto.
– S-ryhmän asenne lähiruoan tuotantoon on ollut suuri pettymys. Erittäin jäykkä toimija suuruudesta johtuen.
– Lidl ei peri toimittajilta lisämaksuja siitä, että kauppa kuljettaa tavaroita terminaalistaan liikkeisiinsä, eikä jätä omien tuotemerkkiensä kehittelyä teollisuuden vastuulle. Lidl on monessakin käytännössä reilumpi, mutta suomalaisten tuotteiden osuus Lidlissä on heikko.
– Kauppa kyykyttää lihateollisuutta ja lihateollisuus tuottajaa. Teurastamot määräävät kaiken. Mistä eläinaines tulee, mihin sen saa myydä ja mihin hintaan. Mitä rehuja saa syöttää ja mitä rehut maksaa. Milloin ja minkä verran kukakin saa tuottaa ja kenelle. Tuottajat on pakotettu allekirjoittamaan tuotantosopimukset, joissa ei tuottajalla ole mitään oikeuksia. Jos haluat sopimuksiin muutoksia, se ei käy. Jos et allekirjoita, tuotantosi loppuu siihen, koska teurastamot omistavat eläinaineksesi, et sinä.
Kaupalla on liikaa valtaa
Tuottajien mielestä päivittäistavarakaupalla on liian paljon valtaa suomalaisessa ruokaketjussa.
Tuottajat haluaisivat K- ja S-ryhmän välille ja heitä vastaan lisää kilpailua. Kilpailuviraston toivotaan irrottavan otteensa Valiosta ja tarkastelevan kauppajättejä. Yhteistyötä kaupan, teollisuuden ja tuottajien välillä pitäisi myös lisätä ja tuottajien saamia hintoja turvata takuuhinnoilla.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
– Kesko ja S-ryhmä pitää purkaa
– Kauppiaiden pitäisi voida suosia suomalaisia tuotteita
– Reilun kaupan hintalisä suoraan kuluttajalta tuottajalle.
– Yhä useampien tilojen pitäisi alkaa myymään tuotteensa suoraan kuluttajille.
– Valio on saanut maidon suoramyynnin vaikeaksi, miltei laittomaksi. Pelottelu on asiassa turhaa. Maito pitäisi vapauttaa suoraa tilalta myytäväksi ilman turhaa byrokratiaa.
– Ilmaisia tontteja ulkomaalaisille maatalous-ja elintarvikeketjuille
"Palataan hintasäännöstelyyn"
– Kilpailuvirasto voisi Valion kiusaamisen sijasta tutkia S-ryhmän ja Keskon toimintaa tarkemmin.
– Palataan 70-luvun alkuun eli hintasäännöstelyyn
– Alkutuottajalle isompi osuus tuotteen loppuhinnasta, esimerkiksi 30-40 prosenttia. Kaupan osuus voisi olla enintään 20-30 prosenttia. Rahti tulisi aina ostajan maksettavaksi. Eli nyt jos tuottaja ostaa esim. siemenet, tulee rahtikulut päälle. Ja jos tuottaja myy viljaa, joutuu hän maksaa rahdin!
– Pienet tuottajat tapetaan markkinoilta, kun hyllytilasta täytyy maksaa erikseen ja jos pääset ketjutoimittajaksi, voluumi täytyy olla tarpeeksi isoa, ja tavaraa toimittaa isoja määriä, joka on monelle pienyritykselle iso kustannus- ja kynnyskysymys. Markkinointimaksut pois ja ketjuttaminen vapaammaksi, lähituottajaa ajatellen.
– Tuottajien ja jalostajien pitää hakea parempaa hintaa muualta. Jos on 3 ostajaa ja 50 000 tuottajaa, ostajilla on valta, mutta jos on 300 ostajaa ja 50 000 tuottajaa, ostajilla on vähennän valtaa.
Ylen tekemään verkkokyselyyn vastasi yli 2800 tuottajaa eri puolilta Suomea. Kyselyn lähetti eteenpäin tuottajille Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK. Etujärjestö ei kuitenkaan ole päässyt tutustumaan kyselyn vastauksiin tai vaikuttamaan millään tavalla kyselyn sisältöön.