Maataloushallinto lähestyi eilen hallintoalamaisiaan muutamalla sähköpostilla. Jotta olet oikeutettu 56 €/ha ruhtinaalliseen ympäristökorvaukseen, tee sitä tätä ja tuota siihen päivämäärään mennessä ja ilmoita siitä viranomaiselle kaavakkeella a, b ja c. Jos et, teitä tullaan rankaisemaan ankarimman jälkeen...
Parasta ympäristönsuojelua on oikea-aikaiset viljelytoimet ja hyvä sato, joka ottaa enemmän ravinteita kuin sille annetaan. Päästäänkö tähän kaivamalla kuoppa jokaiselle yli 0,5 ha lohkolle, sitä voi jokainen tykönänsä mietiskellä.
Byrokratiaa on yritetty vähentää erillaisilla tukijärjestelmäuudistuksilla moneen kertaan. Tässä on törkeästi epäonnistuttu, paperien kanssa nysvääminen lisääntyy vuosi vuodelta ja se vie paljon aikaa oikeilta ympäristöä hyödyttäviltä viljelytöiltä.
Nämä byrokratian kukkaset ovat aivan kotoista valmistetta. Tämä meillä osataan. Virkamiehet laativat ohjeita ja määräyksiä päät punaisena ja työllistävät itsensä näiden valvonnalla.
Maataloushallinnon viestejä alla:
Asia tiedoksi teille.
Ympäristökorvauksen syysilmoitusaika lähestyy
Tänä syksynä viljelijöiden tulee ilmoittaa Vipu-palvelussa lohkot, joilla toteutetaan lietelannan sijoittaminen peltoon-, ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen- tai pellon talviaikainen kasvipeitteisyys -toimenpiteitä.
Ilmoitusaika alkaa 19.10. ja päättyy 30.10.
Lanta- ja lannoitetoimenpiteissä ilmoitettavat tiedot
Lietelannan sijoittaminen peltoon- ja ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen -toimenpiteissä ilmoitetaan peruslohkoittain
• levitetyn lannan ja/tai orgaanisen lannoitevalmisteen levityspinta-ala (ha)
• lanta- tai lannoitelajit (hyväksytyt lannoitteet sitoumusehdoissa)
• määrä (m3/ha)
• levityspäivämäärät.
Lietelannan sijoittaminen peltoon -toimenpiteessä ilmoitetaan lisäksi selvitys käytetystä lannanlevityskalustosta ja ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen -toimenpiteessä lannoitteen kuiva-ainepitoisuusprosentti.
Ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen -toimenpiteessä tulee ilmoittaa lannan tai lannoitteen tai muun toimenpiteessä hyväksyttävän materiaalin luovuttajan nimi ja tilatunnus.
Jos lantaa tai lannoitetta vastaanotetaan, molemmissa toimenpiteissä viljelijä toimittaa kuntaan viimeistään 30.10.2015 erillisenä paperiliitteenä luovutussopimuksen, maksukuitin tai rahti- tai kuormakirjan, josta selviää materiaalin hankinta ja määrä. Jos liitteestä ei käy ilmi lannoitemateriaalien ravinnesisältö, viljelijän tulee säilyttää tuoteseloste tilalla.
Liitteenä olevaa lomaketta 258L (ilmoitus lannan luovuttamisesta) voi tarvittaessa käyttää kuntaan jätettävissä ilmoituksissa, vaikka kyseessä on Ely:n erityistukisopimuksen pohja. Palautus kuntaan, ei Ely:lle, vaikka lomakkeen alareunassa näin lukee.
Ko. lomake löytyy myös
https://www.suomi.fi/suomifi/suomi/hakutulos/index.jsp?q=258Lsivulta word- pohjaisena, jolloin sen voi täyttää koneella.
Paljon muistettavaa lannoituksesta
Ympäristökorvauksen sitoumuskausi alkoi 1.5.2015, joten ennen 1.5.2015 levitettyä lantaa ei huomioida näissä toimenpiteissä. Lannoitteen levittäminen ilmoitetaan siis toukokuusta alkaen.
Lantatoimenpiteistä maksetaan ilmoitetun levitysalan perusteella.
Koska lannoitus on kielletty viisi metriä lähempänä vesistöä, tulee toimenpiteisiin ilmoitettua alaa vähentää peruslohkolla viiden metrin kaistan verran, jos peruslohko sijaitsee vesistön varrella.
Lannan ja lannoitevalmisteiden käyttöä koskee monia rajoituksia. Viljelijän kannattaa kerrata vaatimukset tarvittaessa täydentävien ehtojen oppaasta ja sitoumusehdoista.
Kasvipeitteisyydestä ilmoitettavat tiedot
Peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys -toimenpiteessä ilmoitetaan peruslohkoittain kasvipeiteala ja -muoto kohdentamisalueella ja kohdentamisalueen ulkopuolella. Kasvipeitteisyyden muotoja ovat aito kasvipeitteisyys (kasvava kasvi, kasvin sänki) tai kevennetysti muokattu ala.
Kasvipeitteiseksi alaksi voidaan ilmoittaa sitoumusehtojen 5.6. kohdassa luetellut alat. Nämä alat muodostavat tilan kasvipeitteisyysprosentin kohdentamisalueelle ja muulle alueelle. Korvaus maksetaan kasvipeitteisyysprosentin (20,40,60 tai 80) mukaan keväällä ilmoitetuille kasveille, joille se voidaan maksaa. Esimerkiksi kesannolle ei makseta ympäristökorvausta.
Vanha erityistukisopimus lietelannan sijoittamisesta päättyy 30.9.
Jos viljelijällä on tänä syksynä päättyvä ympäristötuen erityistukisopimus lietelannan sijoittamisesta peltoon, liete on levitettävä viimeistään 30.9.2015, jolloin kyseinen sopimuskausikin päättyy. Ympäristötuen erityistukea ei makseta 30.9.2015 jälkeen levitetystä lietteestä.
Viljelijällä voi olla vanhan sopimuksen lisäksi myös kevään 2015 tukihaussa valittu toimenpide lietelannan sijoittaminen peltoon. Samalle lohkolle ei kuitenkaan makseta samaan aikaan sekä vanhan että uuden ohjelmakauden mukaista korvausta lietelannan sijoittamisesta.
Jos viljelijällä on sekä 30.9. päättyvä sopimus että uuden ohjelmakauden toimenpide lietelannan sijoittamisesta, vähintään 20m3 lietettä tulee levittää ehtojen mukaisesti 1.–31.10. välisenä aikana, jotta korvaus voidaan maksaa ohjelmakauden 2014–2020 ympäristökorvauksen toimenpiteen mukaisena.
Maaseutuviraston Aitta -uutiskirjeessä on tullut tänään tarkennusta ko. asiaan, jonka lähetämme teille tiedoksi
Tarkennusta suojakaistavaatimukseen ympäristökorvauksen lantatoimenpiteissä
Ympäristökorvauksen toimenpiteistä lietelannan sijoittaminen peltoon ja ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen maksetaan ilmoitetun levitysalan perusteella. Aitta-uutiskirjeessä 22.9. tiedotettiin, että levitysalasta vähennettäisiin kuitenkin peruslohkolla viiden metrin kaista, jos peruslohko sijaitsee vesistön varrella. Tätä aluetta ja sen mittaamista tarkennetaan tällä tiedotteella. Tukiehdoista tulevat rajoitteet tulee ottaa huomioon, kun toimenpiteeseen ilmoitetaan pinta-alaa.
Täydentävien ehtojen mukaan lannoitus on kielletty viisi metriä lähempänä vesistöä. Tämä lannoittamaton alue mitataan vesistön keskivedenkorkeuden mukaisesta vesirajasta. Jos peruslohko sijoittuu vesistön varrelle, voi vesistön ja peruslohkon välillä olla luontaisesti jo tuo vaadittu viiden metrin alue. Silloin viiden metrin kaistaa ei tarvitse vähentää peruslohkon pinta-alasta.
Ympäristökorvauksen tilakohtaisen toimenpiteen vaatimuksissa on kolmen metrin suojakaistavaatimus vesistöjen varrella olevalla pellolla. Suojakaista mitataan peltolohkon reunasta pellolle päin. Tätä suojakaistaa ei tarvitse jättää, jos
1) maatalousmaan ja vesistön tai valtaojan välillä on metsää, pensaikkoa, tonttimaata, tiealuetta, jouto- tai kitumaata tai muuta aluetta aina vähintään keskimäärin 10 metriä eikä vesi tulvankaan aikana nouse maatalousmaalle tai
2) maatalousmaa sijaitsee tulvapenkereen takana ja kuivatusvedet johdetaan pois pumppaamalla tai muulla vastaavalla tavalla.
Jos peruslohko sijaitsee alle kymmenen metrin päässä vesistöstä, on kolmen metrin suojakaista vähennettävä peruslohkon pinta-alasta.