Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
"En usko, että kovin moni tuottaa maitoa alle tuotantokustannusten. He sanovat tuottavansa, mutta jatkavat tuotantoa."
Maatalouskomissaari Phil Hogan.

Tältä aikamme suuriin visionääreihin kuuluvalta nerolta unohtuu, että karjankasvatus on pitkäjänteistä työtä.
Niin myös karjanpidon alasajo. Järkevästi tehtynä siihen menee vuosi.
Totuus paljastunee komissaarillemme keväällä 2016.



Kuinka kauan nuorkarjaa kannattaa kasvattaa lypsäviksi? Tätä pohditaan monilla tiloilla.

Huono vuosi on saanut yhä useamman maidontuottajan epäröimään.

Vuonna 2020 Suomessa on enää 4500 maitotilaa, ennustaa Raisioagron teettämä tutkimus. Tällä hetkellä maitoa tuotetaan 8241 suomalaistilalla.

Alan näkymät ovat synkistyneet selvästi viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vielä vuosi sitten arvioitiin tiloja olevan vuosikymmenen vaihteessa 5450 kappaletta.

Maitotilojen näkymät 2015–2020 -tutkimuksen teki toukokuussa Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. Kyselyyn vastasi 1032 suomalaista maidontuottajaa.

Tämä on laajuudeltaan millä tahansa toimialalla syvä ja laaja rakennemuutos.


http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/lähes-puolet-maitotiloista-pohtii-lopettamista-1.129391
 
Seuraavaksi kielletään viljeliää kuolemasta ilman byrokraatin lupaa ja ennen poismenoa on täytettävä lomake ja odotettava kokotilantarkastusta jottei ennen poismenoa jää joku sanktio antamatta

Nou hätä. Ely-keskus kyllä lähettää sanktiot samalle tilatunnukselle. Ei sanktioita pääse karkuun mitenkään.
 
Nou hätä. Ely-keskus kyllä lähettää sanktiot samalle tilatunnukselle. Ei sanktioita pääse karkuun mitenkään.
Hyvä kuulla ettei pakoon pääse se onkin ainoa hyvä tässä jutussa, peljästyin kyllä ensin vastauksesi tarkoittavan että lasku lähtee jopa rajan taakse.

Mutta oikeasti joutuuko tilanpidon jatkaja ne saktiot maksamaan ennenkuin voi tilanpitoa jatkamaan ja saa tukia?
 
Hyvä kuulla ettei pakoon pääse se onkin ainoa hyvä tässä jutussa, peljästyin kyllä ensin vastauksesi tarkoittavan että lasku lähtee jopa rajan taakse.

Mutta oikeasti joutuuko tilanpidon jatkaja ne saktiot maksamaan ennenkuin voi tilanpitoa jatkamaan ja saa tukia?

Yleensä sanktio vähennetään myöhemmin maksettavista tuista. Ei tule mieleen tapausta että niitä olisi peritty takaisin niin paljon että tukivähennyksen sijaan olisi pitänyt alkaa jopa maksamaan.

Ei valtio saataviaan nyt yhden kuoleman takia unohda.
 
Yleensä sanktio vähennetään myöhemmin maksettavista tuista. Ei tule mieleen tapausta että niitä olisi peritty takaisin niin paljon että tukivähennyksen sijaan olisi pitänyt alkaa jopa maksamaan.

Ei valtio saataviaan nyt yhden kuoleman takia unohda.

Eikä maksa saatavia takaisinpäin.

Kun isä kuoli, oli hänellä viikko aikaa lomaan.
Loma peruttiin. Melan maksuja ei palautettu loppuvuodelta.
Voitte kuvitella vihan määrän.
 
Mielipide kauppojen myymien elintarvikkeiden halpuutuksesta:

”Halpuutus on hirveä virhe ruokaketjulle”

POLITIIKKA JA TALOUS 9.10.2015, 05:00
58703-jpg.jpg

Ruokakauppojen hintakisaan liittyy riskejä, varoittaa bränditutkija. Halpa ja huono voivat ihmisten mielessä yhdistyä.

Ruuan halpuutuskampanja on ollut S-ryhmälle menestys, mutta kovassa hintakisassa piilee omat vaaransa.

”Ihmisten mielessä halpa hinta ja huono laatu ovat suhteessa toisiinsa”, muistuttaa brändeihin perehtynyt toimitusjohtaja Marko ParkkinenRatkaisutoimisto Seedi Oy:stä.

Suurten kauppaketjujen hintakisaa Parkkinen luonnehtii ”hirveäksi virheeksi” koko suomalaisen ruuan arvoketjun kannalta. Hänen mukaansa myös kauppojen oma maine voi siinä kärsiä kolauksen.

Johtaja Veli-Pekka Ääri SOK:sta ei usko, että hinta-ale syö kauppaketjun mainetta. Kyse on kauppojen välisestä kisasta.

”Jollemme ota hintakilpailukykyä kiinni verrattuna esimerkiksi meitä kymmenen kertaa suurempaan saksalaiseen kilpailijaan, niin meille tulee hankalat ajat”, Ääri sanoo.

Pellervon taloustutkimuksen vt. toimitusjohtaja Perttu Pyykkönenkysyy, onko katteissa siis ollut aiemmin ilmaa.

”Nyt on luotu mielikuva, että kauppa on tässä suuri hyväntekijä ja kuluttajan asialla. Miksi se ei ole ollut sitä aikaisemmin?”

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...puutus-on-hirveä-virhe-ruokaketjulle-1.130262
 
Eikös se niin ollut että tänään oli ihan hyvä päivä kylvää syysvehnää? Tyrkkäsin muutaman hehtaarin jos sattuisi sen verran lämmin loppusyksy että saa ensi vuoden syksylle kunnolla siementä niistä.
 
Tohtori on tympääntynyt puun suomalaiseen pystykauppa järjestelmään.

Puun pystykauppa on korruptiota

8333645.jpg

Puunhankinnan kulut, noin 600 miljoonaa euroa, ovat isännätöntä rahaa, koska puunmyyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia. Hän saa tietää vain jäännöksen, jota nimitetään puun kantohinnaksi, kirjoittaa Lauri Vaara. (Kuva: ANNI NIEMINEN)

Puukauppojen hitaasta sujumisesta keskustellaan metsäalalla jatkuvasti. Metsänhoitajat syyttävät metsänomistajia yritysmäisyyden puuttumisesta puunmyynneissä. Todellisuudessa yritysmäisyys puuttuu puunostosta, jota järjestävät metsänhoitajat.

Metsänhoitajien maassa (väitöskirjani nimi) metsänhoitajilla on oma puunhankinnan palveluyritys. Metsäyhtiön omistama puunvälitysyritys on liitetty yhtiön puunosto-osastoon metsäosastoksi. Valtaa metsäosastossa käyttävät metsänhoitajat. Metsäosastosta on tehty puun hovihankkija. Yrittäjiltä ei osteta tehtaille toimitettua puuta.

Vastaava monopoli syntyisi asuntojen välitykseen, jos pankin omistama asuntojen välitysyritys liitettäisiin pankin lainaosastoon asunto-osastoksi. Finanssivalvonta on kieltänyt pankkeja suosimasta omia asuntovälitysyrityksiä.

Metsäosasto periytyy hevoskaudelta, jolloin puunhankintaan liittyi muun muassa kämppien ja hevostallien rakentamista. Koneellisen puunkorjuun aikakaudella metsäosasto saattaa olla tarpeeton rasite.

Metsänhoitajien maassa on myös oma puukauppatapa, jolla puunkorjuu otetaan metsänhoitajien korjuupalvelun monopoliksi. Metsäosasto ostaa puuta ehdolla, että puunmyyjä vastasuorituksena ostaa korjuutyön metsäosastolta. Ehto piilotetaan puun pystykaupalla, jossa puun ja korjuutyön kaupat tehdään yhdellä hinnalla. Pystykaupoilla korjataan yksityismetsien puusta 85 prosenttia.

Muissa Euroopan maissa ei ole pystykauppoja eikä metsäyhtiöiden palveluyrityksiä. Puukaupat ovat tienvarsi- ja tehdaskauppoja ja puun toimittavat jalostajille pääosalta yksityiset yrittäjät.

Pystykauppa on korruptiota. Arvostetussa englanninkielisessä metsäalan oppikirjassa todetaan: ”Puun pystykauppa on täydellinen – ehkä paras – korruptiota aiheuttava ja ylläpitävä järjestelmä”.

Korruption alku on siinä, että pystykaupassa metsäosastolla ei ole liiketaloudellista tulosvastuuta toiminnastaan. Vastuuta puunkorjuun kustannuksista ei ole, sillä metsäosasto vähentää korjuun kustannukset ja muut kulut pimeästi puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnasta. Vastuuta myöskään yhtiön puukustannuksista ei ole, sillä puu luovutetaan tehtaalle hankintakustannuksilla.

Puunhankinnan kulut, noin 600 miljoonaa euroa, ovat isännätöntä rahaa, koska puunmyyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia. Hän saa tietää vain jäännöksen, jota nimitetään puun kantohinnaksi.

Puunkorjuun kuluvähennystä voidaan manipuloida rajattomasti, sillä vähennettyjen kustannusten ei tarvitse vastata todellisia kustannuksia. Kuusitukin kaupoissa kuluvähennys on yleisesti nollaa pienempi eli puun pystyhinta on tienvarsihintaa korkeampi. Kuluvähennykseen voidaan sisällyttää muitakin kuin korjuun kustannuksia.

Kuluvähennysten manipuloinnilla säädellään jäännöskantohintaa, jolla ohjataan puunmyyjiä haluttuun käyttäytymiseen puukaupoissa. Korkealla jäännöshinnalla palkitaan puunmyyjiä pystykaupoista, avohakkuista ja puun kesäkorjuusta. Matalalla jäännöshinnalla rangaistaan hankintakaupoista, poimintahakkuista ja talvikorjuun vaatimuksista.

Metsänhoitajien korjuupalvelussa vallitsee lähes uskomaton sokeus talouden peruskäsitteistä; puunkorjuun tehokkuus ymmärretään väärin. Kustannusten minimointi ei viiteenkymmeneen vuoteen ole ollut puunkorjuun tehostamisen tavoitteena. Sen sijasta on tavoiteltu työn tuottavuutta, jota on mitattu työtunnin kuutiometreillä. Siinä ei oteta huomioon metsäkoneen hinnan korkoja ja lyhennyksiä eikä lavettikuljetuksen ja hankintaorganisaation kustannuksia.

Väärin ymmärretty tehokkuus käynnisti 1960-luvulla tapahtumasarjan, joka saattaa olla maan talouselämän kaikkien aikojen suurin talouspoliittinen moka. Maataloustraktori syrjäytettiin puunkorjuusta ja tilalle tuotiin metsätraktori, vaikka maataloustraktorin ajotaksat olivat taksataulukoissakin metsätraktorin maksuja alemmat. Seurauksena oli koneiden vajaakäyttö sekä pellolla että metsässä.

Korjuutyön maksaja oli eristettävä puunkorjuusta, sillä maksaja ei tavoittele korkeaa työmäärää vaan matalia kustannuksia. Maksaja – puun myyjä – eristettiin puun pystykaupoilla.

Metsäkonetta mainostettiin edistyksen harppauksena. Todellisuudessa se aiheutti samanlaisen elinkeinoelämän romahduksen kuin muutkin tunnetut edistyksen harppaukset. Puunkorjuun ansioiden menettäminen romahdutti maatilayritysten kannattavuuden. Kymmenet tuhannet maatilayritykset lopettivat toimintansa ja väki muutti Suuressa muutossa Ruotsiin ja kaupunkeihin.

Nykyisinkin metsäkoneen kustannukset ovat metsävarustetun maataloustraktorin kustannuksia korkeammat. Kalliin korjuun lisäksi kustannuksia nostavat metsäkoneen edellyttämä avohakkuu ja puun kesäkorjuu. Kesäkorjuu on talvikorjuuta kalliimpaa, ruhjoo metsiä ja levittää maannousemasientä.

Puun talvikorjuu olisi edullista myös metsäteollisuudelle. Korjuukustannusten alentuminen alentaisi metsäyhtiön puukustannusta. Sahatavaran laatu edellyttää tukin talvikorjuuta. Puun lumivarastointi on kesäkorjuuta edullisempi tapa tyydyttää tehtaiden tuoreen puun tarve kesällä.

Puukaupan ongelmien ratkaisu edellyttää pystykaupan lopettamista. Korjuutyön sitominen puun kauppaan pystykaupaksi voidaan kieltää kilpailulain vastaisena kauppatapana.

Erillisissä korjuutyön kaupoissa metsäyhtiöt kilpailisivat maatila- ym. yrittäjien rinnalla tienvarsikauppojen puunkorjuusta ja puun myyjä maksajana valitsisi urakoitsijan. Talvikauden puunkorjuu voisi lisätä maatilayritysten tuloja noin 400 miljoonalla eurolla. Metsätalouden vuotuiset kustannukset voisivat alentua noin 200 miljoonaa euroa (20 prosenttia).

LAURI VAARA

maatalous- ja metsätieteitten tohtori, valtiotieteen tohtori, Helsinki

http://www.iisalmensanomat.fi/news/puun-pystykauppa-on-korruptiota/
 
Lauri Vaara kompromettoi itsensä vahingollisella tavalla ottamalla kantaa asiaan,
joka on haissut monen metsänomistajan nenään aina. Lyhyestä virsi kaunis:

tehotonta ja järjettömyyksiin paisutettua toimintaa ylläpidetään metsänmyyjän
lompakolla. Vastakommentit tunnen kyllä ja niissäkin on puolensa. Metsätaloudes-
sa on tehty 60 vuoden aikana monia temppuja, joita ovat ihmetelleet kulloisetkin
aikalaiset ja erityisesti jälkipolvet. Muistan elävästi kuinka -80-luvulla metsäherrat
vetivät selkäkeikkanaurua muiden valtioiden metsätalouksille. On vähän kuivunut
nuo pyräykset.
 
Kyllä Lauri Vaara puhuu asiaa.

Merkillistä on myös hankintakaupalla myydyn tukin hinnoittelu. Hankintakaupassa metsän omistaja hakkaa tai hakkuuttaa puut itse ja hommaa ne tien varteen. Se on polttanut metsässä bensaa ja tupakkia, hikoillut ja rimpuillut pää märkänä tukkien kanssa ja siitä maksetaan sama hinta kuin yhtiön urakoitsijan suorittamasta konehakkuusta ja puiden ajamisesta pois metsästä tien varteen. Jokseenkin merkillinen yhtälö.

Käräjiä käytäneen vieläkin metsäyhtiöiden hintakartellista. Kartelli oli puun myyjille selvää jo ennen käräjöintiäkin.
Kyläkunnat ja savut oli yhtiöiden kesken jaettu. Meiltä osti puuta Kutsetin miehet, naapurikylästä Metsäliitto, seuraavasta UPM.
Jos tarjouksen onnistuit savujaon ulkopuolisesta yhtiöltä edes saamaan, oli se varmuudella alle yhteisesti yhtiöiden kesken sovitun ostajan hinnan.

Puunmyyjän kannalta kaikki ei ole tässä maassa sujunut kuin Strömsöössä, eikä suju tänäkään päivänä.

Myös metsänhoidon suositukset ja ovat vuosien saatossa muuttuneet. Harsintahakkuu oli pitkään ankarassa pannassa, nyt se on sallittua. Metsän kalliilta uudistamiselta tuolla harsinnalla vältytään, muuten en ole lainkaan vakuuttunut sen hakkuutavan järkevyydestä. Harsinnassa suurimmat ja parhaat puut poistetaan, kasvamaan jää aliskasvos räipe, kitukasvuiset isojen puiden katveessa olleet puut. Ne siitä ajan kanssa vähän kasvaakin, ennen seuraavaa harsintaa. Tehokkain tapa saada aikaiseksi vajaatuottoisia metsiä.

Samoin ikä/järeys vaatimukset ovat uudistushakkuissa lieventyneet. Jos tätä nykyä siltä tuntuu, voi hieman rannetta paksumman metsikön silpaista avohakkuulla tasaiseksi. Erityisesti metsäyhtiöt tätä harrastaa, 60- vuotias hyvässä kasvussa oleva männikkö nurin. Niillä on ekonomit laskemassa optimaalisen kierron kannattavuutta ja ne ei tunteile.

Eräs ongelma suomen metsätaloudessa nykyisin on metsän omistuksen pirstaloituminen. On omistajia, esim. perikuntia, jotka ottaa metsästä mitä sieltä on otettavissa ja sen jälkeen metsä jätetään oman onnensa nojaan. Jokaisella joskus metsissä liikkuneille näitä tulee vastaan. Mieli ei mettä keitä niitä ryteiköitä tarpoessa.
 
Metsäkonetta mainostettiin edistyksen harppauksena. Todellisuudessa se aiheutti samanlaisen elinkeinoelämän romahduksen kuin muutkin tunnetut edistyksen harppaukset. Puunkorjuun ansioiden menettäminen romahdutti maatilayritysten kannattavuuden. Kymmenet tuhannet maatilayritykset lopettivat toimintansa ja väki muutti Suuressa muutossa Ruotsiin ja kaupunkeihin.

Nykyisinkin metsäkoneen kustannukset ovat metsävarustetun maataloustraktorin kustannuksia korkeammat. Kalliin korjuun lisäksi kustannuksia nostavat metsäkoneen edellyttämä avohakkuu ja puun kesäkorjuu. Kesäkorjuu on talvikorjuuta kalliimpaa, ruhjoo metsiä ja levittää maannousemasientä.

Puun talvikorjuu olisi edullista myös metsäteollisuudelle. Korjuukustannusten alentuminen alentaisi metsäyhtiön puukustannusta. Sahatavaran laatu edellyttää tukin talvikorjuuta. Puun lumivarastointi on kesäkorjuuta edullisempi tapa tyydyttää tehtaiden tuoreen puun tarve kesällä.

Puukaupan ongelmien ratkaisu edellyttää pystykaupan lopettamista. Korjuutyön sitominen puun kauppaan pystykaupaksi voidaan kieltää kilpailulain vastaisena kauppatapana.

Erillisissä korjuutyön kaupoissa metsäyhtiöt kilpailisivat maatila- ym. yrittäjien rinnalla tienvarsikauppojen puunkorjuusta ja puun myyjä maksajana valitsisi urakoitsijan. Talvikauden puunkorjuu voisi lisätä maatilayritysten tuloja noin 400 miljoonalla eurolla. Metsätalouden vuotuiset kustannukset voisivat alentua noin 200 miljoonaa euroa (20 prosenttia).

Metsäkaupan korruptiosta tohtori on oikeassa. Tästä loppuosasta on kuitenkin sanottavaa:

Ruotsiin muuton huippu oli vuonna 1970 (Ponssen perustamisvuosi!) ja puunkaato koneellistui vasta 1980-luvulla. Luulenpa, etteivät nykyiset viisikymppiset pelto- ja karjataloutta harjoittavat maanviljelijät lähde enää muutenkaan urheilemaan tukkimetsään moottorisahan ja tukkisaksien kanssa. Vaikea uskoa, että metsässä hikoilulle saisi järkevää hintaa edes toimivien puumarkkinoiden oloissa. Eihän pellollakaan enää huhkita heinäseipäiden tai pikkupaalien kanssa.

Koneurakoitsijat kylläkin pitäisi vapauttaa metsäyhtiöiden ikeestä.
 
Nykyisinkin metsäkoneen kustannukset ovat metsävarustetun maataloustraktorin kustannuksia korkeammat. Kalliin korjuun lisäksi kustannuksia nostavat metsäkoneen edellyttämä avohakkuu ja puun kesäkorjuu. Kesäkorjuu on talvikorjuuta kalliimpaa, ruhjoo metsiä ja levittää maannousemasientä.

Mistä lähtien metsäkone "edellyttää" avohakkuuta ja kesäkorjuuta. Meinaako tohtori oikeasti että kaikki harvennukset tehdään edelleen käsipelissä ja talvella motot ja ajokoneet seisoo parkissa? Pysty/kantohinta hommassa varmaan on omituisuuksia joita pitäisi korjata muttei omaa keissiä nyt ihan satuja puhumalla tarvitsisi todistella.
 
Mistä lähtien metsäkone "edellyttää" avohakkuuta ja kesäkorjuuta. Meinaako tohtori oikeasti että kaikki harvennukset tehdään edelleen käsipelissä ja talvella motot ja ajokoneet seisoo parkissa? Pysty/kantohinta hommassa varmaan on omituisuuksia joita pitäisi korjata muttei omaa keissiä nyt ihan satuja puhumalla tarvitsisi todistella.
Totta, tuossa kohti tohtori on hakoteillä.
 
Koneellistaminen on ihan ok pitkällä tähtäimellä. Esim. taimien istutusta ei tarvitse monta päivää käydä kokeilemassa niin tietää ettei eläköityvien tekijöiden tilalle tule löytymään uusia. Onneksi se ei voikaan muodostua kenenkään päätoimeksi johtuen istutusajoista, erityisesti tauosta keskikesällä.

Pääomavaltaisuus hyödyttää isoja.

Suuria muutoksia on maa- ja metsätalouspolitiikan nimissä tehty yhden totuuden maassa. Esim. soiden ojittamisella on ollut valtava vaikutus. Negatiiviset puolet on mielestäni rankasti aliarvioitu.
 
Hyvin ei mene juuteillakaan. Menossa on tähän asti maataloudessa parhaiten kannattaneen tuotantosuunnan alasajo Euroopassa.

Paikallinen osk, joka kerää maitoa tällä aluella, lähestyi juuri kirjeellä: -Maitomäärien ja tuottajien suuren muutoksen vuoksi osuuskunnan keräilykalustoa on supistettu, yksi auto pois ja keräilyaikataulut uusiin puihin. Tämä on vasta alkua, totuus alkaa paljastua Hoganillekin tässä talven mittaan.


Maitokriisi kärjistyy Tanskassa


MAATALOUS 16.10.2015, 15:15

60922-jpg.jpg

Tanskalaisilla maitotiloilla alkaa olla hätä

86 prosentilla Tanskan maitotiloista on kassavirtaongelmia, European dairy update -uutiskirje kertoo.

Joka toisella tanskalaistilalla maidon tuotantokustannukset ovat vähintään viisi senttiä litralta tuottajahintaa korkeammat. Joka viidennellä tilalla miinusta tulee vähintään 9 senttiä litralta.

Monella tilalla pääoma alkaa olla syöty ja ne roikkuvat kuilun partaalla. Kun velkamäärä nousee, rahoitusta alkaa olla yhä vaikeampi saada ja korko nousee.

Heikko maidon hinta pakottaa yleensä tuottajat ottamaan kaiken irti tuotantokapasiteetistaan ja tuottamaan enemmän maitoa. Tanskassa tilanne on asiantuntijoiden mukaan se, että maan maidontuotanto alkaa kohta huveta, ellei tuottajahinta nouse.

Tanskan maidontuottajien järjestön puheenjohtaja Kjartan Poulsenarvostelee kovin sanoin niitä Euroopan maita, joissa valtio tukee maidontuottajia. "Se työntää meidät yhä lähemmäs jyrkänteen reunaa."

Maidon hinta voisi järjestön mukaan lähteä nousuun vain, jos Euroopan tuotanto vähenisi. Suunta on kuitenkin päinvastainen.

Kiintiöiden poistamisen jälkeen Euroopan maidontuotanto kasvoi neljän kuukauden aikana noin kolme prosenttia vuotta aiempaan verrattuna, vaikka Keski-Euroopassa vallitsi samaan aikaan kovista helteistä johtuva kuivuus.

SATU LEHTONEN
 
Löysin Suomen maatilat- kirjasta oman suvun tilan, jossa papan isä on ollut isäntänä vielä 1930- luvulla. Mieleeni heräsi kysymys, että minkäkokoisia maatilat ovat keskimäärin tuolloin mahtaneet olla ja miten paljon niissä on pidetty elukoita ennen koneiden laaja-alaista käyttöä? Mainitulla tilalla näyttää olleen vuonna 1931 peltoa nafti 40 hehtaaria, josta

kesannolla 3 ha
heinää kasvamassa reilu 20 ha
perunaa 1 ha
ruista 2 ha
kauraa 8 ha
ohraa 1 ha
vehnää 1 h
loput rehujuurikasveja

Lisäksi reilu 80 hehtaaria metsää ja elukoita seuraavasti:
4 hevosta
19 lehmää
*sikaa
8 lammasta
52 kanaa.

Kirjan mukaan ”Suurimmat rahatulot saadaan maidon, viljan, lihan ja munien myynnillä. Tuotteet viedään Helsinkiin.”

Sikojen lukumäärä jäänee arvoitukseksi, koska kirjasta ei saa enää selvää siitä kohdasta. Sen tiedän, että sikoja siellä on aina ollut ja sikatila se nykyään pääasiassa onkin, mutta tuo -30 luvun tilanne on epäselvä.

@Ikarus
 
Onko kenellä tietoa, paljonko Tanskan maidon tuottajahinta lienee?

Hintojen nostaminen voi tarkoittaa aina myös sitä, että kuluttajat vähentävät maitotuotteiden käyttämistä.
 
Huvitti kun tämä uutinen oli pari päivää sitten iltiksessä ja esiteltiin jonain hallituksen kärkihankkeena. SKAL varmasti näppeineen pelissä yrittämässä saada kyytipojaksi mahdollisimman paljon hankaloittavia lisäsääntöjä ajokortti/ammattitutkinto yms vaatimuksineen ettei vaan tavaran kuljettamiseen tule lisää kilpailua. Jutun urakoitsija ei nyt ehkä ihan pidättäydy kommenttineen todellisuudessa hänkään. Ilo tulee siitä että saa työkoneensa työmaalta A työmäälle B laillisesti nopeammin kuin ennen ja voi myös ottaa keikkoja pidemmältäkin. Aika on rahaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...päästää-nopeat-traktorit-tielle-2016-1.130622

Suomi päästää nopeat traktorit tielle 2016
Politiikka ja Talous
16.10.2015, 05:00
Tekstin koko: A A A
60685-jpg.jpg

Urakoitsija Antti Heinonen Pöytyältä siirsi kaivuria työmaalta toiselle keskiviikkona illalla viittäkymppiä kulkevalla traktorilla.

Tätä on odotettu, iloitsee maanrakennusurakoitsija, joka siirtää kaivurin traktorilla työmaalta toiselle. Kyse on liikenneturvallisuudesta.

Uusi EU-asetus päästää nykyistä nopeammat traktorit maanteille vuoden vaihteessa. Samalla määräykset yhdenmukaistuvat koko Euroopassa, jolloin muualla hyväksytty traktori kelpaa sellaisenaan Suomeen.

Mitään isoa muutosta ei ole tiedossa, ei ainakaan lähivuosina. Valtralla on tuotannossa 50 kilometriin tunnissa yltäviä liikennetraktoreita, jotka solahtavat uusiin määräyksiin lähes sellaisenaan.

Yli kuuttakymppiä pyyhältävät traktorit rinnastetaan kuorma-autoihin, joka tarkoittaa lukkiutumattomia jarruja ja erillisjousitusta kaikissa pyörissä.

Urakoitsija Antti Heinonen Pöytyältä on ilahtunut päätöksestä.

"Tätä on odotettu. Kyse on liikenneturvallisuudesta."

EU-asetus on pistänyt vipinää liikenne- ja viestintäministeriöön, joka yrittää saada ajokorttiuudistuksen läpi yhtä aikaa traktorivaatimusten kanssa.

Ajokorttiesitys pitäisi saada ensi viikolla valtioneuvoston käsittelyyn, jotta se saadaan voimaan vuodenvaihteessa, kertoo hallitusneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ajokorttien ehdot täsmentyvät, mutta kiristyksiä ei ole tulossa. T-kortti käy enintään neljääkymppiä kulkeviin kuten tähänkin saakka ja liikennetraktorin ajokortti riittää 60 kilometriin saakka, Maunu kertoo.
 
Hintojen nostaminen voi tarkoittaa aina myös sitä, että kuluttajat vähentävät maitotuotteiden käyttämistä.

Meinaatko että jos olen ylituottanut tappiolla halpaa bulkkia kannattaa minun jatkaa ylituottaa tappiolla halpaa bulkkia ettei mahdollisuuteni tulevaisuudessakin ylituottaa tappiolla halpaa bulkkia vaarannu?
 
Back
Top