Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mitä sitten, jos joku maatalousyrittäjä tienaa kuten siivooja? Kyllä siivoojan tuloilla pärjää. Vai onko tässä joku oletus, että maataloudessa toimininen oikeuttaisi automaattisen oikeuden rikastumiseen?
Tässähän se on. Puhutaan palkasta, vaikka kyseessä pitäisi olla yrittäminen.
Ja se vertaus lääkärin palkkaan on virheellinen. Pitäisi puhua vaikka sorvin omistamisesta. On selvää että 70-luvun sorvilla ei yrittäjä mahtituloja hanki. Tosin kun 50 (59?) % on julkista rahaa, pitäisi puhua maatalousvirkamiehestä.
Ja tuo lomitusapukin on veronmaksajan harteilla. Millä yritysalalla valtio tulee ja maksaa yrittäjän lomittajat ja sairausajan sijaiset?
Älä kuitenkaan käsitä tätä henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Tämä on yksi ala joka on ylisäädelty ja ylituettu. Ylisäätelyn ja turhien tukien takia tässä maassa ei elinkeinoelämä kehity.
Kiitos tarkennuksistasi.70-luvun sorvilla ei mahtituloja hanki vaan ei hanki 2000-luvun sorvillakaan. Näiden sorvien omistajien ero on, 70-luvun sorvin omistaja ei ajaudu tässä tilanteessa konkurssiin.
26 lomapäivää on maksutonta ja totta on, että tässä suhteessa maatalousvirkamiehillä on etu verrattuna"oikeisiin" yrittäjiin.
Sairaslomitus on maksullista ja siihen vaikuttaa myel-työtulon suuruus, maksu tuntia kohti sairaslomituksesta on tyypillisesti 10-15 €/h. Ongelmana tässä on lomittajan saanti äkillisessä tapauksessa. Yleensä ei onnistu, en ole vuosiin viitsinyt edes kysyä. Rimpuilee nyt jotenkin tehdä työt, jos nyt ei aivan kuollut ole.
Yrittäjällä on yrittäjän tai tässä tapauksessa maatalousvirkamiehen riski. Jos yritystoiminta osoittautuu kannattamattomaksi, se lopetaan.
Niinpä kalenteriini on jo merkitty lehmilleni se viimeinen päivä.
En ole huolissani omista tulevaisuuden töistäni, niitä on tarjolla. Olen huolissani siitä, mitä tämä kansa syö pahan päivän sattuessa.
Niin, kun lomitus on valtion puolelta hoidettu, vaikka huonosti, ei markkinoita synny. Muutoinhan meillä olisi tuohonkin markkinat.Sairaslomitus on maksullista ja siihen vaikuttaa myel-työtulon suuruus, maksu tuntia kohti sairaslomituksesta on tyypillisesti 10-15 €/h. Ongelmana tässä on lomittajan saanti äkillisessä tapauksessa. Yleensä ei onnistu, en ole vuosiin viitsinyt edes kysyä. Rimpuilee nyt jotenkin tehdä työt, jos nyt ei aivan kuollut ole.
Kiitos tarkennuksistasi.
Löytyykö pelloillesi vuokraajaa? Oletus siis.
Onko muuten uuden pellon raivaaminen vielä luvanvaraista ja mikä instanssi myöntää luvan jos on? Kuullaanko muita viljelijöitä jos on?
VILJELYTUET 20150
Mietintö: viljelytarkastukset yksinkertaistetaan
Hannu Koivisto · 24.9.2015 http://www.maaseutumedia.fi/mietinto-viljelytarkastukset-yksinkertaistetaan/
Viljelytarkastukset maksavat Euroopan Unionille neljä miljardia euroa vuodessa. Järjestelmä on monimutkainen ja epäoikeudenmukainen tunnollisia viljelijöitä kohtaan.
”Tähän on tulossa muutos”, MEP Petri Sarvamaa (kok.) sanoo. ”Tein oma-aloitemietinnön, joka meni täysi-istunnossa jo läpi 8.9. Valiokunnassa se meni läpi jo heinäkuussa. Seuraavaksi Euroopan parlamentin valiokuntien puheenjohtajat ja komissaarit käsittelevät asiaa 6.10.”
Sarvamaan mietinnössä on keskeistä se, että komission on luotava järjestelmä, jossa hyvin suoritujia maita palkitaan vähentämällä tarkastuksia. Huonosti suoriutujia maita, joissa tarkastuksissa on puutteita, rangaistaan lisäämällä tarkastuksia.
”Tavoite on, että viljelytarkastukset tehdään tilalla vain kerran vuodessa, eikä 22 kertaa, niin kuin jossain on tapahtunut.”
Lue artikkeli tarkastuksista tästä.
Petri Sarvamaa uskoo mietintönsä johtavan syynäämisen vähenemiseen.
Viljelytarkastukset sinne missä on epäselvyyksiä
Haaste on iso. Kiistanalainen kysymys Sarvamaan mukaan on, voidaanko hyvin ja huonosti suorituneet jäsenmaat erotella.
Toinen yksinkertaistamisen kohde on sähköisten toimintojen lisääminen.
”Komission pitää voida luottaa dataan. Suomen dataan se voi luottaa”, Sarvamaa sanoo.
Konkretiaa jo ensi vuonna
Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola oli kertomassa parlamentissa oman tilansa tarinan, kun Sarvamaan mietinnöstä järjestettiin kuulemistilaisuus. Hänellä on tarkastuksia tehty 10 vuoden ajan joka vuosi. Huolimatta siitä, että yhtään huomautettavaa asia ei ole ollut, 11. tarkastuskin tehtiin peräkkäin. Paikalla oli komission puolesta itse maatalouskomissaari Phil Hogan.
Uudistuksia olisi jo ensi vuonna nähtävissä. 2017 on välitarkastusvuosi ja CAP uudistetaan.
”Odotan konkretiaa jo ensi vuonna ja 2017 sitä on odotettavissa lisää”, Sarvamaa sanoo innostuneesti.
Toimittajalta
Merkittävä askel
Sarvamaan raportti on saanut komission herroiltakin yksipuolisesti kehuja. Sitä on sanottu merkittäväksi askeleeksi. Aloite on hyvä uutinen.
Kysymykseksi nousee, miten asioita tulkitaan.
Joissain maissa tarkastajan taskuun laitettu seteli vaikuttaa viljelytarkastuksen pöytäkirjamerkintöihin. Suomessa tilanne on toisinpäin: sanktioita tulee liian kanssa ja Suomi saa huonomman maineen kuin se ansaitsee.
Vaikka hallinto-oikeudessa vääryydet oiotaankin, kestää pari vuotta sanktiosta, kun virheellisten sanktioiden dataa korjataan komissiossa.
Suomalaiseen tarkastuskäytäntöön pitää istuttaa sallivampaa maalaisjärjen käyttöä. Muuten mallioppilas Suomi nähdään huonona suoriutujana ja saamme vain lisää syynäystä osaksemme.
Sarvamaan aie on erinomainen, mutta EU-aika on opettanut pieneen skeptisyyteen. Toivottavasti siihen ei ole aihetta, vaan uutinen tarkastuksien vähenemisestä toteutuisi.
Se olisi oikeudenmukaista.
Toimittajalta -osiota muutettu 17:03
17:24 täsmennetty: Kyse on eri maiden suoriutumisista, ei viljelijöiden.
Saahan sitä peltoa raivata mutta raivatun pellon saaminen tukien piiriin onkin sitten ihan toinen juttu. Eikös edellisellä kaudella uudet raiviot joutuneet johonkin jonoon jossa saattoi kököttää vuosia että sille sitten osoitettiin varannosta tukioikeudet jos niitä jostain muualta vapautui. Näin ainakin tilatuen osalta.
Yleensä, kun byrokratiaa on "yksinkertaistettu", niin tuloksena on ollut entistä kamalampi soppa, koska joka ikisen virkamiehen on pitänyt päästä peukaloimaan uudistuksia...Aikomus on hyvä. Tätä on yritetty moneen kertaan, Agenda 2000 jne. onnistumatta.
Suhtaudun tähänkin skeptisesti, paperisota ja valvonta on lisääntynyt vuosi vuodelta, ei keventynyt.
Näin tämä tulee menemään nytkin.
Pitäisivät nyt vaan näppinsä erossa niin ei ainakaan pahempaan suuntaan menisi.
Yleensä, kun byrokratiaa on "yksinkertaistettu", niin tuloksena on ollut entistä kamalampi soppa, koska joka ikisen virkamiehen on pitänyt päästä peukaloimaan uudistuksia...
Pitäisivät nyt vaan näppinsä erossa niin ei ainakaan pahempaan suuntaan menisi.
Olen huolissani siitä, mitä tämä kansa syö pahan päivän sattuessa.
Jä tästä - ensisijaisesti ja syvällisesti tästä - soisi maanpuolustusfoorumilla oltavan erityisen kiinnostuneita.
Maatalouden sääntely ja subventioympäristö on perseestä, mutta se on syvän rauhan ajan ja ruuan ylituotantomegajakson ongelma. Aina ei tule olemaan tällainen autuus miettiä rauhassa yksityiskohtia.
Tällä päivämäärällä taisi mennä mahdollisuus lomitukseen edes pakollisten kertausharjoitusten yhteydessä?
Pitänee opettaa lehmät huoltamaan lypsyrobottia.
Mutta kaikella on puolensa. Pitäjän lehdessä oli taannoin haastattelu sika-viljatilallisesta. Kuten tiedämme, ohra on sitä perushuttua, jolla tuo mainio ruokaeläin saatellaan syöntikuntoiseksi. Noh. Viljelijä valitti kuinka sianlihan hinta on kuopissaan ja niin on ohrakin, jota hän myy reilunlaisesti joka vuosi. Ja valittaa sitä, että ohran tuottajahinta on kolmanneksen alempi kuin muutama vuosi sitten. Onhan pirullinen yhtälö. Tuntuisi, että kun ohran hinta on huippumatala, niin silloin sikojen ruokintakustannus olisi samassa suhteessa pienempi. Toisaalta sianlihan hinta kyntää.
Mietin vaan tätä viljelijäpoloista: millaisen litskun hän onkaan rakentanut. Jos ohran hinta nousee, niin myös sikojen ruokinta kallistuu. Silloin voi valittaa, että tuottamansa ohra on perhanan kallista, ja sianlihantuotanto on kannattamatonta.....toisaalta hän saa silloin myymästään ohrasta paremman hinnan. Jos sianlihan hinta nousee, niin taatusti nousee myös ruokintakustannukset...eli ei hyvä niinkään.