Suuri maatalouskeskustelu

Löysin Suomen maatilat- kirjasta oman suvun tilan, jossa papan isä on ollut isäntänä vielä 1930- luvulla. Mieleeni heräsi kysymys, että minkäkokoisia maatilat ovat keskimäärin tuolloin mahtaneet olla ja miten paljon niissä on pidetty elukoita ennen koneiden laaja-alaista käyttöä? Mainitulla tilalla näyttää olleen vuonna 1931 peltoa nafti 40 hehtaaria, josta

kesannolla 3 ha
heinää kasvamassa reilu 20 ha
perunaa 1 ha
ruista 2 ha
kauraa 8 ha
ohraa 1 ha
vehnää 1 h
loput rehujuurikasveja

Lisäksi reilu 80 hehtaaria metsää ja elukoita seuraavasti:
4 hevosta
19 lehmää
*sikaa
8 lammasta
52 kanaa.

Kirjan mukaan ”Suurimmat rahatulot saadaan maidon, viljan, lihan ja munien myynnillä. Tuotteet viedään Helsinkiin.”

Sikojen lukumäärä jäänee arvoitukseksi, koska kirjasta ei saa enää selvää siitä kohdasta. Sen tiedän, että sikoja siellä on aina ollut ja sikatila se nykyään pääasiassa onkin, mutta tuo -30 luvun tilanne on epäselvä.

@Ikarus

Pappasi isän tila on ollut -30 luvun maatilaksi huomattavan suuri. Keskimäärin tiloilla oli tuolloin muutama hehtaari peltoa, 3-5 lehmää. Elettiin hyvin pitkällle omavaraistaloudessa ja jos ylimääräistä jäi, se myytiin. Tuollaiselta 20 lehmän tilalta myytävää jäi, ja tuon kokoluokan tilat olivat usein varsin vauraita ja ne työllistivät maataloustyöntekijöitä. Tiedätkö @pstsika montako piikaa ja renkiä tällä pappasi isän tilalla oli palkattuna?

Löysin jotain tietoa tuon ajan maataloudesta:


Voimakkaan taloudellisen kasvun aika

Suomen maaseutu eli voimakkainta taloudellisen kasvun aikaansa 1920-luvusta 1950-lukuun. Kehityksen suuntaa vauhdittivat katovuosien toistumiset ja maareformit. Torpparien vapauttaminen lisäsi itsenäisten talonpoikien määrää etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Vuonna 1922 säädetty Lex Kallio taas kohdistui suurelta osin maan itäosiin. Vuonna 1918 käydyn kansalaissodan voittajien mielestä maan yhteiskuntarauha säilyi parhaiten kiinnittämällä vähäosaiset ja epävakaat väestönosat maahan. Tärkeänä pidettiin maatalouden kehittämistä Neuvostoliittoon rajoittuvilla alueilla. Maataloudellinen rajaseutupolitiikka oli tärkeä maatalouspolitiikan osa 1920- ja 1930-luvuilla. Parhaana puolustuksena maalle pidettiin itsenäistä, hyvin toimeentulevaa maaseudun pienviljelijäväestöä.

Maaseudulla oli runsaasti työvoimaa tarjolla, koneistuminen voimistui ja metsäteollisuus tarjosi lisäansioita etenkin maan itä- ja pohjoisosien pienviljelijöille.

Maailmansotien välinen kausi oli voimakkaan talonpoikaistietoisuuden aikaa. Maa- ja metsätaloudesta elantonsa saavia ihmisiä oli 1930-luvulla enemmän kuin koskaan eli yli 2 miljoonaa. Maatalous oli maan pääelinkeino, jota arvostettiin. Maatalousväen edustus oli politiikan alueella vahva.

Maailmansotien välisen maatalouspolitiikan tavoitteena oli Suomen omavaraisuus kotimaassa kasvatettavien maataloustuotteiden suhteen, sillä 1860-luvun nälkävuosien tai ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheen puutetta ei enää haluttu kokea. Kokonaispeltoalaa kasvatettiin uudisraivauksella. Vuonna 1920 Suomessa oli viljeltyä maata noin 2 015 miljoonaa hehtaaria ja vuonna 1940 (luovutettu Karjala vielä mukaan lukien) jo noin 2 631 miljoonaa hehtaaria. Omavaraisuuden saavuttamisessa auttoivat myös hehtaarisatojen parantaminen ja kotieläinten tuoton lisääminen.

Lehmät lypsivät 1930-luvulla noin 40 % enemmän kuin ennen ensimmäistä maailmansotaa, ja myös rasvapitoisuus oli kohonnut melkoisesti. Tuoton lisääntyminen johtui rodunjalostuksesta ja ruokinnan parantumisesta. 1920-luvun alussa oli kylvöheinä korvannut niukkaravinteisen luonnonheinän.

Vuosista 1920-22 vuosiin 1936-38 rukiin keskisadot nousivat 416, ohran 380 ja kevätvehnän peräti 619 kiloa hehtaarilta. Tärkeimmät syyt satojen nousuun olivat ilmastotekijät, kehitetyt uudet lajikkeet, tehokkaampi maanmuokkaus ja runsaampi väkilannoitteiden käyttö.

Myös tuotantoteho henkeä kohti nousi huomattavasti. Osasyynä tähän oli koneellistuminen. Niittokone ja puimakone yleistyivät sotien välisenä aikana. Maidon käsittelyssä yleistyi separaattori 1900-luvun alusta lähtien. Vuoteen 1929 mennessä Suomessa oli jo miltei kauttaaltaan siirrytty maidon konekäsittelyyn. Traktoreita alettiin käyttää 1920-luvulla eteläsuomalaisilla suurtiloilla. Traktorin, leikkuupuimurin ja lypsykoneen käyttö kuitenkin yleistyivät vasta toisen maailmansodan jälkeen. Koneellistumisen ohella tuotantotehoon vaikutti joutilaiden luppoaikojen lyhentyminen ja se, että maanviljelijäperheissä tehtiin entistä vähemmän maatalouteen kuulumatonta työtä, kuten voin kirnuamista, kehruuta ja kudontaa. Lisäksi maataloudessa käytettävissä olevan työvoiman työpanosta ei olennaisesti vähentänyt työpäivän lyheneminen, kuten teollisuudessa tapahtui.

Kotimaista tuotantoa suojeltiin tullimuurein ja vientipalkkioin; jälkimmäiset tulivat ajankohtaisiksi eräiden tuotteiden alkaessa kärsiä ylituotannosta. Ylituotanto oli sellaisenaan osoitus siitä, että nälkävaarasta oli rauhan oloissa edetty kauas.

Maatalouden puhdas tuotto kasvoi vuosina 1926-1938 82 %:lla. 1920-luvun lopun lamakaudellakin se laski niin, että vuosien 1926-28 nimellinen taso ylitettiin jo vuonna 1933. Maanviljelijäväestön tulonmuodostus oli sotien välillä edullisempi kuin minkään muun väestöryhmän. Vaikeuksiakin maaseudulla kuitenkin oli. Maataloustuotteiden maailmanmarkkinahinnat laskivat laman seurauksena ja tästä seurasi maanviljelijöiden velkaantumista. Metsäteollisuuden kannattavuus heikkeni 1920-luvun lopulla pitkän nousukauden jälkeen. Puun kysyntä väheni ja kantohinnat alenivat. Uittojen ja hakkuiden lopettaminen vaikuttivat etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa pienviljelijöiden elämään.

Maaseudun voimakkaan kasvun kaudelle oli ominaista maatalouden kaupallistuminen. Vielä 1900-luvun alussa suurin osa maataloustuotteista kulutettiin omalla tilalla. 1910-luvun alussa maataloustuotteista markkinoille tuli noin kolmannes, 1930-luvun lopulla 50-60 %, 1950-luvun alussa noin kaksi kolmasosaa ja 1970-luvun alussa noin 90 %. Kaupallistumisen myötä maatalous muuttui elämänmuodosta yritystoiminnaksi.

Lukuisat kosket padottiin sotien välisenä aikana joko pieniksi myllyiksi tai puunjalostuksen energiatarpeisiin. Asutus taajamoitui koskien partaille ja jokisuistoihin. Kunnat olivat saaneet hallintonsa toimimaan ja niiden tehtäväksi tuli mm. kansan sivistystason kohottaminen. Kylille rakennettiin kouluja, ja kirkko sai kilpailla kunnantalon kanssa ja myöhemmin koululaitoksen kanssa kylän tärkeimmästä asemasta. Eri puolille Suomea perustettiin lukuisia kansanopistoja, joiden merkitys talonpoikien sivistäjänä oli huomattava. Esimerkiksi vuosien 1910 ja 1950 välisenä aikana talonpoikaisoppilaiden osuus kansanopistojen oppilaista oli jatkuvasti yli 70 %:n.

Maalaismaisemaan kohosivat tehtaanpiiput, julkisen hallinnon laitokset, pankit, kaupat ja postit. Kirkonkylä hallitsi edelleen alueensa kehitystä ja lisäsi etumatkaa muihin kyliin hallinnon keskittyessä juuri niihin.

Sotien jälkeen maaseudun elämä vilkastui entisestään ja maaseutukylät elivät kukoistusaikaansa. Siirtolaisten ja rintamamiesten asuttamisen seurauksena syntyi uusi tiloja. Samalla raivattiin runsaasti uutta viljelysmaata. Maaseudun tehtävänä oli edelleen elintarvikeomavaraisuuden lisääminen ja myös raakapuun hankinnan turvaaminen Itä- ja Pohjois-Suomen vielä tuolloin työvoimavaltaisilta metsäsavotoilta. Pohjois-Suomen suurten jokien rakentaminen aloitettiin Oulu-, Ii- ja Kemijoella. Samalla tiestö parani aina pohjoisinta Lappia myöten. Vanha kulttuuri sai väistyä uuden kehityksen tieltä. Maaseutua kehitettiin uskoen lujasti tulevaisuuteen.

Sotien jälkeen oli syntyvyys Suomessa suurimmillaan. Vuosina 1946-50 syntyi keskimäärin 100 000 lasta vuodessa. 1950-luvulla maaseutu oli hyvin täynnä. lapsia oli niin paljon, että oli rakennettava yhä uusia kyläkouluja. Maaseutu eli 1960-luvun alkuun saakka rikasta, monipuolista ja itseriittoista elämää.

Heikki Myyryläinen 1998
 
Pappasi isän tila on ollut -30 luvun maatilaksi huomattavan suuri. Keskimäärin tiloilla oli tuolloin muutama hehtaari peltoa, 3-5 lehmää. Elettiin hyvin pitkällle omavaraistaloudessa ja jos ylimääräistä jäi, se myytiin. Tuollaiselta 20 lehmän tilalta myytävää jäi, ja tuon kokoluokan tilat olivat usein varsin vauraita ja ne työllistivät maataloustyöntekijöitä. Tiedätkö @pstsika montako piikaa ja renkiä tällä pappasi isän tilalla oli palkattuna?

Perimätiedon mukaan 1910- ja 1920- luvulla olisi ollut kai pari renkiä ja pari piikaa sekä heinäaikaan kausiluonteisesti jotain jätkiä ja kulkumiehiä. Talossahan oli 7 poikaa (s. 1908, 1909, 1910, 1914, 1916, 1919, 1922) ja 3 tytärtä (s. 1912, 1913, 1914), joten 1930- luvulle tultaessa karja on saatu hoidettua omin voimin ja vakituisia renkejäkään ei ole enää ollut, vaan metsä- ja heinätöihin on kausiluonteisesti palkattu ylimääräistä väkeä tarpeen mukaan.
 
Huvitti kun tämä uutinen oli pari päivää sitten iltiksessä ja esiteltiin jonain hallituksen kärkihankkeena. SKAL varmasti näppeineen pelissä yrittämässä saada kyytipojaksi mahdollisimman paljon hankaloittavia lisäsääntöjä ajokortti/ammattitutkinto yms vaatimuksineen ettei vaan tavaran kuljettamiseen tule lisää kilpailua. Jutun urakoitsija ei nyt ehkä ihan pidättäydy kommenttineen todellisuudessa hänkään. Ilo tulee siitä että saa työkoneensa työmaalta A työmäälle B laillisesti nopeammin kuin ennen ja voi myös ottaa keikkoja pidemmältäkin. Aika on rahaa.

Luulisi, että tuosta ammattipätevyyspelleilystä yritettäisiin päästä eroon byrokratiatalkoissa. Ammattipätevyysvaatimus, jos mikä, on tarpeetonta byrokratiaa, joka vääristää markkinoiden toimintaa.
 
Meinaatko että jos olen ylituottanut tappiolla halpaa bulkkia kannattaa minun jatkaa ylituottaa tappiolla halpaa bulkkia ettei mahdollisuuteni tulevaisuudessakin ylituottaa tappiolla halpaa bulkkia vaarannu?

En tarkoita. Tappiollisesta tai huonosti kannattavasta liiketoiminnasta vain harvoin tulee kannattavaa siten, että toimintaa laajennetaan. Se on mahdollista, mutta ei tässä tapauksessa.

Olipa keinot mitkä tahansa, Suomen on pystyttävä tuottamaan elintarvikeraaka-aineensa perustuotteet ite. Jos hintojen korottaminen on se ratkaisu, niin okei. Mutta kuluttajat ovat vapaita. Maidon asema ei ole ruokavaliossa mitenkään kirkossa kuulutettu tai kultanauloin hakattu peruskallioon. Ihmisten tiedostavaisuus tuo uusia vinkkeleitä peliin. Kasvisahminta yms. suuntaukset vain lisääntyvät.

Arvaapa, minkä värisiä tölkkejä ilmestyy Lidliin yms. heti samana päivänä, kun kotimaisen maidon hintaa nostaa ropsautetaan 20 senttiä litra? Ylituotantoa nimittäin riittää. Suomi ei elä pullossa edes maidon suhteen. Liha on vielä helpompi tuoda ulkoa.

Helposti jäljelle jää vain tuotannon kansallinen tukeminen.
 
Huvitti kun tämä uutinen oli pari päivää sitten iltiksessä ja esiteltiin jonain hallituksen kärkihankkeena. SKAL varmasti näppeineen pelissä yrittämässä saada kyytipojaksi mahdollisimman paljon hankaloittavia lisäsääntöjä ajokortti/ammattitutkinto yms vaatimuksineen ettei vaan tavaran kuljettamiseen tule lisää kilpailua. Jutun urakoitsija ei nyt ehkä ihan pidättäydy kommenttineen todellisuudessa hänkään. Ilo tulee siitä että saa työkoneensa työmaalta A työmäälle B laillisesti nopeammin kuin ennen ja voi myös ottaa keikkoja pidemmältäkin. Aika on rahaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...päästää-nopeat-traktorit-tielle-2016-1.130622

Suomi päästää nopeat traktorit tielle 2016

Nopeat traktorit törmäsivät ajokorttipykälään.. Yllätys..
LÄHDE: Maaseudun Tulevaisuus lehti 28.10.15
Yli kuuttakymppiä kulkeviin tarvitaan yhdistelmäajokortti, CE-kortti, jos ajoneuvolla aiotaan kuljettaa jotain.

Tiukka ajokorttivaatimus käytännössä torpedoi nämä yli 60 km/h kulkevat traktorit.

Jepjep, näin meillä.

Nähtäväksi jää tapahtuuko tuossa ajokorttivaatimuksessa mitään lievennystä.
 
Nopeat traktorit törmäsivät ajokorttipykälään.. Yllätys..
LÄHDE: Maaseudun Tulevaisuus lehti 28.10.15
Yli kuuttakymppiä kulkeviin tarvitaan yhdistelmäajokortti, CE-kortti, jos ajoneuvolla aiotaan kuljettaa jotain.

Tiukka ajokorttivaatimus käytännössä torpedoi nämä yli 60 km/h kulkevat traktorit.

Jepjep, näin meillä.

Nähtäväksi jää tapahtuuko tuossa ajokorttivaatimuksessa mitään lievennystä.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/nopeat-traktorit-törmäsivät-ajokorttipykäliin-1.131639

Juu SKAL se siellä juottanut ja syöttänyt virkamiehet hyvin.

"Liikenne- ja viestintäministeriö rinnastaa nopeimmat traktorit kuorma-autoon. Jos perään kytketään peräkärry, kuljettajalta edellytetään esityksen mukaan CE-korttia, toteaa hallitusneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ministeriö perustelee vaatimusta sillä, että traktorin peräkärryjä ei katsasteta eikä rekisteröidä."


No miksei niitä yli 60iä kulkevia peräkärryjä ja lavetteja voi sitten rekisteröidä ja katsastaa? Tieturvallisuuden kannalta se olisi järkevääkin ettei nyt ihan mitä tahansa maatalousrimpulaa aleta vetää yli 60iä kun suunniteltu rakennenopeus useimmissa on alle sen. Tiedän kaverin jonka Fastracin vetämä lavetti on Briteistä ja siellä siellä se on laillinen 85km/h asti. Leveät ka-läskit ja ilmajarrut. Ei pitäisi olla hankala katsastettava kun komponentit paljolti ka-puolelta.
 
Hyvä, lisää laivoja viljalastissa markkinoille!

Katso video! Viljelijöiden vehnälaiva sai vipinää kauppaan


MAATALOUS 6.11.2015, 17:45
Tekstin koko: A A A
66589-jpg.jpg

KARI SALONEN
Viljalaivaa lastattiin keskiviikkona Loviisassa. Alukseen mahtuu yhteensä 3 000 tonnia viljaa.



Heikkoon tuottajahintaan kyllästyneet viljelijät päättivät viedä vehnänsä ulkomaille, itse. Video näyttää laivan lastaamista Loviisassa keskiviikkona.

Heikkoon tuottajahintaan kyllästyneet viljelijät päättivät viedä vehnänsä ulkomaille, itse. Video näyttää laivan lastaamista Loviisassa keskiviikkona.

Kotimaisten viljanostajien oli pakko tarkistaa hinnoitteluaan, kun ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC ja Uudenmaan tuottajaliitto NSP ryhtyivät organisoimaan vehnän vientiä ulkomaille.

”Viljanostajat nostivat hintaa, kun rupesimme keväällä kokoamaan pottia, ja hinta laski sen jälkeen, kun kauppa oli syntynyt”, kertoo viljan viennin käytännön järjestelyistä vastannut Polar Oats Oy:n toimitusjohtaja Tomi Virolainen.

Viljelijöiden ensimmäinen vehnäerä laivattiin Loviisassa Valkon satamassa 23.10. ja toinen tämän viikon keskiviikkona. Yhteensä matkaan saateltiin runsaat 6 000 tonnia pääasiassa Uudellamaalla tuotettua vehnää.

Onnistuneen kaupan innoittamana eteläisen Suomen viljelijät puuhaavat jo seuraavaa vientierää. Ajatuksissa on, että se lähtisi vielä tämän vuoden puolella, kertoo NSP:n toiminnanjohtaja Bjarne Westerlund.

Nämäkin suunnitelmat ovat jo ehtineet heijastua kotimaan hinnoitteluun, Virolainen iloitsee.

Sekä Virolainen että Westerlund korostavat, että suomalaistenkin viljelijöiden pitää yhä vahvemmin suunnata tuotantoaan vientiin.

”Viljasta 70–80 prosenttia käytetään kotimaassa. Yli jäävä osuus pitäisi siirtää heti vientiin. Sopimuksella pois kotimarkkinoilta.”

Erityisesti vientiin pitäisi orientoitua niillä tiloilla, joilla on pulaa varastotilasta, Virolainen neuvoo.

Katso video: Viljelijä, SLC:n asiamies Rikard Korkman ja NSP:n toiminnanjohtaja Bjarne Westerlund kertovat viljan viennin merkityksestä suomalaiselle maataloustuotannolle.

Juttua korjattu: vaihdettu oikea video kello 19.58.

JUHANI REKU

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...iden-vehnälaiva-sai-vipinää-kauppaan-1.132103
 
Komission suuressa viisaudessaan viime keväänä antama määräys, että yli 5 vuotta vanhat nurmet muuttuvat pysyviksi, aiheutti Suomessa 80.000 ha:n nurmilohkojen kyntämisen ja niiden käyttämisen muuna käyttönä kuin nurmena. Kierrepotku ympäristönsuojelun nilkkaan.

Lisäksi tästä aiheutui muutenkin tiukassa taloudellisessa tilanteessa ylimääräistä työtä sekä kuluja.

Itsekin ruiskuttelin keväällä edellisenä vuotena uusimiani laidunlohkoja alas, ohimosuonet v.t.tuksesta pullottaen, ja laitoin puitavalle ohralle.:mad:
Ja syöttelin lehmille säilörehupaaluja ruokintahäkistä laitumella, kun laitumet oli pääosiltaan ohralla.


EU:n nurmipäätös kääntyi itseään vastaan


68693-jpg.jpg

Jokioisilla hevosheinää tuottava Timo Klemelä toimi ympäristön kannalta kestävästi. Hän vältti pysyvän nurmen suorakylvämällä nurmilohkolleen kauraa. Lohko ei ollut missään vaiheessa ilman kasvipeitettä.

EU haluaa ylläpitää ympäristölle hyödyllisten nurmien alaa. Liian tiukaksi koetut tukiehdot saivat kuitenkin suomalaisviljelijät kyntämään vanhoja nurmilohkoja.

EU:n tuomioistuimen viimesyksyinen päätös pysyvien nurmien säilyttämisestä oli karhunpalvelus vesistöille ja ilmastolle, toteaa professoriKari Tiilikkala Luonnonvarakeskuksesta.

"Kaikkein huonoin vaihtoehto on, että lohkot ovat talven yli kynnöksellä."

Viime talven ja kevään aikana Suomessa muutettiin viljalle tai valkuaiskasveille 80 000 hehtaaria sellaista peltoa, joka oli vielä viime vuonna nurmella. Viljelijät pelkäsivät, että lohkoille tulee tänä vuonna merkintä pysyvästä nurmesta.

Pysyviksi nurmiksi muuttuu tänä vuonna noin 120 000 hehtaaria peltoa, Maaseutuvirasto arvioi.

"Niin ravinnehuuhtouman kuin kasvihuonepäästöjen kannalta on oleellista pyrkiä säilyttämään pitkäaikaiset nurmet nykyisessä käytössään. Ilmastonmuutoksen vuoksi me emme voi jatkossa paljon käännellä nurmia", Tiilikkala korostaa.

Pysyvä nurmi on yksi EU:n viherryttämistuen toimenpiteistä.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan pysyvän nurmeksi tulkitaan lohko, jonka viljelykierrossa ei ole muuta kasvia kuin nurmea.

Muokattu 13.11. klo 13.10: Poistettu virheellinen maininta siitä, että tuki edellyttäisi pysyvien nurmien alaa vastaavan nurmialan säilyttämistä.

Lue lisää:

Pysyvää nurmea ei ole pakko pitää nurmella

JUHANI REKU

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/eu-n-nurmipäätös-kääntyi-itseään-vastaan-1.132439
 
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19961231#L2P7

7 § (30.11.2001/1135)
Sijaisapu työkyvyttömyyden perusteella

Sijaisapuun oikeutetulla maatalousyrittäjällä on oikeus saada sijaisapua sairaudesta tai tapaturmasta aiheutuneen työkyvyttömyyden perusteella:

1) ilman lääkärintodistusta enintään seitsemäksi päiväksi; sekä

2) lääkärintodistuksen perusteella enintään siksi ajaksi, jonka todistuksella osoitettu työkyvyttömyys kestää


Ja paskat. Turhaa sanahelinää. Tätä tuli taas tänään testattua.
Toinen käsi on lähes pois pelistä, 9 vrk sairaslomaa. Kortisonipiikki olkapäähän.

Eipä paikallisella lomituslafkalla ollut taaskaan lomittajaa osoittaa. Mikä ei minua lainkaan yllättänyt, äkillisissä sairastapauksissa järjestelmä ei vaan toimi.
Voimakkaat kipulääkkeet ja navetalle. Tuttu kuvio.
 
Hyvä, lisää laivoja viljalastissa markkinoille!

Juuri näin se pitäisi mennä kaiken kotimaisen tarpeen yli menevän viljasadon osalta. Viljelijaomisteinen taho vie sen vientihinnalla ja loppusta sadosta neuvoltaisiin sitten käyttäjien kanssa ihan eri hintaan. Tähän asti melkeinpä kaikki vilja myydään tilalta vientihinnalla vaikka suurimman osan käyttö on kotimaassa.
 
Ollos huoleton, ylituotanto kohta historiaa on:confused:
Riittävä kannuste maidontuotannon vähentämiseen on nykyinen tuottajahinta. Ne lopettaa jotka pystyy.
Vuoden kuluttua tässä maassa ei enää olla maitotaloustuotteiden osalta omavaraisia.


Maidontuottajia kannustetaan vähentämään tuotantoa


POLITIIKKA JA TALOUS 23.11.2015,
72050-jpg.jpg

European Milk Boardin Johtaja Silvia Däberitz kannustaa unionin maidontuottajia yhdistämään voimansa ja vaatimaan komissiolta maidontuotannon rakenteisiin pureutuvia toimenpiteitä.

EU:n maitokriisiä voisi hallita vapaaehtoisella markkinajärjestelyllä, mutta vain, jos kaikki jäsenmaat tuottajineen lähtisivät mukaan.

EU:n viralliset toimet maidon ylituotannon hillitsemiseksi ja kannattavuuden parantamiseksi eivät ole vakuuttaneet maidontuottajia.

Siksi European Milk Board (EMB) on laatinut kolmiportaisen vastuullisuusohjelman (Market responsibility programme MRP), jonka se toivoo auttavan ongelmien ratkaisemisessa.

MRP:n ideana on markkinaindeksi, joka kuvaisi tuotantomäärien ja -kustannusten kehittymistä ja auttaisi reagoimaan niiden muutoksiin, kertoi EMB:n johtaja Silvia Däberitz maitovaltuuskunnan kokouksessa perjantaina Helsingissä.

Maitomarkkinat ovat tasapainossa, kun indeksi on 100.

Kun indeksi laskee 7,5 prosenttia, kyse on varhaisesta varoituksesta, Däberitz kuvaa. Tällöin avattaisiin varastot ja vähennettäisiin maidontuotantoa muun muassa kasvattamalla hiehoja lihaksi lehmien sijaan. Toimenpiteet olisivat voimassa, kunnes markkinatilanne normalisoituu.

Kriisin merkki on, kun indeksi painuu 15 prosenttia ja käyttöön otettaisiin tilakohtaiset viitemäärät.

Komissio kysyisi maidontuottajilta, kuka haluaa vapaaehtoisesti alittaa viitemääränsä ja saisi alituksesta korvauksen. Vastaavasti viitemääriensä ylittäjiltä perittäisiin sakkoja.

Indeksin tipahtaessa 25 prosenttia jokaisen tuottajan olisi supistettava tuotantoaan 2–3 prosenttia.

Däberitzin esityksen jälkeen penkkiriveistä kuului kommentteja, että järjestely toimisi vain, jos siihen saadaan kaikki EU-maitomaat tuottajineen saadaan mukaan. Esimerkiksi Tanskan epäiltiin lipsuvan rintamasta.


MAIJA ALA-SIURUA

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...a-kannustetaan-vähentämään-tuotantoa-1.133196
 
Siemennyslama ennustaa nimenomaan maitotilojen lakkautusaaltoa. Mitään muuta se ei voi ennustaa. Lehmä lypsää siementämättä noin vuoden, hyvä lehmä 1,5 vuotta. Suomen 280.000 lehmästä lähtee keväällä 2016 noin 28.000 lehmää teuraaksi ja samalla maan maidontuotanto vähenee noin 250-280 miljoonaa litraa. Samalla noin 1000 maitotilaa lopettaa maidontuotannon. Osa jatkaa kasvinviljely tilana.
Maitotilojen keskilehmäluku on meillä noin 28 lehmää/tila.

Menossa on EU:n mittakaavassa ennen kokematon maitomarkkinoiden uusjako.
Samalla suomalainen maaseutu autioituu, väestö muuttaa toimeentulon perässä sinne missä on työtä eli etelän kasvukeskuksiin.


alla oleva MT:stä:

Siemennyslama voi
ennustaa maitotilojen lakkautusaaltoa.

Nautojen siemennysten väheneminen saattaa ennakoida ensi kesän korvalle maitotilojen luopumisaaltoa, Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen arvioi. Tarkempien ennusteiden teko on hänen mielestään kuitenkin ennenaikaista.

Siemennyspalveluihin erikoistunut osuuskunta Faba käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Syynä on töiden väheneminen.

Kun siemennysten määrä normaalisti on vähentynyt 5–7 prosentin vuosivauhtia, syys–lokakuussa vähennys oli Faban mukaan 20 prosenttia.

Ilmiö on havaittu Valiollakin, Nousiainen kertoo.

”Siemennysmääriä seurataan meillä tarkkaan kuukausittain.”

Koko vuoden siemennysmäärien ennakoidaan laskevan viime vuodesta kymmenisen prosenttia.

”Kymmenen prosentin lasku lehmämäärässä olisi hurja”, Nousiainen toteaa. ”Suomessa on 280 000 lehmää, joten se merkitsisi kymmeniä tuhansia eläimiä, jos lasku toteutuisi sellaisenaan.”

Näin suoraviivaiseen ennusteluun hän ei lähde.


Talous- ja
jaksamisongelmia

Syyt tilanteeseen ovat Nousiaisen mielestä selvät: Venäjän viennin loppuminen, Kiinan hidastunut talouskasvu ja EU:n maitokiintiöiden vapautuminen huhtikuussa.

Näistä tekijöistä johtuva ylitarjonta veti hinnat laskuun. Lisänä tulivat vielä tukikausien ja maksatusaikataulujen muutokset.

”Kaikki nämä tuntuvat tilatasolla ja vaikuttavat yrittäjien päätöksiin”, Nousiainen sanoo.

Hänen mukaansa tiloilta tulee viestiä, että taloudelliset ja jaksamispaineet ovat kovat.

Toki myös positiivisia viestejä tulee, hän muistuttaa. ”Ei voi sanoa, että kaikki on huonosti.”

Jos lehmämäärä lähtee laskuun, lopettajien kärjessä lienevät pienet tilat.

”Lopettavat ovat yleensä pienempää kaliiperia, tiloja, joilla ei ole pitkään aikaan investoitu eikä ole tiedossa uutta yrittäjää.”


Notkahtavatko
pitkät suorat?


Valion tuotantotilastoissa kuusi viime vuotta ovat olleet hyvin tasaisia. Tilojen määrä on vähentynyt suoraviivaisesti.

Maitomäärä taas on piirtänyt lähes vaakasuoraa viivaa, jos kausivaihtelu jätetään laskuista.

”Viime vuosina lehmämäärä ei ole juurikaan muuttunut, ja keskituotoksen nousu on korvannut eläinmäärän laskun”, Nousiainen kertoo.

Tänä vuonna Suomessa tuotetaan lähes kaksi prosenttia enemmän maitoa kuin viime vuonna.

Monessa Euroopan maassa kasvu on selvästi nopeampaa, useita prosentteja.

”Euroopasta tulleet viestit kertovat, että kasvu jatkuu myös ensi vuoden aikana, vaikkei ehkä niin voimakkaana kuin tämän vuoden aikana.”

Satu Lehtonen

MT 25.11-15
 
Toinen syy on luultavasti se, että isoilla tiloilla eläimet siemennetään itse eikä käytetä Faban tms. palveluja. Kun siemennyksiä alkaa olla 2-3 viikossa tai enemmän, kannattaa opiskella ja hankkia toimilupa.
 
Toinen syy on luultavasti se, että isoilla tiloilla eläimet siemennetään itse eikä käytetä Faban tms. palveluja. Kun siemennyksiä alkaa olla 2-3 viikossa tai enemmän, kannattaa opiskella ja hankkia toimilupa.

Sekin, mutta kyseessä on hetkessä tapahtunut muutos.
Kesällä 2016 tiedämme, miten oikeaan arviossani osuin.
Toivotaan, että ennustin tilojen lukumäärän vähenemisen yläkanttiin.
Kyseessä on elintarvike omavaraisuuten merkittävästi vaikuttava asia.

Kun maidontuotanto vähenee, vähenee samalla myös naudanlihan tuotanto, koska naudanlihan kasvattajille ei enää riitä tarpeeksi vasikoita.
Vasikoiden hinta nousee, koska niistä on jatkossa niukkuutta ja tämä edelleen huonontaa naudanlihan kasvattajien ennestäänkin tiukkaa taloutta.
Toisaalta rehuviljan hinta kotimarkkinoilla laskee, kun tarjontaa on enemmän, tämä kompensoi vasikoiden hinnan nousun kyllä tehokkaasti.

Viljelijävetoiseen rehuviljan vientiin on pakko panostaa merkittävästi nykyistä enemmän.
 
Possut kävivät rynnäkköön:) Jos noilta sioilta ei ollut kulmahampaita pienenä possuna katkottu, ei niiden kanssa ole leikkiminen.
Painoa n. 100 kg, nopeutta ja tiimityötä, hukalle tuli käpälämäkäkeen lähtö.
Sika on viisas eläin. Lehmästä ja siasta ei voi samana päivänä puhua, jos niiden älykkyyttä verrataan.


SVT: Siat kävivät suden kimppuun Ruotsissa


YMPÄRISTÖ 10.9.2015, 11:06
videolla.

"Se oli uskomaton näky", Karlsson toteaa.

"Luulisi, että tilanne olisi ollut päinvastainen."

Hetken kuluttua Karlsson arveli, että susi on lähtenyt, ja meni tarkistamaan tarhan aitoja. Silloin hän näki suden taas. Se pyrki ulos tarhasta hyppimällä aitaa vasten, tuloksetta.

Karlsson kertoo, että susi kääntyi häneen päin ja lähti tulemaan kohti. Viljelijä haki suojaa sikalaumasta, koska oli nähnyt suden pelkäävän niitä.

11 kuukauden ikäiset siat hyökkäsivät sutta kohti joka kerta kun se tuli esiin ruohikosta, yhteensä 3–4 kertaa, Karlsson kertoo.

Hän soitti paikalle myös pari muuta todistamaan tilannetta.

Susi pääsi lopulta murtautumaan ulos tarhasta veräjän läpi.

"Onneksi portti antoi periksi, muuten meillä olisi ollut tarhassa hysteerinen täysikasvuinen susi eikä mitään, millä puolustautua", Karlsson sanoo.

Yksi sioista ontui tapauksen jälkeen hiukan, mutta mitään vakavia vammoja eläimille ei tullut.

SATU LEHTONEN

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/svt-siat-kävivät-suden-kimppuun-ruotsissa-1.127050
 
Myy metsää, lasku tulee myöhemmin :)

Stora Enso siirtyy tienvarsihinnoitteluun Kainuun harvennuksilla

METSÄ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...hinnoitteluun-kainuun-harvennuksilla-1.134364 8.12.2015, 12:00
Tekstin koko: A A A
75955-jpg.jpg

MARKKU VUORIKARI
Stora Enso aikoo ottaa uuden hinnoittelun käyttöön koko maassa, jos se osoittautuu toimivaksi Kainuussa.

Harvennusleimikon kantohinta selviää vasta korjuukustannusten jälkeen.

Stora Enso Metsä on ottanut Kainuussa kokeilukäyttöön kustannusperusteisen tienvarsihinnoittelun. Leimikon kantohinta selviää vasta korjuukustannusten jälkeen.

"Uutta hinnoittelua sovelletaan harvennushakkuille. Metsänomistajalle puusta maksettava hinta tarkentuu korjuun toteuduttua, kun sovitusta tienvarsihinnasta vähennetään korjuun kustannusvähennys", kertoo johtajaAntti Partanen Stora Ensosta..

Partasen mukaan harvennushakkuiden korjuukustannukset vaihtelevat voimakkaasti puun järeyden ja metsäkuljetusmatkan mukaan.

"Uusi hinnoittelumenetelmä palkitsee aktiivisia ja hyvin metsäänsä hoitaneita metsänomistajia. Oikein ajoitetut metsänhoitotyöt järeyttävät puustoa ja panostukset metsäteihin puolestaan lyhentävät metsäkuljetusmatkaa. "

Partasen mukaan uudistus mahdollistaa ensiharvennusrästien purkamista, koska uuden hinnoittelumenetelmän vuoksi voidaan ostaa leimikoita, joille ei aiemmin ole ollut kysyntää.

Stora Enso aikoo ottaa uuden hinnoittelun käyttöön koko maassa, jos se osoittautuu toimivaksi Kainuussa.

JARMO PALOKALLIO
 
Byrokratia on lähtenyt maatalouden parissa täysin lapasesta. Yksittäiselle tilalle 100.000 euron tuen menetys tänä taloudellisesti tiukkaakin tiukempana aikana on lorun loppu, The End.

Kaikki tämä vain, jos ilmoitus eläinrekisteriin on myöhästynyt päivänkin, vaikka hyödyn tavoittelusta ei ole ollut kyse.
Rekisterivaatimukset koskevat lihanaudoista, uuhista ja lypsylehmistä maksettavia palkkioita. Aiempaa tiukempi EU-säännös tuli voimaan tänä vuonna. Säädös, josta itsekään en ole koskaan kuullutkaan, vaikka tällä alalla työskentelen:confused:


Nautatilalle tulossa 100 000 euron tukimenetys

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...le-tulossa-100-000-euron-tukimenetys-1.135045
 
Byrokratia on lähtenyt maatalouden parissa täysin lapasesta. Yksittäiselle tilalle 100.000 euron tuen menetys tänä taloudellisesti tiukkaakin tiukempana aikana on lorun loppu, The End.

Kaikki tämä vain, jos ilmoitus eläinrekisteriin on myöhästynyt päivänkin, vaikka hyödyn tavoittelusta ei ole ollut kyse.
Rekisterivaatimukset koskevat lihanaudoista, uuhista ja lypsylehmistä maksettavia palkkioita. Aiempaa tiukempi EU-säännös tuli voimaan tänä vuonna. Säädös, josta itsekään en ole koskaan kuullutkaan, vaikka tällä alalla työskentelen:confused:


Nautatilalle tulossa 100 000 euron tukimenetys

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...le-tulossa-100-000-euron-tukimenetys-1.135045

Tämä on aitoa "legalismia" jota Suomi ja EU ovat julistaneet "arvoyhteisönä ja demokaraattisena oikeusvaltiona"... Uusi ja uljas "neljäsvaltakunta" ..EU!!
 
Back
Top