Suuri maatalouskeskustelu

Kyllä, sillä on teini-ikä. Lyö sitä kakkosnelosella tai vastaavalla pataan niin että se kakkosnelonen katkeaa. Se aloittaa todennäköisesti itsetutkiskelun ja, muuttuu siitä muutamassa kuukaudessa ihan siedettäväksi kaveriksi pienellä lahjomisella.

Eläimet, ja myös ihmiset, abstraktilla tasolla ärsyyntyvät resurssien niukkuuden ja yms. ahdistuneessa tilassa. Täten, navetta kavioväelle on ihan sama vempele kuin vankila on ihmisille ja jos haluaa ryhtyä vankilan johtajaksi ja vartijaksi niin silloin on vain hyväksyttävä homman riskit. Sitä paitsi, voidaan hiukan arvuutella että kumpi se herra tässä kuviossa on: farmari joka omistaa naveta vai lehmät joita paapotaan, tuodaan vettä ja rehua naamarin ääreen ja ostetaan kaikenlaisia vimpaimia ja hilavitkuttimia, joiden myyjät hierovat itseään onnesta kun niillä korjataan yksi ongelma ja luodaan viisi uutta ropleemaa. Se että maaseudulta löytyy vähän väliä tiloja, joissa hommaan on kypsytty ja jätetty koko tila tuuliajolle on edistysaskel eikä ongelma.
 
Kyllä ne on melkiistä pidettävä vangittuina tallissa yöt, ainakin talvella ja paskakelissä. Sekä kaviolliset että sorkalliset. Ainaki nämä mun elukat pitää saatanallista meteliä iltasin portilla jos ne kokee oikeuksiaan poljettavan. Niiden vapauttaminen luontoonkaan ei taida onnistua, pukkaa tuomiota ku jostain näreen juuresta löytyy hyljätty kanttura sorkat kohti otavaa
 
Juu, en meinaa mitään viherpiiperoiden puunhalailua. Enemmän porkkanaa kuin keppiä. Ei ne niin tyhmiä ole, että pysyvät paskakelissä ulkona jos on vapaa pääsy suojaan.
 
Kyllä ne on melkiistä pidettävä vangittuina tallissa yöt, ainakin talvella ja paskakelissä. Sekä kaviolliset että sorkalliset. Ainaki nämä mun elukat pitää saatanallista meteliä iltasin portilla jos ne kokee oikeuksiaan poljettavan. Niiden vapauttaminen luontoonkaan ei taida onnistua, pukkaa tuomiota ku jostain näreen juuresta löytyy hyljätty kanttura sorkat kohti otavaa
Eikös se keväthepuli talven navetassa kyhjöttämisen jälkeen ollut se kaikkein energisin, varsinkin hiehoilla..? Meillä oli mutsin puolelta maanviljelijöitä Maskussa (Naantalista lounaaseen, savista maata, lähinnä rypsiä/ rapsia, hienot pellot kyllä heinäkuussa!), karja meni lopullisesti teuraaksi hiukan ennen omaa aikaani, mutta kun oli brittiläinen faija niin siellä vietettiin 80-luvulla lapsena kesiä, ja kaikki oli fantastic! Naapuritilalta Metsälästä (oli metsässä, sillä nimellä se sitten meni..) saatiin tuoretta maitoa jonka äijä kävi siellä aamuisin neuvottelemassa, ei puhunut suomea eivätkä metsäläiset liioin pahemmin englantia, mutta tyytyväisenä tuli ukko aina takaisin, oli ohittanut brittiläisittäin näet väliportaan (bloody cheeky milk-man, always taking his cut... for what!), mölöä suoraan tilalta oli limetille kuin rahaa pankkiin.

Lisäksi ukkopentele osteli tuoreita kananmunia, joissa saimme koko setin aina kesäisin, käppänä oli onnesta soikeena jos oli vielä märkää kananpaskaa munankuoressa:
- poached eggs on toast (uppopaistettuna, tätä varten raahattiin englannista lomilla jalallisia uppopaistometalliruukkuja jotka voitiin wareztaa suoraan kattilaan, voila!
- fried eggs on toast (niinkuin nimi sanoo, paitsi että paistettiin pieteetillä kovuusasteeltaan jonnekin frisbeen ja savikiekon välimaastoon)
- soft boiled eggs with soldiers! Vihdoin pääsen foorumin aiheeseen, eli kananmuna laitetaan erityiseen kuppiin ja hilpaistaan kärki pois (tarkkaa, sen voi kaltaiseni sudeetti-britti tehdä ainoastaan väärin), sen jälkeen pitkittäin viipaloitua toastia kastetaan keltuaiseen. Pöydän ääressä oli kolme 8-10 vuotiasta lasta, lopputuloksen voinee ainakin perheelliset foorumin jäsenet arvata...
- eggs Benedict: Hollandaise-kastike splittasi kolme kertaa peräkkäin, jonka jälkeen ranskalaiset kirottiin alimpaan helvettin hyödyttömine resepteineen ja todettiin että 100-vuotinen sota olisi pitänyt pedata päätylautaan asti niin olisi tältäkin gastro-vittuilulta vältytty.

Mutta ei maitoa eikä munia ilman Heinzia:

"Heinz baked beans in tomato sauce".

Lisäisin kuvan jos osaisin, totuus on että syön niitä edelleen Norjassakin suoraan purkista. Lapsuus on hauras ja herkkä, mutta kulinaristiset arvet pysyvät!
 
Kulinarismista tulikin mieleen, näillä meidänkin eläimillä on joku ihan muu tarkoitus kun aiheuttaa epäjärjestystä. Tänään lautasella ankkaa. Ei ehkä kauneimmillaan mutta hyvää.

Ei nää keväisin kirmaa kun ulkoilevat läpi talven päivisin. Syksyllä kun ilmat viilenee niin riehaantuvat. Ainakin hevoset.
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    1.8 MB · Luettu: 7
Eikös se keväthepuli talven navetassa kyhjöttämisen jälkeen ollut se kaikkein energisin, varsinkin hiehoilla..? Meillä oli mutsin puolelta maanviljelijöitä Maskussa (Naantalista lounaaseen, savista maata, lähinnä rypsiä/ rapsia, hienot pellot kyllä heinäkuussa!), karja meni lopullisesti teuraaksi hiukan ennen omaa aikaani, mutta kun oli brittiläinen faija niin siellä vietettiin 80-luvulla lapsena kesiä, ja kaikki oli fantastic! Naapuritilalta Metsälästä (oli metsässä, sillä nimellä se sitten meni..) saatiin tuoretta maitoa jonka äijä kävi siellä aamuisin neuvottelemassa, ei puhunut suomea eivätkä metsäläiset liioin pahemmin englantia, mutta tyytyväisenä tuli ukko aina takaisin, oli ohittanut brittiläisittäin näet väliportaan (bloody cheeky milk-man, always taking his cut... for what!), mölöä suoraan tilalta oli limetille kuin rahaa pankkiin.

Lisäksi ukkopentele osteli tuoreita kananmunia, joissa saimme koko setin aina kesäisin, käppänä oli onnesta soikeena jos oli vielä märkää kananpaskaa munankuoressa:
- poached eggs on toast (uppopaistettuna, tätä varten raahattiin englannista lomilla jalallisia uppopaistometalliruukkuja jotka voitiin wareztaa suoraan kattilaan, voila!
- fried eggs on toast (niinkuin nimi sanoo, paitsi että paistettiin pieteetillä kovuusasteeltaan jonnekin frisbeen ja savikiekon välimaastoon)
- soft boiled eggs with soldiers! Vihdoin pääsen foorumin aiheeseen, eli kananmuna laitetaan erityiseen kuppiin ja hilpaistaan kärki pois (tarkkaa, sen voi kaltaiseni sudeetti-britti tehdä ainoastaan väärin), sen jälkeen pitkittäin viipaloitua toastia kastetaan keltuaiseen. Pöydän ääressä oli kolme 8-10 vuotiasta lasta, lopputuloksen voinee ainakin perheelliset foorumin jäsenet arvata...
- eggs Benedict: Hollandaise-kastike splittasi kolme kertaa peräkkäin, jonka jälkeen ranskalaiset kirottiin alimpaan helvettin hyödyttömine resepteineen ja todettiin että 100-vuotinen sota olisi pitänyt pedata päätylautaan asti niin olisi tältäkin gastro-vittuilulta vältytty.

Mutta ei maitoa eikä munia ilman Heinzia:

"Heinz baked beans in tomato sauce".

Lisäisin kuvan jos osaisin, totuus on että syön niitä edelleen Norjassakin suoraan purkista. Lapsuus on hauras ja herkkä, mutta kulinaristiset arvet pysyvät!

Tuttuja ruokalajeja :D

Täällä saa "baked beans and beef in sauce" purkissa. Nopea, täyttävä ja pierettävä ateria :D
 
Kohta olis hanhenmaksaa. Mitenhän sellaset turhapuro-tyyppiset hanhenmaksapallerot mahdetaan valmistaa?
Hmm... hyvä kysymys! Itse laittaisin tuplakuorrutuksen (ensin taikinaksi maksasta hakkelusta, sitten hiukan Fazerin vaaleasta kuivattuna rouhittua leivänmurua kuivikkeeksi, kananmuna siteeksi, suolaa, valkopippuria ja salviaa/ timjamia mausteeksi)... eli tästä muotoiltuun pingispallon kokoiseen palleroon vehnäjauhokuorrutus, sitten vatkattuun munaan, ja panko-jauhoa (japanilainen riisi-jauho, tuo ihanuuden upopaistamiseen), sitten kuumaan rypsiöljyyn kiehumaan muutamaksi minsaksi (koepallo antaa oikean ajan).
Pitäisi olla rapea päältä, vetelä sisältä. Toiminee.
Lisukkeena Fremenin verenperinnön mukaisesti... some toast :)! Tollaiseen aika vahvan makuiseen sopii itse asiassa ihanteellisesti esim. mango-chutney, tai kotitehty sinappi.

Tämä on hyvä, olen kokeillut (loput pakkaseen)
https://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/mango-chutney/

ps. en tiedä mikä on nigella, eikä kiinnosta, joten jätin pois.
 
Hmm... hyvä kysymys! Itse laittaisin tuplakuorrutuksen (ensin taikinaksi maksasta hakkelusta, sitten hiukan Fazerin vaaleasta kuivattuna rouhittua leivänmurua kuivikkeeksi, kananmuna siteeksi, suolaa, valkopippuria ja salviaa/ timjamia mausteeksi)... eli tästä muotoiltuun pingispallon kokoiseen palleroon vehnäjauhokuorrutus, sitten vatkattuun munaan, ja panko-jauhoa (japanilainen riisi-jauho, tuo ihanuuden upopaistamiseen), sitten kuumaan rypsiöljyyn kiehumaan muutamaksi minsaksi (koepallo antaa oikean ajan).
Pitäisi olla rapea päältä, vetelä sisältä. Toiminee.
Lisukkeena Fremenin verenperinnön mukaisesti... some toast :)! Tollaiseen aika vahvan makuiseen sopii itse asiassa ihanteellisesti esim. mango-chutney, tai kotitehty sinappi.

Tämä on hyvä, olen kokeillut (loput pakkaseen)
https://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/mango-chutney/

ps. en tiedä mikä on nigella, eikä kiinnosta, joten jätin pois.

Nigella on joko se ruokapornomamma joka mättää suklaakakkua tissit tiskissä tai sitten se on joku legionellan sukuinen suolistontyhjennysdietti.

Mä luulen että täytyy kokeilla palleroita kunhan odinit on teuraina (kutsun noita hanhia soldier of odineiksi, syystä). Mangon passaan, ei uppoo mulle. Ehkä joku mustaherukkahyytelö sopis? Sitä ainakin nyt tursuaa joka tuutista ku tein vähän reilusti. Mä teen sellasta tosi makeeta sinappia, täytyy testata sitä hanhenmaksan kanssa.
 
Nigella on joko se ruokapornomamma joka mättää suklaakakkua tissit tiskissä tai sitten se on joku legionellan sukuinen suolistontyhjennysdietti.

Mä luulen että täytyy kokeilla palleroita kunhan odinit on teuraina (kutsun noita hanhia soldier of odineiksi, syystä). Mangon passaan, ei uppoo mulle. Ehkä joku mustaherukkahyytelö sopis? Sitä ainakin nyt tursuaa joka tuutista ku tein vähän reilusti. Mä teen sellasta tosi makeeta sinappia, täytyy testata sitä hanhenmaksan kanssa.
Nej til söt senapp! Hanhenmaksa on ihan joutuisan makeaa, makeaa sinappia ei siinä kaivata välttämättä... toi mustaviinimarjahyytelö kuulostaa hienolta! Ehkä jopa kananmunan sijaan siteeksi itse palleroon? Combo?!

Olen miettinyt iät ja ajat miten pihjalanmarjoista saisi jotain syötävää muuten kuin uhrattavien possunkyljysten kanssa (jotka rehelisesti maistuvat paremmilta kerma-sieni-salvia -kastikkeessa), mutta hmm... nyt tarvitaan vaan hanhi, maksa, pihjalapuu jne. Täällä 69++:nnellä leveysasteella on lähinnä vikkeliä riekkoja, vääriä vaivaiskoivuja ja helvetin kallista olutta...
 
Nej til söt senapp! Hanhenmaksa on ihan joutuisan makeaa, makeaa sinappia ei siinä kaivata välttämättä... toi mustaviinimarjahyytelö kuulostaa hienolta! Ehkä jopa kananmunan sijaan siteeksi itse palleroon? Combo?!

Olen miettinyt iät ja ajat miten pihjalanmarjoista saisi jotain syötävää muuten kuin uhrattavien possunkyljysten kanssa (jotka rehelisesti maistuvat paremmilta kerma-sieni-salvia -kastikkeessa), mutta hmm... nyt tarvitaan vaan hanhi, maksa, pihjalapuu jne. Täällä 69++:nnellä leveysasteella on lähinnä vikkeliä riekkoja, vääriä vaivaiskoivuja ja helvetin kallista olutta...

On mulla pihlajanmarjahyytelöäkin (ja horsmahyytelöä, mut se ei kyl taida toimia tässä). Täytynee testata.
 
Olen miettinyt iät ja ajat miten pihjalanmarjoista saisi jotain syötävää

Annan teille arvon forumilaiset arvokkaan neuvon: jos keräätte kotitarpeiksi pihlajanmarjoja, niin maistakaa ensin kunkin puuobjektin marjoja. Yllätytte. Vierekkäiset puut saattavat tuottaa täysin erilaisia marjoja. Kerätkää makeimmat, mitä löydätte, niin syltty tulee hyvä. Ja jos satutte olemaan viinaan mäneviä, niin kokeilkaas joskus panna hyviä pihlajanmarjoja vodkaan, pullolliseen sellainen -varovasti rikottu kourallinen- ja sitten sihdin läpi tuo nektari. Hautomisaika muutama tunti kylmässä. Tulee suunmyötäisiä drinksuja.
 
Näin maatalous aiheeseen palatakseni, jos joku keksii jo onneksi edesmenneen, olematonta vientimenestystä nauttineen Sorbuksen korvikkeeksi tavan monetisoida vuosi toisensa jälkeen juhlasatoa kantavaa pihlajaa, niin valtion vienninedistämispalkinto olis aika taputeltuna, ja aiheesta.

"Enemmän vitamiini C:tä kuin appelsiinissä".

Eipä riitä, pihlistä syöneet valitsevat lähtökohtaisesti mieluummin keripukin, jos uudestaan tavataan...
 
Maistaa pitää joo ehdottomasti, niissä puissa kun todella on eroja. Pakastaminen on kanssa pätevä tapa taittaa se kirpeys. Lihan kanssa toimii pihlisjelly. Mä olen tehny kettukarkkeja joskus. Linnuille kuivatan talveksi
 
Jos olisin marjanpoimija, niin keskittyisin pihlajanmarjoihin.

https://fi.newsner.com/uutiset/syo-...vassa-ja-nama-muutokset-tapahtuvat-kehossasi/
Syö vain 3 pihlajanmarjaa päivässä ja nämä muutokset tapahtuvat kehossasi
Newsner » Uutiset » Syö vain 3 pihlajanmarjaa päivässä ja nämä muutokset tapahtuvat kehossasi


Elokuu 24, 2017


Syksy kolkuttaa jo ovella ja tämä tarkoittaa sitä, että pihlajanmarjat muuttuvat kauniin punaisiksi. Pihlajanmarjat eivät ole kuitenkaan vain kauniita – niitä kannattaa myös syödä.
Pihlajanmarjat ovat pieniä vitamiinipommeja – vain kolme marjaa täyttää päivittäisen C-vitamiinin saantisuosituksen.
Voit lukea alapuolelta viisi syytä, miksi sinun tulisi poimia ja syödä syksyn aikana pihlajanmarjoja.
JAA
TWEET

Vastustuskykysi vahvistuu
Pihlajanmarja on luonnollinen vitamiinipommi, joka vahvistaa kehosi vastustuskykyä. Marjoja käytettiin aikaisemmin jopa lääkkeenä erilaisten sairauksien hoitamiseen.
Pihlajanmarjat auttavat ehkäisemään ja parantamaan virtaputkentulehduksen, sekä hoitamaan flunssaa. Myös karpaloilla ja puolukoilla on samankaltaisia terveydellisiä ominaisuuksia.
Sinun ei tarvitse syödä paljoa, jotta saat terveydelliset hyödyt talteen. Fakta on, että sinun tulee syödä vain kolme pihlajanmarjaa päivässä, jotta saat täytettyä kehosi päivittäisen C-vitamiiniannoksen.
Lievittää särkyä
Pihlajanmarjat sisältävät antioksidantteja, rautaa ja karoteenia. Kyseessä on todellinen terveyspommi, joka voi ehkäistä jopa reumaa.
ronn1.jpg

Hyväksi vatsallesi
Onko sinulla kova vatsa tai ummetusta? Pihlajanmarjat saattavat auttaa, koska ne sisältävät sorbitolia, jolla on lievästi laksatiivinen vaikutus. Nauti muutama marja, lähde kävelylle ja vatsasi saattaa toimia tämän jälkeen paremmin!
Ne ovat herkullisia!
Pihlajanmarjat eivät välttämättä maistu sellaisenaan herkulliselta, mutta ne sopivat hyvin marmeladeihin ja hilloihin. Tuolloin ne maistuvat huomattavasti paremmalta. Niitä voi myös lisätä leivän tai myslin sekaan.
Marjoja voi kerätä pakkasyön jälkeen, jolloin ne ovat makeampia. Voit laittaa niitä myös pakastimeen, jolloin saat saman efektin aikaiseksi.
ronn2.jpg

Säilöntäaineita ei tarvita
Pihlajanmarjat sisältävät luonnostaan paljon bentsoehappoa, jonka vuoksi et tarvitse säilöntäaineita, kun valmistat hilloa, marmeladia tai hyytelöä.
Pihlajanmarjat ovat terveellisiä, mutta niitä tulee kuitenkin syödä maltillisesti. Tarvitset vain 3-4 marjaa päivässä, jotta saat kaikki terveydelliset hyödyt irti. Voit poimia suuren määrän pihlajanmarjoja syksyllä ja säilöä ne pakastimeen, jotta saat nauttia marjoja ympäri vuoden. Useat ihmiset kertovat, että tämä menetelmä pitää flunssan tehokkaasti loitolla.
Muista, että pihlajanmarjat eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kysy lupaa maanomistajalta tai poimi niitä omalta pihaltasi.
 
Ennen Eu:ta tukijutut oli tosi simppelit. Pinta-alatuki maksettiin, mutta ne olivat Eu-tukiin verrattattuna tosi pieniä.
Valvonta oli minimaalista. Mittanauhojen kanssa ei pellolla juostu.
Tuotteiden hinnassa lienee ollut valtion hintakompensaatiota, eli jos sait myyntikelpoista tavaraa, tukia tuli tuotteiden hinnan mukana.

Näennäisviljely (viljely ilman tarkoitusta tuottaa markkinakelpoinen sato) tuli mukaan vasta Eu:n pinta-alatukien myötä. Jopa sadonkorjuuvelvoite poistettiin jossain välissä pääosalta kasveja. Tuki pitäisi olla edelleen tuotteiden hinnassa, nämä näennäispuuhastelijat lopettaisivat ja tuki kohdentuisi niille, jotka oikeasti viljelee ja tuottaa.

Nuorena agrologiharjoittelijana -94 (kesäharjoittelu kunnan maaseututoimessa) käsittelin 350-400 maatilan tukihakemukset, tallensin koneelle, aarien perässä ei tuolloin oltu täsmimässä.
Verottajalta oli kansio, josta tallennusta tehdessä katsoin tilan edellisen vuoden verottavat tulot. Jos ne ylitti jonkun rajan, pinta-alalisä tippui.
Pinta-alat olivat hakemuksissa usein hehtaarin tarkkuudella ja se tarkkuus oli riittävä.

Eu:n jäsenyys mullisti koko tukisysteemin. Pinta-alat lohkokohtaisesti aarin tarkkuudella. Valvonta polkaistiin käyntiin lähes tyhjästä. Tuolloin aukeni valvontatehtävissä uramahdollisuuksia agrologeille, jos virkamiesura sattui kiinnostamaan. Moni kävi kokeilemassa, mutta on kuulemma henkisesti haasteellista olla vittuilemassa jostain aarin virheestä, puuttuvasta korvamerkistä tai 10 cm liian kapeasta suojakaistasta ja määrätä tilalle koviakin sanktioita pienistäkin tahattomista virheistä.
Joko tämän kirjoituksen myötä EU-uskovaiset ovat muistaneet mainita Putinin,Venäjän ja kaalisopan? Isä kerran sanoi,että 60-luku maaseudulla oli elämän parasta aikaa. Helppo uskoa kun nykymenoa katsoo.
 
Back
Top