Sähkönsiirtäjä Carunan kikkailu jatkuu: Viime vuonna Suomi menetti verotuloja 12 miljoonaa
26.10.2018
Verotusta muutettiin vuonna 2014, mutta porsaanreikää ei saatu tukittua. Nyt se on taas eduskunnassa, mutta elinkeinoelämä haraa vastaan.
Caruna nosti sähkönsiirron hintoja heinäkuun alusta.
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan verokikkailun vuoksi Suomi menetti viime vuonna 12 miljoonaa euroa verotuloja, yrityksiä seuraava kansalaisjärjestö Finnwatch kertoo.
Menettely ei ole laitonta, mutta sen seurauksena Caruna maksaa Suomessa tehdystä liikevoitosta hyvin vähän veroa.
Esimerkiksi vuonna 2016 se maksoi yli 150 miljoonan euron liikevoitoista veroja vain 0,28 prosenttia, Yle kirjoittaa. Carunan verohyödyn maksimointi oli ollut esillä jo vuosia.
Menettely liittyy Carunan ulkomaiseen omistukseen. Caruna-konsernin hollantilaisella emoyhtiöllä on paljon lainaa yrityksen osakkailta. Verotuksessa niistä tulevia korkoja voi vähentää ja seurauksena Suomeen maksettava vero pienenee.
Finnwatch tutki Carunan konsernin viime vuoden tilinpäätöksiä ja totesi, että 145 miljoonan euron liikevoitosta maksettiin kuusi miljoonaa yhteisöveroa. Se on neljä prosenttia liiketuloksesta, kun normaalisti yhteisöveroprosentti on 20.
Porsaanreikää yritettiin tukkia vuoden 2014 lakimuutoksella. Nyt kikkailun sallimaa kohtaa yritetään jälleen muuttaa eduskunnassa. Finnwatchin mukaan elinkeinoelämän lobbaus on tuonut porsaanreiän takaisin hallituksen esitykseen.
Lue myös:
Caruna nostaa sähkönsiirron hintoja
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.321558
Tuolloinen pääministeri
Jyrki Katainen (kok), joka puolusti Fortumin sähköverkkojen myyntiä, vakuutti eduskunnan kyselytunnilla 12. joulukuuta 2013, että perustettava uusi sähköverkkoyhtiö maksaa veronsa Suomeen.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016020221052125
– Kun kaupat tehtiin, meille kuluttajille lupailtiin, ettei mitään valtavia hintapiikkejä ole luvassa. Nyt voidaan todeta, ettei
tämäkään pitänyt paikkaansa. Caruna nosti sähkön siirtohintaa omien sanojensa mukaan keskimäärin 27 prosenttia. Kun tarkastelee hintamuutoksia, totuus on monen kuluttajan kohdalla sähkönsiirron osalta lähes 40 prosenttia ja perusmaksun osalta jopa 50 prosenttia.
https://www.suomenuutiset.fi/vahamaki-sahkoverkon-myynti-oli-virhe-demarit-voivat-katsoa-peiliin/
Sähkönsiirron osuus sähkölaskusta närästää siinä määrin, että piti ihan palautella, kuka lupasi mitäkin ja kuinka puheet piti.
No, eihän ne puheet ''ihan'' pitäneet.. Vastuussa tuolloin olivat hallituksessa kok ja sdp. Kiitos Jykä, Jan ja Antti.
Jo tuolloin jokainen edes jotenkuten järjissään oleva pystyi näkemään, miten sähkönsiirron hinnan käy.
Väkisinkin joutuu päätymään johtopäätökseen, että maan ja kansalaisten asioita ei hoideta maan ja kansan etu edellä, vaan johtotähtenä on ihan muut intressit.