PUHEENAIHE
14.2.2019 10.15
Lihan ja maidon käyttöä karsitaan Helsingissä 50 prosentilla – poliitikot äänestivät tiukemman linjan puolesta
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan tiukan äänestyksen jälkeen keskiviikkona, että maidon ja lihan syömistä vähennetään radikaalisti Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa sekä muissa kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa, kuten esimerkiksi vanhainkodeissa.
Maito- ja lihatuotteiden käyttö ruokailuissa aiotaan vähentää 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Maidon ja lihan vähentäminen on osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista.
Asia palautettiin keskiviikkona uudelleen valmisteltavaksi äänin 42–39.
Kaupunginhallituksen aiemmin hyväksymän päätösehdotuksen mukaan asiasta ei olisi tarvittu niin selkeää ohjeistusta, koska kaupunki muutenkin etenee tavoitteen suuntaisesti.
Lue myös: Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"
Kaupunginhallitus piti tavoitetta puolittaa kulutus vuoteen 2025 mennessä hyvin haasteellisena, ellei alan kehityksessä tule markkinoille uusia korvaavia tuotteita, jotka vastaavat ravitsemussisällöltään suosituksia eri asiakasryhmille. Etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa pitäisi erityisesti huolehtia sairaiden ja ikääntyneiden ravitsemustarpeista.
Valtuutettu
Atte Harjanteen (vihr.) palautusehdotus sai kuitenkin eilisessä äänestyksessä 42 ääntä ja Helsinki alkaa valmistella suunnitelmaa puolittaa kaikissa ruokailuissaan maidon ja lihan kulutus, ja eri toimialojen mahdollisuudet tähän huomioidaan.
Harjanteen aloitteessa todetaan, että yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto, jolla on suuria vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Vaikutusten hillitsemiseksi voidaan vaikuttaa vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta.
Kaupunki on suhtautunut esitykseen nihkeästi, sillä muutos edellyttäisi, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset. Maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde, kaupunginhallituksen hyväksymässä lausunnossa todetaan.
Päätös on suorastaan historiallinen.
Helsingin Uutiset kertoi esityksestä viime marraskuussa.
Helsingin kouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on syyslukukaudesta 2007 tarjottu päivittäin ateriavaihtoehtoja. Liha- tai kalaruokien rinnalla on ollut kasvispääruokavaihtoehto. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin kouluihin alkuvuonna 2011.
Vegaaneille on kouluissa tarjottu päivittäin lämmin ateria lukuvuodesta 2003–2004 ja varhaiskasvatuksessa viime keväästä alkaen. Päiväkodeissa on lisäksi viikoittainen kasvisruokapäivä.