http://maanpuolustus.net/threads/kärkipoliitikkojen-vahtimisketju.3851/page-131
Tuossa ketjussa on käyty hieman ajatusten vaihtoa Kemira GrowHowin myynnistä Yaralle.
Yaralla on johtava markkina asema ja muut , jotka tuo maahan esim. venäläisiä seuraavat Yaran hinnoittelua. Reilu kate kelpaa myös heille.
Viljelijät tuo lannoitteita itse laivalasteittain. Ongelma on rahtikustannus. Laivalla rahtaaminen maksaa, samoin isojen määrien rahtaaminen sisämaahan.
Käytännössä satamien läheisyydessä oleville maatiloille tämä on kannattavaa.
Tyypillinen keskikokoinen maatila käyttää yhden rekkakuorman, 40 tn, lannoitteita. Tämä kun vetäistään sisämaahan muutaman sata kilometriä, niin Yaran lannat saa samalla.
Suomen peltojen erityispiirrre on seleenin puute. Tämä on hoidettu lisäämällä seleeniä lannoitteisiin ja useimmista tuontilannoitteista seleenilisäys puuttuu.
Ihmiset ja eläimet tarvitsevat seleeniä, kasvi ei. Vuoden voit lannoittaa ilman seleeniä, sen jälkeen alkaa ongelmat karjassa. Pahimmillaan tämä johtaa eläimen kuolemaan.
Toinen juttu on laatu. Venäläisissä on suurempi raskasmetallipitoisuus. Osa venäläisistä on ns. blendejä eli jokainen ravinne on eri rakeessa ja näillä on erilainen tilavuuspaino sekä koko. Lannoitteet lajittuu ja levitettäessä pintaan keskipakolevittimellä kärjistäen voidaan ajetella, että fosfori on 2-5 m päässä, typpi 1-8 m, kalium 6-8 metrin päässä.. lisäksi venäisten lannoiterakeet ovat tavattoman kovia ja kuluttavat koneita.