Turku 28.4.2011 klo 11:33 | päivitetty 6.6.2012 klo 18:52
http://yle.fi/uutiset/raakamaitoa_kiitos/5350089
Raakamaitoa, kiitos!
Raakamaidon eli käsittelemättömän maidon kysyntä on kasvanut huimasti. Saloniemen tila Laitilassa on Suomessa ainut tila, joka myy raakamaitoa kauppoihin. Laitilasta lähtee kauppoihin tuhat litraa raakamaitoa joka viikko.
Maitosanastoa
Raakamaito eli tinkimaito on suoraan karjatilalta myytävä käsittelemätön maito.
Pastörointi on lämpökäsittely, jossa tuhotaan mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit kuumentamalla. Menetelmän kehitti Louis Pasteur (1822–1895)
Homogenoinnissa maidon rasvahiukkaset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi estää rasvan nousemisen maidon pinnalle.
Luomumaitoa tuottavat luomulehmät ruokitaan luomurehulla. Luomumaitoa ei D-vitaminoida, koska se vaatisi luomumaidon homogenoinnin.
Kyytönmaito on itäsuomenkarjan maitoa, jossa on korkea rasva- ja valkuaispitoisuus.
Riitta Saloniemi kertoo itsekin hämmästyneensä raakamaidon suosiosta. Jos joku olisi ennustanut minulle viisi vuotta sitten, että tilamme hittituote tulee olemaan raakamaito, niin en olisi sitä ikinä uskonut, toteaa Saloniemi nauraen. Tilalta lähtee viikoittain tuhat litraa raakamaitoa kauppoihin ympäri Suomea. Kysyntää olisi enemmänkin, mutta 17 lypsylehmältä ei maitoa enempää tule, joten olen joutunut tekemään maitokaton, selventää tilan emäntä.
- Sitäpaitsi haluamme pitää tämän toiminnan mahdollismman pienenä ja luomuna.
Saloniemen tilalta maito lähtee käsittelemättömänä suoraan kaupan hyllylle. Riitta Saloniemi pakkaa itse maidon litran kokoisiin muovikanistereihin ja toimittaa maidon lähialueen kauppoihin.
Terveysmaitoa?
Raakamaidon puolestapuhujat uskovat maidon terveysvaikutuksiin. Maidon pastöroiminen tappaa pahojen bakteerien lisäksi myös hyvät bakteerit, kuten maitohappobakteerit.
- Me ostetaan luontaistuotekaupasta maitohappobakteerikapseleita ja juodaan maitoa josta maitohappobakteeri on tapettu. Onko siinä mitään järkeä, ihmettelee Saloniemi.
Turkulainen kolmen lapsen äiti Petra Grönlund kertoo perheensä juovan raakamaitoa. Syynä on usko käsittelemättömän maidon terveysvaikutuksiin
- Olen huomannut tuttavaperheissä, miten monet kärsii laktoosivaivoista, maitoallergiasta muista suolistonongelmista. Meillä ei näitä ongelmia ole, eikä toivottavasti tulekaan.
Petra Grönlund ostaa raakamaitonsa Turun Kauppahallista. Eedamin kauppias kertoo, että varsinkin monet laktoosi-intolerantikot pystyvät juomaan raakamitoa ilman oireita.
Tutkijat varovaisia raakamaidon suhteen
Elintarviketutkijat kehottavat varovaisuuteen raakamaidon käytössä. Pastörointi tuhoaa haitalliset bakteerit ja pahimmillaan raakamaidon käyttö on aiheuttanut ripulisairauksia.
Professori Seppo Salminen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksesta sanoo, että raakamaidon terveysvaikutuksia ei ole verrattu tavalliseen maitoon.
- Tutkijan näkökulmasta ajateltuna, pastörointi on ollut tosi tärkeä tapa torjua haitallisia mikrobeja ja sairauksia, joita on levinnyt maidon kautta.
Maatalon emäntä vakuuttaa tuottavansa puhdasta maitoa.
- Meillä on määrätty näytteenottosuunnitelma, jota tilalla noudatetaan. Lisäksi tankkien lämpötilaa seurataan koko ajan. Sitä paitsi juon oman tilan raakamaitoa päivittäin, joten siinäkin tarkkailen maitoa jatkuvasti. Myymällä pilaantunutta maitoa veisin pohjan omalta yritykseltäni, puuskahtaa Riitta Saloniemi.
Professori Seppo Salminen korostaa, että vaikka tilamaidon myyminen on sallittua, pitäisi sen turvallisuusasiat selvittää perusteellisesti jos raakamaitoa levitettäisiin laajemmin.
Pastöroinnin kehitti ranskalainen kemisti ja mikrobiologi Louis Pasteur vuonna 1866. Salminen ei usko Pasteurin kääntyvän haudassaan, vaikka kuulisi nyt meneillään olevasta raakamaitobuumista.
- Luulenpa, että hän kuitenkin suosittelisi pastörointia ja erityisesti kevyempiä pastörointimenetelmiä.
Lähteet:
YLE Turku