Suuri maatalouskeskustelu


Sääntö-Suomi iski. Asiallinen lahtivaja, jossa ammattilainen pisti paloiksi maatilojen omien eläinten lihoja heidän omaan käyttöönsä. Tyypillisesti joku jalkavikainen sonni, joka ilman kotiteurastusta menisi Honkajoelle polttoon.

Nykyään elintarvikekelpoinen, mutta esim. juuri jalkavikainen nauta menee polttoon, ilmeisesti Eu-säännökset lopetti sairaseläinkuljetukset. Aikaisemmin meillä oli toimiva sairaseläinkuljetus lihan ostajilla käytössä.

Tuli maksamaan teurastajalle sakko + ''rikoshyöty'' yli 26 k.

Edit: riistaa näissä lahtivajoissa saadaan käsitellä. Viime vuonna 37.000 hirveä, kaikki meni näiden lahtivajojen läpi ja hyvää tuli. Kotieläimiä näköjään ei, rikos on ankara:(. Onhan se, valtiolta jää alv:t saamatta, kun lihantuottaja ei ostakaan kaupan lihatiskistä, vaan kaivaa pakastimesta omaa sonnia.
Joo, rikos on se että ei ole hyväksyttänyt tiloja kotieläinten teurastukseen ja lihojen käsittelyyn. Tässäkin tapauksessa ilmeisesti käytännössä hän teurasti ja käsitteli asiakkaiden eläimet ja palautti sitten valmiit lihat eläinten omistajille. Samaa toimintaa tiedän tehtävän täälläkin, ja käsitykseni tuon pitäisi vertautua teurastukseen omaan käyttöön joka on sallittua?
 
Joo, rikos on se että ei ole hyväksyttänyt tiloja kotieläinten teurastukseen ja lihojen käsittelyyn. Tässäkin tapauksessa ilmeisesti käytännössä hän teurasti ja käsitteli asiakkaiden eläimet ja palautti sitten valmiit lihat eläinten omistajille. Samaa toimintaa tiedän tehtävän täälläkin, ja käsitykseni tuon pitäisi vertautua teurastukseen omaan käyttöön joka on sallittua?
Ei, vaan myös tuo teurastus on laitonta. Omaan käyttöön saa teurastaa, myyntiin ei. Jos haluat tuolla tavalla ostaa lihaa suoraan tilalta, sinun pitää rekisteröityä eläimenpitorekisteriin, maksaa lupa ja eläinlääkärille pitää pystyä tarvittaessa näyttämään asianmukaiset tilat eläimenpitoa varten. Siis vaikka ostaisit eläimen ateriaksesi. Eläimen myyjä saa avustaa teurastuksessa, mutta ei saa tehdä teurastusta. Tämä on veteen piirretty viiva, mutta lähtökohtaisesti myyjä saa tappaa eläimen, muut toimenpiteet pitää ostajan itsensä tehdä, mutta se myyjä saa auttaa niissä. Mutta siis vain auttaa. Aikoinaan näitä selviteltiin, kun vähän mietittiin tuotakin hommaa.

Jos myynti hoidetaan oikein, teurastaminen on suoritettava teurastamossa. Sieltä ruhon saa sitten tuoda takaisin tilalle ja käsitellä, jos on asianmukaiset tilat. Ja niiden tekeminen ei ihan halpaa tai helppoa ole.

Täällä jonkin verran lisää.
 
Tietenkin. Sekä pidetty huolta kylmäketjusta...
Tuosta tulikin mieleen kun oltiin kans.väl tapahtumassa taannoin itskuissa, vuoren rinteellä kojun edustalla evästä tilaamassa, oli paninia ja pihviä muunmuassa. Pihvit paistettiin kojun takana tikun nokassa nuotiolla, ihan syötäviä kumminkin. Kotimaisen terveystarkastajan pumppu olisi kyllä sprakannut :cool:
 
Katso liite: 77990

Savossakin päästiin liikkeelle tuokotöissä, etelässä ja E-P:llä lienevät touot jo ainakin osittain oraalla.

Kuvassa on menossa kivenkeruu.
Missasit yhen... :)

Mutta onpa kevät vähän haussa vielä teikäläisen suunnalla. Täällä Oslossa kukki tuomet viime viikolla, ja Helsingissä kuulemma kirsikkapuut jo viikko sitten Roihiksessa... pidän kyllä tästä ajatuksesta, että puita (tautivapaita) istutetaan Suomeen ja vietetään siellä vastaavaa kulttuurijuhlaa - jengi on meinaan tosissaan:
(ja siis tapaamassa Japanin pääministeriä kansallispuvuissa, tosissaan.)

 
Katso liite: 77990

Savossakin päästiin liikkeelle tuokotöissä, etelässä ja E-P:llä lienevät touot jo ainakin osittain oraalla.

Kuvassa on menossa kivenkeruu.
No, ihan kylvökuntoiselta tuo näyttää. Tietenkin hyvä se on kerätä noita kiviäkin pois, ei ne varmaan lopu mutta kuitenkin.

Täällä lounaisessa osassa kylvöt ainakin loppusuoralla ja oraitakin näkyy paljon. Omat kylvöt valmiit viime maanantaina, mitä nyt jyräyksiä vielä jälkeen.
Maat liiankin kuivia, yöpakkasia ainakin viikon toukokuussakin vielä ja lisänä ennustetut isotkin sateet jäi sitten tulematta niin tässä ollaan.
 
Savossakin päästiin liikkeelle tuokotöissä, etelässä ja E-P:llä lienevät touot jo ainakin osittain oraalla.

Tässä nyt ~kaksi viikkoa mökeillyt Päijät-Hämeessä (<3 etätyöt ja asiakas täällä etelässä niin on lyhyempi matkakin käväistä), niin voi sanoa että vaihtelua löytyy. Joissakin on ~10cm oraalla ja jotkut pellot vasta pääsivät tulvasta eroon mutta näyttää vielä aika kostealta, etten ainakaan itse vielä uskaltaisi traktorilla sinne. Osa sitten on niin ruti kuivaa etten pystynyt tänä aamuna sanomaan mitä jussi pellollaan teki. Oletin että äänestä päätellen sen pölypilven sisällä oli traktori...

Huonona puolena tässä mökkeilyssä on se, että autoton appiukkoni kyselee joka kolmas päivä lähdenkö lintukuskiksi. Ja lähdenhän minä, korvausta vastaan. Tänäänkin ~200km... Hanhiakin vielä löytyy, metsäsellaisia oli tusina. "Hieman" pudonnut parin viikon takaisesta kun Artjärven ympäristössä oli ~12 000. Isoin lössi arviolta 7000. Asikkalassa ~8000, joista ~5000 yhdessä lössissä. Pääosin Valkoposkea. Että sellainen uhanalainen laji...melkein sukupuuttoon katoamassa... No lähteehän noista aina ilmoitukset, että täytyy toivoa että joskus joku niitä lukeekin ja vähän höllää rajoituksia niiden suhteen
 
Katso liite: 77990

Savossakin päästiin liikkeelle tuokotöissä, etelässä ja E-P:llä lienevät touot jo ainakin osittain oraalla.

Kuvassa on menossa kivenkeruu.
Vieläkö teillä riittää kiviä kerättäväksi, täällä päin lopetettiin nokkiminen jo 50 vuotta sitten ;)
 
Kannatti kepulaisten vaihtaa persuihin.

Metsätaloustukiin tulossa leikkauksia.
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖöö, mihin nyt viittaat?
Se kun näyttää olevan samaa kastia Liin sanomisten kanssa niin vähän lisää tietoa jos sitä on tarjolla.:unsure:

Lii on jo peloissaan ja hännystelijät tietenkin myös.
 
Vieläkö teillä riittää kiviä kerättäväksi, täällä päin lopetettiin nokkiminen jo 50 vuotta sitten ;)
Osittain olen lopettanut minäkin siirtymällä mäkimailla suorakylvöön, mutta näiltä kynnetyiltä kiviä riittää, ne eivät lopu koskaan.

Fundeerasin viestiisi viitaten ettei suorakylvö menetelmänä 50 vuotta vielä ole ollut käytössä, joten jotain muita kivenkeruun vähentämismenelmiä lienee teidän markilla keksitty.
 
Osittain olen lopettanut minäkin siirtymällä mäkimailla suorakylvöön, mutta näiltä kynnetyiltä kiviä riittää, ne eivät lopu koskaan.

Fundeerasin viestiisi viitaten ettei suorakylvö menetelmänä 50 vuotta vielä ole ollut käytössä, joten jotain muita kivenkeruun vähentämismenelmiä lienee teidän markilla keksitty.
Aika vähänä on nuo kivenmurkulat täällä jokilaaksoissa tai sitten kuivatuissa järvenpohjissa. Taisin itse keräillä kotitilan pelloilta joskus 16 vuotiaana viime kerran kiviä, velipoika ei ole tainnut nokkia kuin yksittäiset sivuun sen jälkeen. Kivenkeruuvehkeet täälläpäin on aika harvinaista näkyä, oiskohan täällä yksi sarka joka tarvis konetta ja sekin sen vuoksi että omistaja on niin rapajuoppo että ei ole aikanaan siivonnut peltoaan.
 
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖöö, mihin nyt viittaat?
Se kun näyttää olevan samaa kastia Liin sanomisten kanssa niin vähän lisää tietoa jos sitä on tarjolla.:unsure:

Lii on jo peloissaan ja hännystelijät tietenkin myös.

Katos jäänyt linkki pois viestistä.


Oot laittanut kaksi viestiä putkeen. Ootko huomannut?
 
Olempa pitkään pohtinut tätä lihan syöntiä. Sitä kuulemma vieläkin harrastetaan. Varmastikin ajatus lähti siitä kun maatalous on suurin ympäristön saastuttaja ja lämmittää ilmastoa. Siis maatalous. Teollista tuotantoa. Tarkemmin kun tuon väitteen taakse kattoo niin se osa maataloutta joka kasvattaa lihaa, on se saastuttaja. Porkkanan viljelijää ei moitita. Eli ympäristön suojelun ja maapallon liikalämpiämisen takia pitäisi alkaa syömään kasviksia. Niitä varmaan tarttee jossain kasvattaa teollisesti, koskapa en usko että ihminen kykenee parvekkeella ja vaatehuoneessa kasvattamaan vuoden ruokatarpeet perheellensä. Eli tarvitaan maataloutta. Teollista tuotantoa.

No ok. Viljellään kasveja ja syödään niitä. Mutta kuinka monta peltohehtaaria pitää raivata lisää että kaikille riittää ruokaa.

Mettän eläin, Suomessa vaikkapa hirvi tai poro, yllättävän vähällä kasvattaa lihasmassaa syntymäpainosta satoihin kiloihin hirven osalta, ja kymmeniin kiloihin poron osalta. Koska niitten elimistö on rakennettu rakentamaan lihaskudosta syömällä heinää. Jos ihmisen taimi pitäisi lisätä elinpainoa parikymmenkertaiseksi syömällä luonnosta mitä siellä on, kuolema tuli.

Jos sitten sallitaan se kirottu maanviljelys, eli viljellään niitä ituja niin että jokainen ihmistaimi kasvaisi terveeksi aikuiseksi, niin vaatii se peltopinta-alaa aika paljon. Eli tässä ajan takaa sitä että jos meillä on hehtaarin maapala niin kannattaako sen kasvutuotto syöttää lehmälle josta saadaan satoja kiloja lihaa kattilaan, vai kannattaako se viljellä ihmisen kasvisruoaksi. Kummassa on parempi hyötysuhde ?

Miksiköhän nykyaika on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin syöminen, tehnyt niin monimutkaisen ja valtaväestöä syyllistävän asian. Varmasti kukaan ei tarkoituksella ole tuollaista halunnut, mutta jos kyky ajatella puuttuu, kaikenlaista sattuu.
 
Aika vähänä on nuo kivenmurkulat täällä jokilaaksoissa tai sitten kuivatuissa järvenpohjissa. Taisin itse keräillä kotitilan pelloilta joskus 16 vuotiaana viime kerran kiviä, velipoika ei ole tainnut nokkia kuin yksittäiset sivuun sen jälkeen. Kivenkeruuvehkeet täälläpäin on aika harvinaista näkyä, oiskohan täällä yksi sarka joka tarvis konetta ja sekin sen vuoksi että omistaja on niin rapajuoppo että ei ole aikanaan siivonnut peltoaan.
Muokkauskerroksen alapuolisen maan on oltava teillä erilaista, meillä moreenia ja routa nostaa sieltä kiviä joka ikinen vuosi. Ne ei meillä joka vuosi keräämälläkään koskaan lopu. Nurmikierron 3 vuotta pääsee ilman kiveämistä, mutta heti kun peltoa aletaan muokata, alkaa kivenkeruu. Koneellinen kivenkeruu ei ole vaikeaa, mutta iso kustannus se on. Polttoainetta ja aikaa kuluu eikä kivien kanssa tekemisiin joutuvan koneen kunto siinä työssä kohene:).
 
Olempa pitkään pohtinut tätä lihan syöntiä. Sitä kuulemma vieläkin harrastetaan. Varmastikin ajatus lähti siitä kun maatalous on suurin ympäristön saastuttaja ja lämmittää ilmastoa. Siis maatalous. Teollista tuotantoa. Tarkemmin kun tuon väitteen taakse kattoo niin se osa maataloutta joka kasvattaa lihaa, on se saastuttaja. Porkkanan viljelijää ei moitita. Eli ympäristön suojelun ja maapallon liikalämpiämisen takia pitäisi alkaa syömään kasviksia. Niitä varmaan tarttee jossain kasvattaa teollisesti, koskapa en usko että ihminen kykenee parvekkeella ja vaatehuoneessa kasvattamaan vuoden ruokatarpeet perheellensä. Eli tarvitaan maataloutta. Teollista tuotantoa.

No ok. Viljellään kasveja ja syödään niitä. Mutta kuinka monta peltohehtaaria pitää raivata lisää että kaikille riittää ruokaa.

Mettän eläin, Suomessa vaikkapa hirvi tai poro, yllättävän vähällä kasvattaa lihasmassaa syntymäpainosta satoihin kiloihin hirven osalta, ja kymmeniin kiloihin poron osalta. Koska niitten elimistö on rakennettu rakentamaan lihaskudosta syömällä heinää. Jos ihmisen taimi pitäisi lisätä elinpainoa parikymmenkertaiseksi syömällä luonnosta mitä siellä on, kuolema tuli.

Jos sitten sallitaan se kirottu maanviljelys, eli viljellään niitä ituja niin että jokainen ihmistaimi kasvaisi terveeksi aikuiseksi, niin vaatii se peltopinta-alaa aika paljon. Eli tässä ajan takaa sitä että jos meillä on hehtaarin maapala niin kannattaako sen kasvutuotto syöttää lehmälle josta saadaan satoja kiloja lihaa kattilaan, vai kannattaako se viljellä ihmisen kasvisruoaksi. Kummassa on parempi hyötysuhde ?

Miksiköhän nykyaika on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin syöminen, tehnyt niin monimutkaisen ja valtaväestöä syyllistävän asian. Varmasti kukaan ei tarkoituksella ole tuollaista halunnut, mutta jos kyky ajatella puuttuu, kaikenlaista sattuu.
Jotkut näkevät eläimissä ratkaisun hiilen sidontaan. Jotenkin näistä asioista on mielipiteitä laidasta laitaan. Regeneratiivinen ruoantuotanto on monelle vielä aika uutta.
 
Back
Top