Suuri maatalouskeskustelu

Kyllä termi ”hevostalous”, jota käytin, sisältää sekä ravurit että hepat.

Minun puolesta kasvattokoon hevosia kuka tahansa, jos niin halua, mutta ei yhteiskunnan tuella. Se on mitä kalleinta harrastusta mitä vaan löytyy maan päällä.
Kaikilla mittareilla mitattuna ökyharrastusta, jonka ihmiset saavat maksaa itse.

Joskus kun on aikaa, niin pengon ratsustallien tukiaiset läpi.
Harrastehevosen omistaja maksaa nytkin kaiken omasta pussistaan. Toki voi yrittää jakaa kustannuksia ottamalla hevoselle vuokraajia. Kallis harrastus se on, varsinkin jos itsellä ei ole tiloja, vaan hevoselle on maksullinen tallipaikka. Mutta se on oma valinta, silloin ei osteta kesämökkiä tai uutta autoa. Terv. Nimimerkki: "Itsekin hevosen omistanut."
 
Harrastehevosen omistaja maksaa nytkin kaiken omasta pussistaan. Toki voi yrittää jakaa kustannuksia ottamalla hevoselle vuokraajia. Kallis harrastus se on, varsinkin jos itsellä ei ole tiloja, vaan hevoselle on maksullinen tallipaikka. Mutta se on oma valinta, silloin ei osteta kesämökkiä tai uutta autoa. Terv. Nimimerkki: "Itsekin hevosen omistanut."

Ensinnäkin hieno harrastus!
Tosin murrosiässä oleville suosittelisin kyllä ennemmin voimistelua ruumillisen kehityksen turvaamiseksi.

Pitkin maaseutua näkee pieniä kaupallisia ratsutalleja, joissa tyypillisesti tytöt käyvät ratsastamassa (näköhavaintojen perusteella).
Tälläiset tallit todennäköisesti ovat ”elämtapaintiaanien” hallussa. Eivät ne mitään tuota, mutta into on kova tallinpitäjillä.
Tai sitten omistaja(taikka puoliso) on niin varakas että tallinpito toimii harrastuksena.
Yleisesti maataloudessa, tässä tapauksessa ratsuhevostaloudessa, on aikamoisia haavekuvia, jotka eivät vastaa yhtään todellisuutta.

Täällä etelässä viljanviljely minimipinta-ala on varmasti 100 ha. Koneet ovat tulleet isommiksi ja mies pystyy hoitamaan suurempia aloja.
Investoinnit kuten puimurit ja kuivurit eivät ole järkeviäkään pienemmille aloille
Riippuu myös paljon siitä kuinka paljonko on joutunut maksamaan sisarosuuksia pois taikka maksaako syytinkiä.

Kyllä maajussin jolla on elinkelpoinen yli 100 ha (viljeltyä) tila pitäisi pystyä ajelemaan muutaman vuoden vanhalla mersulla, jos niin haluaa.
Tälläisiä maataloustuloratkaisuja pitäisi tehdä.
 
Kasvaa ihan tehtaan vieressä ja "puidaan" sektoreittain. Sillä välin kun kierrosta tehdään, aloitussektori on jo kasvanut mittaansa.
Suomalaisen metsäteollisuuden seppuku.
Osittain näin. Tuo tehokkuus on aivan järkyttävää. Mutta onneksi suomalaisen (pohjoismaisen) puun kuiturakenne on sellainen että euka ei sille kaikissa käyttösovelluksissa vedä vertoja.
 
Oon mä pari nähnyt. Siis muita kuin joulukuusiviljelmiä. Ainakin yksi oli nuorta koivua, voi olla että se toinenkin kun ei nyt tule mieleen muuta. Mutta ne oli hyvin pieniä alueita, luokkaa puolisen hehtaaria - hehtaari ja omakotitalon lähistössä.

Kyllähän ne huomaa, mutta eivät ne yleisiä ole..

Kun nyt jäi ajattelemaan, niin olisikohan tarkoituksena ollut koivun mahlan kerääminen.
Oletettavasti vanha pelto, johon kynnetty auralla paltteet istutusta varten. Helppo siihen on suoraan riviin taimet tökkiä.

Oikeassa metsäpohjassa ainakaan meillä ei tarvitse pelätä suoria rivejä, istutuksessa on kierrettävänä kiviä, kantoja jne.
 
Pitkin maaseutua näkee pieniä kaupallisia ratsutalleja, joissa tyypillisesti tytöt käyvät ratsastamassa (näköhavaintojen perusteella).
Tälläiset tallit todennäköisesti ovat ”elämtapaintiaanien” hallussa. Eivät ne mitään tuota, mutta into on kova tallinpitäjillä.
Näitä minä tunnen itsekin. Parhaassa tapauksessa tallin tulot kattavat sen kustannukset, mutta muuten omistajalla on jokin muu pääasiallinen tulonlähde. Kyllä se tuo harrastehevostelijoiden maailma on aika persaukinen, ne rahakkaat löytyvät enempi kilparatsastuksen puolelta, jossa pärjätäkseen pitää olla joko sponsorisopimus tai paljon omaa rahaa, eikä ole sattuma että huippuratsastajista löytyy samoja nimiä kuin Suomen suurituloisimpien listalta.
 
Oletettavasti vanha pelto, johon kynnetty auralla paltteet istutusta varten. Helppo siihen on suoraan riviin taimet tökkiä.

Oikeassa metsäpohjassa ainakaan meillä ei tarvitse pelätä suoria rivejä, istutuksessa on kierrettävänä kiviä, kantoja jne.
Eikä siitä suoriin riveihin pyrkimisestä olisi mitään hyötyä.
Joskus ennen tälläinen "siisteys" oli hyve sinänsä ja ehkä vielä 1960- luvulla saatettiin maaston niin salliessa vetää narulla linjoja istutusta varten.
 
En mä mitään tämmösistä ymmärrä, mutta tykkään kyllä kaikenlaisista metsistä, erämaa-metsistä joulukuusipeltoihin.
Kyllä sellainenkin voisi olla hieno, jossa olisi koivuntaimet istutettu 4m välein ruudukkoon, niin kuin hautakivet Normandiassa, voisi sitten kaataa diakonaalisesti nätisti.
Olisi sitten jälkikasvulle polttopuita, ne kun kuitenkin eksyy umpimettässä, kuin Punavuoren hipsteri Nuuksion erämaihin.

 
Itseäni kiinnostaa kovasti Suomessa olevat "puupellot", missä puut on viivasuorissa riveissä. Missähän niitä olisi että pääsisi itsekin näkemään sellaisen? Poislukien jokunen joulukuusiviljelmä.
Esim. Paskakaupunnin ja Muhoksen välissä Oulujoen eteläpuolista tietä ajellessa näkee siisteihin riveihin (ruutuihin) istutettuja koivikoita.

@PSB 5500 vastasi ehkä huomaamattaan.

Nuo suorariviset koivikot on yleensä metsitettyjä peltoja.
Ja nuo mainitsemani koivikot on istutettu pellolle.
 
Meidän takapihalla on istutettuna 26ha mäntyjä, tikkusuorissa riveissä ja 5m välein. Alkuun se oli vähän erikoinen, mutta silmä tottuu. Ihan kivakin se on kun mulla on lupa sen käyttöön. Voin siellä rauhassa toteuttaa elitististä harrastelua hevosineni, enkä pääse eksymään jos satun vaikka lähtemään hiihtämään sinne.

Tämän ”metsän” nurmipohja myös niitetään kerran kaksi kesässä. Vuosittaiset kävystäjät tuo sitten sellasta kansainvälistä värinää. Olihan tuo kylän paras pelto ja tuli siitä aikanaan sanomista kun männyt siihen istutettiin

Nämä mun hevoset eivät tuota tilille tungosta, eikä oikein muutakaan, lähinnä paskaa ja kuluja. Puuhasteltuani näissä ympyröissä joitain vuosikymmeniä, tunnen jokusen hevosihmisen ja kyllä siellä joku muu kuin tukiaiset on rahoituspohjana. Ihan tavallinen palkkatyö on yksi varsin suosittu tapa rahoittaa heppailua. Itsekin sain ihan jonkun verran hommia tehdä kun noita asusteli kaksin kappalein tuolla pääkaupungissa. Nykyään vähempi kun en maksa niistä itselleni tallivuokraa, enkä enää pankillekaan niiden asumuksesta lainaa

Suomenhevosista sai ainakin joskus jonkun pennin alkuperäistukea, mutta niitäkin piti olla useampi. Ja se tosiaan oli jotain kymppejä. Muistaakseni nykyään ei saa tuotakaan. Tilatuet (vai mitä ne on nimeltään) ei liity hevosiin mitenkään.

Hevostalous on jotain ihan muuta kuin maataloustukiaisilla pyörivää seteleiden laskemista.

Hevosenlihan syönnissä taitaa se ensimmäinen haaste olla se teurastus. Se on työn ja tuskan takana löytää teurastamo mikä tekee hevosia. Seuraava on se että niitä hevosia on yleensä se yksi tai kaksi per omistaja. Sitten kun sen harrastelijatädin mussukka on aika viedä teuraaksi, täti etsii teurastamon, kuskaa pollen sinne, noutaa lihat leimattuna ja pakattuna (ja maksaa siitä ihan vtusti), markkinoi ne puolen suomen reko-ringeissä ja ajaa pakastin pikkuauton katolle pakattuna sitä loputonta rekoa myyden potkan tuolla ja korvan täällä.. varmasti ymmärsitte pointin. Näitä teurastustapauksia ei edes yleensä pukkaa joka vuosikymmenelle
 
Outoja ne kyllä on. Itsekin joskus ihmettelin kuinka joku kasvattaa pellossa kumman lyhyitä ja oksaisia mäntyjä. Eihän mokomat tursakkeet kelpaa kuin polttopuuksi. Joku sitten valisti mistä oli kyse.
 
Maataloutta ei kannata alkaa tekemään tekemään ilman kunnollista pääomaa ja tilakokokoa. Harrastelijamaatalous alkaa olla mennyttä aikaa.
Olen nähnyt näitä yrittäjäkohtaloita.
Se on aivan karmeaa vääntämistä, jossa terveys vaaraassa. Velkaiset maatalousyrittäjät joutuvat tekemään toista ja kolmattakin työtä. Kaikki maksut ovat kiikun kaakun.
Sitten lopulta on iso vatsa ja selkä poikki sekä valtavasti velkaa. Maatalous on myös tapaturma-altista työtä.

On aivan turha selitys että ei tästä mitään saa, joka nyt monesti on tottakin. Silti joudutaan maksamaan valtavia tukiaisia.

Minkä takia sitten ihmiset valitsevat tälläisen masokistisen ammatin? Se takia koska tunteet menevät järjen ohitse! Tämä on nähty monet kerrat.
Ennen kuin ryhdytte maanviljelijäksi, miettikää montaa kertaa.
Ei maanviljelys ole maskokistin valinta silloin jos on riittävät pääomat.

Miten sitten saa pääomia ryhtyäkseen viljelijäksi. Pitää syntyä mielellään ainoaksi pojaksi vähälapsiseen talonpoikaisperheeseen, jolla on valmiiksi kunnon tila ja/tai reittä pitkin, joka oli ennen vanhaan hyvinkin tavallista.
Nykyään ison talon tyttäret katoavat kaupunkeihin ja eivätkä halua maatalon emänniksi. Sekin tie on tukossa.
Yksi harvinaisempi tapa on luoda omaisuus ja ostaa maatila aivan harrastukseksi.

Ei asia aina näin ole ollut. Silloin markka-aikaan kun inrflaatio, niin ne ketkä saivat lainoja pystyivät vaatimattomasti oloista kasvattamaan itselleen ison tilan.
Inflaatio söi lainojen päämoman, mutta maaomaisuuden arvo vain parani.
Tämä on kuitenkin mennyttä aikaa.
Sattumoisin kerran pintapuolisesti tutkein talonpoikaissukujen historiaa.
Vielä 1800-luvulla oli tavallista että naiset kuolivat synnytykseen ja sitten isäntä pystyi naimaan taas naapurin lesken jne.
Tietenkin tämä edellytti että isännällä oli kysyntä markkinoilla. Yhdelläkin isännällä oli ollut kolme avioliittoa tilallisen naisen kanssa.

Mitä sitten tulee hevostalouteen niin tämän palstan mukaan puolet Suomen hevosista on juurikin ravihevosia.
Ravihevoskasvatus on vahvasti verovaroin tuettua toiminta, jos siitäkin syystä että palkinnot maksetaan yritystukiaisista ravitoiminnalle.
Ratsustalleihin verrattuna ravurikasvatus on järkevämpää, koska se on keskittynyt suurempiin yksiköihin.
Kuitenkin kaikki palkintotuet pitää pistää nollaan.
 

V***u mitä pelleilyä. Pelleily on paras nimitys, mutta ei naurata tuottajia.
No, sitä on väännetty tälläkin palstalla että Halla-aho toivoo raiskattavan, no joitakin päättäviä ihmisiä vaikkei niin sanonutkaan niin...
Minäkin vaan toivon että se näitten päätösten vaikutus osuisi juuri niihin päättäjiin ihan valtavasti.
 
Back
Top