100 hehtaaria suuruisen tilan peltojen hinta on yli 1 milj.
Tilanne olisi lähellä ideaalia jos olisi ainoastaan kaksi sisarusta. Uusi isäntä pysytyisi lunastamaan sisarosuuden 500 000 milj + rakennukset + koneet . Yleensä menee niin että se sisar ottaa muuta varallisuutta kuten metsää, jos sitä on jäljellä. Tässä tapauksessa isäntänä aloittaminen olisi pääomallisesti helppoa. Edellyttäen että tila on taloudellisesti muuten hyvässä kunnossa.
Kuivuri on suuri investointi, joka saattaa hyvin olla edessä.
ak.maanmittauslaitos.fi
Mielenkiitoista kuinka Pohjaanmaalla peltohehtaarin hinta on lähes samoissa hinnoissa kuin Varsinais-Suomessakin.
Kasvukausi on Pohjanmaalla oleellisesti lyhyempi. Kai se kova hinta kertoo siitä kuinka hyvin niitä tukia tulee Kepun vahvalle kannatus-alueelle Pohjanmaalla?
Maatiloja ei vaan ole kovin usein myynnissä. Saako niitä käytännössä edes kukaan ei-maanviljelijä ostaakkaan?
Yleensä kai silloin on kyseessä poikkeuksellisen varakkaita yksilöitä, jotka niitä ”kartanoita” ostavat kuten Jorma Ollila taikka Björn Wahlroos.
Oikein se onkin että maa menee toisille viljelijöille lisämaaksi.
Kuinka monella isännällä on varaa ostaa 60 ha peltoa lisämaaksi kun sitä on myynnissä? Ainoastaan kaikkein varakkaimmat isännät pystyvät siihen. Tämäkin on nähty.
Miten ennen sitten tehtiin? 1920-luvulla eräässä suvussa päätettiin tilan jatkaja siten että se myytiin eniten tarjoavalle kuudesta sisaruksesta. Silloin se ei mennyt vanhimmalle pojalle vaan se kuka eniten tarjosi. Tilan ostanut poika sai avuja varakkaalta enolta. Oli kysymys pienestä kantatilasta.
Silloin ei takuvarmasti ollut mitään korkotukilainoja vaan vekseleitä. Osuuspankki taisi olla juuri tullut seudulle.
Tiloja on hukattu mitä moninaisimmilla tavoilla. Yksi tavallisin tapa on se viinan piru.
Maatila on vähän samaa kuin aikanaan oli New Yorkin ”taksimedaljongi”. Ei se koskaan tuottanut sitä mitä joku oli siitä saanut, vaan sen arvo kuitattiin myydessä josta sitten saatiin eläkerahat. Uberin tullessa medaljongin hinta kuitenkin romahti.
Vaikkei maatilan pidossa nykyään mitään suurta tuottoa saakkaan, niin eläkkeelle menevä isäntä on suomalaisen mittapuun mukaan hyvin varakas myydessään tilan joko jälkikasvulleen tai muualle.
Suunnitellusta sukupolvenvaihdosta hyvä esimerkki on kokoomuslaisen poliitikon perimysriita Akaassa(?). Siinä tytär riitautti kuolinpesän jaon. Hän oli jäänyt lakiosalle, jota hän ei mielestään saanut täysimääräisenä. Lopulta riita kuitenkin sovittiin. Kysymys oli isosta tilasta ja sadoista tuhansista euroista.
Sieltä markan inflaatio-ajalta on esimerkkejä jolloin yrittelijäät ”torpan pojat” pystyivät pystyivät hankkimaan muusta yritystoiminnastaan hankkimillaan varoillaan kasvattamaan hyvinkin suuren tilan. Nykyään sellainen on vaikeaa.
Siinä oli unelmien täyttymys. Torpan poika oli ylentynyt »agraari-aateliin».