Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No, voisitko määritellä meille "pystyynkuolevan ikimetsä"? Ymmärrän, että ikimetsässä yksittäiset vanhat puut voivat kuolla, mutta minun on vaikea nähdä, että koko metsä voisi mihinkään kuolla omin päinsä ilman ihmisen moottorisahaa. Edes metsäpalot eivät käsittääkseni tapa koko puustoa, vaan ikimetsien elävissä puissa on nähtävissä palojälkiä.

Se siis, missä sinä näet "kuolevan metsän" (=sen puukuutiot eivät enää lisäänny, kun puuta kuolee samaa tahtia kuin uusia kasvaa tilalle), joku "etelän kasvatti" näkeekin monipuolisen metsän, jossa on elinpaikkoja myös sellaisille eläimille, jotka vaativat elinympäristökseen kuolevia tai kuolleita puita. Itse olen tällainen "etelän kasvatti" (vaikka lapsuuteni vietinkin Savossa, jossa metsä alkoi takapihan rajalta). Tietenkin virkistäytyä voi monenkinlaisessa metsässä, mutta kyllä siinä minusta eri tunnelma on, kun käppäilee kansallispuistossa, jossa tosiaan on "pystyynkuolevaa ikimetsää" verrattuna tehometsätalouden puupeltoon, jossa on runko toisensa perään melko tarkkaan samanlaisia nuoria puita. Minusta ei kyse ole siis vain iästä, vaan kansallispuistossakin voi nähdä tarkoituksella poltettua metsää, jossa sitten kasvaa nuoria puita, mutta toisin kuin talousmetsässä, jossa on istutettu vain sitä puulajia, jota siinä halutaan kasvavan, niin tuollainen on luonnollisesti uudistuvassa metsässä sekalaista pöheikköä, jossa kasvaa erilajien puita sekaisin ja eri-ikäisinä.

Tehometsätaloudenkin metsälöissä on monimuotoisuutta, se on vaan erilaista. Yhtälailla tehometsässäkin syntyy pökkelöitä ja vaivaisia puunlenkareita, jotta erilaiset ötökät ja korsteenit saavat kasvualustaa. Nuoren metsän pohjakasvusto taas sallii paljon sellaista, mikä ikimetsästä puuttuu. Kun olet tallustanut tuollaisessa väinämöismallin ikimetsässä, niin paneppa merkille miten köyhä aluskasvillisuus niissä monesti on. Metsäluonto on muutakin kuin 26-metriset kuuset ja männyt. Metsien virkistys- ja taloudellisen käytön kannalta on aina parasta mitä useampaa kehitysluokkaa löytyy. Ja tuolloin kaikenlaiset kääpiöt ja näivertäjätkin löytävät lokeronsa.

En ole suinkaan kansallispuistojen vihaaja, PÄINVASTOIN. Meillä on varaa reilusti laajentaa puistoja. Mehtävaltiolla lääniä riittää. Enkä väheksy ikimetsien tenhoakaan, halusin korostaa vain sitä, että minulle luonto nykyisellään näyttäytyy aina luontona. Jokaisella luontotyypillä on aina arvonsa. Puhdas vesi on suorastaan kansallisomaisuus. Ja takaan, että siinä vaiheessa, kun Nestle alkaa paaluttaa pohjavesiä itselleen, minusta sukeutuu pirullinen luontoihminen, joka naputtaa itsensä ketjuilla puihin jne. Rauhanomainen vastarinta saa käyttöönsä kirotun vanhan kyöräkkeen, joka käsittää kokonaismaanpuolustuksen todella laajalla tavalla.
 
Metsään jätetty lahoava aines ravinnekuormittaa vesistöjä. Olen ollut tilaisuudessa kiehua assistenttina tällaisissa tutkimuksissa kentällä ja ehdotta tutkijamestarit olivat tätä mieltä. Heidän mielestään puista tippuva karike lannoittaa, lahoava aines pumppaa itseasiassa sitä ihtiään taivaalle...nii nii, sitä mikä aiheuttaa hirveyksiä. Hartiani eivät salli minun väittää mitään.

Parempi vaan sytyttää koko paikka tuleen. Kun CV:ssä on jo "arsonisti" niin voin antaa ammattimiehen ohjeita kulottamisesta. :D
 
Jos minä näen kaupassa jonkun laittavan kotimaisia tomaatteja pussiin ja punnitsevan ne ulkomaisten hinnalla, kyseessä on petos. Otan tämän henkilön kiinni.

Turha selitellä inhimillisellä syillä.

Kannattaa muistaa, että kauppojen hävikki osuu asiakkaan lompakkoon, se siitä. Kauppias ei ota lopultakaan hävikkiä kontolleen vaan siirtää sen hintoihin. Kyllä. Suomalaiset tekevät tätä -punnituspetkutusta- jatkuvasti. Valitettavasti.
 
Paluuta vanhaan. Tämä oli systeemi vielä 70-luvulla. Keltainen postiauto jätti lehtiniput kyläkaupan isoon laatikkoon. (Tosin ei ole enää sitä kauppaakaan...)Sieltä jokainen kävi lehtinipuista penkomassa omansa. Kirjepostin kanto lienee ollut eri systeemillä. Mahdollisesti kerran /pari viikossa.
Postiljoonilla oli mopo ja sen laukusta kirjeposti löytyi. Saattoipa olla niin, että kirjeposti tuli ihan kotiin saakka, en muista ihan varmaksi.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/0...o-postiautolla-laskettelemaan-tai-ladunpaahan

Posti on vähentänyt ja vähentää henkilöstöään lisääkin siinä määrin, että tähän jakotapaan palataan.

Kirjepostikin saatettiin jakaa isompiin tienvierustaloihin, joista muut kävivät postinsa hakemassa. Näin muistan kerrotun, omia muistikuvia ei ole. Postilaatikot lienevät tulleet maaseudun tienvarsille samoihin aikoihin kun maitolaiturit kävivät tarpeettomiksi, eli 70/80-lukujen vaihteessa.
 
Onneksi kesäloma päättyy viikon kuluttua.

Viimeisiä hommia on naapurin suututtaminen, eli raivasimme toisen (kilpailevan + sukulaisen) maanviljelijän jokinäkymään uuden pellon entisen pajukon tilalle. Toisaalta kirjoituspöytäsoturille on ihan hauskaa vaihtelua pärisyttää moottorisahaa ja raivaussahaa ja ajaa 13-tonnin dumpperilla ja traktoreilla, joihin on kiinnitetty mitä erinäköisimpiä työkoneita ja laskea salaojaputkea ja vittu kaikkea, mutta toisaalta välillä lomalla vois ihan vaan olla lasten kanssa, eikä lähteä 7/8 päivänä viikossa seittämältä aamulla pärisyttämään sahoja tai ajamaan dumpperia tai velttaamaan tai karhimaan tai niittämään tai keräämään kiviä tai korjaamaan jotakin vitun romua tai kykkimään ojan pohjalla haaraperiä myöten vedessä, 100 mm:n muoviputki kädessä, kun kaivuri kippaa soraa kumpparinvarresta sisälle ja vettä tulee niskaan n. 666 milliä tunnissa.

No, vuoden päästä tuostakin niitetään ja paalataan sekä muistellaan, miten kyseinen isäntä arveli ettei niistä kynänpitäjistä ole mihinkään. Oli tosin vissiin muuttanut mielensä jo nyt, kun olisi pitänyt käydä palaamassa muutama hehtaari kuivaa heinää pyöröpaaleihin - tosin minulta itseltäänhän ei iljennyt kysyä.

Ensi kesänä näät työsi jäljen Google Mapsista.

Pellon raivaaminen on henkisestikin kasvattava urakka. Vaikka lähtökohtana olisi monitoimikoneen kaatama metsä ja kaivinkoneen irroittamat kannot, on työtä silti alussa pelottavan paljon edessä. Usko edistymiseen on alussa kovilla, mutta ennen pitkää pellosta vaan tulee kylvövalmis.
 
Naapurilta hävisi kissa viime yönä. Pihamaalla syyllisen jälki.
Oli revittänyt tiukkaa mutkaa kissojen perässä, jälkien väli noin 2 metriä. Tuo kuvassa oleva jälki on suorasta juoksusta.
2 selvinnyttä kissaa aamulla täydessä paniikissa, toinen vieläkin ladon ylisillä kattotuolin päällä, ei suostu tulemaan sieltä alas.

Jälki kuvassa.
 

Liitteet

  • jälki010816.webp
    jälki010816.webp
    193.2 KB · Luettu: 39
Sitä tässä itse olen pohtinut että kauanko posti ylipäätään tulee kotiin joka päivä. Sano mun sanoneen niin tuo päivä on varsin lähellä että se jaetaan vaikka joka toinen pv.

Sinällään yksi suuri järjettömyys on myös se että aamunlehdet, päiväposti ja ilmaisjakelut kaikki jaetaan eri aikoihin. Luulisi että noita saisi joten rukattua nippuun toistensa kanssa...

Kaupungeissa joutaisi luopua postin jakamisesta huoneistoihin ovessa olevan postiluukun kautta ja jakaa posti kiinteistöjen keskitettyihin postilokerikkoihin. Tämä olisi minusta harvinaisen helppo ja harmiton tapa tehostaa toimintaa. Missään muuallakaan maailmassa ovissa ei postiluukkuja ole. Ne ovat sitä paitsi turvallisuusriski.
 
Liikenteen täysi sähköistäminen pitkien etäisyyksien ja ankaran talven olosuhteissa on vielä nykytekniikalla haihattatelua.. Kaupungissa niillä tietysti pikkupätkiä ajelee. Hydridi on sitten asia erikseen, mutta siinä on polttomoottori.
Haluaisin nähdä sen poromiehen, joka lähtee talvella -30 C sähkö-Hiacella 100 km:n päähän poronhoito töihin.. o_O takaisinkin pitäisi päästä ja jänkhällä ei ole töpseleitä.

Ministeri Mykkäsesestä en keksi mitään rakentavaa kerrottavaa..

Työkoneiden päästöistä yleisesti:
Traktoreiden päästörajoja on kiristetty huimalla vauhdilla. Uusissa on urearuiskutusta typen oksidien poistamiseksi, pakokaasujen takaisinkierrätystystä jne. pakoputkesta ei tule muuta kuin vesihöyryä. Systeemit toimivat vaihtelevalla menestyksellä, urea jumpsahtaa jäähän -15 C. Huoltotarvetta ja mahdollisia vikoja pakokaasujen puhdistusjärjestelmät lisää. Ja lisäävät rajusti traktorin hintaa, isossa traktorissa helposti 10k€.
Ja samaan aikaan kun me täällä kiristämme päästörajojamme niin miljardi kiinalaista ja toinen mokoma intialaisia pistää vaan lisää usvaa putkeen autoissaan ja koneissaan ja ruskohiiltä palamaan. Ja maailma pelastuu kun meillä on jo euro7 moottoriset traktorit ja muut kaivurit
 
Ja samaan aikaan kun me täällä kiristämme päästörajojamme niin miljardi kiinalaista ja toinen mokoma intialaisia pistää vaan lisää usvaa putkeen autoissaan ja koneissaan ja ruskohiiltä palamaan. Ja maailma pelastuu kun meillä on jo euro7 moottoriset traktorit ja muut kaivurit

Kun tähän lisätään biopolttoaineet niin onhan ainaki ilmasto pelastettu?
Pelastuminen tapahtuu ainakin biodieselia käyttävissä metsäkoneissa ja miksei muissakin talvipakkasilla toimivissa suurissa diesel koneissa joiden tankkisa on paukkupakkasilla biodieseliä.

Ainakin suurinosa Ruotsin pohjoisosan alueella toimivista metsäkoneista seisoo käyntihäiriöiden takia yli 20 asteen pakkasilla jos tankissa on biodieseliä.

Tuprutus vähenee kun kone ei käy toisaalta tuprutus lisääntyy kun korjaaja lämmittää koneen ympärillä teltan jotta voi jäätymättä korjata koneen, mutta tämähän ei ole saastumista lisäävää toimintaa eikä varsinkaan aiheuta kustannuksia....... eiku?
 
Naapurilta hävisi kissa viime yönä. Pihamaalla syyllisen jälki.
Oli revittänyt tiukkaa mutkaa kissojen perässä, jälkien väli noin 2 metriä. Tuo kuvassa oleva jälki on suorasta juoksusta.
2 selvinnyttä kissaa aamulla täydessä paniikissa, toinen vieläkin ladon ylisillä kattotuolin päällä, ei suostu tulemaan sieltä alas.

Jälki kuvassa.

Suupalat hädissään :D
 
Naapurilta hävisi kissa viime yönä. Pihamaalla syyllisen jälki.
Oli revittänyt tiukkaa mutkaa kissojen perässä, jälkien väli noin 2 metriä. Tuo kuvassa oleva jälki on suorasta juoksusta.
2 selvinnyttä kissaa aamulla täydessä paniikissa, toinen vieläkin ladon ylisillä kattotuolin päällä, ei suostu tulemaan sieltä alas.

Jälki kuvassa.

Olisko ollut kisujen suurempi metsän serkku nälissään...?
 
Hyvä että joskus asiat näyttävät valoisenkin puolensa.

Kotimaa 2.8.2016 klo 7:13
Laura, 26, vuokrasi maitotilan ja osti 50 lehmää – ”Parasta työtä, mitä ihminen voi tehdä”
Laura Parmainen on tehnyt sellaisen tempun, johon Suomessa ei kovin moni ole pystynyt. Hän vuokrasi kokonaisen toimivan tilan täysin vieraalta paikkakunnalta. Ja on onnellinen.
http://yle.fi/uutiset/laura_26_vuok...ota_mita_ihminen_voi_tehda/9064408?origin=rss
 
Olisko ollut kisujen suurempi metsän serkku nälissään...?

Ilmeisesti ilves ei jätä kynnen jälkiä...
ilves-susi-tassut.png
 
Naapurilta hävisi kissa viime yönä. Pihamaalla syyllisen jälki.
Oli revittänyt tiukkaa mutkaa kissojen perässä, jälkien väli noin 2 metriä. Tuo kuvassa oleva jälki on suorasta juoksusta.
2 selvinnyttä kissaa aamulla täydessä paniikissa, toinen vieläkin ladon ylisillä kattotuolin päällä, ei suostu tulemaan sieltä alas.

Jälki kuvassa.
Jaaha, että ihan "syyllinen". Rikosoikeuteen ja sitten hirteen, vai mitä? Kun se sama kissa aikoinaan tappoi hiiren, niin pidettiinkö sitäkin syyllisenä toisen eläimen tappamisesta?
 
Jaaha, että ihan "syyllinen". Rikosoikeuteen ja sitten hirteen, vai mitä? Kun se sama kissa aikoinaan tappoi hiiren, niin pidettiinkö sitäkin syyllisenä toisen eläimen tappamisesta?

Kyllä se hiirikin jotain on tehnyt joten tutkinta käyntiin:D
 
Naapurilta hävisi kissa viime yönä. Pihamaalla syyllisen jälki.
Oli revittänyt tiukkaa mutkaa kissojen perässä, jälkien väli noin 2 metriä. Tuo kuvassa oleva jälki on suorasta juoksusta.
2 selvinnyttä kissaa aamulla täydessä paniikissa, toinen vieläkin ladon ylisillä kattotuolin päällä, ei suostu tulemaan sieltä alas.

Jälki kuvassa.
Jumalavita, kun tulevat noin asutuksen piiriin :confused:
 
Back
Top