Nyhtökaurapakkaukset ovat asiakkaiden kärryissä alta aikayksikön
Nyhtökaurasta on kolmea eri makuvaihtoehtoa. (Kuva: Pirjo Nenola)
Kymmentä vaille kahdeksan perjantaiaamuna saan seuraa K-Citymarket Iisalmen eteen, kun kaupan ovien avautumista odottavia asiakkaita alkaa saapua eri suunnista paikalle.
Oven lukot avaava myyjä toivottaa meille hyvät huomenet. Polkupyörällä kaupan pihaan saapunut nuori nainen kävelee ovien avauduttua edelläni suoraan maitohyllyjä vastapäätä olevalle Vegehyllylle ja nostaa koriinsa kaksi nyhtökaurapakkausta, nudea.
Hän kertoo olleensa vegaani jo 15 vuotta. Nyhtökaurasta hän kiinnostui heti loppukeväällä, kun ensimmäisiä pakkauksia alkoi tulla myyntiin. Hän on tykästynyt sen makuun ja suuntaakin yleensä aina perjantaiaamuisin K-Citymarkettiin, koska kokemuksesta tietää, että monesti nyhtökaurapakkaukset siirtyvät asiakkaiden koreihin ja kärryihin melkein heti ovien avauduttua.
Tällä kertaa hän ottaa kaksi pakkausta. Hän ei halua hamstrata, vaan jättää ostettavaa toisillekin.
Koska hän on ollut vegaani jo niinkin pitkään, hän ei osaa vertailla nyhtökauran makua varsinkaan lihaan. Esimerkiksi härkäpapuja, jotka ovat yksi osa nyhtökauran aineksista, hän käyttää ruoanlaitossa muutenkin ja on tottunut sen makuun.
– Olen jäljestänyt tätä useamman viikon, paljastaa nyhtökaurapakkauksen käteensä saanut
Marja Hokkanen.
Hän on kiirehtinyt tällä kertaa varta vasten kesämökiltä K-Citymarkettiin heti aamusta, koska hänen Etelä-Suomessa asuva kasvissyöjätyttärensä on tulossa kylään ja suunnitelmissa on tarjota hänelle kasvispohjaisia burgereita.
– Tämä on mielenkiintoinen kokeilu, Hokkanen naurahtaa katsellessaan pakkausta.
Myyjä
Pekka Väisänen kertoo, että joskus liikkeeseen aina kerrallaan tulevat 18 pakkausta ovat menneet lähes välittömästi.
– Tätä niukkuutta jaetaan. Tämä on kuitenkin kaikki plussaa, koska alun perin kerrottiin, että nyhtökauraa tulee myyntiin aikaisintaan tänä syksynä, kauppias
Sarika Piipponen sanoo.
Nyhtökauraa valmistaa Gold&Green Foods. Vuonna 2015 perustettu yritys sai yksityissijoittajilta yli miljoona euroa rahoitusta tämän vuoden alussa ja lisäksi Tekes on rahoittanut sitä. Ensimmäinen nyhtökauratehdas aloitti tuotannon toukokuussa 2016.
Tehtaan tuotantokapasiteetti pystyy toistaiseksi vastaamaan vain pieneen osaan kysynnästä. Nyhtökauran suosio yllätti jopa sen keksijät.
Ei soijaa eikä vehnää sisältävä kasvistuote, joka sisältää hyvälaatuista proteiinia ja jossa on lähes lihaisa suutuntuma, on kiinnostanut myös muita kuin kasvissyöjiä. Maku on ilmeisestikin miellyttänyt.
Pekka Väisänen toteaa, että hyvästä mausta kertoo jo se, että samat asiakkaat ostavat heiltäkin tuotetta jatkuvasti.
Nyhtökaurapakkaukset ostetaan nopeasti myös Iisalmen Prismasta, jonne niitä tulee lauantaiaamuisin.
Päivittäistavaramyyjä
Jatta Hyvönen kertoo, että tuote on niin suosittu, ettei pakkauksia aina ehdi viedä edes hyllyyn asti, kun asiakkaat vievät ne kädestä.
Päivittäistavaravastaava
Anssi Pakarinen kertoo, että tuottajan valmistuskapasiteetti ei riitä, joten Iisalmen Prismaan valtavan suosion saanutta tuotetta saadaan kiintiön mukaisesti 16 pakkausta viikossa.
– Paljon kehuja olen kuullut, että nyhtökaura on ollut hyvää, Pakarinen sanoo.
Iisalmen Sanomat 2.8-16.
Tälläisia tuotteita pitää elintarviketeollisuutemme kehitellä lisää. Kysyntää enemmän kuin tehtaalta irti saadaan.