Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
LAPIN UUTISET 16.8. 16.53
Tukholman yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta ja Ruotsissa 1200, jotta susikanta säilyisi elinvoimaisena.
Lisäksi susipopulaatioiden välillä pitäisi olla vaeltavia susia vähintään 20 sukupolvessa, jotta susikannan voisi katsoa olevan elinvoimainen pitkällä aikavälillä. Matemaattinen mallinnus Fennoskandian ja Venäjän susipopulaatioista on toteutettu geneetikkojen ja matemaatikkojen yhteistyönä.
Tutkimuksessa Suomen, Ruotsin, Norjan, Venäjän Karjalan ja Koillis-Venäjän susipopulaatioita on tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena. Fennoskandian eristyksissä oleva susipopulaatio tarvitsee kipeästi Venäjältä Suomeen ja edelleen Ruotsiin ja Norjaan vaeltavien susien tuomaa geneettistä vaihtelua.
Uudet yksilöt turvaisivat geenivirran Fennoskandiaan, mikä ehkäisisi sisäsiittoisuutta. Nykyisellään sudet eivät kuitenkaan pysty vaeltamaan maiden välillä. Koska kansainväliset suojelusopimukset eivät sido Venäjää, ovat Suomi, Ruotsi ja Norja avainasemassa Pohjois-Euroopan susikannan elinvoimaisuuden säilyttämisessä tulevaisuudessa.
Luonto-Liitto, Suomen Susi ja Luonnonsuojeluliitto Tapiola ovat huolissaan Suomen ja Skandinavian susikannan tilasta ja tulevaisuudesta.
– Tukholman yliopiston tutkimustulokset on syytä ottaa vakavasti myös Suomen susipolitiikassa, Luonto-liiton Mari Nyyssölä kehottaa.
Tutkimus tukee käsitystä siitä, että viime talven kannanhoidollinen sudenmetsästys heikensi merkittävästi Suomen susikannan elinvoimaisuutta.
Viime metsästysvuonna kuoli yhteensä 78 sutta, joista 43 tapettiin kannanhoidollisessa metsästyksessä ja 15 poliisin määräyksellä. Suomessa elää Luonnonvarakeskuksen tuoreimman arvion mukaan reilu 200 sutta.
http://www.lapinkansa.fi/lappi/ruotsalaistutkimus-suomessa-pitaisi-olla-vahintaan-800-sutta/
Joo kyllä minun ajatuksissa näissä tilanteissa on rahankäytöstä luovuttu ja toimitaan puhtaasti eloonjäämisperiaatteella, ja käännetään yhteiskunnan asetelmat ylösalaisin sitä kautta. Kaikki orjuus on vapaaehtoista.Se voi tuo tuesta luopuminenkin olla yhtäkkiä aika haasteellista. Tukiin kun niveltyy tämä koko meidän oma ja EU:n maataloushallinto kaikkine kivoine kommervenkkeineen. Tukia jos et hae niin pelto menettää sitten tukikelpoisuutensa jatkossakin ja se vaikuttaa taas maan arvoon jne. Myös kyttäys eli valvonta käy tuolloin mahdottomaksi. Ja jos me se pelto jätetään vaan pelkästään lannoittamatta ja muuten viljellään niinkuin ennenkin niin kyllä sitä satoa saattaa tulla ennemminkin 90% vähemmän noin äkkiseltään. Riippuu toki pellosta. Lannan ja typensitojien kanssa sitten tietysti ihan eri juttu.
Mutta sinänsä toki ihan hyvää spekulaatiota ja välillä on hyvä miettiä tämmöisiä äärijuttuja. Ongelmathan on edelleen ne samat jotka tälläkin foorumilla on moneen kertaan esille tuotu. Kyse on pelikavereiden suhteettoman vahvasta markkina-asemasta tuottajiin nähden. Se mahdollistaa sanelupolitiikan ja siitä ei mitään hyvää seuraa. Myös huonolla liikkeenjohdolla esim. lihatalojen tapauksessa on oma roolinsa. Mokailtu on ja jonkun täytyy tappiot kustantaa. En kuitenkaan näe mitään omavaraistalouden kaltaista tilannetta toivottavana. Toki siihen pakon edessä voidaan joutua, mutta tosiasiassa suurin osa ihmisistä ei halua sellaista elämää jossa kaikki aika menee perustarpeiden saavuttamiseen ja elintaso jää hyvin matalaksi. Joku vitsiniekka tietysti toteaa tähän, että sitähän se viljelijän elämä nytkin jo on. Mutta mielestäni todellisuus on kuitenkin hieman toinen. Ilman muuta on tiloja joilla eletään kädestä suuhun ja se jos mikä on kammottava tilanne. Kuitenkin edelleen osalla tiloista tehdään tulosta ja elintaso on ihan hyvä. Kyllä maatalouden tulevaisuudessakin täytyy olla yrittäjävetoista ja liiketalouden lainalaisuuksista oppinsa ammentavaa. Kuitenkin tätä pelikentän todellisuutta täytyisi saada muutettua jotenkin niin, että viljelijä ei jäisi ihan niin avuttomaan rooliin tässä elintarvikeketjussa. Miten se sitten tehdään onkin jo kokonaan toinen juttu. Iät ja ajat näitä jorinoita on käyty eikä mitään viisasten kiveä oikein ole asiassa löytynyt. Itse olen seurannut kohtalaisen läheltä viljamarkkinoiden myllerryksiä vuosien varrella ja täytyy sanoa, että ehkä hieman yllättäen kasvinviljelypuolen tilanne näyttää kuitenkin jotenkin valoisammalta kuin kotieläinpuolella. Vaikka vilja on periaatteessa halpaa bulkkia, on sillä sektorilla kuitenkin viljelijän mahdollista vaikuttaa tuotteestaan saamaansa hintaan enemmän kuin elukkapuolella, jossa käytännössä ostaja sanelee hinnan. Viljan ostajia on kuitenkin Suomessa aika monta ja hinnoissa on ainakin pientä eroa toimijoiden välillä. Mutta ennen kaikkea myyntiajankohta vaikuttaa joskus kohtalaisen paljon. Lisäksi hintoja voi kiinnittää etukäteen jne. Kasvinviljelyssä tuottaja ei ole ihan samalla tavalla isojen toimijoiden armoilla kuin kotieläintaloudessa. Ammattitaitoa tarvitaan tuotannon lisäksi myös myynnissä. No tämä nyt meni taas tähän viljahorinaan, mutta ei sille tunnu mitään voivan, se aina lipsahtaa...
Mulla ei ole mitään hajua mihin hintaan maatilalliset myyvät mitäkin jalostajille. Minäkin olen sentään vain lihansyöjäcitykani. Polkisin 2x10km pyörällä jos saisin ostaa 20kg lihaa reppuun sillä reissulla alennettuun hintaan, ihan jo pelkästä puhtaasta haistatuksesta duopolille
Sitten kun tilateurastamo on hypännyt kaikki Eviran vaatimat voltit niin lihan kilohinta on sama kuin marketissa. Nyt ollaan menty jo siihen etteivät karjatilalliset voi teurastaa enää mullia omaksi ruoaksi koska teurasjäte on säädöstem mukaan toimitettava ongelmajätteenä Honkajoelle. VMP
Koska Suomalaisella on vapaus ostaa kaurapuuronsa Ässältä tai Koolta tai voi vapaasti nääntyä nälkäänkin.
Saakeli pakastin täyteen nautaa. Tosin jonkun pitäisi ensin laittaa sekin elukka lihoiksi...
Sitten kun tilateurastamo on hypännyt kaikki Eviran vaatimat voltit niin lihan kilohinta on sama kuin marketissa. Nyt ollaan menty jo siihen etteivät karjatilalliset voi teurastaa enää mullia omaksi ruoaksi koska teurasjäte on säädöstem mukaan toimitettava ongelmajätteenä Honkajoelle. VMP
Koska Suomalaisella on vapaus ostaa kaurapuuronsa Ässältä tai Koolta tai voi vapaasti nääntyä nälkäänkin.
Ainoa oikea sana uutisessa lienee kaksinaamaisuus. Mutta MTK ja MT eivät ole kaksinaamaisia vaan Raisio? Vai virolaiset? Vai maito itse?
Raision Elovena-rahkan virolaisvalmistajaa epäillään veropetoksesta
Politiikka17:56Niklas Holmberg http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...valmistajaa-epäillään-veropetoksesta-1.159062
Pakkausmerkintä paljastaa Raision Elovena-rahkan valmistajaksi virolaisen Tere-meijerin, joka on ollut pitkään taloudellisissa vaikeuksissa. Viron viranomaiset pidättivät tiistaina yhtiön johtohenkilöitä epäiltynä veropetoksesta.
HANNA HAMINA
Elovena-rahkapakkaukseen merkitty laitostunnus paljastaa, että tuotteen on valmistanut virolainen Tere-meijeri, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Viljandissa ja Põlvassa
Raision Elovena-rahkan virolaista valmistajaa Tere AS-meijeriä epäillään veropetoksesta.
Yhtiön toimitusjohtaja Oliver Kruuda sekä neljä muuta yhtiön työntekijää pidätettiin tiistaina epäiltynä arvonlisäveron ja tuloveron kiertämisestä. Asiasta kertovat Postimees-lehti ja Viron yleisradioyhtiö ERR.
Yhtiö on verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa kiistänyt rikosepäilyt.
Tere on ollut jo pitkään taloudellisissa vaikeuksissa. Yleisradioyhtiö ERR:n mukaanyrityksen velat ovat yli 50 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonaa on velkoja tavarantoimittajille ja tuottajille.
Helmikuussa Tere hakeutui yrityssaneeraukseen. Heinäkuussa Harjun käräjäoikeuden määräämät asiantuntijat arvioivat saneerauksen onnistumismahdollisuudet heikoiksi.
Tere on yksi Viron suurimpia meijereitä, sillä on tuotantolaitokset Viljandissa ja Põlvassa. Yhtiön palveluksessa on yli 420 työntekijää.
Raision Elovena-välipalarahkan toimittaja selviää pakkauksessa olevasta EU-laitostunnuksesta. Raision brändi- ja strategiajohtaja Mika Kukkurainen vahvisti tiedon valmistajasta MT:lle.
Tuotteet ovat olleet kaksi viikkoa myynnissä K-ryhmän kaupoissa.
Raisio on perustellut välipalarahkan valmistusta Virossa sillä, että kotimaista tuottajaa ei onnistuttu löytämään. Kukkuraisen mukaan kustannukset eivät vaikuttaneet rahkan tuottajan valintaan.
Useimmat suomalaismeijerit eivät suostuneet kommentoimaan MT:lle, onko Raision kanssa käyty neuvotteluja kyseisen rahkan valmistuksesta. Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen kertoo, että heihin ei ole oltu yhteydessä Raisiosta. Kaslinkin toimitusjohtajaTuomas Kukkosen mukaan yritys ei valmista rahkoja, eikä ole ollut mukana neuvotteluissa.
Keskiviikkona tavoitetuista meijereistä Satamaito ja Maitokolmio eivät halunneet kommentoida asiaa.
Lisää aiheesta:
Halpuuttamisen seuraus: Nyt netistä ruokaa suoraan maatilalta – kauppa ohitetaan
Uusi Suomi
Luotu:
18.8.2016 08:43
- Kuva: Ruokaasuomesta.fi
Tänään lanseerattavassa Ruokaasuomesta.fi-palvelussa jokaisella yrittäjällä on oma verkkokauppansa.
Kotimaa
|
Suomalainen ruoantuotanto
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ilmoittaa kehittävänsä ruoan verkkokauppaa omistamansa Viestilehdet-yrityksen kautta. Uuden verkkokaupan kautta kuluttajat voivat ostaa ruokaa suoraan suomalaisilta maatiloilta ja pk-elintarvikeyrityksiltä.
Syynä uudenlaisen ruoan verkkokaupan synnyttämiseen on MTK:n mukaan ”halpuuttaminen” sekä tuottajien heikentynyt asema elintarvikeketjussa.
Halpuuttaminen on S-ryhmän lanseeraama termi ruoan hinnanalennuksille. Etenkin S-ryhmä on saanut viljelijöiltä osakseen kovaa kritiikkiä siitä, että halpuuttamisen maksavat tuottajat.
– Kaupoissa nyt vallalla oleva ruuan halpuuttaminen on supistanut tuottajan osuutta ruuan hinnasta ja laskenut tuottajahinnat hälyttävälle tasolle. Uusi verkkokauppa tuo tuottajille ja pk-elintarvikeyrityksille mahdollisuuden myydä ruokaa ohi päivittäistavarakauppojen ja saada näin suurempi osuus ruuan hinnasta, MTK kertoo.
Tänään lanseerattavassa Ruokaasuomesta.fi-palvelussa jokaisella yrittäjällä on oma verkkokauppansa. Ruokaa voidaan toimittaa yrittäjästä riippuen kotiinkuljetuksena, Matkahuollon, Postin tai suoramyyntipaikkojen kautta. Uusia toimitustapoja kehitellään, MTK kertoo.
Verkkokaupan on kehittänyt start-up yritys LähiPro Oy, jonka osakekannasta MTK:n omistuksessa oleva Viestilehdet Oy omistaa tällä hetkellä 49 prosenttia.
– Tällä hetkellä verkkokaupassa mukana on hieman yli 70 maatilayritystä, mutta palvelu tulee syksyn aikana kasvamaan merkittävästi, LähiPron toimitusjohtaja Eero Kananen kertoo.
Edullisimmat tarjoukset saa aina konkurssikypsiltä yrityksiltä.
Kaupunki ammutaan paskaksi, vain Fordson Dexta kestää
Luulisi maaviljeilijöille satava mannaa kun Keskusta on hallituksessa mutta ei ilmeisesti. Taitaa nykykeskusta olla vain niitä sitikepulaisia joille maaseutu ei ole prioriteetti.maanviljelijöiden kannattaisi alkaa jo muodostamaan kartelleja. Tehdään pesäero valtioon ja valtion tukiin, ja luodaan maatilalle omavaraisuus.
Luulisi maaviljeilijöille satava mannaa kun Keskusta on hallituksessa mutta ei ilmeisesti. Taitaa nykykeskusta olla vain niitä sitikepulaisia joille maaseutu ei ole prioriteetti.